mashcaron 05.05.22, 12:30 Czym nadziewacie? Szukam inspiracji na " coś innego" :p Za zwyczaj nadziewam ryżem z mięsem, ryżem z ragù bolognese, ryżem z tuńczykiem i groszkiem, te opcje już mi się znudziły:p Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mashcaron Re: Czym nadziać bakłażana? 05.05.22, 12:43 Samym? To trochę mało:p Mam na myśli takie zapiekane połówki bakłażana robiące za cały obiad :p Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Czym nadziać bakłażana? 05.05.22, 13:07 Nadziewam wydłubanym i podsmażonym wnętrzem z bakłażana, z dodatkiem sera, szynki, pomidorów suszonych i mieszanką ziół greckich wymieszanych z podgotowaną kaszą bulgur. Odpowiedz Link Zgłoś
ursydia Re: Czym nadziać bakłażana? 05.05.22, 12:41 Czas na kaszę! Kiedyś robiłam z kwestii smaku, bardzo dobre to było. Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: Czym nadziać bakłażana? 05.05.22, 12:42 pokrojona papryka czerwona, pomidorki + ser kozi, można dodać wędlinki dojrzewającej. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Czym nadziać bakłażana? 05.05.22, 14:46 bywalec.hoteli napisał: > Maszkaronem albo serkiem mascarpone Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Czym nadziać bakłażana? 05.05.22, 12:43 Kuskus z cebulką i pieczarkami, Soczewicą z pieczarkami( i cebulką)🤣 Soczewicą z suszonymi pomidorami Szpinakiem z fetą. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Czym nadziać bakłażana? 05.05.22, 12:53 Wiem ryż z mięsem znasz, ale polecam jagnięcinę z czosnkiem, mięta, szałwią i tymiankiem. Groszek też będzie pasował. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Czym nadziać bakłażana? 05.05.22, 12:57 Róże z bakłażana, nadziewane nadzieniem miesno-pomidorowo-ziołowym, lub w wersji wege podsmażonym na chrupko tofu wędzonym w sosie pomidorowym. Mogą tez byc pieczarki+ricotta. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Czym nadziać bakłażana? 05.05.22, 13:12 - kaszą gryczaną z fetą (prawdziwą), skórką i sokiem z cytryny, podsmażoną cebulką, czosnkiem i natką. Plus ewentualnie filetowany pomidor bez skórki, drobno posiekany (ale niekoniecznie) - z sosem jak do moussaki (czyli koniecznie z cynamonem) zapiekane pod beszamelem - z mielonymi orzechami włoskimi, bułką tartą, niedużą ilością passaty, kminem rzymskim, cynamonem i czosnkiem Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Czym nadziać bakłażana? 05.05.22, 13:16 drobnym makaronem (orzo, acini di pepe) z pesto/wariacjami nt pesto. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Czym nadziać bakłażana? 05.05.22, 15:04 Jagnięcina! Bez ryżu, z ziołami i kuminem. Albo soczewica w pomidorach i ser kozi. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Czym nadziać bakłażana? 05.05.22, 15:15 Jagnięciny chłop nie ruszy, bo się tyle na małe owieczki w NL napatrzył (sa wszędzie) że mu zaczęło serduszko do nich pukać:p Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Czym nadziać bakłażana? 05.05.22, 15:18 Weź go na wegetarianizm na rok. Potem zje wszystko, jak Mieciu, a jak będzie trzeba to i oprawi. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Czym nadziać bakłażana? 05.05.22, 15:23 On z mięsa to i tak tylko wołowinę, kurze cycki i ryby:p a i na kurczaka zaczyna smęcić i na łososia... Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Czym nadziać bakłażana? 05.05.22, 16:31 Nic dziwnego - kurczak jebie. Łosoś też zuo. Aczkolwiek, kurze cycki też. Indyk jest w miarę. A jeszcze lepsze tofu. Weź mi powiedz, bo nie mogę się zdecydować: a czy b? (chodzi o plany na wieczór) Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Czym nadziać bakłażana? 05.05.22, 16:47 O esu...🙄 Wybrałaś pójście na trening. 🙄 Nie chce mi się i wymyśliłam, że nie idę. Ale Mieciu mnie zaskoczył (jest po wirusie i wczoraj prawie zesrał się, bo za szybko szłam na spacerze🙄), że on idzie - choć to ciężki trening. Za: dawno nie byłam, Mieciu idzie Przeciw: nie chce mi się, a trening mocno podbije mi kortyzol Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Czym nadziać bakłażana? 05.05.22, 16:50 No to B,ja nie mam problemów ze zmianą zdania :p Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Czym nadziać bakłażana? 05.05.22, 16:56 Dzięki! Chyba se postawię tarota, żeby upewnić się w tej decyzji. 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
briar_rose Re: Czym nadziać bakłażana? 05.05.22, 15:11 A próbowałaś z ziemniakami i papryką, po hindusku? SKŁADNIKI: bakłażan kartofle cebula papryka sól kurkuma kumin curry sklarowane masło (ghee) lub oliwa/olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Wnętrze bakłażana się wyciąga, kroi w kostkę - ale szybko, bo gałgan czernieje nieapetycznie. Wnętrze w tym samym czasie posolić, odwrócić do góry nogami na sitku, niech obcieknie sok. Wracamy do zawartości bakłażana - dodać podgotowanego, pokrojonego w kostkę kartofelka oraz posiekane grubo cebulę i paprykę. To wszystko poddusić na sklaraowanym maśle (tak chyba najlepiej) lub oliwie/oleju. Wymieszać z przyprawami. Nadziać bakłażany, wnętrza wcześniej posmarować wcześniej ghee/ oliwą/ olejem i zapiec. Czasami dodaję jeszcze nieduży kawałek cukinii i imbir. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Czym nadziać bakłażana? 05.05.22, 15:14 Oo, to jest coś bardzo innego! Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Czym nadziać bakłażana? 05.05.22, 16:21 Dla podbicia kaloriami ziemniczki można wymieszać z chorizo i zaciągnąć beszamelem 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
briar_rose Re: Czym nadziać bakłażana? 05.05.22, 18:31 mashcaron napisała: > Oo, to jest coś bardzo innego! Gdybyś się zdecydowała, daj znać, jak wyszło i czy smakowało! Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Czym nadziać bakłażana? 05.05.22, 19:52 Jutro zrobię mam 5 bakłażanów do zagospodarowania :p Odpowiedz Link Zgłoś
briar_rose Re: Czym nadziać bakłażana? 07.05.22, 01:09 Też mnie naszła ochota, przy najbliższych zakupach kupię kilka bakłażanów do różnych przepisów, pyszności <3 Prócz faszerowanych, kroję też czasem w cienkie paski, oprószam solą, smaruję oliwką wymieszaną ze startym czosnkiem i zapiekam. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Czym nadziać bakłażana? 05.05.22, 16:23 A po co nadziewać czymkolwiek? Jadam podduszony z czosnkiem, zamarynowany wcoliwie i occie balsamicznym Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Czym nadziać bakłażana? 05.05.22, 16:44 Już widzę minę chłopa jak wraca po 12h do domu a ja mu podaję pięknie ułożony na talerzu.. duszony bakłażan 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
ursydia Re: Czym nadziać bakłażana? 05.05.22, 16:36 No właśnie! Jedzmy cale życie tylko taki! Pójdźmy dalej! A po co jeść cokolwiek innego! Ojp Odpowiedz Link Zgłoś
lalkaika Re: Czym nadziać bakłażana? 05.05.22, 17:58 Teściowa robiła parmigiana z wszystkimi zaległościami lodówki plus grzyby znalezione wracając z kościoła. Nie powiem, smaczne ale wątroba mi łkała .. Musake znasz, parmigiane znasz..więc może grill a do środka jajka sadzone. No lekko nie będzie. O i wędzona papryka. Ciaooo Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Czym nadziać bakłażana? 07.05.22, 08:33 Wszystkim, z czego da się zrobić farsz A musisz nadziewać? Ja uwielbiam w panierce z sezamu i parmezanu z sosem czosnkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Czym nadziać bakłażana? 07.05.22, 08:47 chyba Nigella miała przepis na nadzianie kaszą bulgur z serem i orzechami i chyba suszonymi pomidorami. W razie czego szukaj w przepisach tureckich lub gruzińskich, tam jadłam nadzianego też masą z orzechami, ziołami i czymś jeszcze, był pyszny. Odpowiedz Link Zgłoś