lea_233 04.05.22, 17:33 Kaszuby to chyba jedyny region, którego jeszcze nie udało mi się zwiedzić. Dostałam zadanie przygotować wycieczkę rodzinną w ten rejon. Co polecacie tak aby było dla każdego coś miłego. Rozrzut wiekowy 16-80 lat ☺️ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lot_w_kosmos Re: Kaszuby co koniecznie zwiedzić? 04.05.22, 17:35 Kaszubski PN i PN Bory Tucholskie. Szymbark. Więcej nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
olpa7 Re: Kaszuby co koniecznie zwiedzić? 04.05.22, 17:46 Co to Kaszubski PN, chyba Słowiński Park Narodowy który moim zdaniem jest obowiązkowy, wydmy są przepiękne. Będziecie jeździć po całych Kaszubach? Jaką macie bazę wypadową. Kaszuby są duże. Ma byc po kaszubsku czy miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
lea_233 Re: Kaszuby co koniecznie zwiedzić? 04.05.22, 18:46 Morze i pobrzeże mamy już nie raz zwiedzone. Bardziej zależy nam na Kaszubach od strony południowej. Ale ja osobiście bardzo chciałabym dotrzeć do Kartuz. Ze względu na specyfikę / historię tego miasta. Będziemy mieć 4-5 dni więc raczej zależy mi na kwintesencji Kaszub. Gdzie wyznaczyć sobie bazę noclegową? Budżet raczej średni, baseny, sauny ani place zabaw niepotrzebne. Będzie nas ca 10-12 osób, samochodami,sami dorośli najmłodsze 16-lat. Startujemy z Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
tryggia Re: Kaszuby co koniecznie zwiedzić? 04.05.22, 17:51 Okolice Sulęczyna, jezioro Mausz, lasy z jagodami, kamienne kręgi w Węsiorach. Szymbark i cały kompleks do zwiedzania (dom do góry nogami, cześć historyczna dot Gryfa Pomorskiego i wysiedleńców), wejście na Wieżycę. Skansen we Wdzydzach, kościół Kartuzów z dachem w kształcie trumny (a to tylko początek), parowozownia w Kościerzynie. Piszę z pamięci, potem coś dopiszę, kiedy wpadnie mi do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Kaszuby co koniecznie zwiedzić? 04.05.22, 17:59 - Wieże widokowe: na Wieżycy i we Wdzydzach Kiszewskich oraz Kaszubskie Oko w Gniewine. - ogród botaniczny w Gołubiu Młodszym dzieciom może się spodobać Park miniatur w Stryszej Budzie lub Centrum edukacji w Szymbarku. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Kaszuby co koniecznie zwiedzić? 04.05.22, 20:24 w ogrodzie botanicznym liczenie za w jeziorkach Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Kaszuby co koniecznie zwiedzić? 04.05.22, 18:12 Skansen we Wdzydzach, koniecznie. Ale ja w ogóle lubię skanseny, stare dworki, wszystkie obiekty, gdzie można zobaczyć jak ludzie dawniej żyli, jakie mieli mieszkania, wyposazenie. Być może młodzieży to nie zainteresuje. W tym skansenie odbywał się kiedyś coroczny festyn/jarmark. Warto pojechać w tym czasie, jeśli nadal są, dużo atrakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Kaszuby co koniecznie zwiedzić? 04.05.22, 20:32 Wdzydze, Wiele, Szymbark. Chmielno. Warto też zahaczyć o Kartuzy i zobaczyć ten niezwykły kościół kartuzów z dachem w kształcie wieka od trumny. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Kaszuby co koniecznie zwiedzić? 04.05.22, 18:18 Dworek rodzinny Wybickich w Sikorzynie Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Kaszuby co koniecznie zwiedzić? 04.05.22, 20:24 kartuzy to okropne miasto, bardzo mi się nie podobały. za to Kościerzyna super i fantastyczne lody i bar mleczny na rynku w kościerzynie zobaczcie muzeum pociągów i kupcie sery w kaszubskiej kozie Odpowiedz Link Zgłoś
nawoyka Re: Kaszuby co koniecznie zwiedzić? 04.05.22, 21:14 Tak zdecydowanie Kościerzyna lepsza. Poza barem mlecznym jest jeszcze browar lokalny. A sery to koniecznie z Osady Burego Misia (ja uwielbiam frisztikowe). Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Kaszuby co koniecznie zwiedzić? 04.05.22, 21:18 kaszubska koza ma różne sery kozie, które trafiają do najlepszych restauracji w kraju najlepiej zamówić i przyjechać po zamówione. Odpowiedz Link Zgłoś
nawoyka Re: Kaszuby co koniecznie zwiedzić? 04.05.22, 21:26 Spróbuję przy najbliższej okazji. A do Burego Misia zachęcam bo tam oprócz świetnej jakości super idea. No i zupę piwną w restauracji starego browaru polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
rayaax Re: Kaszuby co koniecznie zwiedzić? 04.05.22, 20:27 Jedz do wsi Krąg...kamienne kregi, kurhany, mega klimat, elipsa energetyczna Odpowiedz Link Zgłoś
mamkaantka Re: Kaszuby co koniecznie zwiedzić? 04.05.22, 20:29 Właśnie stamtąd wróciłam Byłam w Swienegaciach w Borach Tucholakich - polecam rowerzystom i kajakarzom, a także miłośnikom natury Odpowiedz Link Zgłoś
carbon_steel Re: Kaszuby co koniecznie zwiedzić? 04.05.22, 21:10 Koniecznie wycieczka rowerowa po Parku Narodowym Bory Tucholskie, np. można zobczyć Dąb BARTUŚ, mnówstwo jezior w lesie itp. Super jest też spływ kajakowy rzeką Brdą. zaczyna się w miejscowości Swornegacie. W ogóle pięknie tam jest. Z miast, to fajna jest Kościerzyna -rynek, browar Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorna Re: Kaszuby co koniecznie zwiedzić? 05.05.22, 21:28 Kamienne kręgi w wesiorach polecam Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: Kaszuby co koniecznie zwiedzić? 05.05.22, 21:37 Znajdź sobie nocleg w Żukowie stamtąd wszędzie masz blisko i dobry dojazd. Leży dosłownie po środku wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś