Dodaj do ulubionych

Czy ktoś ma tak jak ja?

08.05.22, 12:11
Czy któraś z Was rozmawia z roślinami, potrafi się na nie gapić bez końca, patrzy na swój ogród/taras chłonąc jego urodę?
Codziennie robię obchód i podchodzę do każdego krzaczka, drzewka, kwiatka. Sprawdzam co u niego/u niej, zachwycam się rozkwitaniem, chwalę, a czasem "ochrzaniam"big_grin. (Mam taką kapryśną hortensję, która miała być do cienia, tylko jakoś od trzech lat się w tym cieniu nie odnajduje. Budzi się, zieleni troszkę, ale kwitnąć nie ma zamiaru. A jej siostra, w jeszcze większym cieniu jakoś sobie radzi).
O tej porze roku nie mam ochoty schodzić z tarasu, czy ogrodu, raz, że ciągle coś do zrobienia (a potem przyjemne zmęczenie), dwa, że jestem po prostu szczęśliwa patrząc.
No i sklepy ogrodnicze muszę obchodzić szerokim łukiem, inaczej zawsze coś przytargam, mimo, że obiecałam sobie, że koniec kropka szlaban.
Aha, koleżanka nazwała w żartach moje krzaczki wypierdkami (niektóre są młode, mają 2-3 lata) i zrobiło mi się przeokrutnie przykro. Chyba bardziej, niż gdyby taki "żart" dotyczył mnie samej.
Jestem nienormalna?big_grin
Obserwuj wątek
    • mashcaron Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:15
      W moim ogrodzie jest aktualnie taki burdel, że wolę na niego nie patrzeć. A dodatkowo znalazłam dziś martwego pisklaka oblezionego przez mrówki 🤮
      • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:35
        Ja znalazłam na balkonie martwego dzięciołasad Odbił się od szyby i zginąłsad
        • misiamama Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 16:39
          Zabezpiecz szyby, nie bądź człowiek.
          • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 16:54
            masz rację
    • grey_delphinum Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:16
      Gdy jestem na wsi, lubię obejść ogród i przywitać się z każdą roślinką.
      • aqua48 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:05
        grey_delphinum napisał(a):

> Gdy jestem na wsi, lubię obejść ogród i przywitać się z każdą roślinką.

O to ja tak samo. Zaraz po otwarciu drzwi i włączeniu prądu lecę przywitać się z wszystkimi kwiatkami smile
    • mae224 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:18
      Oczywiście, ja.
      • mae224 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:23
        Jak jest zima i ogród pokryty śniegiem, siedzę godzinami patrząc przez szybę i myśląc, jak rośliny na wiosnę będą wyglądać w kolejnym roku.
        • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:33
          Ja teżsmile
    • primula.alpicola Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:19
      Nie, zupełnie nie. Ale przyjemnie mi się to czytałosmile
      • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:28
        A dziękuję Primulo, i M_incubosmile
        Ja to po prostu kocham. Nigdzie nie jestem tak szczęśliwa (i wzruszona) jak na łonie natury.
    • m_incubo Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:21
      Nie, absolutnie.
      Ale fajnie to opisałaś.
      Ja nie znoszę grzebania w ziemi.
    • daniela34 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:22
      Gadać nie gadam (to robi moja mama, może i na mnie przyjdzie czas), ale z tym zamieszkaniem (tylko u mnie to na balkonie) I z obchodzeniem sklepów ogrodniczych to pasuje. Aktualnie piję "kawkę na tarasie" (no, balkonie) jak każda szanującą się ematka
      • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:26
        Mój taras jest "zaniedbany". Aktualnie mam tam tylko cztery długie donice z ziołami i cztery z kwiatami, słabo, ale nadrobię za czas jakiś.
        U Ciebie Daniela jest magiczniesmile
        • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:30
          To mój nowy nabytek (między innymi): serduszkowiec ❤
          • daniela34 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:32
            Lubię te roślinę. Rosła u mojej ciotki w jej niewielkim ogródku.Gratuluję zakupu, pade
            • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:34
              dziękismile
            • chebellacosa92 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 16:40
              daniela34 napisała:

> Lubię te roślinę. Rosła u mojej ciotki w jej niewielkim ogródku.Gratuluję zaku
              > pu, pade
              A u mnie nie przetrwał, chociaż sadzilam kilkakrotnie. Przez zimę ginął, chociaż przykryty. Szkoda, bo ładna roślinka. Generalnie u mnie rośliny mają warunki ekstremalne - ciężka, gliniasto- piaszczysta gleba, teren po południu, mroźne wiatry, dlugo jest zimno i rzadko pada. O ognikach, magnoliach, budlejach itp. mogę tylko pomarzyć.
              • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 16:58
                Ona ponoć ginie na jesień zimę, a potem odrasta. U mnie będzie na tarasie. Stoi przy drzwiach tarasowych, żebym mogła na nią patrzeć.
          • pepsi.only Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:56
            To serduszka okazała smile bylina ( nie ma czegoś takiego jak serduszkowiec... )
            • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:02
              Wiem, to moja nazwa własnabig_grin
      • saszanasza Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:27
        Piękny balkon daniela!
        • daniela34 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:32
          Pade, szasza, dzięki!
      • extereso Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:35
        Masz przepiękny balkon Daniela!
        • daniela34 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:36
          😘
      • heca7 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:43
        Bardzo ładny , zielony balkon smile
        • daniela34 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:54
          Dziękismile
      • lannnnntana Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:48
        daniela34 napisała:

> Gadać nie gadam (to robi moja mama, może i na mnie przyjdzie czas), ale z tym z
        > amieszkaniem (tylko u mnie to na balkonie) I z obchodzeniem sklepów ogrodniczyc
        > h to pasuje. Aktualnie piję "kawkę na tarasie" (no, balkonie) jak każda szanują
        > cą się ematka
        Prześliczny taras. I widok też ładny. Przepraszam, ze zapytam - czy stokrotki masz za nasion czy sadzonek?
        • daniela34 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:54
          Z sadzonek. Trafiły mi się wyjątkowo udane w tym roku, kupiłam pod koniec marca.
        • daniela34 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:55
          Aaa i dziękuję smile
      • primula.alpicola Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:58
        Mogłabym przesiadywać na tym balkonie i ćwiczyć zenwink
        • daniela34 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:01
          To jest właśnie to co robię teraz smile
          • lilia.z.doliny Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:13
            Jest kjut smile))))
            • daniela34 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:33
              Dzięki
              😁
      • maleficent6 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:09
        Daniela, wow! Przecudny masz ten balkon 😍
        • daniela34 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:12
          Dzięki 😘
      • annaboleyn Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:28
        Bardzo kibicuję Twojemu pięknemu balkonowi, Daniela smile I idę po kawę smile Pierwsza kawa w sezonie, przy kwiatkach i doniczkach jest zawsze szczęściem big_grin
        • daniela34 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:32
          Dzięki 😃 u mnie to chyba druga kawa w tym sezonie. Pogoda dość długo nie dopisywała, ale teraz jest, mamy to!
          • annaboleyn Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:34
            Jescze mam zakwasy po sadzeniu, dosadzaniu i szorowaniu. Ale dziś poduchy uprane, wszystko gotowe, wszystko się przyjęło, kocham ten moment (kot kocha bardziej wink)
            • daniela34 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:38
              Taaak, szorowanie...pierwsze zaliczyłam w marcu, teraz twardo nie myję posadzki, bo jak umyję to będzie padać. Ja to WIEM! Zawsze jak umyję balkon to pada. Takie są odwieczne prawa natury 😝
              A Twój Kot (wielka litera celowo) wygląda na zachwyconego.
              • annaboleyn Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 14:54
                Ja w tym roku zamówiłam siłę fachową z myjką do elewacji, to były jedne z lepiej wydanych pieniędzy ever. Ale i tak się naszorowałam, nazamiatałam i nadźwigałam, jak durna big_grin I jeszcze się z tego cieszę big_grin
                • daniela34 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 15:16
                  Słusznie. Jest z czegosmile
      • magdallenac Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 14:38
        Solennie obiecuję, zmotywowana tymi zdjęciami i w ogóle wątkiem, że zadbam o zieleń na tarasie i wokół domu. Jesteśmy miesiąc do tyłu z pogodą, ale zobowiązuję się, że wrzucę tu zdjęcia, kiedy już wszystko będzie na miejscu.
        • annaboleyn Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 14:53
          U nas w tym roku też mega późna wegetacja, ze trzy tygodnie obstawiam Zdążysz smile)
          • magdallenac Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 15:02
            annaboleyn napisała:

> U nas w tym roku też mega późna wegetacja,

Nie wiem o co chodzi, ale zazwyczaj zieleń wychodząca spod mojej ręki, to właśnie wegetacja.🤷🏻‍♀️
            • annaboleyn Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 15:40
              No w sensie, że wszystko później ruszyło, noo. Po prostu jesteś za młoda, zielonego kciuka dostaje się z wiekiem wink
              • magdallenac Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 15:54
                Chyba ten czas właśnie nastał, czuję moc.
                • annaboleyn Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 15:57
                  Podążaj za mocą! big_grin
            • primula.alpicola Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 10.05.22, 10:05
              magdallenac napisała:

> Nie wiem o co chodzi, ale zazwyczaj zieleń wychodząca spod mojej ręki, to właśn
              > ie wegetacja.🤷🏻‍♀️

Podobnie. Dlatego ja niczego nie ruszam, żeby nie popsuć. Tym, którzy pytają, czemuż, ach czemuż nic nie zrobię z tym całym terenem, odpowiadam, że to ścisły rezerwat przyrody i nie wolno ruszać. I tak sobie rosną te chaszcze nad stawem, i drzewa w lasku, a ja leżę na leżaczku i zielenią karmię oczy i duszę.

Jedyne co, to mąż kosi trawę. Zabroniłam kosić pokrzywy i skrzyp, bo je zaparzam i piję.

No nie lubię, co poradzić. Niemniej jednak, jest nadzieja, że z wiekiem przyjdzie. Obserwuję takie zjawisko u znajomych kobiet- dekadami całymi nic, a nagle bum, i uwielbienie dla cudu życia, zieleni, kolorów, gatunków i całego tego grzebania w ziemiwink

• jackowo.thinktank Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 14:43
        Fajnie to wyglądasmile
        • daniela34 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 15:16
          Dzięki
      • yuka12 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 20:54
        Piękny balkon!
        • daniela34 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 20:57
          Dzięki smile
    • saszanasza Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:27
      Nie, z roślinami nie rozmawiam, natomiast rozumiem potrzebę „pogadania z kimś”. Ja bardzo często „głośno myślę”, lub w wersji hardcorowej „gadam sama ze sobą”🙈
      • daniela34 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:29
        A ze sobą to tak. Ja się potrafię i pochwalić i ochrzanić 😃
        • saszanasza Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:35
          daniela34 napisała:

> A ze sobą to tak. Ja się potrafię i pochwalić i ochrzanić 😃

Otóż to!🙈 A najfajniejsze, w tym wszystkim jest to, że zawsze zgadzam się ze swoją opinią😉
    • extereso Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:36
      Moja teściowa tak ma. Kiedyś mnie to wkurzało ( uważałam że to jakaś egzaltacja) teraz bardzo to lubię ( wiem, że to po prostu jej uczuciowa strona).
      • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:44
        Właśnie dlatego założyłam wątek. W moim otoczeniu znam tylko jedną osobę, która ma tak jak ja i nie zrównuje zachwytu z egzaltacją. Reszta tylko kiwa głową i potem się dziwi, że wolę gadać z roślinamibig_grin
        Tą osobą jest moja fizjoterapeutka, siłą rzeczy kontakt jest sporadyczny, ale jak już wpadam do niej to nie możemy się nagadaćsmile
        • igge Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 10.05.22, 01:31
          Ja też zachwycam się roślinkami pade.
          I nie muszą koniecznie być moje.
          Patrzę na dzikie , czy u przyjaciół rosnące i też ten zachwyt czuję.
          Do gadania z roślinami nie przyznam się. Trzeba mieć minimalny instynkt samozachowawczy.
          Zresztą nie pamiętam, żebym ostatnio czy w ogóle gadała.
          Ale zachwyt i czułość na pewno.
      • annaboleyn Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:30
        Ja kiedyś w ogóle nie rozumiałam namiętności do grzebania się w ziemi, mimo, że jestem z rodziny, w której kiedys były hektaaaryy, a potem co najmniej przydomowe ogródki. Jak mnie trzasnęło pod koniec 30, to do dziś się nie otrząsnęłam. I nagle się okazało, że mnie też rośnie i kwitnie jak złe wink Pierwszy balkon pomagała mi zaprojektować Mama, teraz już się jej tylko chwalę efektami. Dzieci mówią, że mam balkon jak z Pinteresta smile)
        • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:34
          pokaż!
          • annaboleyn Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:36
            Zaraz coś powybieram, żeby mi konwersja tutejsza nie zmasakrowała jakości, ale obawiam się, że i tak...
            • annaboleyn Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:47
              O smile
              • daniela34 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:51
                No pięknie 😍😍😍
                • annaboleyn Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:52
                  Dziękuję, sama masz to, co powiedziałaś wink <3
              • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:52
                Bosko!!! big_grin
                Paproć na balkonie? Zdradź sekret niezabijania paproci, bo u mnie tylko jedna z trzech jest ładna. Swoją pokojową chyba utopiłam.
                Kocurek zajebistysmile
                • annaboleyn Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 14:08
                  Myślę, że pies pogrzebany w fakcie, że na balkonie mam bardzo mało słońca - przez jakieś 2 h dziennie i to tylko na kawałku - paproć lubi takie rozproszone światło, półcień itp
              • primula.alpicola Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 10.05.22, 10:09
                Wow! To jakieś sztuczki grafika komputerowego, przyznaj się!
                • annaboleyn Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 10.05.22, 12:40
                  U mnie?? smile
                  • primula.alpicola Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 10.05.22, 13:14
                    No tak. Kota wkleiłaś, kolory podrasowałaś..?
                    • annaboleyn Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 10.05.22, 13:27
                      I ukradłam zdjęcia!! Dziękuję w imieniu kota i niecierpkow smile chyba na tym zdjęciu z koszykiem z zeszłego roku kolory są trochę dziwnie, bo to zrzut ekranu z insta smile
    • heca7 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:42
      Nie gadam z roślinami. Ale obchód ogródka robię z 10 razy dziennie wink Ogrodnicze też muszę omijać bo ogród nie jest z gumy wink Ostatnio wpadłam po coś kwitnącego dla pszczół , jednorocznego. I wyszłam dodatkowo z takim papyziatym rododendronem. Nawet nie sprawdziłam jaki to jest, ile urośnie itd. Po prostu poczułam , że muszę go mieć natychmiast wink Po czym po kilku dniach znalazłam z wysiłkiem miejsce i już, już łapałam za łopatę gdy uświadomiłam sobie, że nadal nie wiem ile ten krzaczek na jednej nodze będzie miał wysokości. Taki mały w kolano był. I okazało się , że do trzech metrów big_grin Ale nie ma tego złego, posadziłam go w innym miejscu, które mi wcześniej do głowy nie przyszło.
      A gapić się mogę godzinami na pszczoły zatykające dziurki w domku. To dla mnie bardzo odprężające psychicznie.
      • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:46
        Ja wczoraj leżałam pod kwitnącą gruszą. A nade mną ruch jak na dworcu! Pszczoły, osy, bąki uwijały się jak w ukropie. Toż to lepsze od telewizji!big_grin
        • zuzi.1 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 15:32
          Pade, mam podobnie, kocham ogród, grzebanie w ziemi, podglądanie natury w nim. Uwielbiam to, odpręża mnie to bardzo. Jedyne co, to nie rozmawiam z roślinami, ale je oglądam kilka razy dziennie i podziwiam 😃I oczywiście mam hopla na punkcie zakupów w sklepach ogrodniczych, mogłabym tam przepuścić wszystkie pieniądze.
          • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 16:39
            ostatnio dostałam takiego mema od fizjosmile
            • thea19 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 17:07
              tak big_grin
              • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 17:17
                big_grin
                • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 17:17
                  to jeszcze nie jabig_grin
                  • thea19 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 20:39
                    no ja też nie bo chaszcze kupuję hurtowo. Wczoraj chyba ze 20 sztuk.
                    • igge Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 10.05.22, 01:49
                      Ja na odwyku kwiatowym jestem. Pierwszy raz nie kupiłam sadzonek, a przecież maj już.
                      Jedynie dostałam w prezencie od syna pelargonię i byczki.
            • 1papryczka.chili Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 23:11
              O matko, to ja. Latam 5 razy ma dzień oglądać co i jak rośnie. Już miałam nic nie kupować ale znów to zrobiłam i nie mam pomysłu gdzie posadzić. Czasem sadzę ukradkiem, żeby mój mąż nie zauważył 😆 Z roślinami nie gadam, nie czuję takiej potrzeby. Uwielbiam gości w moim ogrodzie tzn ptaki i trzmiele i pszczoły.
              • igge Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 10.05.22, 01:54
                Też uwielbiam. I nawet wysiewam im łąkę gdzieniegdzie choć za pięknie nie wygląda. Trzmiele i pszczoły podglądam. Mam też chyba, kurczaki i szerszenie.
                Ptaków mnóstwo ale od paru dni pies zwariował i szczeka na ptaki, nie życzy sobie by wędrowały po jego terytorium, ogródku i mirabelce
    • vivyan Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:47
      Nie jesteś, witaj w klubie 🌺🌿 Chodzę, oglądam, rozdaję głaski 🙈 Oprócz tego przy sadzeniu wszystkie nowe rośliny "zaklinam" i "czaruję" 🙈 Nikomu dotąd się do tego nie przyznałam 😅
      • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:50
        big_grinbig_grinbig_grin też czaruję, ciii
        ba, czasem jak siedzę na trawie i się wgapiam w zieloności, to mi potrafi łezka ze wzruszenia popłynąćsmile
        • vivyan Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:57
          🥰🥰🥰
    • lannnnntana Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:49
      Ja też tak mam. A zaczęło się od tego, że zostałam wywieziona z dziewięciomiesięcznym dzieckiem do przyczepy campingowej na zadoopie. Przez dwa lata za towarzystwo miałam tylko dziecko. Nauczyłam się więc gadać z roślinami.
      • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:55
        To wdzięczni słuchacze, nie odpyskują, nie przerwą w pół słowa, nie zmienią tematu, nie udzielą "dobrych rad"smile
        • igge Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 10.05.22, 01:38
          Pade, dla Ciebie.

Tak sobie myślę, że gadanie do kwiatów i innych roślin to musi być jakiś rodzaj terapii.🙃
          • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 10.05.22, 09:22
            Przepiękne!
            Nie wiem czy to terapia, raczej mowa motywująco-troszcząca, a czasem ochrzansmile
    • pepsi.only Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:54
      Tak, mam tak samo smile zupełnie nie wstydzę się mojej miłości do mojego ogrodu, moich roślin. W dodatku potrafię o tym opowiadać godzinami- znajoma, która nazwałaby obraźliwie moje rośliny, dla niej pewnie byłaby to ostatnia wizyta tongue_out .
      • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:58
        Ja się nie wstydzę, ale jedyne osoby, które rozumieją moją miłość to bratowa i mój mąż. Nie chcę ich zamęczyć na amen, więc siłą rzeczy szukam podobnych sobie.
        • pepsi.only Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:05
          Wbrew pozorom takich jak Ty , czy ja, jest bardzo wiele osób.
          Zresztą zobacz ten wątek, jak pięknie rozrasta się.
          (To twoja znajoma jest po prostu dziwna!)
          • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:35
            (To twoja znajoma jest po prostu dziwna!) - prawda?big_grin
    • lilia.z.doliny Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 12:57
      Pade, identyko
      Ps nie dalej jak wczoraj rozmyślałam o twoim niebycie forumowym. Ale jesteśsmile
      • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:01
        Haruję jak dziki osioł, bo przyłączamy drugi ogród (zaniedbany) i naprawiamy to, co zepsuli panowie od kostki. Mąż haruje jak dziesięć dzikich osłów i tak nam przyjemnie i zdrowo czas upływabig_grin
        dziękuję za pamięćkiss
        • lilia.z.doliny Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:17
          Pade, aż przeszłam się po.moim.ogrodzie.
          I takie nowości: pierwszy klematis, kalina w kwiatach (biedronki na niej; to dobrze, zeżrą mszyce i już niemusze kupować biedronek na ebayu). A jeśli siem rozchodzi o czeresnie, to chyba właśnie pomału zostaje milionerka!
          • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:37
            Jesu jakie cudności! A ile czereśni! Zazdroszczę, ja mam młodziutkie, w zeszłym roku miałam całe trzy sztuki do zjedzeniabig_grin
            • lilia.z.doliny Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:44
              całe trzy sztuki do zjedzenia
              big_grin
              To UJ! Mi.kiedys zakwitła jedna.maciejka suspicious
              • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:48
                Jak to zrobiłaś?big_grin (u mnie już wychodzi w donicy)
                • lilia.z.doliny Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:51
                  Nie mam czerwonego.pojecia big_grin
                  • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:54
                    Maciejkę uwielbiam, a właściwie jej zapach.
                    U mnie za ogrodem rośnie czeremcha! rany jak pięknie pachnie, zwłaszcza wieczorami, otwieram wtedy wszystkie okna i się zaciągam!
          • daniela34 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:42
            Pięknie. U mnie clematis ma dopiero pączki. W tym roku jakoś wszystko później
            • lilia.z.doliny Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:46
              A jaki.kolor? Bo ta białą odmiana (kwiaty mają 20 cm srednicy).zawsze idzie pierwsza. Prezydent i nike kwitną koło.lipca.
              • daniela34 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:47
                Ja mam Warszawską Nike
                • lilia.z.doliny Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:54
                  Daniela, a oropos powojników. Byłam w maju w Lincoln, tam wszystko.stare. I jest taki wielki, omszaly.mur.niedaleko.katedry. z 15 metrów jak nic. Ani jednego.milimetra.bez kwiatów. To było coś. Calutki.porosniety.tym:
                  • daniela34 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 14:01
                    Przecudowne!
          • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 15:21
            Pochwalę się trochęsmile
            • lilia.z.doliny Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 15:23
              Moje najukochansze bzy i konwalie <serducho>
              Mój bzik w powijakach sad
              • daniela34 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 15:28
                Bzy! Pięknie 😍
              • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 15:29
                Wiem, że kochasz, dlatego wkleiłamsmile
                • lilia.z.doliny Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 15:34
                  smile
                  Dawaj jeszcze cuś
                  • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 16:22
                    to pierwsze to jeden z krzaków borówki, cały w owocachbig_grin
                    a na trzecim zdjęciu na dole "wypierdki", jałowce posadzone jesieniąsmile
                    • annaboleyn Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 16:24
                      Przepięknie masz! Zagadałabym na śmierć big_grin
                      • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 16:32
                        Dziękujęsmile
                        Porobiłabym więcej zdjęć, ale cały czas jest przebudowa/poprawki, ciągle coś rozkopane, stare ogrodzenie z siatki, gdzieniegdzie sypiące się betonowe murki, albo murek z kostki brukowej (fuj, nie znoszę go) i w tle to wszystko widać.
                        Myślałam, że wcześniej się wyrobimy z remontem, ale przy obecnych stopach procentowych będzie super jak za trzy lata skończymysmile
                        Ale już niedługo będzie kwitł głóg, potem róże, piwonie (kocham) i znowu się pochwalęsmile
                        • daniela34 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 16:34
                          Cudnie, pade. Wrzuc koniecznie piwonie jak zakwitną!
                          • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 16:51
                            Zaczęło się od jednej, starej, w sensie, że już była gdy kupiliśmy dom. Taki brzydki zaniedbany krzaczor. Ścięłam, odżywiłam, a wiosną pokazała jaka jest wielkasmile Dokupiłam dwie w zeszłym roku, a w tym kolejne trzybig_grin
                            Na pewno wrzucę, choćby po jednym kwieciu miałysmile
              • yuka12 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 20:44
                Przeczytałam, że bzy muszą mieć sporo słońca z rana, szczególnie wczesną wiosną, kiedy tworzy pędy kwiatowe. Swojego bza przesadziłam wg tych wskazówek i z 0 kwiatów mam w tym roku z 10 kiści 😀.
                • lilia.z.doliny Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 22:48
                  O! Ale mój krzaczek.oj maluski maluski. Kieby rekawicka. I w pełnym.sloncu. może się zdecyduje
                  • yuka12 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 09.05.22, 00:08
                    O! Tak jak moje egzotyczne drzewka, kiedy je kupiłam 2 lata temu - gingko, monkey tree i metasekwoja. A teraz ta ostatnia ma już ponad metr, gingko z pół metra i tylko araukaria powolutku sobie rośnie w doniczce. Więc twój bez też da radę 😄.
                    • yuka12 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 09.05.22, 00:10
                      Ps. Bardzo dziękuję za info o możliwości zakupu biedronek. Już wyhaczyłam stronę i zamówię.
                      • lilia.z.doliny Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 09.05.22, 09:46
                        Bardzo dziękuję za info o możliwości zakupu biedronek. Już wyhaczyłam stronę i zamówię.
                        Yuka, czy poza wszystkim, tekst: muszę kupić biedronki na eBayu, nie zalatuje Ci krindżem? suspicious
                        W ogóle ile kosztują biedronki? Może sprzedam kilka swoich za połowę ceny. Albo urządzę aukcje suspicious
                        • yuka12 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 09.05.22, 10:37
                          1500 biedronek na amazonie już wyprzedane, brytyjska strona oferuje 25 dorosłych za £15.99 😄.
                          Ale na poważnie zamierzam je kupić, bo mszyce zjadają mi nawet drzewa (bez mrówek), a biedronek można z lupą szukać 🤷‍♂️.
                          • lilia.z.doliny Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 09.05.22, 10:57
                            biedronek można z lupą szukać 🤷‍♂️.
                            Jestem.miliarderka! Kochana, ile chcesz tychbiedronek, mow! Dowiozę
                            Plus dorzuce czeresni
                            • yuka12 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 09.05.22, 11:20
                              Może jak będziesz jechać na Snowdon? Albo do Llandudno?
                        • yuka12 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 09.05.22, 11:29
                          Poza tym zdaję sobie sprawę, że kupowanie biedronek wygląda groteskowo (np. z punktu widzenia Polaka w Polce), ale tutaj jest jakby inny świat 🤷‍♀️. Biwdronek szukałam w pobliskim parku, szukaliśmy z dziećmi w innym i ciężko było cokolwiek znaleźć 🤦‍♀️🙄. Ale jak widziałam, ile pestycydów i herbicydów wylał ogrodnik w nieodległym ogrodzie i popularność tychże w innych ogródkach, to przestaje dziwić brak biedronek, pszczół i motyli (i innych owadów, i ptaków).
                          • lilia.z.doliny Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 09.05.22, 11:38
                            Boze sad
                            U nas czasami.idzie coś na grzyby/ mszyce, ale staramy się być eko. Wiesz, zbieramy ślimak, wysypujemy. Skorupki jajek do kkematisow, takie tam. Więc w czasie oszałamiającego.kwitnienia mojej wiśni.japonskiej, mój ogród huczy i brzęczysmile
                            A najśmieszniejsze są te tłuste Gucie, które mi.lamia lawende big_grin
                            • yuka12 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 09.05.22, 11:48
                              U mnie kwitły jabłonie, wiśnia, pigwa i śliwka, a brzęczało niewiele. Jabłonie, wiśnię i pigwę zapylałam sama. W zeszłym roku coś latało, dwa lata temu dzikie pszczoły pięknie przyleciały, złożyły nawet jaja w ziemi, ale nic się nie wykluło. Miałam też rurki dla pszczół i nic. Teraz kupiłam kolejne. I zamówiłam kokony murarek.
                              • lilia.z.doliny Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 09.05.22, 13:47
                                A ja jeszcze takie coś nabędę (pacz, w cenie biedronków)
                                www.indooroutdoors.co.uk/products/garden-rustic-bird-bath-water-feature-for-wildlife?variant=42623529910493&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=Google+Shopping¤cy=GBP
            • igge Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 10.05.22, 01:42
              Konwalie przepiękne, bez w pączkach fajny i czy pachnie już?
              Z tych różowych cudeniek rozpoznaję tylko skromną pelargonię.
              • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 10.05.22, 09:24
                Obok pelargonii są dalie.
                Bez już rozkwitł i obłędnie pachniesmile
        • lilia.z.doliny Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:21
          I masz jeszcze tego bandziora (bo chyba nie widzialas)
          • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:38
            No Bandzior, ale kochanykiss
    • aqua48 Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:08
      Ja też gadam do kwiatów i roślin i głaszczę je po listkach smile
    • gorzka.gorycz Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:21
      Zupełnie nie. Dla mnie ogród to jeden z koszmarów życiowych.
    • annaboleyn Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:27
      To mogę być ja smile Udały mi sie roślinki w tym roku smile
      Nie jesteś nienormalna, koleżanka jest bez wyczucia i nie zna się na krzakach!
      • annaboleyn Re: Czy ktoś ma tak jak ja? 08.05.22, 13:32
        I oczywiście co rano mam poważną rozmowę z roślinami, chwalę je, obierając z listków i płatków, z których należy obrać, oglądam każdą gałązkę i to jest najlepsze. A kot w koszyku wystawia uszka na wiatr smile
        • pade Re: Czy ktoś ma tak jak ja?