stary.login 04.05.22, 12:30 się na torbie po jej wypraniu w pralce? A może to ze starości? Torba jest z poliuretanu i ma 12 lat. Wywalić czy jakoś ratować? Miałam wyrzucić i kupić nową ale ... nie stać mnie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stary.login Re: Jak zlikwidować żółte plamy, które tworzą 04.05.22, 12:30 A jeszcze zdjęcie tej torby. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.login Re: Jak zlikwidować żółte plamy, które tworzą 04.05.22, 12:35 A na metce, żeby nie prać...super. to pewnie już po torbie? Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Jak zlikwidować żółte plamy, które tworzą 04.05.22, 12:40 Jak ci bardzo na niej zaleźy zapytaj w farbiarni czy moźna ufarbować Odpowiedz Link Zgłoś
stary.login Re: Jak zlikwidować żółte plamy, które tworzą 04.05.22, 12:59 Nie będę farbować bo to kosztuje. A torba ma ponad 12 lat. Szczerze, to była już spakowana do kontenera a ja upatrzyłam sobie taką materiałową za 30 zł i z zamkiem ( ta stara ho nie ma). Ale...hm...staram się ograniczać wydatki jak tylko możliwe a więc wyjęłam tę torbę z worka. Odpowiedz Link Zgłoś
nocnamagia Re: Jak zlikwidować żółte plamy, które tworzą 04.05.22, 14:11 Można kupić takie saszetki do samodzielnego farbowania, kilka lat temu kosztowały mniej niż złotówkę Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Jak zlikwidować żółte plamy, które tworzą 04.05.22, 16:41 One nie farbuja poliestru, serio. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Jak zlikwidować żółte plamy, które tworzą 04.05.22, 12:41 Olej te plamy, teraz takie postarzane rzeczy są modne, vintage i te sprawy 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Jak zlikwidować żółte plamy, które tworzą 04.05.22, 13:51 Woda utleniona? Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Jak zlikwidować żółte plamy, które tworzą 04.05.22, 14:15 Wymoczyć w wodzie z dodatkiem bielinki/domestosa? Odpowiedz Link Zgłoś
wisniowy_sad Re: Jak zlikwidować żółte plamy, które tworzą 04.05.22, 14:22 Tutaj są same paniuśki, które powiedzą Ci, żeby wywalić, ale jeśli faktycznie nie stać Cię na nową, to zatrzymaj... I na Warszawę. Ja kupowałam za 2 złote w lumpeksach torebki z jedną malutką ryską, których paniuśki nie chciały, a ja kupiłam i mam (takie same na zalando chodzą po dwie stówy - może niedużo, ale jak ktoś pracuje w budżetówce, to go raczej nie stać na takie ceny). Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Jak zlikwidować żółte plamy, które tworzą 04.05.22, 16:42 Ceny 2 zl za torebke ze skory naturalnej to minimum z 5-10 lat temu i na rubiezach. Odpowiedz Link Zgłoś
mak_z_figa Re: Jak zlikwidować żółte plamy, które tworzą 04.05.22, 15:00 Ja bym jeszcze raz wyprała. Gorzej niż jest to nie będzie, skoro jedno pranie przeżyła. Dodałabym chusteczkę wyłapującą barwniki. A te plamy to po praniu czy dopiero po suszeniu? Jak po suszeniu, to bym wrzuciła do suszarki. A jeśli nie masz, to bym się starała osuszyć np ręcznikami, żeby jak najszybciej pozbyć się nadmiaru wody. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Jak zlikwidować żółte plamy, które tworzą 04.05.22, 15:14 A są szanse, że to od dezodorantu albo od kremu do ciała? Mnie sie takie zrobiły na płóciennej, którą nosiłam na plażę i plamy były głównie tam, gdzie mógł się wetrzeć krem do opalania, one często zostawiają takie ślady. Przy czym już jej nie ratowałam, ona już i tak dostała drugie życie, bo wymieniłam pasek, który był zażółcony koszmarnie,. Spróbuj na niewielkim kawałku co będzie jak posmarujesz vanishem, a nuż zniknie. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Jak zlikwidować żółte plamy, które tworzą 04.05.22, 15:35 nie wirowalas? suszylas z 'woda' z ucbwytami w dol? to zaciek sie zrobil, spryskaj odplamiaczem, namocz, zapierz recznie i jeszcze raz do pralki z wirowaniem tym razem (nie musi byc od razu 1400 obrotow) tyle zeby woda nie sciekala przy suszeniu Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Jak zlikwidować żółte plamy, które tworzą 04.05.22, 16:35 wyprac jeszcze raz, wielokrotnie wyplukac, to pewnie zaciek od plynu/proszku do prania. Czasem w takich miejcach, zeby wyplukac to trzeba szorowac szorowac szczotka, zeby do konca sie wyplukalo. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Jak zlikwidować żółte plamy, które tworzą 04.05.22, 17:34 Wypierz raz jeszcze, odwiruj i wysusz wypchaną np. papierem ( żeby zachowała kształt). Mam z podobnego materiały i też po praniu bez wirowania zrobiły się takie brzydkie zacieki. Po ponownym praniu i odwirowaniu plamy zniknęły ( nie mam suszraki do ubrań więc nie wiem jak byłoby po wysuszeniu w maszynie ) . Odpowiedz Link Zgłoś
gralam.w.familiadzie Re: Jak zlikwidować żółte plamy, które tworzą 04.05.22, 17:39 Zrób wzorki lakierem do paznokci, farba plakatowa, czymkolwiek. Koszt żaden. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Jak zlikwidować żółte plamy, które tworzą 04.05.22, 18:22 I to jest pomysł👏👏👏 Odpowiedz Link Zgłoś