Dodaj do ulubionych

Komunia i szopka...

12.05.22, 07:09
Na stronach internetowych czytam o różnych szaleństwach

Mój hit: piniata! Czyli pudełko z cukierkami w które wali się kijem. Ozdobiona np opłatkiem lub IHS.

I tak. Dzieciak po komunii będzie walił kijem. W inicjały Jezusa.

Czyli cały rok edukacji religijnej poszedł w....
Obserwuj wątek
    • memphis90 Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 07:12
      Masz rację, taką piniate widziałabym raczej na biezmowaniu.
      • bulzemba Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 07:24
        Jak zdobiona? Bo mi się wydaje że ponieważ bierzmowanie jest nazywane pożegnaniem z kościołem właśnie taką formę powinna mieć tą piniata.
        • arthwen Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 09:46
          Teraz komunia przejmuje tę funkcję, więc może i piniata tak symbolicznie pasuje wink
          U mojego w klasie co prawda tylko dwie osoby zrezygnowały z religii po komunii, ale podobno to coraz częstsze wink
          • zerlinda Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 18:16
            Dwie osoby zrezygnowały ale to coraz częstsze? Trochę brakuje logiki w tym co napisałaś.
            • arthwen Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 22:03
              Tak specjalnie dla ciebie.
              Część zdania: U mojego (w domyśle: dziecka) w klasie co prawda tylko dwie osoby zrezygnowały z religii po komunii - odnosi się do konkretnego przypadku klasy mojego syna.
              Natomiast cześć zdania: ale podobno to coraz częstsze - odnosi się do ogólnopolskich trendów, potwierdzonych statystykami, które sobie możesz bardzo prosto znaleźć, bo ostatnimi laty są publikowane na co drugim portalu.
        • memphis90 Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 15:45
          Widzę, że nadajemy na tej samej fali...
      • paskudek1 Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 07:25
        Widziałam wczoraj do tego piękny mem z tekstem mniej więcej takim: nalier... lanie kijem w pudełko z wizerunkiem Jezusa nie obraża uczuć religijnych ale spróbuj zawiesić tęczową flagę na obrazie Maryi albo dziecięce buciki na plocie kurii i od razu sąd.
      • kicifura Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 08:06
        To się przesuwa, kiedyś bierzmowanie było pożegnaniem, teraz już komunia
      • piataziuta Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 10:47
        memphis90 napisała:

> Masz rację, taką piniate widziałabym raczej na biezmowaniu.
        >

Na czym???
        Czy Ty się nie określałaś ostatnio policją językową???.suspicious
        • memphis90 Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 15:49
          Omg, idę aresztować sama siebie... Proszę sądu, to nie ja, to mój telefon!

Mogę być nieobecna na forum przez jakies 3-5 lat, chyba, że uda mi się wykpic pracami społecznymi...
          • piataziuta Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 16:18
            Oj tam, oj tam, bez przesady! Ematka hipokryzją zawsze mocno stała, więc nic się w sumie nowego nie wydarzyło. 😂 ;P
            • memphis90 Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 16:43
              To nie hipokryzja, to błąd Matrixa!
              • zerlinda Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 18:17
                U ciebie błąd a u innych nieznajomość zasad pisowni 😝. Tak trzymać!
          • hummorek Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 20:51
            Ta, jasne, słownik z błędem. Lol.
            • memphis90 Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 20:55
              No ale przecież piszę, że błąd Matrixa, a nie słownik...
      • ichi51e Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 10:49
        i jeszcze zamiast cukierków rodzina powinna tam wkładać banknoty!
    • saszanasza Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 07:13
      Cóż, obecnie komunia się skomercjalizowała i ma się dobrze sprzedać a nie stanowić jakąś wartość duchową, zresztą KK już od jakiegoś czasu nie reprezentuje sobą żadnych wartości, trudno więc oczekiwać ich od wiernych.
      • lily_evans011 Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 07:34
        Obecnie? To nieustający proces.
        • saszanasza Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 08:05
          lily_evans011 napisała:

> Obecnie? To nieustający proces.

To fakt, ale odniosłam się do tego co jest w tej chwili, a że to wieloletni proces to wiem.
      • fornita111 Re: Komunia i szopka... 13.05.22, 10:18
        Tak bylo zawsze. Handlowanie odpustami, jarmarczna religijnosc dla tluszczy. Za tym zadne wartosci nigdy nie staly, raczej chodzi o przynaleznosc do grupy, rytualy itd niz jakas duchowosc.
    • kandyzowana3x Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 07:32
      Po ogrodach JP2 to mnie mało co zdziwi. Fajnie się robi idziemy w kierunku Meksyku.
      • aandzia43 Re: Komunia i szopka... 13.05.22, 10:00
        Czekam na zakrapiane imprezy na cmentarzach.
    • sandy_cheeks Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 07:37
      Rynek jak widać jest spory 😁
      • heca7 Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 08:09
        Pomijając już okazję, ale one brzydkie są. Te piniaty tongue_out
      • leosia-wspaniala Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 19:33
        Szkoda, że nie ma z papieżem tongue_out
    • conena Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 07:47
      W kod genetyczny ludzkość ma wpisany ciągły rozwój. I kiedy wydaje się, że w temacie pierwszej komunii świętej zostało już wszystko powiedziane, na scenę wchodzi sprzedawca piniat ologowanych IHS. Bo przeanalizował poziom sprzedaży i wyszło mu, że w maju ma za niską. Rozejrzał się po rynku, wyłowił okazję, wycelował w klienta i ma. Bardzo rozsądny sprzedawca.

Ludzie kupują ebooki „jak się wzbogacić na sprzedaży ebooków”, a wy się dziwicie, ze komunijne piniaty się sprzedają.
      • bulzemba Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 07:59
        Rozumiem dostawców. Ale odbiorcy?

Chyba że dzieciaki robią to celowo by podziękować za trucie d.py cały rok. Po prostu taka mała zemsta.
        • borsuczyca.klusek Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 09:51
          Z piniaty lecą cukierki a dzieci lubią słodycze.
          Innej filozofii tu nie ma.
    • mia_mia Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 07:53
      99% dzieci komunijnych nie ma pojęcia co znaczą te litery i pewnie 98% dorosłych, proponuję wyszukać sobie odcinek matura to bzdura poświęcony religii chrześcijańskiej.
      Przysięgam, że ostatnio tłumaczyłam kobiecie, która co tydzień jest w kościele, ma ok. 65 lat, nie jest upośledzona, mieszka w mieście, że Nowy Testament to nie jest ulepszona wersja Starego, ona w życiu go na oczy nie widziała.
      Na temat religii zeszłyśmy, właśnie z okazji komunii i tego, że mój syn nie idzie, a jej córka nie ochrzciła dzieci, przecież powinny mieć wybór. Jeśli ktoś nie wierzy, że to możliwe niech sobie wyszuka wspomniany odcinek, tyle zostaje z dwóch godzin religii tygodniowo od przedszkola do matury i chodzenia do kościoła przez 60 lat.

• mama-ola Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 08:55
        > że Nowy Testament to nie jest ulepszona wersja Starego

big_grin
      • alpepe Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 09:29
        W kościele słyszała o tym, że Stare Przymierze zostało zastąpione Nowym Przymierzem i jej się to zlało ze ST i NT.
      • borsuczyca.klusek Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 09:54
        W pierwszej edycji Milionerów facet miał pytanie o jaki owoc była inba w raju.
        Wahał się między jabłkiem i śliwką jak dobrze pamiętam.
        Spytana publika też nie była jednogłośna.
        • mia_mia Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 10:04
          Jezus miał dwójkę dzieci, Adama i Ewę, to z MtBsmile
        • 35wcieniu Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 15:59
          Zasadniczo słusznie bo nie ma precyzji w tym temacie. Oryginalnie był owoc, jabłko go zastąpiło w tłumaczeniach- niektórych- i tak się zakorzeniło w świadomości, ale jak chłop to wiedział to mógł uznać że na tym podchwytliwosc pytania polega.
          • alpepe Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 18:14
            A nie aby owoc granatu?
            • mgla_jedwabna Re: Komunia i szopka... 13.05.22, 08:28
              Są też teorie o fidze.
          • borsuczyca.klusek Re: Komunia i szopka... 13.05.22, 09:32
            Kiedyś trafiłam na wykład na YT, że był to muchomor 😁
            • arthwen Re: Komunia i szopka... 13.05.22, 20:31
              Na drzewie?
              To już prędzej huba tongue_out
          • ludzikmichelin4245 Re: Komunia i szopka... 13.05.22, 20:40
            Ja się uczyłam, że etrog.
    • ichi51e Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 09:30
      i tak niezłe ja już czytałam ze to są piniatowe Jezuski...
      • snajper55 Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 09:41
        ichi51e napisała:

> i tak niezłe ja już czytałam ze to są piniatowe Jezuski...

Na krzyżu?

S.
        • majenkir Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 15:44
          Już było 😌
        • mamolka1 Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 18:17
          snajper55 napisał:

>
          > Na krzyżu?
          >
          > S.
          Sugerujesz, że te w żłóbku były by lepsze??🤔🤔
      • hanusinamama Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 09:51
        I sie go kijem tłucze.
    • fornita111 Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 10:54
      Podobno sa tez piniaty z wizerunkiem twarzy Jezusa. Czad big_grin
      • bulzemba Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 11:46
        Jakby były za mojego dzieciństwa mój tato by mi kupił. Bez dwóch zdań!
    • alpepe Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 11:49
      Bardzo mi się podoba, podeślę bratu, może jednak skusi się i wyprawi komunię synowi, i teściowa i matka będą kontente, a my będziemy lać Jezusa kijami i też nam się będzie podobać.
    • alpepe Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 11:55
      www.wiocha.pl/1720057,Piniata-z-Jezusem
      • efka_454 Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 16:31
        big_grin
    • mamtrzykotyidwa Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 12:01
      No i słusznie po komunii już dziecko może wyrazić, co naprawdę do tej instytucji czuje. Niech wali, ile wlezie.
      • demono2004 Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 18:19
        mamtrzykotyidwa napisała:

> No i słusznie po komunii już dziecko może wyrazić, co naprawdę do tej instytucj
        > i czuje. Niech wali, ile wlezie.

A za 5 lat pobiegnie do bierzmowania...
    • kropkacom Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 12:01
      Ktoś na tym zarabia. Że średnio mądre... Prawa nie łamie. Ja piniaty nie muszę kupować big_grin
      • paskudek1 Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 12:05
        Prawa nie łamie bo zapewne TO dzienny trafem niczyich uczuć religijnych nie obrazi. Nie to co przedstawienie teatralne dla chętnych, tęczowa flaga czy buciki na plocie biskupa.
        • kropkacom Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 21:36
          Dziwna sprawa te uczucia religijne.
    • gaskama Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 12:05
      Tak się cwiczy przyszłych rycerzy Chrystusa. Czy tam nazywają się te łysole, które zrzucają starsze kobiety że schodów Kościoła.
    • woman_in_love Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 12:05
      Mam lepszy pomysł: dziecko-komunistę wsadzić do worka i niech goście ten worek kijem okładają.
      • tenjedennick Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 12:49
        Dziwne te zwyczaje komunijne w Meksyku.
      • borsuczyca.klusek Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 13:07
        Dobre, ale trzeba dopracować szczegóły. Np kij nie mógłby być grubszy niż kciuk komunisty.
        • woman_in_love Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 13:17
          tak!
    • po_godzinach_1 Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 13:04
      rodzice tych dzieci normalni nie są
    • olkka_99 Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 13:15
      Mnie od lat śmieszy komunijny klasyk w sklepach rtv. Playstation+Pismo Święte 😂
      • tenjedennick Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 13:25
        PlayStation jest obecnieciężko dostępne. Raczej nie może cię więc śmieszyć, już że 2 lata.
        • alpepe Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 13:29
          Weszłam na mediaexpert, termin wysyłki 2-3 dni.
          • alpepe Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 13:30
            Aczkolwiek bez biblii
          • tenjedennick Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 22:15
            Dziwne, młody polował pół roku.
            • ichi51e Re: Komunia i szopka... 14.05.22, 17:51
              pewnie chciał jakiś konkretny nowy model
    • sumire Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 15:51
      Domaluj Maryjce tęczowe tło albo zrób spektakl, w którym Matkę Boską gra mężczyzna - OBRAZA, zakazać, pozamykać.
      Wal kijem w Jezuska - spoko, idealna rozrywka komunijna.

Ten kraj.
      • error.404 Re: Komunia i szopka... 14.05.22, 18:09
        Nie rozumiem czemu tak twierdzisz. To, że jacyś analfabeci podchwycili ten cudowny pomysł nie oznacza, że ogół chrześcijan uważa coś takiego za normalne.
        Wiem, wasze proste umysły potrzebują wygodnej szufladki z napisem katol = debil, ale zasadniczo świat jest bardziej skomplikowany.
        • kicifura Re: Komunia i szopka... 14.05.22, 18:23
          error.404 napisał(a):

> Wiem, wasze proste umysły potrzebują wygodnej szufladki z napisem katol = debil
          > , ale zasadniczo świat jest bardziej skomplikowany.

Bardzo przewrotne zdanie, bardzo wink jak już jesteśmy przy szufladkach to kto to jest "wy"?
          • error.404 Re: Komunia i szopka... 15.05.22, 17:30
            Przedmówcy, sugerujący że ta durna zabawa dla prymitywôw jest jakąś częścią religii i dotyczy kościoła oraz wiernych jako całości.
            • daszka_staszka Re: Komunia i szopka... 15.05.22, 17:32
              Teraz tylko biją pinate kijem, kiedyś to były imprezy z kamieniowaniem
    • andaba Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 16:38
      Co roku jest szum o cuda, jakie ludzie wymyślają na komunie.
      Tymczasem jestem na komunii niemal co roku, bo rodzina liczna, największą zauważoną ekstrawagancją była sukienka, nie alba i to sukienka tego tupu: de-best.pl/wp-content/uploads/2021/01/suknia-komunijna-marta-sr-052.png.
      Żadnych sukien ślubnych, makijażów, fryzur, limuzyn, karoc, imprez z wodotryskami.
      Msza, zdjęcia, obiad i do domu.
      • angazetka Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 18:12
        Suknie slubne miała połowa dziewczyn w mojej klasie, gdy szłyśmy do komunii w roku 1992.
        • panna.nasturcja Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 23:55
          To może zobacz sukienkę, które linkuje Andaba, to nie jest suknia ślubna.
      • iwles Re: Komunia i szopka... 13.05.22, 08:35
        andaba napisała:

> największą zauważoną ekstrawagancją była sukienka, nie alba i to sukienka tego tupu: de-best.pl/wp-content/uploads/2021/01/suknia-komunijna-marta-sr-052.png.

ale to, co zalinkowałas, to sukienki, które są zamawiane dla całej grupy dziewczynek, przystępujących do komunii, a nie ekstrawagancja.

> Żadnych sukien ślubnych, makijażów, fryzur, limuzyn, karoc, imprez z wodotryskami.
        > Msza, zdjęcia, obiad i do domu.

ale wiesz, że twoja rodzina to nie wszyscy? Zwłaszcza obecni nowobogaccy ?

• andaba Re: Komunia i szopka... 13.05.22, 08:46
          Ludzie robią różne dziwne rzeczy i nie widzę powodów, żeby to przeżywać, nakręcać się i uważać ekstremalne zachowania za przeciętność/normę.
          • iwles Re: Komunia i szopka... 13.05.22, 20:34

??
            Nikt nie twierdzi, że to norma, tylko że przegięcie. Nawet jeśli w ilości kilkudziesięciu na cały kraj.
    • przeslicznawiolonczelistka Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 17:10
      Pierwszy raz słyszę o takim barbarzyństwie. Kto to kupuje, rodzice? Nie rozumiem też obdarowywania prezentami, oprócz religijnymi. Fakt, kiedyś dostawało się pierwszy zegarek.
      • angazetka Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 18:11
        Na ważne okazje dostaje się prezenty. Co tu do rozumienia?
        (Tak, ich wypas może dziwić, ale jakby to... 30 lat temu też się dostawało zegarki, rowery, aparaty foto, nihil novi).
        • snajper55 Re: Komunia i szopka... 14.05.22, 03:28
          angazetka napisała:

> Na ważne okazje dostaje się prezenty. Co tu do rozumienia?

Prezenty z okazji rozwodu? Pogrzebu? Na miesięcznicach też prezentów nie było. Ani z okazji Wielkanocy. Czy Nowego Roku.

S.
          • arthwen Re: Komunia i szopka... 14.05.22, 17:26
            My sobie robimy prezenty na Nowy Rok tongue_out
          • iwles Re: Komunia i szopka... 14.05.22, 18:53

Na pogrzebie komu chcesz wręczać prezent? Głównemu bohaterowi?
            • arthwen Re: Komunia i szopka... 15.05.22, 15:02
              W sumie jak tak popatrzec, że niektórzy już na pogrzebie zaczynają dzielić majątek po zmarłym, to znaczy, że główny bohater zostawił prezenty dla bohaterów pobocznych wink
    • ga-ti Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 18:04
      To, że ktoś sprzedaje to cóż, biznes. Ale że ktoś to kupuje?! To jest żenujące.
      Gdy moje dziecko szło do Pierwszej Komunii były modne papierowe serwetki z hostią, kielichem, że na taką uroczystość pasują. Mnie to się już gryzło, no bo jak to, wycierać gębę w hostię? Choćby tylko na obrazku, no nie.
      Piniata to już kilka leweli wyżej.
    • 3-mamuska Re: Komunia i szopka... 12.05.22, 22:19
      Hehe lepszy kij ,niż nóż (krojenie tortu) i ładują w toalecie 😂 takie to symbole.
    • sanciasancia Re: Komunia i szopka... 13.05.22, 07:41
      Wpadłyśmy z córką w kompletny stupor, jak usłyszałyśmy o piniatach z hostią. Powiem Wam, że jak człowiek jest wychowywany w niekatolickiej, niewierzącej rodzinie, to niektórych rzeczy faktycznie po prostu nie zrozumie. I jeszcze dodam, że właśnie dlatego powinniśmy wysyłać dzieci na religię, nie żeby poznały katechizm, tylko żeby zrozumiały aktualną obrzędowość ludową.
      • alicia033 Re: Komunia i szopka... 13.05.22, 09:00
        sanciasancia napisała:

>Wam, że jak człowiek jest wychowywany w niekatolickiej, niewierzącej rodzinie, to niektórych rzeczy faktycznie po prostu nie zrozumie.

o, to ja. Nie mam problemu ze zrozumieniem, co się w tej kuwecie odstawia.

> I jeszcze dodam, że właśnie dlatego powinniśmy wysyłać dzieci na religię, nie żeby poznały katech
        > izm, tylko żeby zrozumiały aktualną obrzędowość ludową.

Słońce cię za mocno przygrzało?
        • sanciasancia Re: Komunia i szopka... 13.05.22, 10:22
          Za każdym razem mam oznaczać sarkazm. Topsz:
          Jedynym powodem wysyłania dziecka na religię jest zrozumienie polskiej obrzędowości ludowej, takiej jak walenie kijem w piniatę przedstawiającą ciało Chrystusa, bo wiedzy o Biblii czy zasadach religii katolickiej raczej z tych lekcji nie wyniosą.
          • alicia033 Re: Komunia i szopka... 19.05.22, 17:48
            ty masz po prostu błąd w założeniach i (nie)stety żadne "ironie" czy "sarkazmy" tego nie pokryją.
            Lekcje religii nie przyczyniają się do rozumienia czegokolwiek a już zwlaszcza do rozumienia tego, co twoim zdaniem się na nich naucza gdyż i albowiem tego, co ci się wydaje, że w nich jest także nie ma.
    • taje Re: Komunia i szopka... 13.05.22, 08:38
      Zwyczaj z Meksyku, bardzo popularny w USA. Nie wiedziałam, że do Polski już dotarł. Tyle, że w Meksyku to raczej nie ma na pinatach wizerunku opłatka.
      • nicknanowyrok Re: Komunia i szopka... 13.05.22, 08:50
        Dotarł? Nie spotkałam się z tym.
        • arthwen Re: Komunia i szopka... 13.05.22, 20:33
          A piszesz w wątku na jaki temat, hmm?
          Nawet jeśli osobiście się z tym nie spotkałaś, to chociażby czytając linkowane źródła możesz się przekonać, że i owszem, dotarł.
    • ludzikmichelin4245 Re: Komunia i szopka... 13.05.22, 21:07
      Tak mnie naszło: ja mam (chyba) dość stanowcze poglądy w temacie - w małym stopniu zajmują mnie sprawy Krk, tropienie religijnych absurdów, obciachów i wewnątrzkościelnych przepychanek. Uznaję to za sprawę wiernych (do wiernych zaliczam też ludzi li i jedynie biorących śluby kościelne, posyłających dzieci do komunii).
      To, co w moim odczuciu jest dużo istotniejsze, to kwestia, ile swobody kościołowi daje władza świecka. Wydaje mi się, że np. to problem z władzą, że pozwala na obecność duchownego przy każdym przecinaniu wstęgi czy na inne krzyże w urzędach, a nie problem z kościołem, że chce przy tym przecinaniu wstęgi być.
      Chyba zatem - w moim odczuciu - cały problem tkwi w obowiązywaniu konkordatu, z tytułu którego ze szkół nigdy nie zniknie religia, a ze szpitala kapelan na etacie.
      Nie że mam coś przeciwko heheszkom (bo kto nie lubi lolkontentu tygodnika Nie), ale jakoś mam poczucie, być może niesłuszne, że opór bywa wymierzony nie tam gdzie trzeba.
      • blekitnaa_noc Re: Komunia i szopka... 13.05.22, 21:19
        ludzikmichelin4245 napisała:

> To, co w moim odczuciu jest dużo istotniejsze, to kwestia, ile swobody kościoło
        > wi daje władza świecka. Wydaje mi się, że np. to problem z władzą, że pozwala n
        > a obecność duchownego przy każdym przecinaniu wstęgi czy na inne krzyże w urzęd
        > ach, a nie problem z kościołem, że chce przy tym przecinaniu wstęgi być.
        > Chyba zatem - w moim odczuciu - cały problem tkwi w obowiązywaniu konkordatu, z
        > tytułu którego ze szkół nigdy nie zniknie religia, a ze szpitala kapelan na et
        > acie.

Ta swoboda wynika w dużej części (bo nawet postkomunistyczne rządy jej nie zaprzeczały) z historii, a historię tę Kościół pisał jako zwycięzca. I nie tylko historię PRL pomagał częściowo przekłamywać, ale głównie, co niektóre regiony odczuwają do tej pory, historię nas jako państwa: kim byli chłopi dla duchownych, kto umacniał i zachęcał do antysemityzmu, jak wyglądała naprawdę Polska szlachecka. To bardzo trudno zmienić i nie uda się to tylko nakłaniając władze do odcięcia (to jest takie trochę koło zamknięte jednak), bo to są długie struktury trwania.
        Poza tym, jeśli jakąś organizacja naucza o moralności sama mając ją głęboko w poważaniu, to chyba bez względu na to jak się nazywa warto to wytykać.

> Nie że mam coś przeciwko heheszkom (bo kto nie lubi lolkontentu tygodnika Nie),

I MLH!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka