Dodaj do ulubionych

Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem

05.05.22, 10:52
w kuchni?
Siedzę oglądam - założenie generalnie takie "Zlew, pod nim detergenty, gąbki, itd, kosz na śmieci" Ale w sumie dlaczego? Patrzę jakieś dziwaczne nieporęczne szuflady - to co ja mam obecnie w domu to w ogóle porażka - montowany na stale wysuwany śmietnik a nad nim polka - w ogóle nie da się tam posprzątać!

Jak wykorzystujecie przestrzeń pod zlewem? Czy ktoś wykorzystuje alternatywnie?
Obserwuj wątek
    • mashcaron Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 10:54
      Jestem w tym względzie tradycjonalistką, czyli śmietniki i detergenty :p
    • gryzelda71 Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 10:57
      Jednak zawsze kosz i detergent. Tylko teraz w wersji wysuwana szuflada, a nie szafka
    • alpepe Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 10:58
      Ja też mam tam wysuwany śmietnik i nad nim półkę. Nie wiem, o czym mówisz, normalnie można to sprzątać, kubełki wyjmuję i sprzątam na dole, a sprzątanie półki,na której mam milionpięćsetstodziewięćset rzeczy, to już w ogole proste jest.
    • krwawy.lolo Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 10:58
      To na samej górze to atrapa szuflady.
    • daniela34 Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 10:58
      Kosze do segregacji, detergenty, nawozy do kwiatów, rozmaite psikadła na szkodniki.
    • 1matka-polka Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 10:58
      Szuflada z kublami na smieci.
      • 1matka-polka Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 11:01
        A nad nia moze byc druga szuflada, dzieki ktorej miejsce moze byc maksymalnie wykorzystane.

https://www.belmeb.pl/media/catalog/product/cache/1/small_image/700x700/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/B/l/Blum_box1239_1.jpg
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 12:19
          O! Fajne!
    • iwles Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 11:00

Przez te wszystkie podłączenia do zlewu nie da się sensownie wykorzystać tej przestrzeni.
      Poza tym - lepiej, żeby był łatwy dostęp do złączeń, gdyby coś się zepsuło, czy ciekło.
      • mallard Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 12:00
        iwles napisała:

> Przez te wszystkie podłączenia do zlewu nie da się sensownie wykorzystać tej przestrzeni.

W "Szwedzkim Sklepie" można kupić taki rodzaj syfonu, który w dużej mierze to umożliwia.
        • ichi51e Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 12:23
          a czy ten syfon się sprawdza w użytkowaniu? czuć różnice?
          • aqua48 Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 12:27
            ichi51e napisała:

> a czy ten syfon się sprawdza w użytkowaniu? czuć różnice?

Ja mam taki "płaski syfon", nie z Ikei, tylko hydraulik załatwił gdzieś w sklepie hydraulicznym, i nie czuć żadnej różnicy.
            A dzięki temu jest miejsce na półki pod zlewem na różne utensylia kuchenne. Kosz na śmieci tylko wolnostojący z dostępem bez ograniczeń.
          • hummorek Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 14:12
            Bardzo czuć, jest świetny.
    • milupaa Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 11:04
      To zmień mechanizm. Cargo z wyjmowanymi pojemnikami. Więcej ci się nie zmieści bo jest zlew. Miejsce pod zlewem jest właśnie na kosz i detergenty. Jaki jest sens coś innego tu wciskać a kosz przestawić? Tu jest jakby brudna strefa, nie należy tego mieszać.
      • milupaa Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 11:07
        Proszszszsz...
        • ichi51e Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 11:09
          tak mam coś takiego tylko śmietniki są na stale. dramat. Zmieniać nie będę bo nie moje ale szukam do własnej kuchni lepszego rozwiązania.
          • kurt.wallander Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 12:34
            No to zrób, jak na tych zdjęciach. Kosze na śmieci muszą być wyjmowane, bo jak toto inaczej porządnie umyć? Ja mam jeszcze nad koszami wewnętrzną szufladkę na zapasowe gąbki, worki na smieci, rękawiczki itp. rzeczy.
            • ichi51e Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 15:34
              no niestety u mnie one są na szynach. owszem da się wyjąc ale tylko kosze - szyna zostaje do części szafkowe nie ma sposobu się dostac uncertain
    • edycja_kopiuj_wklej Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 11:44
      Standardowe ikea. z koszami na śmiecie do segregacji i mała dodatkową szufladka na worki i gabki. Najwazniejsze za co uwielbiam ten śmietnik to otwieranie na "kopa" wink
    • mallard Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 11:49
      ichi51e napisała:

> Jak wykorzystujecie przestrzeń pod zlewem? Czy ktoś wykorzystuje alternatywnie?

Pod zlewem mamy zmywarkę nablatową, akurat się zmieściła. Zamykanie pracującej w szafce nie zaszkodziło jej.
    • aqua48 Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 12:00
      Ja pod zlewem mam zwykłe półki i trzymam na nich patelnie, brytfanny, foremki do ciast i tortów, termosy i tego typu przedmioty kuchenne. Nie znoszę trzymania kosza na śmieci w szafce, bo potem trudno ją domyć. Nie ma bata żeby wszyscy domownicy trafiali celnie zwłaszcza z mokrymi śmieciami.
      Wszyscy projektanci od kuchni upierali się że tam ma być kosz. Dla mnie to stracona przestrzeń.
      • kurt.wallander Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 12:35
        A kosze w takim razie gdzie trzymasz?
        • aqua48 Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 12:41
          kurt.wallander napisała:

> A kosze w takim razie gdzie trzymasz?

Od zawsze luzem, obok szafki. Tak, że można do niego w każdej chwili coś wrzucić bez konieczności używania dłoni, otwierania drzwiczek, czy wysuwania szuflad.
          • arthwen Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 13:05
            Instalujesz otwieranie na dotknięcie, otwierasz szufladę z koszami jednym dotknięciem kolanem.
            A kosze na wierzchu masz otwarte, że możnna w każdej chwili wrzucić? (No, co kto lubi, ale dla mnie fuj).
            • aqua48 Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 13:55
              arthwen napisał(a):

> otwierasz szufladę z koszami jednym dotknięciem kolanem.
              > A kosze na wierzchu masz otwarte, że możnna w każdej chwili wrzucić? (No, co kt
              > o lubi, ale dla mnie fuj).

Naciskam stopą klapę od kosza. A jeśli potrzebuję podczas gotowania, to mam otwarty cały czas i mogę wrzucać obierki czy inne resztki bez konieczności otwierania co chwilę szuflady czy szafki lub obijania się o drzwiczki.
              Dla mnie te szuflady ze śmieciami są fuj..Zawsze miałam kosz wolnostojący.
              • kurt.wallander Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 16:00
                Ja na kompostowe śmieci mam otwór w zlewozmywaku prowadzący prosto do do kosza, też sobie chwalę brak konieczności schylania się itp., ale przecież teraz się segreguje, więc ja mam oprócz tego pojemnik na zmieszane, na plastiki i szkło i na papier. Nie wyobrażam sobie mieć kilka takich koszy na widoku po prostu na podłodze w kuchni.
            • rozaliaolaboga Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 20:27
              Ja też mam kosz wolnostojący, 2x25 litrów. Otwiera się na czujnik, wystarczy zbliżyć rękę, nic nie trzeba kopać 😂 zamyka się sam po kilku sekundach.
          • mava1 Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 13:08
            ja wystawiam kosz tylko na czas gotowania obiadu, kiedy jest duzo odpadków, normalnie stoi pod zlewem.
            I tęsknie za czasami kiedy kosz na smieci stał na półeczce przytwierdzonej do drzwi szafki zlewowej i kiedy otwierało sie drzwi to kosz "stał otworem". Nie trzeba było trafiać. A kosz miał odpowiednie wymiary i kształt, żeby sobie na tej półce stał. Tak było w moim rodzinnym, prlowskim domu.
            Dzis takich patentów już nie ma, nie wiedzieć czemu bo to było bardzo wygodne rozwiązanie.
            Kosz stojący luzem w kuchni, przez cały czas, jest dla mnie nie do przyjęcia, jednak
            • mava1 Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 13:14
              dodam jeszcze, ze teraz w wielu kuchniach funkcjonują wysuwane wylewki a taka musi mieć luz od zlewem (na wyciągany wąż, który nie moze sie o nic haczyć). Nie ma mozliwości instalownia półeczek i wciskania tam garów.
              Juz nie wspomne o innych instalacjach w takiej podzlewowej szafce np. podłączenie zmywarki. To wszystko wymaga miejsca i luzu w szafce, w której mozna już tylko "upchąc" kosz i postawić detergenty. O ew. podciekach wody, w razie awarii, nie wspomnę.
            • nowaczek12345 Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 13:49
              A to to co?
              gryc24.pl/ring-kosz-na-smieci-ring-na-drzwi-szafki-12l-elletipi,c245,p5267,pl.html

Mam podobny u siebie. Są dalej dostępne takie kosze, tylko mają wadę, że nie są selektywne, ale na bio, jak znalazł.
        • ritual2019 Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 13:04
          kurt.wallander napisała:

> A kosze w takim razie gdzie trzymasz?

??? Nigdy nie mialam kosza na smieci w szafie pod zlewem (ani innej). Po pierwsze to musialby byc jakis bardzo maly kosz a po drugie to nie wygodne. Kosz stoi w kuchni, jest zamykany, odpowiedniej wielkosci, nie wydostaja sie z niego zapachy i jest ladny, estetyczny.
          Pod zlewem mam jakies plyny, gabki itp.
      • aandzia43 Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 13:56
        Ja też w szafce pod zlewem trzymam garnki i patelnie, wszystkie mi się mieszczą. Kosz na zewnątrz.
      • taje Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 14:23
        Jak jest wysuwana szuflada zamiast szafki to trudno nie trafić.
        • aqua48 Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 14:56
          taje napisała:

> Jak jest wysuwana szuflada zamiast szafki to trudno nie trafić.

Wiesz, nie trafić można wszędzie, zwłaszcza jak jest w domu ktoś ze złą koordynacją ruchów plus astygmatyzmem, które powodowały np. postawienie kubka z herbatą obok stołu zamiast na nim. smilesmile
          A w przypadku nietrafienia cieknącym jajkiem, zgniłym pomidorem, torebką po herbacie, czy fusami z kawy, myć to ja już zdecydowanie wolę mopem podłogę wokół kosza niż całą szafkę wewnątrz, skulona i w kucki.
          • arthwen Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 15:21
            Moje kosze są na takiej wyprofilowanej zdejmowanej podstawie, którą się umieszcza na dnie szuflady na kosze (gównie po to, żeby stały stabilnie i się nie przesuwały przy otwieraniu) - więc nie musisz myć całej szafki, tylko wyciągasz kosz, wyciągasz tę podstawę, myjesz i z głowy. Nawet do zmywartki możesz wsadzić, jak masz zmywarkę do "brudnego" wink
            • taje Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 15:25
              U mnie tak samo.
      • mandre_polo Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 15:17
        Kosze montuje się na wyjeżdżającej szafce - otwierasz flaszkę i kosz wyjeżdża - odbierasz warzywa wprost do kosza bez potrzeby grabienia się
        • arthwen Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 15:22
          Flaszkę? big_grin
          U mnie bez flaszki też działa big_grin
          • mashcaron Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 15:25
            Bez flaszki się nie pograbisz:p
            • arthwen Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 15:26
              Czyli to taka specjalna flaszka z opcją grabi?
    • mandre_polo Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 12:13
      Mam wystarczająca ilość szafek i pod jest wysuwana szafka a w niej kosz na śmieci, zapasowe reklamówki, dwa środki do czyszczenia w kuchni, zmiotła i szufelka. I tak trzeba nam sprzątać wyciągając wszystko regularnie bo śmieci trafiają obok np okruchy.
      Ogrodnicze typu psikadlo do kwiatów, odżywki mam obok okna na podłodze bo szafka jest krótsza i jest trochę przestrzeni na chowanie. Stoją tam też puste male doniczki, ziemia bo ciągle coś przesadzam, rozmnażam i muszę mieć pod ręką
    • zacja Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 12:24
      tak, ja wykorzystuję alternatywnie. Ponieważ mam mniej szafek, niż potrzebuję - zawsze szkoda mi było tej pojemnej 80-tki z półką na zasmradzanie jej śmieciami. Kosz na odpady mam wolnostojący, detergenty w łazience. W szafce trzymam: pokrywki do garnków na okrągłej tacy z rantem (nie ześlizgują sie i zajmują zawsze tyle samo miejsca, bez względu na to, ile ich jest), głęboki kosz na tarki, wałek do ciasta, cedzak do pierogów, przeciskarkę do ziemniaków, palnik do kremu brulee (i inne większe przybory, które blokowały mi często szufladę, a nie są używane często), poza tym "kolekcję" wink plastikowych pojemników na tacy prostokątnej z rantem (który ogranicza ich przesuwanie się i przewracanie), stosik misek i durszlaków, w głębi szafki sita do przesiewania mąki i odcedzania maku. Udało mi się nawet znaleźć wąski, głęboki, długi pojemnik, który sie wpasował w ostatnią szczelinę i w którym trzymam pokrywki do plastikowych pudełek. Od kiedy zastosowałam system tacowo-koszowy, czyli od jakichś 2 lat - rzeczy przestały mi wypadać, przewracać się i generalnie mnie wpieniać. Ulga
      • mandre_polo Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 15:13
        Mam głęboka szufladę na art typu tarki, mikser plus narożna szafkę na garnki
        • mandre_polo Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 15:15
          Szafka narożna na garnki jest obrotowa
    • szmytka1 Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 12:24
      Ja mam butle z gazem. Jeśli przejdę na indukcje, to bede tam miala duży kosz na plastik i już.
    • saszanasza Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 12:31
      Tylko kosz na śmieci w opcji szuflady. Idealny!
    • jdylag75 Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 12:39
      Mam zwykłe półki o różnej wysokości, na detergenty, gąbki, kostki do zmywarki, a w drugiej połowie przestrzeń na kosz na odpady zmieszane, łatwo się dostać do odpływów zlewu i zmywarki.
    • kaki11 Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 12:50
      U mnie klasyka : kosze na śmieci, łopatka ze zmiotką i kuchenne detergenty
    • gralam.w.familiadzie Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 13:42
      Płyn do garów, i ręczniki do rąk.
    • skumbrie Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 13:58
      Śmietnik, karton z cebulą i ziemniakami. Detergenty są w łazience.
    • atoness Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 14:15
      Z przodu komoda i kosz na śmieci, na tyłach półki na słoiki i inne przydasie.
    • taje Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 14:20
      Ja pod zlewem mam młynek plus pojemniki na warzywa typu ziemniaki. Kosze na śmieci (z półką na gąbki etc) mam w szafce obok zlewu a nie pod zlewem. Tak wolałam, żeby nie blokować sobie dostępu do kosza przy zmywaniu etc.
      • taje Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 14:24
        Szuflada, nie szafka. Wszędzie pod blatem mam szuflady. Uwielbiam szuflady.
        • hummorek Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 15:09
          Szuflady w kuchni, żadnych szafek/półek dolnych, to jest najlepsza rzecz jaka może być.
          • taje Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 15:15
            Dokładnie. Nawet "półka" na gąbki w mojej szufladzie z koszami na śmieci pod blatem jest wysuwana. Zasada - jak nisko/poniżej poziomu wzroku to tylko szuflady. Powyżej mogą być ewentualnie półki choć mam też dwie wysokie szafki cargo i jednak jest wygodniej wyciągać rzeczy z wysoko umiejscowionych szuflad niż półek.
        • arthwen Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 15:25
          O tak, szafki na dole to jakieś zło. Na dole mam tylko szuflady i cargo (tego mało, tam gdzie szuflad się nie dało zrobić, np w narożniku i w różnych wąskich przestrzeniach wink )
      • ichi51e Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 16:01
        o to mi się podoba! bardzo dobre miejsce na cebule i ziemniaki...
    • tol8 Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 15:28
      Kosze do segregacji, środki do zmywarki, worki na śmieci
    • palacinka2020 Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 15:38
      Mam tam rzeczy dla kota: jedzenie, automatyczny karmnik, miseczki.
      Kosz pod zlewem to dla mnie koszmar, ZAWSZE jest za mały. Mam duze wolnostojące kosze w kuchni, których nie musze wynosić 2 razy dziennie.
      • kurt.wallander Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 16:06
        Ja mam dużą rodzinę i dużo śmieci. Mam w sumie 5 koszy: na kompostowane, zmieszane, papier i dwa (niestety) na plastik i szkło, które rozdzielane są na etapie wynoszenia do worków na zewnątrz. Dwa kosze sa w szufladzie pod zlewozmywakiem, kosz na kompostowe jest też pod zlewem, ale w oddzielnej szafce. I w oddzielnym miejscu w kuchni mam jeszcze podwieszone 2 wysuwane kosze, na plastik i szkło, oraz na papier. Wszystko jest tak usytuowane, żeby kosze nie były widoczne, jesli tego nie chcę.
        • milupaa Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 23:34
          Ja z taką ilością koszy to bym już samej kuchni nie zmieściła 😁 Mam szafkę cargo pod zlewem z 2 dużymi koszami i to wszystko co mieszczę. Śmieci wynoszę raz dziennie, bywa że co 2 dni.
          Kompostownik mnie przeraża, siostra ma, nawet boję się do tego zaglądać 😳 Muchy lataja... śmierdzi... Koszmar.
          • palacinka2020 Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 06.05.22, 09:35
            U znajomych, którzy mają kosze pod zlewem, widze zawsze pełne przeładowane kosze, do tego jakaś dodatkowa reklamówka/siatka na papiery i kartony gdzieś indziej w domu, do tego na blacie śmierdzący pojemniczek na obierki. Nauczyłam się, by u nich nie wyrzucać nic do kosza, bo nie ma gdzie big_grin chowam swoje smieci do woreczka i wyrzucam po wyjściu. Nie wiem czy im się nie chce chodzić wyrzucać codziennie, czy kosze za małe, ale skutecznie mnie to zniechęciło do opcji "kosz pod zlewem".
            • kurt.wallander Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 06.05.22, 10:57
              palacinka2020 napisała:

> U znajomych, którzy mają kosze pod zlewem, widze zawsze pełne przeładowane kosz
              > e,

U mnie się nie da przeładować pod zlewem, bo będzie zahaczać o wewnętrzną szufladkę.

do tego jakaś dodatkowa reklamówka/siatka na papiery i kartony gdzieś indzie
              > j w domu,

Tak miałam przed remontem, dlatego teraz mam estetycznie wszystko albo schowane pod zlewem, albo w podwieszonych koszach, które tez mozna zasłonić.

>do tego na blacie śmierdzący pojemniczek na obierki.

Nie cierpię tego (czasami tyko zbieram do miski na blacie, jesli wiem, że będzie bardzo dużo i zostanie to wyniesione natychmiast), dlatego kosz na kompostowe śmieci jest też sprytnie ukryty, a jednocześnie łatwo dostępny smile

Nauczyłam się, b
              > y u nich nie wyrzucać nic do kosza, bo nie ma gdzie big_grin chowam swoje smieci do w
              > oreczka i wyrzucam po wyjściu. Nie wiem czy im się nie chce chodzić wyrzucać co
              > dziennie, czy kosze za małe, ale skutecznie mnie to zniechęciło do opcji "kosz
              > pod zlewem".

Muszą mieć za małe kosze plus dodatkowo nie chce im się wynosić.
          • kurt.wallander Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 06.05.22, 10:53
            No właśnie wszystko tak sprytnie zaprojektowane i wykonane, że po remoncie i mam więcej miejsca do przechowywania, i więcej blatu, i więcej miejsca na (schowane) kosze. Na wolnostojące nie miałabym miejsca, bo dookoła kuchni są szafki, więc kosze musiałyby stać na środku pomieszczenia lub przed szufladami. Kuchnia z tych mniejszych.

Kompostowniki mam dwa - do jednego sie wrzuca aktualnie, drugi jest do wykorzystania. W kompostowniku takim otwartym regularnie znajdujemy gniazdo zaskrońca smile
    • ga-ti Re: Jak wykorzystać przestrzeń pod zlewem 05.05.22, 16:02
      Mam duży zlew, a pod nim trzy kosze. Wcześniej miałam jeden kosz i wielkie gary, ale segregacja i koszy przybyło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka