Dodaj do ulubionych

Jak zamarynowac piersi kurczaka

14.05.22, 10:24
żeby były dostatecznie słone w środku i mięciutkie ?
Może w solance moczyć przez noc? Macie jakieś patenty ?
Obserwuj wątek
    • saszanasza Re: Jak zamarynowac piersi kurczaka 14.05.22, 10:31
      Piersi nie potrzebują marynowania. One są miekkie😅 Natomiast należy je przyprawić, można użyć ogólnodostępnych przypraw, sosu sojowego, soli, można dodać soku z kiwi czy papai, można użyć maślanki. Ja dodatkowo pakuję je próżniowo i wkładam na noc do lodówki.
          • mava1 Re: Jak zamarynowac piersi kurczaka 14.05.22, 19:00
            >Bo za długo przyrządzane

            dokładnie.
            ja kiedyś upiekłam pierś na wpół rozmrożoną bo miałam jakis kulinarny nóż na gardle. Pierś nie zdązyła się dobrze rozmrozić, przyprawiłam jak zwykle a tuz przed pieczeniem ciągle nie była do końca rozmrozona. Wstawiłam do piekarnika i po pół godzinie (jak zwykle) wyjęłam. Była miekka i soczysta, mąż zachwycony. Dzieciaki mniej bo wolą bardziej przypieczone.
            Pierś pieke nie dłużej niż pół godziny a jak dla was ciągle jest za sucha i twarda to trzeba ja przykryć folią alu i odkryć w połowie czasu. Albo podlać trochę wodą/bulionem i pilnować żeby ta woda nie wyparowała.
            Smażę po kilka minut na strone, zalezy od grubości, Te najcieńsze (rozbite wcześniej) to nie dłużej niż 2 minuty na stronę.
        • gajmal Re: Jak zamarynowac piersi kurczaka 14.05.22, 10:53
          Robię normalne kotlety z piersi ( smażone jak schabowe). i są soczyste i pyszne. Piersi kroje pod skosem na mniejsze porcje, lekko rozbijam tłuczkiem, sole, pieprzę, obtaczam w jajku i bułce tartej i smażę na oleju z dodatkiem masła. Ale uwaga - smażę powoli, na średnim poziomie grzania. Wychodzą cudowne.
          Inny pomysł to pierś pokrojoną w mniejsze kawałki moczę przez godzinę w mleku z cebulą. Potem wyjmuje, osuszamy,sole, pieprzę, obtaczam w pokruszonych płatkach kukurydzianych, układam na papierze do pieczenia i do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40 minut. Też wychodzą soczyste.
        • senin1 Re: Jak zamarynowac piersi kurczaka 14.05.22, 17:22
          >Moje sa suche i twarde<

          Moje tez bywaly, ale teraz nie sa, bo mam inna metode obrobki cieplnej - po wyjeciu z marynaty (jakiekolwiek) najpierw obsmazam, do skarmelizowania, po 2-3 minuty z kazdej strony , zdejmuje z patelni i szczelnie zawijam w folie aluminiowa dodajac uprzednio troche marynaty, i pakuje do piecyka na 10 minut.

          sa soczyste i miekkie w srodku. Warto jednak sprawdzic czy sa odpowiednio dopieczone. Ja zwykle odwijam i nakrawam jedna, jak jest jeszcze rozowa w srodku to pieke nastepne 2-3 minuty. (wiadomo, piers piersi nierowna, te wieksze potrzebuja wiecej czasu

          Najlepsze sa gdy marynuje w czosnku,limonce i wedzonej papryce lub chili i oliwie . Dodaje tez cukier, wtedy sie ladnie karmelizuja (ale zasyfiaja patelnie))
    • stephanie.plum Re: Jak zamarynowac piersi kurczaka 14.05.22, 11:30
      może ja popełniam zbrodnię na piersiach, ale najpierw je kroję na docelowe kawałki (albo na "kotlety", albo w kostkę), a potem robię taki mix z soli, pieprzu, ziół (różne, zależy, co ma wyjść), grubej musztardy, ciut octu balsamicznego i olej, mieszam z tym mięso, i niech tak postoi. a jak mam chęć, to kroję w kosteczkę paprykę i pomidor, i przykrywam mięso warstwą tych warzyw, solę po wierzchu, żeby puściły sok. wychodzi super.
      • saszanasza Re: Jak zamarynowac piersi kurczaka 14.05.22, 11:49
        stephanie.plum napisała:

        > może ja popełniam zbrodnię na piersiach, ale najpierw je kroję na docelowe kawa
        > łki (albo na "kotlety", albo w kostkę), a potem robię taki mix z soli, pieprzu,
        > ziół (różne, zależy, co ma wyjść), grubej musztardy, ciut octu balsamicznego i
        > olej, mieszam z tym mięso, i niech tak postoi. a jak mam chęć, to kroję w kost
        > eczkę paprykę i pomidor, i przykrywam mięso warstwą tych warzyw, solę po wierzc
        > hu, żeby puściły sok. wychodzi super.
        >

        Czy ja wiem czy to zbrodnia? Czasami robię podobnie, potem można użyć do sałatki, zjeść z tortillą czy normalnie z ziemniakami. zależy jak kto lubi.
    • kurt.wallander Re: Jak zamarynowac piersi kurczaka 14.05.22, 12:06
      W solance przez noc, to będą bardzo słone. Na pewno tego chcesz?

      Ja marynuję przeważnie w mieszance sosu sojowego, miodu, czosnku i przypraw (np. gotowy mix od Kotanyi zioła tajskie, albo oddzielnie np. imbir mielony, czerwona słodka papryka, pieprz, keczup). Ale krócej, przeważnie w tym samym dniu, w którym przygotowuję i zazwyczaj nie dłużej niż na godzinę przed przygotowywaniem. Z tym, że ja marynuję pokrojone na mniejsze kawałki, czasem lekko rozklepane tłuczkiem.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka