alterego72 09.05.22, 20:04 Podajcie proszę, pomysłów mi brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
primula.alpicola Re: Sposoby na wykorzystanie mięsa kurczaka z ro 09.05.22, 20:08 My je po prostu zjadamy razem z rosołem. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Sposoby na wykorzystanie mięsa kurczaka z ro 09.05.22, 20:09 Robię pasztet. Mielę z częścią warzyw, dodaję podsmażoną cebulkę, pokrojone oliwki i suszone pomidory, oczywiście jajka, bułkę tartą, gałkę muszkatołową, doprawiam solą pieprzem i piekę. Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Sposoby na wykorzystanie mięsa kurczaka z ro 10.05.22, 15:01 Ależ patent! Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Sposoby na wykorzystanie mięsa kurczaka z ro 09.05.22, 20:11 zemlec i jako farsz do pierogow/krokietow odlowic i podpiec z cebulka uzyc pokawalkowane do potrawy typu risotto zjesc na kanapce Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Sposoby na wykorzystanie mięsa kurczaka z ro 09.05.22, 20:18 Najczęściej zjadamy z rosołem. Co zostanie przerabiam na zupę z dodatkiem mięsa, najczęściej ogórkową. Czasem robię też: - galaretkę drobiową z warzywami z rosołu, jajkiem na twardo i groszkiem. - farsz do pasztecików, pierogów, krokietów. - pastę do chleba z przeróżnymi dodatkami - risotto z dodatkiem groszku, pieczarek, pomidorów, - potrawkę z kurczaka - lub zjadam na kanapce Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Sposoby na wykorzystanie mięsa kurczaka z ro 09.05.22, 20:20 Moja mama mrozi i jak jej się nazbiera odpowiednia ilość robi z tego nadzienie do pieczonego kurczaka. Mieli mięso z jajkami na twardo i bułką namoczoną w mleku (odciśniętą). Doprawia solą, pieprzem i koperkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Sposoby na wykorzystanie mięsa kurczaka z ro 09.05.22, 20:21 Mrożę jak nie zjemy i jak mnie najdzie wena robię do rosołu takie malutkie pierożki (u nas zwane tobołkami) z mascarpone, cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i suszonymi pomidorami. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Sposoby na wykorzystanie mięsa kurczaka z ro 09.05.22, 20:22 W mojej rodzinie nazywamy to kołdunami. Malutkie pierożki nadziane farszem z gotowanego kurczaka z natką pietruszki i gotowane w rosole. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Sposoby na wykorzystanie mięsa kurczaka z ro 09.05.22, 20:53 To na pewno nie są kołduny, ale czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Sposoby na wykorzystanie mięsa kurczaka z ro 10.05.22, 09:45 wiem ale w mojej rodzinie tak to nazywamy Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Sposoby na wykorzystanie mięsa kurczaka z ro 09.05.22, 20:24 Mięso obieram z kości i zamrażam. Potem kiedy kompletnie nie mam czasu na gotowanie, przerabiam to na potrawkę typu stołówkowego i podaję z ryżem - podlewam mięso odrobiną wody w garnku, chwilę gotuję, dodaję marchewkę z groszkiem z mrożonki, śmietanę, sól pieprz, koperek i nieco soku z cytryny. Całość robi się nie dłużej, niż trwa ugotowanie ryżu. Odpowiedz Link Zgłoś
perspektywa Re: Sposoby na wykorzystanie mięsa kurczaka z ro 09.05.22, 20:32 Też tak robię i kocham tą potrawkę. Smak dzieciństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Sposoby na wykorzystanie mięsa kurczaka z ro 09.05.22, 20:33 Na forum oszczędzanie było kiedyś o siedmiu życiach kurczaka. Niestety nie potrafię odszukać. A szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Sposoby na wykorzystanie mięsa kurczaka z ro 09.05.22, 20:51 forum.gazeta.pl/forum/w,20012,107969864,107969864,Kurczak_wielofunkcyjny.html Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Sposoby na wykorzystanie mięsa kurczaka z ro 10.05.22, 10:10 O dzięki, dodałam do ulubionych Odpowiedz Link Zgłoś
alterego72 Re: Sposoby na wykorzystanie mięsa kurczaka z ro 09.05.22, 20:35 O, ile pomysłów Możecie dalej podawać Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Sposoby na wykorzystanie mięsa kurczaka z ro 09.05.22, 20:45 Kotlety z mięsa z rosolu, bardzo dobre. Robilam kilka razy ale zazwyczaj my zjadamy mięso z rosolem + pies ma swięto mięsne. Odpowiedz Link Zgłoś
alterego72 Re: Sposoby na wykorzystanie mięsa kurczaka z ro 09.05.22, 20:53 Mój pies niestety ma alergię na kurczaka. My nie Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Sposoby na wykorzystanie mięsa kurczaka z ro 09.05.22, 21:37 Wlasnie wcinam w salacie piers z kury z rosolu, uprzednio porwana na kawalki i wrzucona na chwile do airfryera. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Sposoby na wykorzystanie mięsa kurczaka z ro 09.05.22, 21:39 W przypadku braku airfryera sprawdzi sie i piekarnik. Rozlozyc na papierze, posypac przyprawami i przyrumienic. Do wrapow tez sie nada. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Sposoby na wykorzystanie mięsa kurczaka z ro 10.05.22, 09:50 Nienawidze miesa z rosolu. Nie jem i juz. Ja bym je wywalala, maz podsmaza sobie z cebula i je. Blee. Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: Sposoby na wykorzystanie mięsa kurczaka z ro 10.05.22, 10:03 Uwielbiam gotowane mięso z rosołu. szczególnie wołowinę i indyka, ale kurczak też ujdzie. Po prostu zjadam z sosem chrzanowym albo cytrynowym. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Sposoby na wykorzystanie mięsa kurczaka z ro 10.05.22, 10:29 Pasztet. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Sposoby na wykorzystanie mięsa kurczaka z ro 10.05.22, 14:39 Kolezanka - dzis wdrozyla diete - przyniosla sobie salatke, ugotowany kurczak na zimno z morzem zieleniny. Kiedy jeszcze nie byla na diecie, zalewala chinska zupke polowa zalecanej wody, tak ze wychodzil z tego sam makaron, i zjadala z kurczakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Sposoby na wykorzystanie mięsa kurczaka z ro 10.05.22, 14:56 Pierogi lub krokiety. Ostatnio łączę z białą kapustą, która mi jakoś za dobrze urosła łońskiego roku i nie mam co z nią robić. Wszyscy twierdzą, że lepsze niż samo mięso i sama kapusta. Odpowiedz Link Zgłoś