glancia 11.05.22, 02:09 Pytanie jak wyżej. Kończę germanistykę i zastanawiam się jaką ścieżkę zawodową wybrać... Zastanawiam się nad tłumaczem przysięgłym. Czy warto? Czy z tego da się wyżyć? Ktoś podpowie? Będę wdzięczna za wszelkie porady Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
engine8 Re: Ile zarabia tłumacz przysięgły? 11.05.22, 02:34 Znam takiego ci sie tym zajmuje ( i urzeduje na forum auto-moto) i wyglada ze mu sie nawet niezle zyje... Na pewnie nie uwaz sie za przecetnie zarabijacego. Zreszta zawsze mozesz bywalca zapytac - on wszytko wie Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Ile zarabia tłumacz przysięgły? 11.05.22, 05:54 Córka mojej koleżanki na przykład jako tłumacz : nic. Od 3 lat szuka swojej drogi chętnie korzystając z zasobów rodziców Wszystko w twoich rękach Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ile zarabia tłumacz przysięgły? 11.05.22, 07:19 I nigdy żaden sąd ani policja nie wezwały jej do tłumaczenia??? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Ile zarabia tłumacz przysięgły? 12.05.22, 00:30 Pare razy wezwali ale do tumaczenia sie. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Ile zarabia tłumacz przysięgły? 11.05.22, 06:43 Masz zaprzyjaźnioną kancelarię prawną albo inną dużą firmę, która będzie Ci zlecać tony powtarzalnych umów albo czegoś takiego? Bo jeśli nie, to będziesz tłuc drobnicę dla ludności typu zaświadczenia o niekaralności, za każdym razem poświęcając dodatkową godzinę na nomen omen tłumaczenie, czemu strona uwierzytelniona to 1125 znaków oraz być nieustannie ciąganą przez OWS na tłumaczenia ustne za grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Ile zarabia tłumacz przysięgły? 11.05.22, 12:03 To jest akruat latwe- zapisujesz sobie jakis dokument i tylko zmieniasz dane. Przy czym trzeba uwazac, bo mnie tak tlumacz zmienil szczegolowe dane tlumaczonego przeze mnie dokumentu. Tzn nie wyczyscil poprzednich danych i nagle mialam inne miejsce urodzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
mamdomek Re: Ile zarabia tłumacz przysięgły? 12.05.22, 01:42 Niestety u tych bęcwałów to norma. Trzeba samemu znać język i wszstko dobrze sprawdzić, bo można sobie narobić poważnych kłopotów korzystając z usług tych uprawnionych "specjalistów". Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Ile zarabia tłumacz przysięgły? 11.05.22, 06:50 Traktuj to bardziej jako możliwość dorobienia sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Ile zarabia tłumacz przysięgły? 11.05.22, 08:11 Bardziej jako dorobienie i to z długim terminem płatności. Koleżanka ma zaległości nieopłacone przez sąd od prawie 3 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Ile zarabia tłumacz przysięgły? 11.05.22, 08:26 Myślę, że bardziej przyszłościowe byłyby tłumaczenia „specjalistyczne” z danej branży. Naprawdę rzadko się zdarza, by tłumaczenia zamawiane przez firmy (motoryzacyjne, budowlane, medyczne) były prawidłowo przetłumaczone. Moim zdaniem na rynku brakuje tego typu tłumaczów. Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: Ile zarabia tłumacz przysięgły? 11.05.22, 11:27 》Naprawdę rzadko się zdarza, by tłumaczenia zamawiane przez firmy (motoryzacyjne, budowlane, medyczne) były prawidłowo przetłumaczone《 Wydaje mi się, że masz jakieś niesprawdzone wiadomości. Skąd przekonanie, że większość tłumaczeń specjalistycznych jest źle zrobiona? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Ile zarabia tłumacz przysięgły? 11.05.22, 12:18 beaucouptrop napisała: > 》Naprawdę rzadko się zdarza, by tłumaczenia zamawiane przez firmy (motoryzacyjn > e, budowlane, medyczne) były prawidłowo przetłumaczone《 > Wydaje mi się, że masz jakieś niesprawdzone wiadomości. Skąd przekonanie, że wi > ększość tłumaczeń specjalistycznych jest źle zrobiona? Nie wiem czy większość, natomiast wiem, że problem istnieje, bo mój mąż (który tłumaczem nie jest), ciagle dostaje do sprawdzenia takie tłumaczenia i niestety zawierają bardzo dużą liczbę blędów, na tyle dużą, że wymagają korekty od podstaw. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Ile zarabia tłumacz przysięgły? 12.05.22, 00:34 No to moze mąz ma podpisaną umowe ze słabą firmą...albo ich branża jest na tyle niszowa, ze to wymaga własnie potem korekty. Ja robie m.in tłumaczenia techniczne. I czasami mam dokumenty z tak niszowych dziedzin ze muszę konsultować z klientem Odpowiedz Link Zgłoś
mamdomek Re: Ile zarabia tłumacz przysięgły? 12.05.22, 01:47 Każda branża jest niszowa dla tłumacza który się nie zna na temacie a jedynie zna język na poziomie filologa + kurs biznesowy. Tłumaczenia specjalistyczna sa prawie zawsze tragiczne pod względem merytorycznym, jeśli są robione poza podmiotem wytwórczym. Dobry tłumacz przydaje się tylko do wygładzenia już zrobionego tłumaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Ile zarabia tłumacz przysięgły? 11.05.22, 11:34 A o jakim języku piszesz, bo to ma kosalne znaczenie. Angielski czy może chiński? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Ile zarabia tłumacz przysięgły? 11.05.22, 12:20 mae224 napisała: > A o jakim języku piszesz, bo to ma kosalne znaczenie. Angielski czy może chińsk > i? W wątku mowa jest o języku niemieckim. Uważasz, że w domyśle chodzi mi o chiński, czy mandaryński? Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: Ile zarabia tłumacz przysięgły? 11.05.22, 12:49 Tłumaczy nie brakuje, tylko ci najlepsi mają wysokie stawki - jak klient chce przyoszczędzić to robi tanio, a tanio na ogół oznacza niedoróbki. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Ile zarabia tłumacz przysięgły? 11.05.22, 14:05 agonyaunt napisała: > Tłumaczy nie brakuje, tylko ci najlepsi mają wysokie stawki - jak klient chce p > rzyoszczędzić to robi tanio, a tanio na ogół oznacza niedoróbki. Być może tak jest, ale teraz przechodzimy do „okołotematu”, który pokazuje, że niestety ale poziom tłumaczeń/poziom kompetencji bywa różny więc teoretycznie jeśli osoba rzeczywiście potrafi dobrze tłumaczyć to nie powinna mieć problemów ze znalezieniem dobrze płatnej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Ile zarabia tłumacz przysięgły? 12.05.22, 00:36 Ale nie kazdy znający język da radę tłumaczyć dokumenty specjalistyczne. Ja tłumacze techniczne...ale jestem inzynierem i długo się doszkalałam w tym kierunku. Nie chodzi juz o sam język ale o daną dziedzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ile zarabia tłumacz przysięgły? 11.05.22, 11:34 tłumacz przysięgły ma dużo psie płatnych obowiązków - warto rozwazyc plusy i minusy tej pracy. Jak to lubisz to jest to fajne rozwiązanie. Jeśli chodzi o pieniądze to tłumacze kanonowi zarabiają lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Ile zarabia tłumacz przysięgły? 11.05.22, 11:58 co jest tlumacz kanonowy? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ile zarabia tłumacz przysięgły? 11.05.22, 12:00 a widzisz zmiłowania mi cholerstwo "kabinowy" powinno byc Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Ile zarabia tłumacz przysięgły? 11.05.22, 12:01 A ja tu siedze i mysle Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Ile zarabia tłumacz przysięgły? 12.05.22, 02:30 Uwielbiam Twoją autokorektę Ichi. Już miałam googlać tego tłumacza kanonowego🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Ile zarabia tłumacz przysięgły? 11.05.22, 11:35 Może nic może i wiele cyferek, zależy od dostępu do zleceń. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Ile zarabia tłumacz przysięgły? 11.05.22, 12:00 Dzis wiele drukow, formularzy jest w wersji wielojezycznej, coraz wiecej danych przekazuje sie tez elektronicznie. Dlatego nie wiem, czy ten zawod ma sens. Pamietam jak w latach 2000 bylam wiele razy u tlumacza. Teraz mam druki wielojezyczne. Jak masz dojscia do jakichs firm, to okay. Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: Ile zarabia tłumacz przysięgły? 11.05.22, 12:53 Stawki dla organów są niskie, dla ulicy - jakie sobie ustalisz. Jak będziesz dobra i znajdziesz sobie dobrych klientów, to się da. Masz w ogóle jakieś doświadczenie w tłumaczeniach, zwłaszcza prawniczych i ustnych? Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Ile zarabia tłumacz przysięgły? 11.05.22, 13:00 Zawód coraz mniej potrzebny. Kiedys tlumaczyło się wiele aktów stanu cywilnego, zaswiadczeń, teraz dzięki UE urząd wystawi kazdy dokument w jezyku niemieckim. Zostają specjalistyczne tłumaczenia dla firm, ale szczerze nie wiem czy do tego potrzeba być "przysięgłym" czy tez po prostu dobrym w danej branży. Odpowiedz Link Zgłoś
koraleznasturcji Re: Ile zarabia tłumacz przysięgły? 11.05.22, 13:16 Tłumacz przysięgły zarabia tak sobie, chociaż wielu tłumaczy w ten sposób dorabia do swojego głównego źródła dochodu np. tłumaczeń specjalistycznych w dziedzinie prawa/medycyny/nowych technologii. Bierz jednak pod uwagę, że w Polsce jest spora mniejszość niemiecka, ludzie dwujęzyczni lub przynajmniej biegle znający niemiecki. Cześć z nich to prawnicy, cześć budowlańcy, cześć lekarze, cześć tłumaczę symultaniczni. Więc to nie jest łatwy rynek dla kogoś, kto zna niemiecki jako język obcy i jest co najwyżej po jakimś rozszerzonym kursie słownictwa branżowego. Odpowiedz Link Zgłoś