nowabiala1 10.05.22, 10:20 Kto ma prawo zadać takie pytanie? Inaczej mówiąć - komu mam obowiązek odpowiedzieć ? Przykład: pani od gimnastyki usprawnijącej w placówce NFZ. rejestratorka POZ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sueellen Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 10:26 A to coś wstydliwego ? Szczepisz się nie tylko dla siebie ale i dla innych, więc nie widzę problemu z odpowiedzią na to pytanie. No chyba że jesteś antyszczepem - z doświadczenia wiem że ci mają z tym problem. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 10:29 sueellen napisała: > A to coś wstydliwego ? Szczepisz się nie tylko dla siebie ale i dla innych, wię > c nie widzę problemu z odpowiedzią na to pytanie. No chyba że jesteś antyszczep > em - z doświadczenia wiem że ci mają z tym problem. Myślę podobnie. Co do zasady nie trzeba na to pytanie odpowiadać, są to dane poufne, ja nie mam problemu aby akurat udzielić informacji o jakimkolwiek szczepieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 10:31 Jeśli ktoś odmawia odpowiedzi, to znaczy że nie jest zaszczepiony 🤣. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 10:33 sueellen napisała: > Jeśli ktoś odmawia odpowiedzi, to znaczy że nie jest zaszczepiony 🤣. 🙈 Ja w ogóle uważam takie pytania za stratę czasu, w praktyce wypadałoby poprosić o „dowód” szczepienia, a to już jest naruszenie praw. Natomiast każdy może powiedzieć, że jest zaszczepiony 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 10:31 saszanasza napisała: > sueellen napisała: > > > A to coś wstydliwego ? Szczepisz się nie tylko dla siebie ale i dla innyc > h, wię > > c nie widzę problemu z odpowiedzią na to pytanie. No chyba że jesteś anty > szczep > > em - z doświadczenia wiem że ci mają z tym problem. > > Myślę podobnie. Co do zasady nie trzeba na to pytanie odpowiadać, są to dane po > ufne, ja nie mam problemu aby akurat udzielić informacji o jakimkolwiek szczepi > eniu. > > Aaa i odpowiadając na twoje pytania wypadałoby takich informacji udzielać lekarzowi podczas wizyty, jeśli poprosi. Takie informacje mogą być istotne w diagnostyce. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 10:33 no wlsnie - logika nakazuje udzielać tej informacji kiedy podzielenie się nią może nam przynieść korzyść. Odpowiedz Link Zgłoś
nowabiala1 Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 10:38 lekarz przestrzega tajemnicy zawodowej, a pacjenci w holu rejestracji nie musza Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 10:41 Bo szczepienie to taka prywatna i wstydliwa sprawa. Niedługo pytanie o imię będzie uważane za naruszenie prywatności 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 10:53 sueellen napisała: > Bo szczepienie to taka prywatna i wstydliwa sprawa. Niedługo pytanie o imię będ > zie uważane za naruszenie prywatności 🤣 A to fakt. Naprawdę zmierzamy w tym kierunku🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
jakijaki16 Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 11:43 Już chyba tak jest. Raz przeczytałam, że Iksinska napisała, że jej syn X jest taki i owaki i wszystko przez syna Z. A ,, Z "napisała - a kto Ci pozwolił podawać moje imię przecież RODO nie życzę na forum podawania mojego imienia, która nota bene jest bardzo popularne i sama wcześniej je podawała w necie, bo narusza to jej prywatność 😃. Po drugie sama,, Z" 10 minut wcześniej nasmiewala się z,, X" i też podawała jego imię. Czyli czyjeś imię można udostępniać, a czyjegoś już nie. Hipokryzja. Samo udostępnienie imienia nie stanowi naruszenia zasad RODO i prywatności ale imię plus nazwisko już może. Odpowiedz Link Zgłoś
rosie Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 16:37 Znam kilka osób, które zmieniły POZ. Niby wszystko dobrze, blisko domu ale pielęgniarki niedyskretne. Na całą poczekalnie głośno wywołują "Nowak cukier wysoki", "Kowalski, zapraszamy na badanie xyz" "Malinowski, skierowanie do kardiologa juz gotowe". Więc to chyba dobrze, że dbamy o prywatność swoją, nawet w kwestiach które nie muszą być tajemnicą Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 18:16 Za coś takiego (takie wywoływanie z mówieniem badania) gdyby ktoś chciał stosować przepisy to jest skarga na pracownika i pójdzie z wpisem do akt albo nawet dyscyplinarka. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelinasok Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 13.05.22, 20:30 Antyszczep kto to jest Czy to taki osobnik który nie przyjął jedynej słusznej szprycy na kowidka. Odpowiedz Link Zgłoś
dubysmalone45 Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 13.05.22, 21:50 A to skumbrie pytaja, czy inny antyszczep? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 10:30 pytać może o wszystko ty nie musisz odpowiadać. Pytasz się na to "a co wy z kgb?" Odpowiedz Link Zgłoś
nowabiala1 Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 10:33 nie jestem antyszczepem ale jestem za funduszem odszkodowawczym na przykład Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 10:39 A co ma fundusz do twojego pytania, zwłaszcza, ze "nie jesteś antyszczepem"? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 12:32 ten o którym piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 10:36 Ze znajomymi nie rozmawiam już o szczepionkach i nikogo już to nie obchodzi. W określonych placówkach nie pytają o szczepienie, tylko o green pass (teraz nawet nie wiem nawet, czy pytają, bo są nowe przepisy). Jakkolwiek temat COVIDU już nikogo nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
nowabiala1 Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 10:39 mam, ale papierowy, bo w mojego telefona nie da sie nic zaaplikowac, "taki model" Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 14:33 A na mój tel. się da, a też mimo to noszę tylko papirek. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelinasok Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 13.05.22, 20:34 Gdzie masz papierek na szczepy na ospę,gruźlicę,róźę ,świnkę ,hpv,źółtaczkę,grypę3? Zaświadczenie że nie jesteś nosicielem brodawczaka bo to urestwo sieje się niemożebnie. Nie masz? Masz tylko na kowidka przepustkę🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 13.05.22, 20:44 Ale jak ktoś cię zapyta to raczej możesz powiedzieć Ospę miałam, na gruźlicę szczepiona, różyczka przebyta przeciwciała sprawdzane w ciąży, świnkę miałam brat wuja zaraził i mało nie zabił, jpg niestety już się człowiek nie załapał, żółtaczki raczej nie ma ale jak do szpitala to doszczętnie dziękuje widziałam zmienników, grypy nie szczepie - czy to jest wstydliwą tajemnica? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 13.05.22, 20:45 * Ale jak ktoś cię zapyta to raczej możesz powiedzieć Ospę miałam, na gruźlicę szczepiona, różyczka przebyta przeciwciała sprawdzane w ciąży, świnkę miałam brat wuja zaraził i mało nie zabił, hpv niestety już się człowiek nie załapał, żółtaczki raczej nie ma ale jak do szpitala to doszczepie dziękuje widziałam zmienników, grypy nie szczepie - czy to jest wstydliwą tajemnica? Odpowiedz Link Zgłoś
marcelinasok Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 13.05.22, 21:10 Taak a wyobraż sobie ludziska po przyjmowali po dwie dawki a nadal pod pantoflem byli trzymani jakoby nadal zaraźli kowidkiem. Zostań w domy chroń ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 10:40 Zapytać może każdy, nikomu nie musisz odpowiadać, chociaż na lotnisku może się to skończyć kiepsko (na polskim lotnisku sprawdzali miesiąc temu bardzo dokładnie przy wylocie, przy powrocie nie) Odpowiedz Link Zgłoś
ikselk Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 15:23 Bzdura. Ani przy wylocie, ani po przylocie NIKT mnie nie pytał o te pseudoszczepionki. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 16:43 ikselk napisał: > Bzdura. Ani przy wylocie, ani po przylocie NIKT mnie nie pytał o te pseudoszcze > pionki. Nikt nie pytał, bo nikt nie ma prawa zapytać... Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 18:01 Masz rację nie pytali o szczepionkę trzeba było pokazać certyfikat, dotyczyło dorosłych i dzieci powyżej 12 rz. Certyfikat sprawdzali dokładnie, życzyli sobie powiększenia któregoś miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
majaa Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 10:50 Wiesz, no tak w zasadzie to nikt Cię nie może zmusić do odpowiedzi. Tyle że w niektórych przypadkach możesz sama sobie w ten sposób zaszkodzić. A tak w ogóle, nie bardzo rozumiem, w czym problem. To jakiś wstydliwy temat, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
glanaber Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 16:27 Nie wstydliwy, a intymny i prywatny. O danych wrażliwych słyszałaś? Ktoś cię spyta o szczepienie, ktoś inny o wynik badania WR, kolejna osoba o wyniki psychotestów, rejestratorka w przychodni dopyta jeszcze czy nie masz grzybicy i wszawicy - zawsze wszystkim odpowiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 11.05.22, 07:00 A ty zawsze na wszelki wypadek odmówisz odpowiedzi? Bo ja potrafię odpowiedzieć na jedno pytanie, a potem nie odpowiedzieć na kolejne. Nie muszę jak żołnierz pojmany przez wrogą armię ograniczać się do podawania nazwiska, stopnia i oddziału. Odpowiedz Link Zgłoś
glanaber Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 11.05.22, 23:06 Zawsze odmawiam odpowiedzi, gdy pytanie ingeruje w moją prywatność. Nie odpowiadam np obcym osobom na pytania, na kogo głosuję, czy jestem wierząca, czy rodziłam siłami natury, czy miałam kiedykolwiek w życiu kolonoskopię, jakie pozycje seksualne najbardziej lubię, jakie leki przyjmuję i na co się leczę lub szczepię. Wszystkie powyższe to realne przykłady pytań zadanych mi kiedykolwiek przez osoby niedostatecznie bliskie, by mogły czuć się upoważnione do zadania tych pytań. Odpowiedz Link Zgłoś
majaa Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 13.05.22, 14:35 Ale tu nie chodzi o wścibską sąsiadkę, tylko pytanie zadane w placówce medycznej, gdzie ma to sens. To, że nie mam paranoi na punkcie swojej osoby nie oznacza od razu, że zawsze i wszystkim wokół zwykłam opowiadać dowolne intymne szczegóły życia. Odpowiedz Link Zgłoś
nowabiala1 Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 13.05.22, 14:45 chodzi tez o sytuacje typu:pracodawca, nauczyciel mych dzieci, recepcjonistka w sanatorium (własnie jadę). Odpowiedz Link Zgłoś
majaa Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 13.05.22, 19:35 Cóż, osobiście nie widzę powodu, dla którego miałabym trzymać to w tajemnicy. Zwłaszcza że covid to nowa choroba i wciąż budzi wiele obaw. Ale jeśli uważasz, że pytanie jest bezzasadne i chciałabyś poznać konkretny powód, to przecież zawsze można o tym powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 13.05.22, 20:00 Masz prawo ale nie powinnas miec obowaizku. Wiele ludzi opowiada wszytki wszystkie swoje osobiste rzeczy. Niektorzy nawet pokazuja... co nie znaczy ze wszyscy tak chca. Nikomu przeciez nie musze ani nie mam ochoty mowic ile razy w miesiacu mam seks i tlumaczyc sie dlaczego tak rzadko.. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 11:44 No akurat POZ jak i inne placówki NFZ mają prawo o to pytać, tak jak mają prawo przechowywać dane wrażliwe na temat twojego leczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
marcelinasok Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 13.05.22, 19:51 A nikt nie pyta o szczepienia na grużlicę,pneumo,ospę,różyczkę,świnkę,hpv,źółtaczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 13.05.22, 19:56 U nas pytaja. Ale to pytania rutynowe przy kazdej wizycie u lekarz rodzinnego . Pilegniarka informuje ze te a te szczepinei ci "wisza" i pytaja czy chcesz sie zaszczepic. Powiesz "nie teraz" i nie ma wiecje pytan - az do nastepnej wizyty Odpowiedz Link Zgłoś
marcelinasok Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 13.05.22, 20:27 Dobrze ale to rodzinny to jego obowiązek. Ale dlaczego ginekolog moją interesuje tylko jedna słuszna szczepa na kowidka Mówię jej że to wielka tajemnica wiary🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 14:19 Lekarz, przy przykęciu do szpitala, na zabieg, ba do planowanych operacji często chcą przeciwo żóltaczce. Wypelniasz też info czy jesteś uczulony i na co, oraz jakie leki przyjmujesz - no po prostu chamstwo i brak poszanowania prywatności. Odpowiedz Link Zgłoś
larix_decidua77 Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 14:29 A jaki brak poszanowania przy zapisie na obóz czy kolonię? A takie szczepienie czy było i takie a kiedy? Totalny brak szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 14:46 Niesmialo przypomne ze ten syf nie jest obowiazkowy Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 14:54 który syf jest nieobowiązkowy? chyba kolonie Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 16:08 Nie trafilas Syf ktory sobie kompulsywnie wstrzykujecie dla niepoznaki zwany dwudawkowa szczepionka Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 16:45 bigzaganiacz napisał(a): > Nie trafilas > Syf ktory sobie kompulsywnie wstrzykujecie dla niepoznaki zwany dwudawkowa szcz > epionka Dwudawkowa szczepionka w (obecnie) czterech iniekcjach ;P Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 18:26 ale kochany w wypadku dzieci niej się nie praokovid a o obowiązkowe szczepieni które ta dam - są obowiązkowe! Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 11.05.22, 00:57 nie jest obowiazkowy jest nieobowiązkowy Wlasnie zauwazylem , ze napisalem niby po polsku ale w zlej skladni i nikt tak nie mowi , czyzbym zmienial sie w biszkopta... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 14:57 No, ale jednak większość chce mieć choć tydzień bez dzieci, więc może i obozy nie są obowiązkowe, ale bardzo pożądane... Odpowiedz Link Zgłoś
larix_decidua77 Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 16:14 Dur brzuszny też jest nieobowiązkowy a w każdej karcie kolonijnej o niego pytają. Odpowiedz Link Zgłoś
nowabiala1 Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 15:20 to info o lekach, ktore przyjmuje i tak dalej, nie jest udostepniane osobom postronnym, czyli innym pacjentom, odwiedzajacym, pani salowej, kuchenkowej. w przypadku kolonii - ani innym kolonistom i ani ludnosci tubylczej . Odpowiedz Link Zgłoś
nuka_2 Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 15:40 Placówki NFZ mają dostęp do informacji czy pacjent jest zaszczepiony przeciwko covid, wiec właściwie nie muszą pytać. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 16:14 nowabiala1 napisała: > Kto ma prawo zadać takie pytanie? Inaczej mówiąć - komu mam obowiązek odpow > iedzieć ? > > Przykład: pani od gimnastyki usprawnijącej w placówce NFZ. > rejestratorka POZ Kiedy mialam rehabilitacje po zlamaniu, nikt nie zapytal o szczepienie - od razu zazyczono sobie aktualnego testu (24h) i paszportu covidowego imo pracownicy placowek sluzby zdrowia maja prawo, a nawet obowiazek Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 16:34 tt-tka napisała: > Kiedy mialam rehabilitacje po zlamaniu, nikt nie zapytal o szczepienie - od raz > u zazyczono sobie aktualnego testu (24h) i paszportu covidowego > > imo pracownicy placowek sluzby zdrowia maja prawo, a nawet obowiazek I tego nieszczepionego pacjenta dobijają od razu? Niby z czego ten obowiązek ma wynikać? Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 11.05.22, 07:17 Obowiązku chyba nie mają. Miesiąc temu miałam operację, nikt nie zapytał mnie o szczepienie, nie musiałam również robić testów. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 11.05.22, 07:58 Teść na początku kwietnia był badany w karetce czy w domu przed przeniesieniem do karetki, pod koniec marca w szpitalu medicover testowano przyjmowanych do szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 11.05.22, 18:48 Więc widocznie testowanie i pytanie o szczepienie zależy od konkretnej placówki medycznej, nie ma ogólnie obowiązujących przepisów w tym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
czarownik_z_lasu Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 16:45 Mnie ostatnio pytali na badaniach okresowych do pracy. Nie mam z tym problemu. Zastanawia mnie tylko dlaczego sekwencja pytan brzmiala: Pali Pan? Alkohol Pan pije? Szczepiony na covid? Choroby przewlekle w najblizszej rodzinie? Odpowiedz Link Zgłoś
literatka.7 Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 17:07 Myślisz, że coś sugerowali...? Odpowiedz Link Zgłoś
czarownik_z_lasu Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 17:39 Potem były pytania o aktywność fizyczną, czy się wysypiam, takie generalnie pozytywne. To wcisnęli to szczepienie między wódkę a cholesterol babci. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelinasok Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 16:46 Tak na wszystkie groźne choroby. Szkoda że państwo nie finansuje szczepionk p/hpv Tylko bzdurną szczepionkę p kowid. Odpowiedz Link Zgłoś
literatka.7 Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 17:04 marcelinasok napisała: > Szkoda że państwo nie finansuje szczepionk p/hpv Do tej szczepionki można chyba otrzymać dofinansowanie w kwocie 500 zł. Na KZM też powinni dofinandować, kleszczy jest od groma... Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 11.05.22, 00:11 Jak państwo wszystko dofinansuje, to będziemy mieli inflację, że hej. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 18:25 przecież finansuje. są programy tylko różne w różnych mistach Odpowiedz Link Zgłoś
marcelinasok Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 21:09 We Warszawie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelinasok Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 21:09 Lub są słabo nagłośnione. Odpowiedz Link Zgłoś
nuka_2 Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 21:33 Warszawa finansuje szczepienia przeciwko hpv- program obejmuje 13 latkow Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 18:19 Masz obowiązek odpowiedziec w sądzie. U lekarza nie masz nawet o przyjmowanych lekach, przebytych operacjach itd. (W interesie pacjenta jest szczerość wobec lekarza, ale obowiązku nie ma). Odpowiedz Link Zgłoś
nowabiala1 Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 18:39 no to ja, do momentu zaszczepienia, odpowiadalam - nie. apotem bylo drugie pytanie - czemu nie ? odpowiadałam - nie wiem ! Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 20:32 cegehana napisał(a): > Masz obowiązek odpowiedziec w sądzie. U lekarza nie masz nawet o przyjmowanych > lekach, przebytych operacjach itd. (W interesie pacjenta jest szczerość wobec l > ekarza, ale obowiązku nie ma). Nie ma obowiazku, powiadasz... moze i nie ma, ale jeszcze przed miesiacem bez aktualnego testu do szpitala nawet nie weszlo sie, a jesli przywiezli z wypadku, to test przed dowolnym zabiegiem. Gdybym nie okazala paszportu c., nie mialabym rehabilitacji Oczywiscie moj wybor. Moge nie isc do szpitala, moge sie nie rehabilitowac Odpowiedz Link Zgłoś
nowabiala1 Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 21:31 dowiedziałam sie, ze skoro szczepiłam się "w lecie", (a był luty), to mam codziennie przed tą gimnastyką zrobić test, bo "już trochę za dużo czasu upłynęło od tego szczepienia". I robiłam przed każdą. Na koszt NFZ. Po 15 min wynik. Choć dziwne mi się to wydawało. Szczepionka w wakacje i już w lutym mogę być zakażona ? Odpowiedz Link Zgłoś
czarownik_z_lasu Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 21:33 Ba, mogłaś nie chorować to byś nie wymagała rehabilitacji. Odpowiedz Link Zgłoś
nowabiala1 Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 21:37 gimnastyka na nogę, nie pokowidowa !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
glanaber Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 10.05.22, 23:21 A myślisz, że ta noga to od czego Ci się taka zrobiła? No przecież od covida! To long leg covid Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 11.05.22, 02:41 Jakby mnie sie ktos zapytal to odpowiedzialbym pytaniem - "a ile Pani/Pan ma lat?" Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 11.05.22, 02:43 A jesli nie pyta o covid to zawsze odpowiadam - "alez oczywiscie i to nie raz"... Co jest prawda poniewaz bylem szczepieny w zyciu pewnie z 20 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
nowabiala1 Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 11.05.22, 08:03 dobre !!! A skoro pracodawca mogłby o to pytac, czy pracownik ma prawo spytac pracodawce o to samo ? A w przypadku odmowy leczenia dziecka (był taki epizod) w szpitalu, bo dziecko i rodzice niezaszczepieni - "a jaki procent personelu tego szpitala zaszczepione "? Mam prawo pytac i oczekiwac odpowiedzi od lekarza, ktory mnie leczy, czy nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 12.05.22, 00:01 Nie wolno pytac o zadne osobiste rzeczy a zwiaszcza natury medycznej... Potem zapytaja czy masz wkladke domaciczna czy tez uzywasz tabletek a moze ani jedno ani drugie? No bo jak nic to za pare miesiecu zjadziesz w ciaze i co po takim pracowniku? Albo czy bierzesz leki na depresje etc... A masz prawo pytac lekarza ile zarabia? Bo w sumie taki co malo zarabia pewnie lepiej leczy jak wiecej w lape dostanie? A lekarz moglby ciebie zapytac ile zarabiasz bo jak duzo to mozesz wiecej placic? Ja to swojej lekarki zapytalem 2 lata temu czy mi radzi sie szczepic i na co. Poradzila na grype i na zapalenie pluc......aby sie zabezpieczyc przed ewentualnymi skutkaim ubocznymi . O covidzie nie wspomniala. Jak mialem pol roku temu okresowa wizyte kontrolana, To jak przyszla do gabinetu i przywotal sie i zapytala "jak sie mam? to mowie ze Ok tylko mnie to noszeni emaski wkur.. A ona "- to ja zdejmij....mnie to nie przeszkadza ale ja pozwol ze zpostane w masce" Ani jednego pytania na temat szczepien.. Zapytalem czy wszyscy lekarze wg niej powinii sie obowiazkowo szczepic na Covida i czy powinni pracowac i przyjmowac pacjentow czy tez uzywac teleporad. Odpowiedzila ze szczepinei to powinna osobista decyzja kto i na co sie szczepi. Niesstety Osrodki medyczne zmuszja lekarzy aby sie szczepili bo si eboja odpwiedzilanisci prawnej. Lekarze z tegp typy wirusem SARS stykaja sie od dawna poniewaz to SARS-2 ktory jest podobny do SARS-1 i maja juz na pewno odpornosc. A lekarz ktory nie przyjmuje pacjentow poniewaz sa chorzy nie powinien byc lekarzami poniewaz ich rola nie jest udzielac porad tylko ludziom zdrowym. Powiedziala mi wszytko co chcialem wiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
czarownik_z_lasu Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 13.05.22, 09:50 Brawo engine. Jak to sobie emateczki wybiorczo traktuja sprawe, czy kwestie zdrowotne sa sprawa prywatna czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
nowabiala1 Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 11.05.22, 08:17 Sprawdziłam na IKP. Robilam testy dzień w dzień przed każdą gimnastyką (luty). I nie ma wpisanych ? U was wpisywali ? Test kosztuje chyba wiecej niż gimnastyka 20 min. + masaż którą wpisali. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 11.05.22, 20:38 Nikomu odpowiedzieć nie musisz, ale z kolei niektórzy z nich nie muszą cię wtedy obsłużyć. Odpowiedz Link Zgłoś
nowabiala1 Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 11.05.22, 22:01 Do odmowy udzielenia swiadczen zdrowotnych są uzasadnienia, ale pacjent musi byc odpowiednio wczesnie uprzedzony, tak by mogł znalezc innego swiadczeniodawce, musi byc zgoda przełozonego i wskazanie realnych możliwosci uzyskania tych swiadczen gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
hope_25 Re: "jest pan.pani zaszczepiona?" 13.05.22, 20:41 anorektycznazdzira napisała: > Nikomu odpowiedzieć nie musisz, ale z kolei niektórzy z nich nie muszą cię wted > y obsłużyć. > > Oczywiście, że muszą. Tylko tobie wmówiono, że nie. Odpowiedz Link Zgłoś