Dodaj do ulubionych

Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdających

03.05.22, 18:12
Wiem, że dzień wcześniej, ale dla mnie się już powoli zaczyna. Właśnie sobie zakutalizowałam checklisty (mam przerobione procedury na checklisty, bo z text wallem nie potrafię).

Tak dla informacji Waszych maturzystów:

- wszystko jest lepiej niż się spóźnić - jeżeli zapomną dowodu, niech im dowozi kto inny, oni niech nie ryzykują spóźnienia;

- jak już się spóźnią, ale jest tak 9:01 - 9:05 mimo wszystko grzać na salę, bo przewodniczący może wpuścić w wyjątkowych sytuacjach nawet po otwarciu arkuszy, byleby jeszcze nie zapisano na tablicy czasu rozpoczęcia, a rozdawać arkusze można dopiero o 9, potem jeszcze kodowanie i sprawdzanie kodowania, więc wciąż jest szansa;

- jeżeli po drodze wpakowali się w jakieś wydarzenie losowe, zbierają wszelkie możliwe poświadczenia sytuacji, bo mogą się ubiegać o termin dodatkowy w czerwcu, ale przyczyna niedotarcia na egzamin musi być udokumentowana;

- broń Boże i wszelkie bóstwa wszelkich dostępnych religii, żeby mieć na sali telefon - do dzisiaj po szkole krąży ponura opowieść o jednym z naszych najlepszych uczniów, który założył, że wyłączony to nie problem i w połowie matematyki ZADZWONIŁ MU BUDZIK (miał ten wybitny model, któremu budzik dalej działa po wyłączeniu telefonu); w takim przypadku nie ma terminu czerwcowego, nie ma nawet sierpniowego i jest rok w plecy; procedury mówią o posiadaniu urządzenia telekomunikacyjnego (więc także smartwatcha), a nie o jego używaniu.

Powodzenia wszystkim maturzystom!!!
Obserwuj wątek
    • kurt.wallander Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 18:49
      Moja nie ma jeszcze dowodu smile
      • little_fish Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 18:53
        Myślę, że w przypadku zapomnianej legitymacji można zastosować tę samą procedurę 😉
        • kurt.wallander Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 18:59
          Chyba tak smile Legitymacja, mam nadzieję, wystarczy? Czy ma brać paszport?
          • asia_i_p Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:12
            Maturzystka? To ma brać paszport, bo ma być dokument tożsamości, legitymacja nie jest oficjalnie dokumentem tożsamości.
            • asia_i_p Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:19
              Natomiast w przypadku egzaminu ósmoklasisty zeszłoroczna instrukcja CKE twierdziła wprost, że legitymacja ok, nie wiem, jak w tym roku, ale nie sądzę, żeby było inaczej. No i u ósmoklasisty, który zapomni, tożsamość może poświadczyć wychowawca lub dyrektor, nie wiem, jak z maturzystą, bo w instrukcji do przeprowadzenia egzaminu maturalnego nie znalazłam takiego zapisu.
              • kurt.wallander Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:26
                To każę wziąć paszport. Tylko dziwne, że nic w szkole nie mówili sad
                • asia_i_p Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:27
                  Rzeczywiście dziwne, my nie tylko mówimy, ale też w pełni stosujemy na próbnym, żeby to wtedy przeszli ten szok. Paszport w 100% ok.
                  • anilorak174 Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:31
                    A jak ktos nie posiada dowodu ani paszportu? Sa niepełnoletni maturzyści...
                    • little_fish Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:32
                      A co ma niepełnoletniość do dowodu?
                      • anilorak174 Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:33
                        Nie musisz go miec i tyle.
                        • little_fish Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:35
                          No właśnie na maturę musisz. Proste.
                          • anilorak174 Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:36
                            Gdzieś to jest opisane czy wymysły szkoły?
                            • asia_i_p Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:38
                              Opisane jest w instrukcji CKE dotyczącej przeprowadzenia egzaminu maturalnego.
                              • anilorak174 Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:45
                                No to niektirzy mogą się zdziwić.
                                • asia_i_p Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:49
                                  > No to niektirzy mogą się zdziwić.
                                  Tutaj pretensje do szkoły, ma obowiązek zapoznać ucznia z procedurami. Oczywiście uczeń też powinien by się zainteresować, ale w przypadku szkoły to jest obowiązek mający źródło w prawie, gdzieś w którymś momencie albo było spotkanie z dyrektorem, albo wychowawca wpisał temat "zapoznanie z procedurami maturalnymi", więc jeżeli tego nie powiedzieli uczniom, są mocno nie w porządku.
                                  • anilorak174 Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:51
                                    Obawiam się że sporo szkół pomija ta kwestię zakładając, ze dowód kazdy juz ma.
                                    • asia_i_p Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:52
                                      > Obawiam się że sporo szkół pomija ta kwestię zakładając, ze dowód kazdy juz ma.
                                      Dla mnie niewyobrażalne pominąć to. No i nie wiem, jak robią egzaminy próbne w takim razie - u nas egzamin próbny to pełna próba wszystkich procedur, łącznie z okazywaniem dokumentu tożsamości, losowaniem miejsc i tak dalej.
                                    • kurt.wallander Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:56
                                      anilorak174 napisała:

> Obawiam się że sporo szkół pomija ta kwestię zakładając, ze dowód kazdy juz ma.
                                      >
                                      To by świadczyło o nikłej inteligencji dyrektorów, bo raczej powinni byc świadomi, że tegoroczną maturę piszą równiez uczniowie, którzy zaczynali podstawówkę w wieku 6 lat. Przypuszczam, ze u córki była o tym mowa, ale może akurat jej nie było wtedy w szkole? Na pewno na próbną nie brała dokumentu tożsamości i tu było ewidentnie zaniedbanie szkoły, bo powinni dokładnie przećwiczyć procedury.
                                      • anilorak174 Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 20:00
                                        No o tym piszę, wystarczy splot okolicznosci i juz matura nie napisana z powodu z doopy tak naprawdę. Szkoła nie zna swoich uczniów? Wychowawca mógłby potwierdzić przecież.
                                        • little_fish Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 20:04
                                          Tak jak pisze asia - w szkole macierzystej pewnie nie będzie problemu z potwierdzeniem. Ale stres niepotrzebny.
                                        • asia_i_p Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 20:08
                                          No o tym piszę, wystarczy splot okolicznosci i juz matura nie napisana z powodu z doopy tak naprawdę. Szkoła nie zna swoich uczniów? Wychowawca mógłby potwierdzić przecież.

No i w przypadku awaryjnym tak się pewnie robi, na ryzyko dyrektora. Z tym, że
                                          1. lepiej, żeby nie było za dużo takich uczniów, bo ja jutro mam 25 minut na to, żeby każdy z 60 uczniów miał wylosowany numer, zapisany ten numer i potwierdził swoim podpisem prawidłowość peselu oraz pobrał naklejki na arkusze;
                                          2. rzadkie przedmioty zdaje się czasami poza szkołą macierzystą i wtedy kicha.
                                          • little_fish Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 20:11
                                            No i nie wiadomo, co w sytuacji gdy pojawi się obserwator z zewnątrz. Może być służbistą
                    • asia_i_p Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:37
                      Procedura mówi "dokument poświadczający tożsamość" i nie podaje żadnego wyjścia awaryjnego. W praktyce podejrzewam stosuje się potwierdzenie tożsamości przez wychowawcę lub przez dyrektora, jak w przypadku egzaminu ósmoklasisty, ale na to nie ma w zasadzie żadnego podbudowania w przepisach. Jeszcze nie mieliśmy w szkole takiej sytuacji, bo na próbnych już prosimy o te dowody/ paszporty, więc mają potem pięć miesięcy, żeby sobie wyrobić. Przeważnie zresztą już mają, bo mało kto nie jeździ w ogóle za granicę, a granicy też się bez dokumentu tożsamości nie przekroczy, pełnoletni czy niepełnoletni.
                      • asia_i_p Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:40
                        Aha - i gdyby wystąpiła kombinacja brak dowodu i paszportu + przedmiot tak rzadki, że dziecko zdaje go poza szkołą macierzystą, to może się zrobić realny problem, bo na miejscu nie ma tego dyrektora czy wychowawcy do potwierdzenia tożsamości. Podejrzewam, że po telefonie do dyrektora OKE/ CKE uznaliby legitymację, ale co by się dziecko stresu najadło, to jego.
                      • little_fish Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:41
                        Teoretycznie legitymacja dokumentem tożsamości nie jest ( w sensie prawnym) , ale w sumie szkoda, że w przypadku matury nie można jej użyć, bo przecież tam są też osoby mogące tę tożsamość poświadczyć.
                        • asia_i_p Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:47
                          CKE to by mogło w ogóle uporządkować, bo uzywa dokładnie tego samego sformułowania w obu instrukcjach - dokument potwierdzający tozsamość, tylko w tej ósmoklasisty pisze "np. legitymacja", co zresztą jest nie do końca prawidłowe, bo legitymacja takim dokumentem nie jest, no ale daje komisji podkładkę. Komisja maturalna tej podkładki nie dostaje. I między nami mówiąc, wiadomo, że to dziecko się wpuści, kiedy to jego szkoła macierzysta, ale na miejscu szkoły niemacierzystej chyba bym nie ryzykowała, bo legitymację szkolną łatwo podrobić, w sensie łatwo w niej podmienić zdjęcie (pewnie dlatego w sensie prawnym nie jest dokumentem tożsamości), i wtedy może za dzieciaka wejść ktoś inny.
                          • anilorak174 Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:50
                            Ale w prawie jazdy juz nie podmienisz. Na prawo jazdy mozna głosować, ale matury juz nie napiszesz...
                            • little_fish Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:52
                              Pisałaś o niepełnoletnich maturzystach, to prawa jazdy też nie mają
                              • anilorak174 Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:58
                                Przykładowo napisalam odnosnie co jest w normalnym zyciu uznawane a na maturze tylko dowód i paszport.
                              • droch Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 11:34
                                Pisałaś o niepełnoletnich maturzystach, to prawa jazdy też nie mają

Doprawdy? PJ kategorii AM można mieć od 14 lat, A1 i B1 od 16 lat.
                                • little_fish Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 11:51
                                  Ok, o tym zapomniałam. Ale zdaje się, że na egzaminie na prawo jazdy też trzeba pojawić się z dokumentem tożsamości?
                                  • droch Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 11:56
                                    Tu sugerują, że do zapisania się na kurs szkolna legitka wystarczy:

Informacje o kursie prawa jazdy kat. B

A co na egzaminie - nie mam pojęcia.
                            • rozaliaolaboga Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 19:26
                              Serio można głosować na prawo jazdy?
                              • anilorak174 Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 19:54
                                Tak.
                              • anilorak174 Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 20:01
                                Z ponizszego wynika także ze i legitymacja wystarczy jak ktos ma świeżo 18 lat i dowodu nie posiada.
                                Ogolnie wystarczy dokument ze zdjęciem (nam na szkoleniu zwracali uwagę by nie budził wątpliwości).

www.wnp.pl/parlamentarny/spoleczenstwo/szefowa-kbw-w-wyborach-za-dowod-tozsamosci-wystarczy-np-prawo-jazdy,42428.html
                      • kurt.wallander Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:43
                        W instrukcji dotyczącej procedur jest dokładnie tak: "O godzinie wyznaczonej przez przewodniczącego zespołu egzaminacyjnego zdający
                        wchodzą do sali egzaminacyjnej pojedynczo, okazując dokument ze zdjęciem
                        potwierdzający tożsamość; przewodniczący zespołu nadzorującego lub członek zespołu
                        nadzorującego losuje w ich obecności numery stolików, przy których będą pracować."

Nie wiem, czy dokument ze zdjęciem to tylko i wyłącznie dowód osobisty lub paszport? Wydaje mi się, że podchodzi pod to legitymacja szkolna, ale ten dowód na wszelki wypadek każę zabrać.
                        • little_fish Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:48
                          Klucz jest w sformułowaniu "potwierdzającym tożsamość"

"Wszelkie legitymacje służbowe, jak również legitymacje szkolne bądź studenckie i legitymacje biblioteczne oraz podobne dokumenty ze zdjęciem należy uznać za dokumenty pozwalające na ustalenie tożsamości (a nie stwierdzenie tożsamości).Dokumenty te zawierają dane dotyczące tożsamości ich posiadacza, jednak ich funkcja w obrocie prawnym jest inna aniżeli potwierdzanie tożsamości. Ich rolą jest wykazanie pewnych uprawnień osoby, na którą legitymacja została wystawiona."
                          • droch Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 15:59
                            Klucz jest w sformułowaniu "potwierdzającym tożsamość"

Inna sprawa, że IMHO, możliwość wymagania okazania konkretnie i tylko DO lub paszportu powinna być uregulowana na poziomie ustawowym.
                        • anilorak174 Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:48
                          Niech lepiej wezmie. Po co stres dodatkowo.
                          Moja nie bedzie miec 18 skonczonych nawet jak studia zacznie, wiec teoretycznie moglaby nie posiadac dowodu. (ma i dowod i paszport odswiezane regularnie od niemowlaka).
                          Ja na swojej maturze dowodu tez nie mialam jeszcze, 18 lat konczylam po pisemnych matyrach, wtedy dzieciom dowodow nie wyrabiali. Wystarczała legitymacja.
                          • kurt.wallander Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:53
                            Weźmie, weźmie. Paszport, bo dowód będzie sobie wyrabiała dopiero po ukończeniu 18 lat.
                        • panna.nasturcja Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:49
                          Legitymacja szkolna nie jest dokumentem potwierdzającym tożsamość, a takiego żąda instrukcja.
                        • saszanasza Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 20:09
                          kurt.wallander napisała:

> W instrukcji dotyczącej procedur jest dokładnie tak: "O godzinie wyznaczonej pr
                          > zez przewodniczącego zespołu egzaminacyjnego zdający
                          > wchodzą do sali egzaminacyjnej pojedynczo, okazując dokument ze zdjęciem
                          > potwierdzający tożsamość; przewodniczący zespołu nadzorującego lub członek zesp
                          > ołu
                          > nadzorującego losuje w ich obecności numery stolików, przy których będą pracowa
                          > ć."
                          >
                          > Nie wiem, czy dokument ze zdjęciem to tylko i wyłącznie dowód osobisty lub pasz
                          > port? Wydaje mi się, że podchodzi pod to legitymacja szkolna, ale ten dowód na
                          > wszelki wypadek każę zabrać.

Wyczytałam, że legitymacja szkolna jest jedynie dokumentem pozwalającym ustalić tożsamość ale nie jest dokumentem potwierdzającym tej tożsamość. Czyli jakby ktoś miał się doczepić, to się czepnie procedur,

www.infor.pl/prawo/gmina/dowod-osobisty/4637106,Czym-jest-dokument-tozsamosci.html
                          Nie pozostaje nam nic innego jak kilka miesięcy wcześniej wyrobić dzieciom tymczasowy dowód osobisty.
                          • anilorak174 Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 20:10
                            Nie ma czegis takiego jak tymczasowy dowód. Dzieci maja normalne dowody jak dorośli. Na 10 lat.
                            • little_fish Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 20:11
                              Dokładnie.
            • cisco1800 Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:52
              Że co? Ja zdając mature nie miałam ani dowodu ani paszportu. Co prawda było to 22 lata temu. Od kiedy jest to wymagane?
              • anilorak174 Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:58
                Tez się dziwię. No ale widać tak jest.
              • asia_i_p Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 20:04
                Od kiedy matura jest egzaminem sprawdzanym zewnętrznie - 2005.
                • anilorak174 Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 20:06
                  Ja z założenia nie ufam że szkola dopilnuje by wszyscy wiedzieli. A obecnie calkiem sporo osob może owego dowodu czy paszportu nie posiadać.
              • angazetka Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 20:04
                22 lata temu to matura była inna, nie tylko jej zasady...
      • mia_mia Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 06:34
        Dlaczego przed maturą nie wyrobiła dowodu? Przecież do tego pełnoletność nie jest potrzebna, szkoda, że szkoła nie przypomniała zapominalskim o takich krokach.
        • kurt.wallander Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 10:28
          Bo wyrobi, jak skończy 18 lat. A na wyjazdy zagraniczne używała do tej pory paszportu.
          • kurt.wallander Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 18:16
            Dopiszę, że nikt o dowód, ani paszport nie pytał. Prosili tylko o okazanie legitymacji szkolnej.
            • little_fish Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 19:38
              Ja nawet nie wiem, czy mojemu cokolwiek sprawdzali. Pisał sam w sali 🙈
    • daisy Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 18:55
      A ściągi w bułkach roznoszą teraz nauczyciele czy rodzice?
      • little_fish Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:08
        Bułek brak z tego co się orientuję
      • asia_i_p Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:11
        Bułek nie ma. Ale w sumie na matematyce ściągi roznosi komisja, na pełnym legalu - widziałaś te tzw. "wzory matematyczne"? To jest tak naprawdę podręcznik.
        cke.gov.pl/images/_EGZAMIN_MATURALNY_OD_2015/Informatory/2015/MATURA_2015_Wybrane_wzory_matematyczne.pdf
        • daisy Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 20:08
          Nie ma bułek??? Toż to prawo człowieka!
          Ale można coś jeść?
          • little_fish Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 20:12
            Trzy godziny bez jedzenia chyba dadzą radę?
          • asia_i_p Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 20:44
            Nie, jeść nie można, ale też najdłuższa matura to teraz trzy godziny. A wodę oczywiście można mieć. Jedzeniowo bardziej obrywa komisja, bo ma jeszcze procedury przed i po i dla niej ta impreza trwa bliżej 5 godzin niż trzech. Pamiętam, że w ciąży to był dla mnie problem.
        • daisy Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 20:12
          A z tymi wzorami - faktycznie. Wow.
    • klementyna156 Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 19:17
      ajajaj, nie stresujcie mnie więcej. Mój mądrala zapewnia, że luuuzik, ale tak naprawdę oboje się denerwujemy przed polskim. Potem z górki, byle matmę i fizę rozszerzoną świetnie machnąć, to i studia będą pewne.
    • manala Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 20:17
      Lepiej daj tipy jak przetrwać te 3 godziny bez żadnego zajęcia...Patrzysz na zegar 9:45. Po 10 minutach nadal 9:45...Siedzę tak 6 razy.
      • sylwianna2018 Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 20:39
        Z innej beczki, śniło mi się dziś że na polskim będzie motyw wsi w literaturze. I ja pisałam zamiast córkismile. Kombinowałam z Weselem i Panem Tadeuszem i Chłopami i Przedwiośniem chyba. Z ulgą się obudziłam i zaraz kazałam córce tematykę zgłębić🤣.
        A wy macie jakieś typy tematyczne na jutro?
        • klementyna156 Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 20:48
          Jasne. Obstawiamy wojnę. A drugi temat - postawy romantyczne (czyli też można o wojnie, jakby się uprzeć smile Nie widzę opcji, że nie ma. Ew. ogólniej - dramatyczne wydarzenia zmieniające losy świata, coś o prawdziwym człowieczeństwie w obliczu spraw ostatecznych. Czyli jakby nie patrzeć - lektury w świecie po pandemii i w trakcie wojny.
      • asia_i_p Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 21:07
        W dużej sali da się wytrzymać, bo najpierw są protokoły - kaligrafuję po prostu - no a potem się zaczyna, siusiu, słownik, długopis. Tak czy siak, kiedy po godzinie pierwszy rekordzista podnosi rączkę, rzucamy się na niego jak sępy.
        Jak się trafi siedzenie przez te trzy godziny z pojedynczym uczniem, to rzeczywiście koszmar i nie obejdzie się bez doodlingu (oczywiście cienkopisem na idealnie gładkim papierze, bo jak siedzisz z pojedynczym uczniem, to kontrolujesz głośność oddechu wink ).
        Poniżej zeszłoroczna matematyka, miałam jednego ucznia z wydłużonym czasem i mi się trochę doodle rozrosły smile
        • manala Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 03.05.22, 21:37
          Wow. To już zdecydowanie nie doodling wink
        • alicia033 Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 00:13
          asia_i_p napisała:

> Poniżej zeszłoroczna matematyka, miałam jednego ucznia z wydłużonym czasem i mi
          > się trochę doodle rozrosły smile

pięknie!smile
        • la_mujer75 Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 07:16
          Cudo!
        • anatewka11 Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 19:45
          To mój polski pisze z jeszcze jednym uczniem a biologię sam. Biedna komisja.
          • little_fish Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 19:49
            Mój pisze sam polski i oba angielskie. Też współczuję komisji
        • latarnia_umarlych Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 05.05.22, 09:23

> Poniżej zeszłoroczna matematyka, miałam jednego ucznia z wydłużonym czasem i mi
          > się trochę doodle rozrosły smile
          >

Asia, wow ❤️ wrzuć coś jeszcze
    • engine8 Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 00:25
      Powiedzcie mi co to sie zmienilo w ciagu ustatnich 50 lat?
      Jak ja zdawalem mature to rodzice chyba wiedzilei ale newet nie zwracli za bardzo uwagi....
      Stwierdzili - jak sie uczyles to powinienes zdac.
      Za jakis czas zapytali czy zdalem ...
      A teraz panika i to nie wiadomo kto bardziej panikuje - rodzice czy uczniowie? I panikuacy rodzice dopiera napedzaja ucznimo stracha.... Jak cos nie wyjdzie to strach do domu wracac.
      • little_fish Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 00:32
        Ja zdawałam 30 lat temu - wtedy też byli rodzice stojący pod szkołą, czekający na przecieki dotyczące tematów i rozkminiający kompatybilność egzaminu z omówionym materiałem 🤣
        I tacy, którzy w nosie mieli maturę dziecka.
        Oraz tacy, którzy podchodzili z normalnym zainteresowaniem
      • olkka_99 Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 10:22
        Zdawałam kilka nas ie lat temu, w szkole gdzie było 10 klas z jednego rocznika, więc pisało kilkaset osób i nie pamiętam żadnego rodzica stojącego pod szkołą. Żadnego. Było do bardzo dobre liceum z czołówki województwa, nie żadna patola, więc przestańcie już z tym stresem maturalnym rodziców, bo to aż śmieszne.... Matura obecnie jest tak łatwa, że śmiem twierdzić, że cięższy jest egzamin teoretyczny na prawo jazdy niż podstawowa matura z czegokolwiek na 30(!!!)%.
        • geoardzica_z_mlodymi Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 11:06
          Ja zdawałam 28 lat temu, tłumek rodziców i znajomych stał pod szkołą. Akurat nie moi rodzice, bo zwłaszcza mama miała alergie na wszelkie szkoły. Ale wiedziała co i kiedy zdaję, bo normalnie o tym rozmawiałyśmy.
          • little_fish Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 11:12
            No właśnie. Zawsze byli tacy, co przeżywali bardziej i bardziej to okazywali, tacy, co przeżywali wewnętrznie i tacy co mieli wywalone.
          • daniela34 Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 11:13
            Ja zdawałam 19 lat temu. Część rodziców stała, część nie stała. Mój ojciec mnie odwiózł pod szkołę i pojechał. Mama była w domu. A byli raczej z tych dość opiekuńczych rodziców. Ale drugiego dnia matur, jako że miałam zaliczony drugi przedmiot dzięki olimpiadzie, przyszłam pod szkołę życzyć powodzenia koleżankom i ku swojemu zdumieniu, spotkałam mamę mojej przyjaciółki, która zwykle miała dość obojętny stosunek do szkolnych spraw.
        • hanusinamama Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 11:31
          Och kolejna co to zdawała natrudniejszą maturę na świecie.
          Skąd wniosek ze dzisiaj jest łatwiej? Poza tym to ze rodzic nie stał pod skzołą...nie znaczy ze sie nie martwił. Normalny sie martwił
          Patola mająca w dupie własne dziecko...miała w dupie jego maturę.
          • borsuczyca.klusek Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 12:38
            Dodajmy jeszcze, że większość ludzi w tych godzinach pracuje, więc ciężko oczekiwać że ktoś będzie brał kilka dni urlopu na stanie pod szkołą. Co nie znaczy, że nie gryzą pazurów ze stresu.
            • hanusinamama Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 14:37
              Mnie by wnerwaiło stanie mojej matki pod szkoła. Wiec ona grzecznie była w pracy...jak wróciłam pół przedszkola pytało jak tam smile
          • anilorak174 Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 14:43
            Po moja szkołą stało kilkoro rodziców . Współczuliśmy jako młodzież tym kolegom i koleżankom. Moja mama tez zamierzała stać pod szkołą ale kategorycznie jej zabroniłam. To nie znaczy, że się nie martwiła i nie interesowała.
            • marzeka11 Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 14:54
              Och, te rozważania maturzystek na TT
              Tak w ogóle z niedowierzaniem czytam to, co tam się wypisuje:
              twitter.com/btsuczka
              • asia_i_p Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 19:28
                Musisz założyć, że mówią dwoma językami.

Wczoraj stałam w kolejce w aptece za panem około 20-25 lat, okularki, bródka. Chcąc nie chcąc słyszałam jego rozmowę telefoniczną "Mordeczka, no nie przyjadę, jakaś alergia mi wlazła, ryj mi spuchł jakby mi kto lampę strzelił". Następnie przyszła jego kolejka: "Najpierw proszę zrealizować tę receptę, to będzie płacone osobno. A teraz potrzebowałbym coś antyhistaminowego".

Tak jak Czech musi zrozumieć, że Polak każący mu czegoś "poszukać" niekoniecznie go obraża, tak my (w sensie boomerzy) musimy pojąć, że fakt, że niektóre ze słów mowy zoomerów pokrywają się z naszymi wulgaryzmami, niekoniecznie oznacza, że użyte są w intencji wulgarnej. Oni po naszemu też potrafią.
                • marzeka11 Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 20:29
                  Wiem, ale szereg takich wpisów widziałam dziś na TT i mimo wszystko sposób komunikacji zaskoczył.

A tutaj: dziś rozmowa z szefem CKE- m.in. o zmianach w przyszłorocznych maturach z polskiego. I na pytanie, dlaczego tylko ograniczenie będzie do tekstów literackich, a nie już jak często było (jak dziś) do tekstów kultury:
                  twitter.com/Rozmowa_RMF/status/1521918220873220096?s=20&t=psWDAX9tttwRP9P7EsmgpQ
                  • asia_i_p Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 21:00
                    Nie podoba mi się to odejście od tekstów kultury. Zamiast uczyć, jak odwoływać się szerzej, będą przycinać do lektur i podzielą świat na "kulturę" (to taka nuda do matury) i "prawdziwe życie".
                    Moja siostra, rocznik eksperymentalny, na maturę ustną przygotowywała prezentację "Cmentarz jako tekst kultury", tablice tekturowe zamiast prezentacji komputerowej, wygrzebywaliśmy jej z domowej biblioteczki książki o cmentarzach żydowskic\
                    i Pęksowym Brzyzku, a moja córka, kolejny rocznik esperymentalny, będzie grzecznie ryć lektury. Przynajmniej ich polonistka się zbuntowała i doszła do wniosku, że guzik ją obchodzi, czy "Ferdydurke" będzie na maturze, wykształcony człowiek ma to znać.
                    • little_fish Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 22:23
                      Ciekawe, czy teksty literackie też "dookreślą" - dziś widziałam wpisy o odwoływaniu się do "pozycji" Blanki Lipińskiej 🙈
                      • marzeka11 Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 22:47
                        Ja takie "dookreślenia" lata całe sprawdzałam. Po maturze sprzed 2 lat, kiedy było "Wesele" o musiałam czytać to, co czytałam- powiedziałam "dość". Niech inni sprawdzają, 15 lat sprawdzania od początku wystarczy.
                        I tak jak trafiało się na naprawdę mądre, dobre wypracowania, tak bardzo dużo było takich, gdzie to 30% z egzaminu było marzeniem (nieprzypadkowo komin 30% przy prezentacjach wyników z polskiego jest najwyższy).
              • alicia033 Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 05.05.22, 10:09
                marzeka11 napisała:

> Och, te rozważania maturzystek na TT

to to fejk, chyba, że teraz na polski mówi się "łacina"?
                • little_fish Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 05.05.22, 10:12
                  Nie, wczoraj po południu był egzamin z łaciny i kultury antycznej.
                  Znaczy, może to i fejk, ale łacina to nadal łacina 😁
        • asia_i_p Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 13:52
          To jest legenda, że matura obecnie jest łatwa. Opcjonalnie miałaś jakiś wyjątkowo ciężki okres na maturze, bo rzeczywiście w zasadach były częste zmiany.

Porównując moją maturę z obecną:

- musiałam zdawać 2 egzaminy pisemne i 3 ustne, oceny od bardzo dobrej w górę z pisemnego zwalniały z ustnych, dużo osób opędzało więc sprawę 2 egzaminami pisemnymi i 1 ustnym; obecnie są minimum 4 egzaminy pisemne i od przyszłego roku znowu dwa ustne, nic nie zwalnia z ustnych;

- na egzaminie z angielskiego miałam słownik, obecnie na egzaminie z języków obcych słowników nie ma;

- nie miałam obowiązkowej matematyki;

- próg zaliczenia też był 30% oraz obowiązywała zasada drugiej recenzji - prace ocenione negatywnie szły do oceny do drugiego nauczyciela; już jako młoda nauczycielka pamiętam sytuację, kiedy koleżanka wkurzona przysżła do pokoju, że co oni popisali, 13 jedynek musiała postawić; po drugiej recenzji zdawalność w szkole była 100%; obecnie sprawdzają egzaminatorzy zewnętrznie i nie mają jak podciągnąć punktów nawet, gdyby chcieli;

- nauczyciele nie tylko pomagali podczas pisania, ale wręcz narzucali się z pomocą - w tej chwili jest obserwator z innej szkoły na sali i nikt nikomu nic nie podpowiada.

Poziom podstawowy rzeczywiście jest prosty z języków obcych; z matematyki jest do zdania, z polskiego zdarza się, i to nie rzadko, że dzieci mają wyższe wyniki z rozszerzenia niż z podstawy.
      • majaa Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 11:13
        Oj tam, oj tam, kiedyś też byli rodzice, którzy przeżywali, a nawet odprowadzali swoich maturzystów do szkoły, a potem w pracy były dyskusje i trzymanie kciuków... Tyle że internetów nie byłowink
        • little_fish Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 12:09
          W dniu kiedy zdawałam matematykę moja mama szła na pocztę niedaleko szkoły. Przechodząc zauważyła grupę rodziców, część z nich znała, to małe miasto. Podeszła i jak mi potem opowiadała dość szybko tego pożałowała, kiedy jakiś znajomy zaczął roztrząsać zadania z wyrzutami, że " przecież oni tego nie mieli"!. Mama nie miała pojęcia czego nauczyłam się przez 4 lata 😁 i się zdenerwowała
      • 7katipo Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 11:41
        Rodzice Cię zaniedbywali?
        Przykro mi 🥺
      • borsuczyca.klusek Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 12:35
        Engine czy Ty naprawdę w każdym wątków musisz koniecznie przypominać, że jesteś starszy od węgla w Bogdance 🙄
      • asia_i_p Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 13:42
        Zmieniły się dwie duże rzeczy:
        - matura jest sprawdzana zewnętrznie, więc dobre stosunki z gronem nauczycielskim nie gwarantują zdania;
        - matura zastąpiła egzamin wstępny na studia, więc już nie jest zdał/ nie zdał, zaczęły się liczyć wyniki.
        • little_fish Re: Matura - kurtyna w górę! Parę tipów dla zdają 04.05.22, 14:08
          Dokładnie tak, nie chodzi tylko o to, żeby zdać
          Dodatkowo te nieszczęsne klucze, błędy kardynalne. Kiedyś się pisało "pod nauczyciela", którego człowiek znał 4 lata.
          W matematyce były zadania do wyboru , żeby zdać wystarczyło rozwiązać jedno!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka