Dodaj do ulubionych

Czy e-dowód jest ważny czy nie?

03.05.22, 10:53
Założyłam sobie aplikację mObywatel i mam tam teraz dowód osobisty, prawo jazdy, recepty itp. No i teraz jestem cała szczęśliwa, że nie muszę nosić dokumentów przy sobie i bać się, że zgubię. A raczej byłam, do wczoraj. Pokłóciłam się ostro z kobietą w banku, która uznała, że taki dowód w telefonie, jest nieważny i ona musi zobaczyć ten normalny. Pytam dlaczego, niech mi to wytłumaczy, czy się różni e-dowód od plastikowego. Przecież to te same dane. Nie, bo nie. No i guzik załatwiłam, bo nie miałam przy sobie plastiku. Wpieniła mnie potwornie, bo nadal nie rozumiem dlaczego e-dowód jej nie pasował. Więc po co ta aplikacja, jeżeli dokument nie jest honorowany.
Obserwuj wątek
    • anilorak174 Re: Czy e-dowód jest ważny czy nie? 03.05.22, 11:03
      Nie jest honorowany np w urzędzie jak skladasz wniosek o paszport. W sumie to nie wiem po co ten edowod skoro i tak trzeba okazywać plastik.
    • profes79 Re: Czy e-dowód jest ważny czy nie? 03.05.22, 11:08
      Babka miała rację:
      www.gov.pl/web/mobywatel/odpowiedzi-na-pytania1

Z mObywatela skorzystasz w niemal w każdej sytuacji życiowej: w pociągach, podczas wyborów, przy zakładaniu kart lojalnościowych, odbierając "polecony" na poczcie, na siłowni, w sklepie, w recepcji, w przychodni, przy korzystaniu z innych usług.
      Z mObywatela nie skorzystasz w sytuacji, w której prawo wymaga okazania dowodu osobistego lub paszportu (np. w banku, na lotnisku, u notariusza, rejestrując kartę SIM, przy załatwianiu części spraw urzędowych).
      • iza232 Re: Czy e-dowód jest ważny czy nie? 03.05.22, 11:44
        To wytłumacz mi moja kochana, czym się różni sytuacja "podczas wyborów" a "w banku"? Wydaje mi się nawet, że są one podobne pod kątem ważności.
        • profes79 Re: Czy e-dowód jest ważny czy nie? 03.05.22, 11:52
          Mój kochany smile Pytanie do ustawodawcy, nie do mnie; ja tylko wrzucam informacje. A poważnie - ewentualna szkoda wynikająca z tego, że ktoś się posłuży sfałszowanym dowodem osobistym w trakcie wyborów ma trochę inny kaliber niż w banku. Maslova też dorzuciła wyjaśnienie niżej.
          Zaletą e-dowodu z tego co kojarzę jest ułatwienie wszelkiego rodzaju logowań do e-administracji.
          • droch Re: Czy e-dowód jest ważny czy nie? 03.05.22, 16:43
            A poważnie - ewentualna szkoda wynikająca z tego, że ktoś się posłuży sfałszowanym dowodem osobistym w trakcie wyborów ma trochę inny kaliber niż w banku.

Mocno dyskusyjna teza. Ale o czym mówimy, skoro twórcy mObywatela logowanie hasłem uznają za bezpieczniejszą metodę niż biometria +PIN. Chyba cały biznes uważa dokładnie odwrotnie, ciekawe?
            • kk345 Re: Czy e-dowód jest ważny czy nie? 03.05.22, 18:51
              ? Do mObywatela loguje się odciskiem i pinem...
              • anilorak174 Re: Czy e-dowód jest ważny czy nie? 03.05.22, 19:03
                Ja mam tylko hasło...
        • droch Re: Czy e-dowód jest ważny czy nie? 03.05.22, 16:41
          Chyba tylko ze skrajnej pobłażliwości ustawodawcy wobec banków. Autentyczność dokumentu okazałego przez mObywatela można zweryfikować poprzez aplikację.
    • mae224 Re: Czy e-dowód jest ważny czy nie? 03.05.22, 11:44
      Nie załatwisz też nic u notariusza.
    • maslova Re: Czy e-dowód jest ważny czy nie? 03.05.22, 11:49
      E-dowóf jest dość łatwy do sfałszowania po prostu. Wystarczy wkleić do smartfona zdjęcie e-dowodu innej osoby, osoba postronna nie jest w stanie zweryfikować jego autentyczności. Banki, sklepy itp. nie mają do tego narzędzi. Z tego co słyszałam, taką możliwość (jakieś urządzenie) posiada policja.
      • arthwen Re: Czy e-dowód jest ważny czy nie? 03.05.22, 15:08
        No nie.
        Po pierwsze w apce nie możesz zrobić zrzutu ekranu (ale to do obejścia), po drugie masz tam ruchome elementy - nie wkleisz po prostu zdjęcia, więc autentyczność jest banalnie prosta do weryfikacji.
        • droch Re: Czy e-dowód jest ważny czy nie? 03.05.22, 16:44
          A po trzecie, autentyczność weryfikuje się poprzez aplikację i wklejenie swojego zdjęcia guzik daje.
        • maslova Re: Czy e-dowód jest ważny czy nie? 03.05.22, 20:24
          Taką opinię usłyszałam w salonie Plusa, gdy chciałam kupić kartę do telefonu. Nie ukrywam, że przyjęłam ja jako wiążącą, bez wchodzenia w szczegóły.
          Natomiast skoro jest tak, jak piszesz, to znaczy, że strona rządowa zawaliła kwestie dotarcia z właściwą informacją do firm i instytucji, w których należy posługiwać się dowodem osobistym.
      • anilorak174 Re: Czy e-dowód jest ważny czy nie? 03.05.22, 20:28
        Do weryfikacji wystraczy zainstalowanie mweryfikatora na smartfonie. Miałam podczas wyborów prezydenckich jak bylam w komisji. To zadne soecjalne urzadzenie.
    • kot_filemon88 Re: Czy e-dowód jest ważny czy nie? 03.05.22, 11:51
      Wieśniara z ciebie. Trzeba było doczytać. Miałam podobną sytuację, ale że jestem dobrze wychowana, to podziękowałam i poszłam po dowód.
      Oszczędzę ci też kłopotów na granicą, musisz mieć ze sobą właściwe dokumenty.
    • laura.palmer Re: Czy e-dowód jest ważny czy nie? 03.05.22, 11:58
      Pani z banku miała rację, a ty jesteś pieniaczką. Z edowodu można korzystać np. weryfikując tożsamość na siłowni lub u lekarza. Bank to nieco inny kaliber. Przecież wystarczyłoby, że ktoś zrobi zdjęcie twojego edowodu, by podszyć się pod ciebie biorąc kredyt. Bardzo dobrze, że banki wymagają plastiku.
      • arthwen Re: Czy e-dowód jest ważny czy nie? 03.05.22, 15:09
        Nie, nie wystarczy.
        Edowód ma ruchome, animowane elementy i zdjęcie niczego nie załatwia.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Czy e-dowód jest ważny czy nie? 03.05.22, 15:44
      Trochę malo poważne, że rządowa apka nie jest akceptowana w urzędach.
      He, he ....
      Dobre.
      • alpepe Re: Czy e-dowód jest ważny czy nie? 03.05.22, 15:46
        Też tak uważam, ot, gadżet.
        • droch Re: Czy e-dowód jest ważny czy nie? 03.05.22, 16:46
          Żeby było bardziej zabawnie, za pomocą mObywatela można zalogować się do serwisu podatkowego. Co ministerstwo, to obyczaj.
    • klementyna156 Re: Czy e-dowód jest ważny czy nie? 03.05.22, 16:08
      Zależy od banku.
      Kilkakrotnie potwierdzałam tożsamość edowodem w banku też, i to w sprawach zawodowych, dotyczących operacji na koncie firmy. Babeczka zerknęła na telefon i starczyło. Więc różnie to bywa.
    • no_name33 Re: Czy e-dowód jest ważny czy nie? 03.05.22, 23:32
      Autorki, jesteś najgorszym typem klienta. Przecież na stronie rządowej masz opis, w jakich miejscach bue skorzystasz z edowodu. Doczytaj, zanim zaczniesz robić dym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka