little_fish 19.05.22, 09:36 Czytały e - matki? Jedna ze zdających WOS zrobiła zdjęcie arkusza i wstawiła do sieci. Wszystkim zdającym w tej szkole unieważniono egzamin. 🤦 Chyba nie lubią już koleżanki.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:40 Ja też, absolutnie. Choć ciekawa jestem motywacji tej dziewczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:42 Ja też jestem ciekawa Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:43 A jaka motywacje moze miec kretynka? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:46 oj tam oj tam, głupota plus chęć zaistnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:01 wziawszy pod uwagę ze na zdjeciu był tez jej dowód chyba po prostu bezmyslnosc Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:37 Najbardziej to jestem ciekawa motywacji decyzji o zrobieniu zdjęcia ze swoim własnym dowodem obok... Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:40 "Szybko, szybko, zanim ktoś zobaczy. Szybko wysyłam." Pięć godzin później, podczas przeglądania galerii: "Motyla noga,kaczy kuper! Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:46 Nie wiem, moja koleżanka podczas zdalnego dostała zdjęcie sprawdzianu leżącego na otwarte książce. Wypracowania z wklejoną na dole stopką z adresem translatora też nie były rzadkością. Przyjmujemy wersję optymistyczną, że młodzież jest tak z natury uczciwa, że jak raz w życiu się weźmie za oszukiwanie to nie potrafi tego zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 06:26 Rzeczywiście, jesteście optymistkami 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
no_name33 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 12:35 asia_i_p napisała: > Przyjmujemy wersję optymistyczną, że młodzież jest t > ak z natury uczciwa, że jak raz w życiu się weźmie za oszukiwanie to nie potraf > i tego zrobić. > To dołączcie do grupy egzaminów na doscord, messenger itp. Normalnie latają arkusze egzaminacyjne z rozwiązaniami. Można się nie uczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:42 Nie orientuję się w obecnych przepisach maturalnych. Czy to oznacza, że na maturę można wejść z telefonem? Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:42 *to - opisaną przez Ciebie sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
mari.sol Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:43 Nie można, dlatego unieważniono egzamin. Moim zdaniem konsekwencje powinni ponieść również członkowie zespołu nadzorującego. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:45 No i dobrze. Powinno jeszcze na poważnie zająć się tymi przeciekami z polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:47 Za samo wejście z telefonem to chyba unieważnionoby tylko osobie z telefonem i to bez szans na powtórkę. Ale ponieważ arkusz poszedł w świat, to trafiło we wszystkich. Za wniesienie nie można karać zespołu nadzorującego, bo przecież nie przeszukuje on wchodzących na salę. Ale z pewnością trzeba wyjaśnić, jakim cudem nie zauważyli użycia sprzętu na sali. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:32 little_fish napisała: > Za samo wejście z telefonem to chyba unieważnionoby tylko osobie z telefonem i > to bez szans na powtórkę. Ale ponieważ arkusz poszedł w świat, to trafiło we ws > zystkich. > Ale czemu właściwie? Przecież ci, których to dotyczyło byli wtedy już na sali, bez dostępu do elektroniki. Wiec nie mieli szans skorzystać z przecieku. Dlaczego wiec są tez ukarani? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:35 Pojęcia nie mam. Czy są jakieś z góry określone przepisy, czy decyzję podejmuje każdorazowo OKE? Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:40 Też tego nie rozumiem. Jeśli pozostali maturzyści nie mieli przy sobie elektroniki, to nie mogliby dokonać oszustwa przy pomocy tych narzędzi. Na zdrowy rozum, to konsekwencje powinna ponieść osoba, która zrobiła zdjęcie oraz osoby, które miały zadbać o to, żeby maturzyści nie wnieśli na salę elektroniki. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 17:55 szare_kolory napisała: Jeśli pozostali maturzyści nie mieli przy sobie elektron iki, to nie mogliby dokonać oszustwa przy pomocy tych narzędzi. A skad wiadomo ze nie mieli? Skoro ona miala to inni tez mogli. Na zdrowy rozum, to konsekwencje powinna ponieść osoba, która zrobiła zdjęcie oraz osoby, które miały zadbać o to, żeby maturzyści nie wnieśli na salę elektroniki. Zadbac w jaki sposob? Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 18:25 A skad wiadomo ze nie mieli? Skoro ona miala to inni tez mogli. Nie mogli, bo inni nie mieli. Udowodnij, że mieli Przecież podpisali oświadczenie, że nie będą mieć. Ale jeśli dowód oprzesz na przesłance "mieli, bo mogli mieć", to mogli mieć również maturzyści z tej szkoły na innych przedmiotach. Ba, może nawet w poprzednich latach? Moim zdaniem, należy unieważnić wszystkie egzaminy, gdzie komisja składała się z tych samych osób... Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 18:30 droch napisał: > Nie mogli, bo inni nie mieli. Udowodnij, że mieli Udowodnij ze nie mieli. Jesli ona nie tylko miala ale takze uzyla 🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 18:41 Póki co w polskim prawie udowodnić trzeba winę... Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 18:47 Udowodnij ze nie mieli. Jesli ona nie tylko miala ale takze uzyla No przecież tu masz dowód: podpisali oświadczenie, że nie będą mieć. Co ma do rzeczy, że jakaś inna laska złamała zasady? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 19:04 droch napisał: > Udowodnij ze nie mieli. Jesli ona nie tylko miala ale takze uzyla > > No przecież tu masz dowód: podpisali oświadczenie, że nie będą mieć. > Co ma do rzeczy, że jakaś inna laska złamała zasady? Ona tez podpisala oswiadczenie wiec nalezy uznac ze nie miala telefonu.🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 19:05 Jej akurat posiadanie telefonu udowodniono. Odpowiedz Link Zgłoś
muireade Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 17:49 mamkotanagoracymdachu napisała: > Ale czemu właściwie? > Przecież ci, których to dotyczyło byli wtedy już na sali, bez dostępu do elektr > oniki. Wiec nie mieli szans skorzystać z przecieku. Dlaczego wiec są tez ukaran > i? To jest regulowane odgórnie. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:58 mari.sol napisał(a): > Moim zdaniem konsekwencje powinni ponieść również członkowie zespołu nadzorującego. Telefon można wnieść choćby w gaciach. Jak sobie wyobrażasz karanie za to członków zespołu nadzorującego? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:00 Za wniesienie nie, ale ona go użyła robiąc zdjęcia arkusza leżącego na ławce. To już komisja chyba powinna zauważyć Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:04 Przecież zrobienie zdjęcia przez młodzież trwa mgnienie oka, wystarczy że ktoś przed nią wstał by oddać arkusz. PS moja córka szybciej pisze na telefonie niż ja myślę 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:08 Nie wstaje się, żeby oddać arkusz. Poza tym to było niedługo po rozpoczęciu egzaminu - owszem zdjęcie można zrobić szybko, ale trzeba wiedzieć kiedy będzie okazja i wyjąć telefon. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:16 Okoliczności umożliwiające zrobienie zdjęcia tak naprawdę nie są w tej sprawie najwazniejsze , ale najwyraźniej bardziej pasuje Ci zrzucenie winy jedynie na komisję niż przyznanie, że ciała dala przede wszystkim nieuczciwa maturzystka. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:23 Nigdzie nie zrzucam winy, jedynie na komisję. Tu masz moje wypowiedzi na ten temat "To trochę też ich wina" "Ale z pewnością trzeba wyjaśnić, jakim cudem nie zauważyli użycia sprzętu na sali." Uważam, że okoliczności są ważne - choćby w kontekście tego w jakim stopniu zn jest odpowiedzialny za tę sytuację. Jak sama nazwa wskazuje, zespół jest po to, żeby nadzorować prawidłowy przebieg egzaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:40 Jak widać, czasami komisja przegrywa w starciu z nowoczesną technologią i ludzką nieuczciwością. Tak naprawdę oprócz własnych oczu członkowie komisji nie ma żadnych narzędzi kontroli, więc czasami zdarzają się im niedopatrzenia. Uważam, że komisja powinna być bardziej czujna, ale powiedzmy sobie wprost, złapanie tej dziewczyny w momencie robienia zdjęcia niczego by nie zmieniło, bo egzamin i tak zostałby unieważniony (wniesienie na salę urządzenia telekomunikacyjnego). Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:46 Ale wtedy chyba tylko jej. Odpowiedz Link Zgłoś
muireade Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 17:50 little_fish napisała: > Ale wtedy chyba tylko jej. Nie tylko jej. Wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 17:58 W momencie kiedy podczas egzaminu przyłapują jednego ucznia na posiadaniu telefonu, egzamin unieważniają wszystkim? Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
muireade Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 18:08 Wszyskim obecnym na sali, bo nie dopisałam wcześniej. Nie odpowiem Ci czemu, bo nie ja to wymyślałam, nie wiem, co kierowało twórcami przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 19:30 Nie zawsze, casus budzik, wtedy unieważniono tylko nieszczęśnikowi z budzikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
muireade Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 19:40 Wyjątki od reguły też się zdarzają, napisałam tylko, jak to wygląda od strony przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 19:44 A masz linka do tych przepisów? Bo nie potrafiłam tego wygooglać. Nie chodzi mi o artykuły prasowe z opisem jak ktoś oszukiwał i co go spotkało, tylko o konkretne przepisy - w przypadku A robimy B, w przypadku Z robimy X. Odpowiedz Link Zgłoś
muireade Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 19:58 Nie mam, pamiętam z tegorocznego szkolenia przed maturami - jeżeli ktokolwiek wniesie urządzenie mobilne na maturę pisemną i zostanie to stwierdzone już po rozpoczęciu egzaminu, to egzamin jest natychmiast przerywany i wszyscy obecni na sali piszą w innym termine. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 20:24 Pytanie, czy jest to faktycznie zgodnie z przepisami, czy szkolący był nadgorliwy? Skoro u Asi unieważniono egzamin tylko posiadaczowi Odpowiedz Link Zgłoś
muireade Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 20:30 Taka opcja jest też możliwa - niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:33 Zawiniła oczywiście maturzystka i do niej mam/miałabym największe pretensje. Natomiast, czym i jak zawinili inni maturzyści piszący w tej samej sali? Przyznasz, że mniej niż osoby z komisji, które są tam właśnie w celu pilnowania, by egzamin przebiegł zgodnie z zasadami i procedurami. Nieoszukujący maturzyści mają byc ukarani, a komisja wcale, bo? Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:43 A czy ja coś piszę na temat braku kary dla członków komisji? Pewnie są procedury ich ukarania i dyrektor szkoły wyciągnie wobez nich konsekwencje. Pozostali maturzyści oczywiście nie są winni, uważam te zasadę za kretynską. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:46 Tzn. maturzyści piszący z tą kretynką w jednej sali. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:09 Dokładnie. Nie wiem ile osób siedzi w komisji, ale żeby móc poświęcić 100% czasu na obserwację każdego maturzysty jeden członek komisji musiałby mieć pod sobą nie więcej, niż trzech zdających. Zrobienie zdjęcia to kilka sekund, wystarczy, że Iksiński w tym czasie zaszurał krzesłem, Igrekowski chce do kibla, a Zetowski ma atak kaszlu i już uwaga komisji rozproszona. 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:20 laura.palmer napisała: > Dokładnie. Nie wiem ile osób siedzi w komisji, ale żeby móc poświęcić 100% czas > u na obserwację każdego maturzysty jeden członek komisji musiałby mieć pod sobą > nie więcej, niż trzech zdających. Zrobienie zdjęcia to kilka sekund, wystarczy > , że Iksiński w tym czasie zaszurał krzesłem, Igrekowski chce do kibla, a Zetow > ski ma atak kaszlu i już uwaga komisji rozproszona. 🤷♀️ 🤣🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:40 Są 2 osoby na sali ,jedna z przodu, druga z tyłu ,nikt nie wstaje. Komisja musi być ślepa , żeby nie zauwazyc użycia telefonu. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:25 konsta-is-me napisała: > Są 2 osoby na sali ,jedna z przodu, druga z tyłu ,nikt nie wstaje. > Komisja musi być ślepa , żeby nie zauwazyc użycia telefonu. Są MINIMUM dwie osoby w zespole nadzorującym. Dwie stosuje się najczęściej kiedy jest np od 1 do 3 czy 5 zdających na jednej sali. Powyżej to 3 albo i więcej osób. Siedziałam na sali gdzie zdawało chyba 60 osób i w zespole było nas też coś 6 osób rozumieszczonych w różnych częściach sali. Na maturze nie ma tak że ktos chce do kibla i sobie radośnie wstaje i wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:54 Kiedy to było? W tym roku na 60 osób było nas czworo, na trzydzieści osób dwoje. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:43 Chyba, że zrobiła to na samym początku, kiedy komisja chodzi od stolika do stolika i sprawdza poprawność kodowania prac. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:19 little_fish napisała: > Za wniesienie nie, ale ona go użyła robiąc zdjęcia arkusza leżącego na ławce. T > o już komisja chyba powinna zauważyć Ona jak kazdy inna osoba na tej sali mogla uzyc telefonu do skopiowania wlasciwych odpowiedzi.🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:41 Trochę zależy. Jest ten moment, kiedy komisja chodzi po sali i sprawdza poprawność zakodowania arkuszy. To się robi szybko i w absolutnym skupieniu i przedmiotem skupienia w danym momencie jest tylko praca tego maturzysty, któremu to zakodowanie sprawdzasz. W tym momencie mogłaby zrobić zdjęcie i mógłby tego nikt nie zauważyć. Odpowiedz Link Zgłoś
czanka Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:25 laura.palmer napisała: > mari.sol napisał(a): > > > Moim zdaniem konsekwencje powinni ponieść również członkowie zespołu nadz > orującego. > > Telefon można wnieść choćby w gaciach. Jak sobie wyobrażasz karanie za to człon > ków zespołu nadzorującego? > A to nie ma możliwości wykrycia telefonu inaczej, niż rewizja osobista? A tak na marginesie: skąd wiadomo, że zdjęcie zrobiła i upubliczniła dana uczennica, a nie jakiś „haker”? No i… jaka jest właściwie rola „zespołu nadzorującego”, skoro na salę można wnieść zakazane przedmioty, można zrobić zdjęcie i zamieścić je w sieci… Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:30 "tak na marginesie: skąd wiadomo, że zdjęcie zrobiła i upubliczniła dana uczennica, a nie jakiś „haker”?" Stąd, że była na tyle inteligentna, że zrobiła zdjęcie arkusza oraz leżącego obok jej dowodu osobistego. 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
czanka Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:49 little_fish napisała: > "tak na marginesie: skąd wiadomo, że zdjęcie zrobiła i upubliczniła dana uczenn > ica, a nie jakiś „haker”?" > Stąd, że była na tyle inteligentna, że zrobiła zdjęcie arkusza oraz leżącego ob > ok jej dowodu osobistego. 😉 A, fakt: haker to by ewentualnie swój dowód wkomponował… Jak to mówił Czerepach: „w dobie fotografii cyfrowej zdjęcie nie jest dowodem”. Cofamy się? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:54 Tak, haker dorwał się do jej zdjęcia w niewyjaśnionych okolicznościach oraz do arkusza maturalnego i połączył oba elementy. I wysłał w świat. A dziewczyna nie zaprzeczyła tej sytuacji. No możliwe, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
czanka Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:07 little_fish napisała: > Tak, haker dorwał się do jej zdjęcia w niewyjaśnionych okolicznościach oraz do > arkusza maturalnego i połączył oba elementy. I wysłał w świat. A dziewczyna nie > zaprzeczyła tej sytuacji. No możliwe, oczywiście. Wywołujące dziwne skojarzenia słowo „haker” można zastąpić słowem „ktokolwiek, kto miał możliwość”. Dziwne są te dzisiejsze matury i aż strach ogarnia, że tak dużo od nich zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:11 Nawet jeśli ktoś miał możliwość i powód, to chyba dziewczyna zaprotestowałaby w takiej sytuacji, nie uważasz? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:32 A jakie są te możliwości? Maturzyści wchodzą na salę, zespół ma możliwość zapytać, czy mają urządzenia elektroniczne, można je zdeponować w innym pomieszczeniu, można sprawdzić, czy maturzysta nie ma w rękach zakazanego sprzętu, ale nie da się sprawdzić czy nie ma go w kieszeni bez rewizji. Odpowiedz Link Zgłoś
czanka Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:42 daniela34 napisała: > A jakie są te możliwości? Maturzyści wchodzą na salę, zespół ma możliwość zapyt > ać, czy mają urządzenia elektroniczne, można je zdeponować w innym pomieszczeni > u, można sprawdzić, czy maturzysta nie ma w rękach zakazanego sprzętu, ale nie > da się sprawdzić czy nie ma go w kieszeni bez rewizji. Chyba, że dysponuje się urządzeniem elektronicznym, wykrywającym inne urządzenia elektroniczne. Regulamin powinien określać zasady postępowania w przypadku wykrycia. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:46 Nie dysponuje urządzeniem elektroniczym do wykrywania urządzeń elektronicznych. Gdyż CKE nie zakupiła takich urządzeń i nie wyposażyła w nie komisji. Odpowiedz Link Zgłoś
czanka Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:57 daniela34 napisała: > Nie dysponuje urządzeniem elektroniczym do wykrywania urządzeń elektronicznych > . Gdyż CKE nie zakupiła takich urządzeń i nie wyposażyła w nie komisji. To CKE powinna ponieść karę. Zbiorowa odpowiedzialność to ostatnia rzecz w zaistniałej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:01 Nie, nie CKE powinna ponieść karę tylko dziewczyna, która wniosła niedozwolony sprzęt. Jak świadek pouczony o odpowiedzialności za fałszywe zeznania zezna nieprawdę, to też nie wymierzamy kary sędziemu ani ministrowi sprawiedliwość, że nie wyposażył sądu w wariograf. Odpowiedz Link Zgłoś
czanka Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:13 daniela34 napisała: > Nie, nie CKE powinna ponieść karę tylko dziewczyna, która wniosła niedozwolony > sprzęt. Jak świadek pouczony o odpowiedzialności za fałszywe zeznania zezna nie > prawdę, to też nie wymierzamy kary sędziemu ani ministrowi sprawiedliwość, że > nie wyposażył sądu w wariograf. Ok. Zgadzam się, ale TYLKO ta dziewczyna. A nie również kilkoro z tych, którzy „mogli” skorzystać na jej oszustwie. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:19 A tu zgoda-jest zasadnicza różnica pomiędzy unieważnieniem egzaminu całej grupie, bo w pracach widać, że są niesamodzielne (np.20 uczniów ma ten są błąd w tym samym miejscu obliczeń), a tym, że ktoś zrobił zdjęcie pracy i wrzucił. Z okoliczności widać, że to raczej efekt nienachalnej bystrości dziewczęcia a nie spisku: zrobię zdjęcie, wyślę do Kowalskiego, Kowalski rozwiąże i odeślę odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:18 daniela34 napisała: > Nie, nie CKE powinna ponieść karę tylko dziewczyna, która wniosła niedozwolony > sprzęt. Jak świadek pouczony o odpowiedzialności za fałszywe zeznania zezna nie > prawdę, to też nie wymierzamy kary sędziemu ani ministrowi sprawiedliwość, że > nie wyposażył sądu w wariograf. Ale nie każemy też wtedy wszystkich siedzących na sali, czy rodziny kłamiącego świadka, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:20 Ależ zgoda. Mnie się ta zbiorowa odpowiedzialność nie podoba. Wypadałoby jednak wykazać, że w jakikolwiek sposób inni skorzystali na głupocie koleżanki. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:37 daniela34 napisała: > Ależ zgoda. Mnie się ta zbiorowa odpowiedzialność nie podoba. Wypadałoby jednak > wykazać, że w jakikolwiek sposób inni skorzystali na głupocie koleżanki. Dokładnie to miałam na myśli. To zbyt gruba akcja, o zbyt daleko idących konsekwencjach, żeby tak sobie beztrosko udupić wszystkich zdających, przez jedną, niewątpliwie nienachalnie bystrą damessę i plus nieuwagę komisji. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:05 CKE powinno ponieść karę? Chyba się z koniem na łby pozamieniałaś... Odpowiedz Link Zgłoś
czanka Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:49 grey_delphinum napisał(a): > CKE powinno ponieść karę? > > Chyba się z koniem na łby pozamieniałaś... Regulamin matury nie przystaje do dzisiejszych realiów. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:58 Ale zakładamy, że do egzaminu dojrzałości podchodzą idioci? Ludzie z upośledzeniem umysłowym? Naprawdę dorosłego człowieka będziemy kontrolować jak pięciolatka? To co stawiamy bramkę jak na lotniskach czy rewizja osobista i rozbieranie się do "majtek"? Odpowiedz Link Zgłoś
czanka Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:42 arwena_11 napisała: > Ale zakładamy, że do egzaminu dojrzałości podchodzą idioci? Ludzie z upośledzen > iem umysłowym? > Naprawdę dorosłego człowieka będziemy kontrolować jak pięciolatka? To co stawia > my bramkę jak na lotniskach czy rewizja osobista i rozbieranie się do "majtek" > ? Wygląda, że w Ciechanowie zastosowano zasady postępowania jak w przypadku strzelaniny. Ktoś wnosi na salę broń ( zakazane, ale przecież nie będziemy kontrolować…). Winien jest ten, który użył broni, a inni z tej sali mogą zdawać w następnym terminie… Odpowiedz Link Zgłoś
muireade Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 17:54 czanka napisała: > Chyba, że dysponuje się urządzeniem elektronicznym, wykrywającym inne urządzeni > a elektroniczne. Tak, zwłaszcza w polskiej szkole XD Odpowiedz Link Zgłoś
ayanna Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 16:32 A po co jest policja, skoro i tak są złodzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
bluea.nne Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 15:39 Dlaczego? Zespół nadzorujący informuje, że nie wolno wejść z telefonem na salę. Innych uprawnień nie ma, czyli nie dokonuje rewizji... Odpowiedz Link Zgłoś
bajgla Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 15:50 ale dziewczyna musiała wyjąć ten telefon, żeby zrobić zdjęcie, a zespół nadzorujący tego nie zauważył Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:56 pytanie czy można wejść z aparatem fotograficznym? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 14:38 Nie można, dyrektorka bardzo nas uczulała, żeby broń boże nie wpuszczać pana z lokalnej gazety po rozdaniu arkuszy, żeby sobie zrobił zdjęcie, ak ładnie siedzą z arkuszami. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:45 Chryste, idiotka czy sabotażystka? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:47 Stawiam, że idiotka. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:48 No kurde, ja bym się skłaniała raczej ku tej drugiej opcji Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:54 Ciężko uwierzyć w takie siano w głowie (sprawdzić czy nie wychowanka Fogito), ale jednak obstawiam idiotkę... Choć gdyby to był saboraż, to faktycznie, "Carrie" wymięka. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:47 A jakie konsekwencje czekaja ta kretynke? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:49 Ona chyba nie może podejść do tego drugiego terminu. Czy jakieś prawne konsekwencje jej grożą to nie mam pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
perspektywa Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:27 Może proces cywilny ze strony innych uczniów o odszkodowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 18:26 E tam odszkodowanie. Zadośćuczynienie za zabicie marzeń i planów Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 18:28 To chyba trzebaby udowodnić to zabicie marzeń i planów.. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 18:42 abecadlowa1 napisała: > E tam odszkodowanie. Zadośćuczynienie za zabicie marzeń i planów lucrum cessans Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:52 Szkoda, że nie wyłapali, że wnosi telefon na salę i nie wywalili jej przedtem. Dlaczego wszyscy zdający mają maturę w plecy właściwie...? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:55 Bo sprawa wypłynęła chyba już po zakończeniu egzaminu i nie ma pewności, że nikt nie skorzystał z tego przecieku. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:00 A to zdjęcie wysłała w trakcie egzaminu? Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:03 Zakładam sekwencję: kończę pisać - robię ukradkiem fotę - oddaję arkusz, wychodzę - krzyczę ALE ŁATWE BYŁO - wrzucam na tiktoka zdjęcie z hasztagiem #ipomaturze Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:11 albo #siadamdomatury #trzymajciekciuki zaraz na początku Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:13 Może ją zaćmiło, nie wiem, emocje potrafią tak dojechać młodą osobę. W sensie - czy kogoś tak bemyślnego by dopuszczono do matury? W dodatku z WOS? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:02 Jak mój mąż zdawał egzaminy po aplikacji - ostatniego dnia egzaminów, 15 minut przed zakończeniem padło pytanie od pilnujących "czy ma ktoś z państwa telefon przy sobie". Zgłosiło się kilka osób - tym osobom unieważniono wszystkie egzaminy i powiedziano do widzenia za rok. O tym, że telefonów nie można wnosić - było wiadomo - bo wytyczne znane wszystkim ( włącznie z tym jak ma być przygotowany komputer ). Ale, że ktoś w ogóle się przyznał, nawet jak wniósł ( bo zapomniał zostawić w szatni/domu ) - to po cholerę sie przyznawał. Przecież go nie rewidowali. Jedna dziewczyna wpadła w histerię - bo to było chyba jej 4 podejście do egzaminu radcowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:13 > Jedna dziewczyna wpadła w histerię - bo to było chyba jej 4 podejście do egzaminu radcowskiego. No sorry, ale jeśli ktoś podchodzi czwarty raz do egzaminu, tym bardziej z dziedziny prawa, i nie jest w stanie ogarnąć zasad na nim obowiązujących, to zdecydowanie powinien zrezygnować z dalszych prób. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:15 No też nam się tak wydawało - odsiali idiotów nie nadających się do tego zawodu. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:18 No to musiała wyjść przed czasem, bo OKE argumentowała, że ta informacja mogła mieć wpływ na przebieg egzaminu. Gdyby wrzuciła po 12, to być może konsekwencje spotkałyby tylko ją Odpowiedz Link Zgłoś
ren.s Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 20:47 No to musiała wyjść przed czasem, bo OKE argumentowała, że ta informacja mogła mieć wpływ na przebieg egzaminu. Gdyby wrzuciła po 12, to być może konsekwencje spotkałyby tylko ją No ale jak inni piszący skorzystali? Mieli przed sobą arkusz z tymi pytaniami w tym samym czasie co publikująca w necie. Dla kogo ona publikowała? Były różne godziny rozpoczęcia egzaminu? Wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 21:05 Przypuszczam (to tylko moje przypuszczenia) że obawy dotyczyły ewentualnej informacji zwrotnej. I tego, czy dotarła ona wyłącznie do uczennicy wrzucającej zdjęcie czy również innych uczestników egzaminu (wracamy do zorganizowanej grupy przestępczej) Odpowiedz Link Zgłoś
ren.s Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 21:11 No racja, może publikowała by zyskać odpowiedzi. To oznacza, że w trakcie egzaminu mogła korzystać z komórki. Kurczę, nawet na sali gimnastycznej do wyłapania. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 21:31 No korzystała - jakoś to zdjęcie zrobiła i wysłała przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
mari.sol Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:32 Około 9.40 zdjęcia arkusza latały po Twitterze i Discordzie, więc bardzo prawdopodobne, że nie zdążyła jeszcze opuścić sali. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:36 A z pewnością nie opuściła jej większość zdających... Odpowiedz Link Zgłoś
mari.sol Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:44 Mało tego, jak pisano geografię to zdjęcia arkusza również były w sieci. Dzisiejsza fizyka też już jest. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:01 Wydawało mi się to niemożliwe, bo przecież - w teorii - wszyscy siedzą na tej sali i piszą egzamin, nie mając przy sobie telefonów, a więc i możliwości sprawdzenia społecznościówek, w których hula zdjęcie arkusza poza tymi, którzy z sali już wyszli, no cóż - twarde prawo, ale prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:05 W teorii. W praktyce okazało się że jedna ze zdających nie dosyć że miała przy sobie telefon, to jeszcze zdołała nim niezauważenie zrobić zdjęcie Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:10 Dla mnie to jednak bez sensu. Dlaczego koledzy z tej samej sali muszą ponieść konsekwencje. Przecież ich sytuacja jest taka sama jak maturzystów piszących egzamin w sąsiedniej (czy jakiejkolwiek innej) szkole. Bardziej winna jest komisja, która nie zauważyła użycia telefonu Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:12 Komisja pila kawe 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:13 Ponieważ na tej sali doszło do zaniedbań i nie można wykluczyć, czy ktoś poza tą dziewczyną nie miał telefonu. Wiem, cholernie niesprawiedliwe wobec uczciwie piszących. Młodzież wściekła, zwłaszcza że podobno egzamin nie był trudny w ich odczuciu. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:37 Jakby to spotkało mojego dziubdziusia, to nie wiem, do sądu bym chyba tę komisję z dudy pozwała. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:42 Ja nie mam pojęcia co bym zrobiła. W sądzie pewnie niewiele by się ugrało... Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:02 Dlaczego komisję, a nie durne dziewuszysko? Jest dorosła, o zakazie wnoszenia telefonówna egzamin wiedziała. Gdyby jej zasądzić odszkodowania dla wszystkich tych osób, którym przepadnie rekrutacja na studia, to może w przyszłości jeden z drugim zastanowiłby się przed zrobieniem podobnego numeru. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:08 A czemu ma im przepaść rekrutacja? Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:11 Tak jest napisane w artykule na stronie radia zet. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:13 Hmm, chyba ktoś coś chlapnął, nie do końca z sensem Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 21.05.22, 16:00 Ja czytałam, że wyniki egzaminu poprawkowego obiecano om w tym samym terminie co normalnie zdający Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 21.05.22, 16:16 Zawsze wyniki drugiego terminu są razem z tymi z pierwszego. Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:58 Przecież osoba z unieważnionym egzaminem nie ma drugiego terminu ani poprawki. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:08 Ale to dotyczy tylko tej dziewczyny, która wrzuciła zdjęcie do sieci. Reszta maturzystów ma (wg artykułu) zdawać egzamin 7 czerwca. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 14:22 Nie rozpędzaj się tak z ocenianiem komisji, bo najprawdopodobniej komisja zrobiła dokładnie to, co miała w procedurach. Czyli po rozdaniu prac punkt o dziewiątej poprosiła uczniów o rozcięcie arkuszy, sprawdzenie ich kompletności i zakodowanie, a następnie sprawdziła poprawność zakodowania prac. I w tym momencie, kiedy członkowie komisji pochylali się nad kolejnymi pracami i sprawdzali, gdzie są nalepki, pesele i kody, dziewczyna zrobiła zdjęcie. Zapewne nie całego arkusza, bo to za mało czasu, ale pojedynczej strony w ramach popisu. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 14:25 Dlatego pisałam, że ważne jest zbadanie w jakich okolicznościach doszło do tego zdarzenia. Jeśli było tak, jak mówisz, to może warto zastosować jakieś dodatkowe środki/procedury żeby na przyszłość takie rzeczy nie miały miejsca. Nie wiem, dodatkowa osoba, która nie sprawdza kodów tylko kontroluje całość sali. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 14:27 No i pewnie tak zrobią, tylko niech się potem nikt nie dziwi, że matura która miała się zacząć o 9 zaczęła się kwadrans po. Odpowiedz Link Zgłoś
czanka Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 14:37 little_fish napisała: > Dlatego pisałam, że ważne jest zbadanie w jakich okolicznościach doszło do tego > zdarzenia. Jeśli było tak, jak mówisz, to może warto zastosować jakieś dodatko > we środki/procedury żeby na przyszłość takie rzeczy nie miały miejsca. Nie wiem > , dodatkowa osoba, która nie sprawdza kodów tylko kontroluje całość sali. Właśnie tak. Ale... Najpierw należałoby odpowiedzieć na pytanie: Czy członkowie Komisji to nauczyciele z tej szkoły, czy zupełnie przypadkowi, tak jak w przypadku sprawdzania zakodowanych prac? Bo niektórym może bardziej zależeć na pozytywnych wynikach... Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 14:40 Ale odpowiedź na to pytanie znają wszyscy - z danej szkoły są wszyscy nauczyciele minus jeden, ten jeden z innej szkoły, żeby tym z tej szkoły patrzył na ręce. Litości, przecież gdyby to był ktoś spoza szkoły, to trzeba by mu było zapłacić. A tak to się nie płaci, bo to są podobno "zajęcia opiekuńcze". Że nad ludźmi niebędącymi już uczniami danej placówki to najwyraźniej szczegół. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 14:46 Dokładnie. Zawsze jest jeden z obcej szkoły. Reszta z własnej Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 19:21 Sprawdzanie kodów, peseli itp. to idealny moment na nielegalne działania; więc sorry, ale komisji włos z głowy nie spadnie, wybronią się. A za rok w procedurach będzie o jeden punkt więcej: nalepki, pesele i kody sprawdza połowa komisji, a druga połowa pilnuje przestrzegania procedur przez uczniów. Odpowiedz Link Zgłoś
bajgla Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 10:37 primula.alpicola napisała: > Sprawdzanie kodów, peseli itp. to idealny moment na nielegalne działania; więc > sorry, ale komisji włos z głowy nie spadnie, wybronią się. Ale dlaczego nie, skoro źle zorganizowali swoją pracę, tak że ten moment na nielegalne działania był? Nie wszyscy musieli przecież sprawdzać te kody itd. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 10:50 A właściwie co grozi komisji, która niedopatrzyła? Pytam serio, bo nikt nam nigdy nie powiedział. Obniżą motywacyjny, dadzą naganę, nie wezmą za karę do pilnowania w kolejnym roku? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 11:28 Powiem tak, gdyby mi ktoś o coś, co w zakres moich obowiązków wchodzi na bardzo naciąganej zasadzie (bo mam w umowie ten luźny zapis o pracy na rzecz szkoły, ale z zastrzeżeniem, że chodzi o prace związane z uczniami szkoły, a maturzyści są absolwentami) próbował dawać naganę, skończylibyśmy w sądzie pracy. I nagle by się okazało, że albo trzeba zmienić umowy albo za pilnowanie matur jednak płacić. To trwa na tej zasadzie, na jakiej trwa, bo nikomu się nie chce robić dżihadu o kilka godzin w roku, ale tak naprawdę to podstawy do tego, żeby nauczyciele pilnowali matury w ramach swoich podstawowych umów są mniej więcej takie, jak to, żeby w ramach tych umów myli w szkole podłogi. Karę w postaci niepilnowania w kolejnym roku przyjmę z należytą pokorą Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 12:24 Otóż to, Asia. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 22:05 Gorzej, bo może się okazać, że jak za nieprawidłowości jest kara w postaci wykluczenia ze wszystkich komisji w przyszłym roku (albo, borze szumiący, jezce lepiej jak przez 5 lat!) to we wszystkich komisjach jakieś nieprawidłowości się pojawią, bo że w każdej (dobra, niech będzie, prawie każdej) komisji jest chociaż jeden nauczyciel, który chętnie tego wątpliwego zaszczytu się pozbędzie to można obstawiać w ciemno Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 21.05.22, 15:19 Jeden??? Nie ma żadnych plusów siedzenia w komisji maturalnej. Żadnych. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 23.05.22, 00:41 Chociaż jeden nie oznacza, że nie może być ich więcej Wolałam tak asekurancko, żeby mi tu zaraz jakaś nie wyleciała, że ma kuzynkę, która lubi Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:25 Ponieważ na tej sali doszło do zaniedbań i nie można wykluczyć, czy ktoś poza tą dziewczyną nie miał telefonu. Dobrze, że całego miasta nie skazali na więzienie. Bo też mogli skorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:23 A to z tego powodu nie należałoby unieważnić tego egzaminu wszędzie? Jakie większe możliwości skorzystania z przecieku miała osoba pisząca w tej samej sali? ODIR, ona to opublikowała w internecie, a nie powiesiła na ścianie toalety? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 14:00 droch napisał: > A to z tego powodu nie należałoby unieważnić tego egzaminu wszędzie? Jakie więk > sze możliwości skorzystania z przecieku miała osoba pisząca w tej samej sali? No dokładnie tak - skoro uważamy odpowiedzialność zbiorową za rozwiązanie, to wszyscy piszący w całej Polsce mieli identyczne możliwości skorzystania z faktu, że panna z Ciechanowa wrzuciła foto arkusza do sieci. Skąd przypuszczenie, że bardziej prawdopodobne, iż skorzystała na tym koleżanka dwa rzędy dalej, a nie umówiona osoba zdająca w Gdańsku czy Świebodzinie, której "pomocnik" czekał na zdjęcia w necie, a potem przyslał odpowiedzi? Jeśli ktoś chce unieważniać egzamin na podstawie fantazji bez dowodów komukolwiek innemu niż maturzystce wrzucajacej foto, to niby czemu tylko tym z jednej sali w całej Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:39 "Szkoda, że nie wyłapali, że wnosi telefon na salę i nie wywalili jej przedtem." Nie wolno przeszukiwać uczennicy. Uczennica została poinformowana o zasadach tej gry wiele miesięcy przed egzaminem, podpisała nawet oświadczenie, że się zapoznała. Mogła też w każdej chwili przeczytać regulamin jeszcze raz, i kolejny raz, bo jest dostępny w internecie. Możliwe, że przed wejściem na salę jeszcze uczennicę zapytano czy chce zdeponować telefon. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 18:39 Ja raczej mialam na mysli sytuację: wyłapują, że panna wyciąga telefon z kieszeni i dziękują jej za udział. Ale, w świetle powyższych rozważań jest już po butach, bo samo wniesienie sprzętu na salę mogło być uznane za czynnik krytyczny? Z tego byłby ładny scenariusz, thriller społeczny. Ciekawe czy dziewczyna musi wracać w obstawie do domu... Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:59 Jeszcze jedno pytanie: a jak to jest z wiedzą maturzystów na temat zasad egzaminu? Są informowani o tych zasadach ustnie, czy dostają jakieś materiały? Czy istnieje możliwość, że maturzystka będzie się broniła, że nie zdawała sobie sprawy, że nie można robić takich rzeczy? (wiem, kuriozalne tłumaczenie, ale robienie zdjęcia arkusza i wysyłanie w świat też jest kuriozalne 😏) Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:06 Zartujesz? Zasady zalaminowane powinny byc stolach, a komisja oprocz tego powinna poinformowac werbalnie. Odpowiedz Link Zgłoś