Dodaj do ulubionych

Smród po czyszczeniu pralki. Help!

11.05.22, 20:13
Mąż czyścił pralkę sodą oczyszczoną: wsypał kilka saszetek sody i nastawił 3-godzinne pranie w temperaturze 90 st. Po tej operacji od kilku dni śmierdzi nam w łazience, smród roznosi się na mieszkanie, nie chce się to wywietrzyć, ani wypłukać (były potem robione 2 prania).
Kogoś spotkało coś podobnego? Znacie jakiś sposób na pozbycie się tego smrodu?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 11.05.22, 20:15
      nie wiem, ale bym chyba poszła za ciosem i kupiła calgon, albo jakiś płyn do czyszczenia pralki.
      • gajmal Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 11.05.22, 20:17
        Dokładnie tak. Kup środek do czyszczenia pralki.
      • aguar Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 11.05.22, 20:17
        Ograniczam chemię, jak mogę, wolę naturalne środki. Ale teraz jestem zdesperowana. Długo utrzymuje się zapach Calgonu?
        • arim28 Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 11.05.22, 20:22
          Sprobuj octem ale troche z nizsza temperatura. krotkie pranie.
          Max. 60 stopni.
        • alpepe Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 11.05.22, 20:22
          Nie mam pojęcia, o ile używasz płynów do prania i płukania, postawię hipotezę, że soda faktycznie zadziałała tak dogłębnie, że zaczęła coś tam rozpuszczać i to, co czujesz, a podejrzewam smród stęchlizny, wziął się z tych resztek zmiękczaczy lub płynów. Środek do czyszczenia pralki zadziała na to skuteczniej. Poza tym to wszystko jest chemia, soda również.
        • kachaa17 Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 11.05.22, 21:24
          Nie musi być Calgon. Ja kupiłam jakieś kapsułki do czyszczenia pralki bo nic nie działało. Wcześniej użyłam octu a potem sody, żeby pozbyć się smrodu i słabo podziałało. Dopiero ta kapsułka usunęła brzydki zapach.
      • hanusinamama Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 12.05.22, 09:46
        Calgon jest odkamieniaczem. Nie czysci jako taki. Najlepiej jest puscic puste pranie na 90 stopni
    • znana.jako.ggigus Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 11.05.22, 20:24
      zapytam wprost - czym śmierdzi? Soda nie ma zapachu.
      Ja rpbiłam tak z octem, rozrzedzonym z wodą rzecz jasna i było genialnie. Plus w środku gotowania wyłączanie prali, aby ostygła i znowu ją do roboty.
      A wcześniej śmierdziało. Tzn kupiłam używaną i ładnie pachniało chemią, a po jakimś czasie zaczęło walić stęchlizną.
      Ocet pomógł, tyle że pralka potem się tak popsuła - elektronika.
      • aguar Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 11.05.22, 20:35
        Kiedyś jak sama mieszkałam też korzystałam z octu i było ok. Teraz mąż wybrał tę sodę... Śmierdzi trochę jak z kanalizy, ale nie do końca, trochę jak coś wędzonego, ale brzydko...Nie umiem tego dobrze opisać.
        • znana.jako.ggigus Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 11.05.22, 20:41
          A i nie używaj płynów zmiekczających. One śmierdzą, w tych płynach wykorzystuje się odpady z rzeźni.
          Ocet fajnie zmiękcza pranie
          • al_sahra Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 11.05.22, 22:22
            znana.jako.ggigus napisała:

> A i nie używaj płynów zmiekczających. One śmierdzą, w tych płynach wykorzystuje
            > się odpady z rzeźni.

Tak samo jak np. w produkcji mydła. Do jednego i drugiego można (ale nie trzeba) używać łoju (który podlega reakcji chemicznej, więc ani mydło ani płyn do zmiękczania nie pachnie "rzeźnią").
            • znana.jako.ggigus Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 11.05.22, 22:27
              No niestety nie.
              Oglądałam swego czasu film po niemiecku o praniu i było tam o tych odpadach. Im płyny zawdzięczają strukturę. I niestety nieładnie pachną.
              Film z niemieckiej państwowej stacji ZDF bodajże i do tej pory myślałam, że te odpady to głupia urban legend. A to prawda!!
              A łój w mydle to inna sprawa.
              Mydło a płyny zmiękczające to dwa inne produkty.
          • hanusinamama Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 12.05.22, 09:49
            O czym ty piszesz?? Jakie odpady z rzeźni w płynach do płukania. Litości ludzie.
            Nie uzywam ze względu na frakcje zapachowe, np lilial który jest zabroniony w kosmetykach bo działa szkodliwie na rozrodczość a już w płynach do płukania moze być <0,3%. A lilial jest w wielu, szczególnie tych o zapachu białych kwiatów.
            • znana.jako.ggigus Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 12.05.22, 13:13
              No sa stosowane, co ja na to poradze. Wiem, ze to brzmi idiotycznie, ale sa stosowane. Odpady z rzezni. Tak.
            • znana.jako.ggigus Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 12.05.22, 13:15
              www.peta.de/themen/weichspueler-schlachtabfaelle/

Link po niermiecku
            • znana.jako.ggigus Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 12.05.22, 13:16
              Kolejny link
              www.stern.de/gesundheit/weichspueler-enthaelt-schlachtabfaelle--darum-raten-experten-davon-ab-8775788.html
        • snakelilith Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 11.05.22, 21:01
          Weź kwas cytrynowy, 7-8 łyżek bezpośrednio do bębna i włącz na 40-60 stopni. Wyłącz pralkę w połowie i zostaw na 1-2 godziny, by kwas rozpuścił reszty kamienia. Potem wodę odciągnij i włącz jeszcze raz krótki program na 30-40 stopni. Możesz też włączyć długi program na wyższej temperaturze, ale to nie jest konieczne.
          Soda akurat ma dziwny zapach, podobnie zreszt jaką ocet. Kwas cytrynowy nie tylko dobrze oczyszcza, ale niweluje zapachy.
          • aguar Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 11.05.22, 21:10
            Dzięki.
    • berdebul Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 11.05.22, 21:16
      Wyczyść filtr i sprawdz przyłącze odprowadzenia wody - czy szczelne i czyste.
    • geez_louise Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 11.05.22, 21:36
      Osady w pralce trochę się rozpuściły, ale nie wymyło się do końca i teraz dopiero śmierdzi.

Najpierw trzeba oczyścić filtry i gumy w kołnierzach. Potem albo ocet w wysokiej temperaturze, albo płyn do mycia pralek. Ocet wlewamy po chwili, bo większość pralek zaczyna program od wypompowania resztek wody.

Miałam kiedyś ciagle zasmradzającą się pralkę, na którą działało tylko comiesięczne pranie w 90 stopniach z domestosem. Miało to ją szybko zepsuć, więc zwiększyłam częstotliwość do 2 domestosowych pran miesięcznie, żeby pozbyć się gadziny jak się zepsuje. 5 lat jeszcze działała, w końcu siadła jej elektronika, nie było śladu zapowiadanych zniszczeń w postaci korozji.
      • snakelilith Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 11.05.22, 21:42
        Ocet też śmierdzi. Przypuszczam, że jego popularność wynika z niskiej ceny, ale lepszą alternatywą jest kwas cytrynowy. Oczyszcza znakomicie, a jest mnie agresywny dla pralki i dodatkowo daje świeży zapach.
        • znana.jako.ggigus Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 11.05.22, 21:48
          Octu jest mało. Ja np dodaję chlust do porcji wody i stosuję to jako plyn zmiekczajcy. Octu w ogóle czuję, a mam fajne, mękkie pranie.
        • berdebul Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 11.05.22, 21:53
          Dlaczego miałby być mniej agresywny?
          • chatgris01 Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 11.05.22, 22:26
            Kwasek cytrynowy, w przeciwienstwie do octu, nie rozpuszcza uszczelek z silikonu (wlasnorecznie zalatwilam tak sobie czajnik elektryczny, po odkamienieniu octem zaczal przeciekac, po czym sie dowiedzialam, ze to wina octu). No i ocet, zwlaszcza podgrzany, upiornie smierdzi, az do podraznienia drog oddechowych, wiec tak, jest agresywny (kwasek po podgrzaniu jego roztworu nie wytwarza zracych oparow).
            • berdebul Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 11.05.22, 22:42
              Obydwa to słabe kwasy, octowy jest słabszy od cytrynowego (patrz ich pKa). To, że czegoś nie czujesz, nie oznacza, ze jest bezpieczne. Jak odkamieniasz czajnik, to zwróć uwagę, ze pokrywka tez się odkamienia, mimo ze nie sięga tam woda z kwaskiem cytrynowym.
              • chatgris01 Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 12.05.22, 08:45
                Przeciez octowy w butelkach ma mniej wiecej stale stezenie (gdzies od 6 do 10°), a stezenie cytrynowego sobie robisz sama, w zaleznosci od tego, ile krysztalkow wsypiesz i do jakiej ilosci wody. No w krysztalkach pewnie cytrynowy jest silniejszy od octowego w butelce, ale to nie ma znaczenia, bo sie go rozrzedza przed uzyciem...
                W kazdym razie, niezaleznie, ktory slabszy, to cytrynowy nie smierdzi i nie niszczy silikonu.
                • znana.jako.ggigus Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 12.05.22, 12:41
                  Kwas to kwas, a stezenie kwasu ocotwego mozesz sama zmienic.
                  • chatgris01 Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 12.05.22, 13:02
                    Niezaleznie od stezenia, ocet bedzie smierdzial.
                    • znana.jako.ggigus Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 12.05.22, 13:13
                      Ja wlewam chlust na porcje wody i to stosuje jako zmiekczajacy plyn. Nie smierdzi.
                      Octu uzywam takze do mycia lazienki.
                      • snakelilith Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 12.05.22, 14:13
                        Najwidoczniej jest to sprawa indywidualnej wrażliwości i zapachowych preferencji. Masa ludzi używa też perfumów, przy których zbiera mi się na mdłości, jak widać, ludzie są różni. Dla mnie ocet to wstrętny odór.
                        • znana.jako.ggigus Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 12.05.22, 15:38
                          Problem w tym ze w takim stezeniu octu nie czuc. Uzywam tez octu jako plukanki do wlosow (chlust na litr), octu wlasnej roboty jablkowego. Bardzo polecam
                          • snakelilith Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 12.05.22, 16:15
                            Ależ czuć. Ja bardzo często robię kwaśne płukanki na włosy i biorę w tym celu sok z cytryny. Ocet czuję godzinami na włosach.
                            • znana.jako.ggigus Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 12.05.22, 16:16
                              Jakie masz proporcje?
                              • snakelilith Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 12.05.22, 17:31
                                znana.jako.ggigus napisała:

> Jakie masz proporcje?
                                >

Daję łyżkę soku z cytryny na mniej więcej 2 litry wody. Ale i tak spłukuję chłodną wodą. Z octem jabłkowym robiłam tak samo. Fuj. Do sałatki jest ok, ale nie na włosy.
        • bovirag Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 12.05.22, 08:12
          Ocet nie smierdzi. Od lat zamiast płynu do płukania prania dodaje szklankę czy dwie octu. Nie dość że nie śmierdzi to świetnie zmiękcza pranie i jest eko.
          • chatgris01 Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 12.05.22, 08:39
            Ocet smierdzi jak szatan. Widocznie sie przyzwyczailas i nie czujesz.
          • gryzelda71 Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 12.05.22, 09:15
            Ocet ma bardzo charakterystyczny ostry zapach.
          • m_incubo Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 12.05.22, 09:37
            Oczywiście, że śmierdzi, najwyraźniej ty akurat tego nie wyczuwasz.
    • mava1 Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 12.05.22, 09:13
      >Ograniczam chemię, jak mogę, wolę naturalne środki

to wsyp kwasek cytrynowy i nastaw pralke na najwyzszą temperaturę.
      Taki sposób polecał mi kiedys, wezwany do naprawy pralki, pracownik firmy.
      Niestety, nie pamietam ile tego kwasku.
    • aguar Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 12.05.22, 12:27
      Dziękuję wszystkim za rady. Aktualnie jestem w trakcie metody z kwaskiem cytrynowym smile
      • gajmal Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 12.05.22, 12:37
        Ja nie da rady to kup jeszcze środek do czyszczenia pralek.
    • aguar Re: Smród po czyszczeniu pralki. Help! 12.05.22, 14:43
      Jest LEPIEJ !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka