Dodaj do ulubionych

grill gazowy na balkonie

06.05.22, 20:11
Sąsiad z dołu zakupił sobie grilla gazowego i co weekend nęka nas grillowym smrodem.
Kilka razy schodziliśmy do niego, zgłaszając, że dym leci nam do mieszkania i że śmierdzi, a on nam odpowiada, że to niemożliwe, bo to grill gazowy i "zaraz zgasi".

Nie dość, że po prostu capi w całym mieszkaniu, co mnie wkooorwia, to wskaźnik zanieczyszczenia powietrza skacze z 50% do 130.

Co można zrobić, żeby ukrócić proceder?
Pomóż, ematko, bo przychodzą mi do głowy tylko blokerskie, mało cywilizowane metody.
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: grill gazowy na balkonie 06.05.22, 20:17
      Rzuć urok na psa, Ziuciu. Z Twoją mocą poradzisz sobie niechybnie.
      A na serio, pozostaje wojna urzędowa.
      Chyba, że zaczniesz podlewać kwiatki kwasem siarkowym, który sąsiadowi zeżre kwiatki razem z balkonem.
      • piataziuta Re: grill gazowy na balkonie 06.05.22, 20:34
        Dzięki. smile
        Szukam na razie nieco bardziej pragmatycznych metod. wink
        • engine8 Re: grill gazowy na balkonie 06.05.22, 20:44
          Pawel i Gawel sie klania?

Zaczac podlewac swoje kwiatki na balkonie woda zrobiona z nawozu kurzego i to tak aby sie to przelwalo i kapalo na dol?
        • krwawy.lolo Re: grill gazowy na balkonie 06.05.22, 20:51
          Mam jeszcze jeden pomysł.
          Na pewno jesteś ulubienicą na dzielni. Każdy wzdycha do Ciebie. Rzuć hasło, na zasadzie "a powiedz tylko słowo, a będzie zaduszona szyja xuja".
          Ja bym zabił. smile
    • berdebul Re: grill gazowy na balkonie 06.05.22, 20:44
      Sprawdzić regulamin. Większość spółdzielni/wspólnot ma wpisany zakaz grillowania.
      • piataziuta Re: grill gazowy na balkonie 06.05.22, 20:46
        Dzięki!
    • kira02 Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 08:34
      A nie mógł jak człowiek kupic elektrycznego? Pachnialoby tylko kiełbasą. Eko friendly i zajmuje duzo mniej miejsca.
      • laura.palmer Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 08:47
        Chyba śmierdziało. Odór pieczonej kiełbasy w mieszkaniu to zło. 🤮
        • krwawy.lolo Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 08:54
          Lepszy smakowity zapach pieczonej kiełbasy, niż smród gotowanych brokułów.
          • laura.palmer Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 09:45
            Nie kojarzę, by ktokolwiek gotował brokuły na balkonie smrodząc sąsiadom.
            • krwawy.lolo Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 10:17
              Ok. smile Ja potraktowałem Twój wpis, jako manifest wojującej wegetarianki.
      • little_fish Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 08:51
        A myślisz, że teraz to czym jej śmierdzi? Gazem?
        • laura.palmer Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 09:42
          Odnoszę się do wyrazu "pachniało" połączonego z kiełbasą. 🤦‍♀️
          • little_fish Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 10:07
            Ale ja odpowiadałam kirze. Że niby elektryczny grill to brak smrodu/zapachu/woni (no bo umówmy się, z wonią grillowanych dań jest jak z gotowaniem kapusty kiszonej czy kalafiora - dla jednych zapach, dla innych smród 😉)
            • laura.palmer Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 10:16
              Rzeczywiście, źle spojrzałam na drzewko. smile
              • kira02 Re: grill gazowy na balkonie 08.05.22, 07:15
                Zastanawiam się, jak bardzo ludziom mogą przeszkadzać potrawy z grilla. Nie dym, tylko wlasnie potrawy. U mnie w kuchni czuć, kiedy sasiedzi gotują. Wlaczam wyciag i tyle.
                • little_fish Re: grill gazowy na balkonie 08.05.22, 07:22
                  A co włączysz na balkonie? Chcesz się zrelaksować z kawką czy soczkiem, a z dołu leci przydymiony zapach kiełbasek, przypiekanej karkówki i boczku. Serio to nie każdemu musi odpowiadać.
                  • gorzka.gorycz Re: grill gazowy na balkonie 08.05.22, 13:24
                    Mniam. Od zapachu się nie tyje, a taki jest smakowity.
    • magata.d Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 08:36
      Wytrzep chodniczek z piachem i kurzem z przedpokoju przez balkon, jak będzie smażył wink Albo koci/psi kocyk itp. winkwink
      • grey_delphinum Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 08:41
        Prawie wszędzie grillowanie na balkonie jest zabronione (nieważne jaki rodzaj grilla). Sprawdź regulamin i postrasz wysoką karą.
    • ichi51e Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 08:44
      u nas zabronili użycia gazowych i węglowych - piszcie skargę do wspólnoty.
    • magata.d Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 09:39
      Ludzie nie mają kuchni w domu, czy co? Nie może sobie tej kiełbasy na patelni usmażyć albo upiec w piekarniku?
      • laura.palmer Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 09:46
        Też tego nie rozumiem. Ja bym takim balkonowym smrodziarzom wrzuciła na ten balkon otwartą puszkę z kiszonym śledziem.
        • magata.d Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 09:56
          Ja tez bym go potraktowała, tak jak on innych sąsiadów.
        • piataziuta Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 19:13
          laura.palmer napisała:

> Też tego nie rozumiem. Ja bym takim balkonowym smrodziarzom wrzuciła na ten bal
          > kon otwartą puszkę z kiszonym śledziem.

🤣
          • bene_gesserit Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 19:24
            Można kupić kwas masłowy w internecie. Nie jest toksyczny, ale śmierdzi wymiocinami, zjełczałym tłuszczem i rozłożonym ludzkim potem przez długi czas i bardzo intensywnie. Tylko, że skoro czujesz smród grilla sąsiada, ty też byłabyś ofiarą kwasu masłowego.
            • piataziuta Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 19:30
              Wiem jak śmierdzi kwas masłowy. 🤣
              Jeśli chodzi o pomysłowość, to ematka niezawodna. 🤣
      • piataziuta Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 19:13
        no właśnie...
    • pierwszychleb Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 09:52
      Co za bezczel. Wspolczuje. Zacznij od wspolnoty. Powodzenia
    • kaskaz1 Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 10:19
      W mojej wspólnocie zabronione sa tylko grille węglowe-w ogródkach.
      • krwawy.lolo Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 10:23
        Tak nota bene, "wspólnota" to obrzydliwa nazwa. smile
    • agonyaunt Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 10:47
      Zadzwoń do straży pożarnej, podpytaj czy to nie łamie przepisów przeciwpożarowych. Jak tak, to za każdym razem dzwonisz pod 112. Chociaż jak masz te 130% to i tak możesz zgłosić.

Skarga do wspólnoty może być, ale koleś raczej sobie nic nie zrobi. Ja bym pogadała z prawnikiem, oficjalne pismo o zaprzestanie imisji może pomóc (jak nie, to sprawa cywilna, więc zbieraj dowody). Albo od razu zgłoś sprawę na policji, paragrafy się znajdą (nękanie, złośliwe niepokojenie, niszczenie mienia, uszczerbek na zdrowiu).

A jak zwracasz uwagę, to nie mów, że "śmierdzi", tylko sypnij paragrafami. A potem zamów ozonowanie mieszkania w celu odsmrodzenia i zażądaj od gościa zwrotu kosztów. Z dupkami nie można grzecznie (sprawdzone).
      • piataziuta Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 19:23
        Grubo. 😁
        Nie wpadłabym na takie ostre metody - bardzo dziękuję! Wykorzystam jeśli będzie trzeba. big_grin

Póki co, kazałam go obfotografować wczoraj - mamy zdjęcia jak obsługuje grilla, spoglądając prosto w kamerę. wink

A Mieciu poszedł do sąsiada z tego samego pionu, zapytać czy mu to nie przeszkadza. Poszli do typa we dwóch i sąsiad (starszy wiekiem), tak na kolesia naskoczył, że grill został od razu zgaszony. Dzisiaj też nic się (tfu tfu) nie dzieje.
        • bene_gesserit Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 19:47
          Bardzo słusznie, że poszli we dwóch. Im więcej osób zaprotestuje, tym lepiej dla was.

A ja z ciekawości sprawdziłam pobieżnie przepisy i z tego, co przeczytałam wynika, że tylko grill węglowy na balkonie czy w przydomowym blokowym ogródku je łamie, bo to ogień w miejscu, w którym coś się może zapalić. Elektryczny grill straży pożarnej nie zainteresuje.
      • memphis90 Re: grill gazowy na balkonie 08.05.22, 13:14
        Uszczerbek na zdrowiu i niszczenie mienia spowodowane wonią kiełbasy...?
    • milupaa Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 11:12
      Nie ma niestety przepisów zakazujących. Chyba że administracja zakazuje, sprawdź.
      Jeśli chodzi o elektryczny można się tylko przyczepić, jeśli części grilla nagrzewaja się powyżej 100 stopni C i nie ma zachowania zasad bezpieczeństwa np odpowiednich odległości od elementów łatwopalnych. Także straż raczej nic nie zrobi bo nie ma otwartego ognia. Jest tylko taki przepis
      "Zgodnie bowiem z treścią art. 144 Kodeksu cywilnego właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno-gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych.
      Powyższy przepis wprowadza tzw. zakaz immisji. Zaliczamy do nich m.in. dymy, ciecze, zapachy czy hałasy."
      • memphis90 Re: grill gazowy na balkonie 08.05.22, 13:15
        >Także straż raczej nic nie zrobi
        "Również " straż nic nie zrobi? A czemu "również"?
    • n-ell Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 17:59
      Siostro - mam ten sam problem od ub wakacji, albo już dwa lata nawet. Robię już za przewrażliwiona wariatkę - bo przecież wszyscy kochane smród kiełbasy 😡- ale udało mi się wynegocjować przynajmniej przesunięcie nieco dalej tego ustrojstwa. A już obmyślałam jak im to zepsuć
      • bene_gesserit Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 18:49
        Jak piszą powyżej - sprawdźcie regulamin spółdzielni.
        W moim jest dziwaczny ale skuteczny zapis, że grillować owszem, można, ale we własnym ogródku w odległości nie mniejszej niż 7 m od ściany domu (nikt na dzielni nie ma takiego długiego ogródka). Problem z głowy.

Gorzej to jest balkonowymi palaczami, kary na swołocz nie ma sad
        • n-ell Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 19:03
          Palaczy tez szczerze nienawidzę. Ale u nas to pat, akurat pan od grilla jest w zarządzie wspólnoty. W regulaminie są dozwolone gazowe i elektryki.
          • piataziuta Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 19:26
            🤦
            Współczuję.

Palacz też nam smrodzi - nie znoszę tego. No ale to trwa 3-5 minut, a nie 2 godziny.
            • s12345s Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 22:23
              piataziuta napisała:

> > Palacz też nam smrodzi - nie znoszę tego. No ale to trwa 3-5 minut, a nie 2 godziny.

Palacz za to smrodzi dzień w dzień, o różnych porach i to wiele razy w ciągu doby.
              A tego grilla na balkonie to współczuję.
          • bene_gesserit Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 19:27
            Jedyny sposób to za każdym razem, kiedy sąsiad rozpala grilla, rozpalić swojego z czymś o wiele bardziej śmierdzącym. Może spalony kalafior w charakterze kadzidła tuż obok odbierze mu radość jedzenia al fresco. Wolnoć Tomku, conie.

(Mój palacz - około dziesięciu fajek na dobę, przez kilkanaście lat, akurat pod naszą sypialnią się w końcu wyprowadził. Nie mogliśmy uwierzyć w własne szczęście).
    • figa_z_makiem99 Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 19:32
      Jak dobrze, że moim osiedlem zarządza spoldzielnia, a nie wspólnota nowobogackich kmiotów. Nikt nie wpadłby tutaj na pomysł grillowania na balkonie, współczuję.
      • bene_gesserit Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 19:40
        Wszędzie się mogą trafić śliwki-robaczywki. Do mojego domu na parter wprowadziła się młoda dziewczyna i grill był jej parapetówką. Cósz, szybko się skończył, bo nie tylko ja postanowiłam jej wyjaśnić, że tak tu się nie robi.

Generalnie uważam, że takie naruszenia cudzej przestrzeni trzeba dusić w zarodku, czyli reagować od razu. Uprzejmie, ale nader stanowczo.
        • figa_z_makiem99 Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 19:50
          Tak, trzeba działać od razu i najlepiej mieć wsparcie lokatorów. Ludzie są dzisiaj paskudni i nie szanują innych.
      • n-ell Re: grill gazowy na balkonie 07.05.22, 22:09
        Wspólnota nowobogackich kmiotow - o tak, nawet mam tu celebryckie rodziny. Ci akurat to palacze. Mam ochotę rzucać ziemniakami, jak sąsiad mojej koleżanki za naszych licealnych czasów 😅

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka