ichi51e 19.05.22, 15:09 obcych słów i bliskie osoby. Poprawiacie jak mówią zle czy z rozczuleniem słuchacie? Jak bardzo się upieracie ze maja mówić prawidłowo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zona_mi Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 15:12 > Poprawiacie jak mówią zle czy z rozczuleniem słuchacie? Jak bardzo się upierac > ie ze maja mówić prawidłowo? > Z rozczuleniem to słuchałam dwu-trzylatków. I też poprawiałam. Poprawiam, także nieprawidłowe mówienie po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 15:14 Poprawianie dorosłych jest ponoć niegrzeczne. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 15:23 angazetka napisała: > Poprawianie dorosłych jest ponoć niegrzeczne. W takim razie bywam niegrzeczna Ale oni zgadzają się na to, bo chcą mówić poprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 15:26 Przy czym mamy swój kod językowy i nie wszystko zawsze wymawiamy poprawnie. Bawimy się językiem. A czasem czegoś nie wiemy. Bez spiny czyli. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 16:04 To tak jak my. Plus slowotwórstwo improwizowane. Moje ulubione. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 16:51 Mistrzem słowotwórstwa jest mój syn, 17 lat. Głęboki dyslektyk, dysgrafik i dysortografik. Co mu się ostatnio zepsuło w rowerze? Dentyl! bo przecież jest przy dętce więc jakże inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 15:34 zona_mi napisała: > Ale oni zgadzają się na to, bo chcą mówić poprawnie. Mówią ci o tym zanim ich zaczniesz poprawiać? Jak się poprawnie wymawia po polsku "tagliatelle"? S. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 15:44 Normalnie, tagjatelle. A jak Ty wymawiasz? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 17:28 bez "g", ale za to z "l", czyli taljatelle Chyba, że i ja się mylę, to niech mnie ktoś poprawi. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 18:23 Ja tam słyszę we Włoszech g, chociaż słabo Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 18:35 A jak już jesteśmy przy g, to ciekawym słowem jest włoska łazienka, czyli bagno :p Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 19:06 "Gli" we włoskim wymawia się jak połączenie jj i dolnego, tylnego h, jak aktor w teatrze się głęboko i przerażająco śmieje ha ha ha, nie bardzo wiem, jak to inaczej opisać . Właściwe "gli" to takie tylne, głębokie h oraz j. Tak mnie uczyli na fonetyce kiedyś. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 17:31 snajper55 napisał: > Mówią ci o tym zanim ich zaczniesz poprawiać? Tak, wszystko jest najpierw uzgodnione i na piśmie, potwierdzone przez notariusza, dopiero potem poprawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 15:13 W sensie czy jak mój dzieciak mówi „komfortejbl” to czy słucham z rozczuleniem? NIE Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 15:13 Na kerfura polozylsm juz krzyzyk. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 15:16 no właśnie... jakie to ma znaczenie w sumie... Odpowiedz Link Zgłoś
starczy_tego Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 15:28 Ja lubię i mówię. Lub w ogóle „kerf” :p a francuski znam biegle. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 19:13 Ale wiecie, ze Francuzi rzucili klatwe na wymawiajacych "kerfur"? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 19:53 Dobrze, że Niemcy nie obłożyli klątwą za "karczera". Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 20:03 Francuska klatwa powoduje niestrawnosc, Niemcy nie maja takiej gastronomicznej sily razenia Odpowiedz Link Zgłoś
aadrianka Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 20:15 W moim liceum, w klasie bilingualnej jednym z germanistów był rodowity Niemiec. W którejś klasie zrobił z nami "Goetheprojekt", coś w stylu kółka teatralnego. Po paru tygodniach poddał się i sam zaczął mówić "gete". Łacinniczka na studiach powiedziała, że ona z grupami z germanistyki dawno przestała walczyć i przyzwyczaiła się, że mówią "Genitivus" zamiast "Genetivus" Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 00:09 krwawy.lolo napisał: > Dobrze, że Niemcy nie obłożyli klątwą za "karczera". O! Właśnie. Ja już zaczynam się wstydzic mówić poprawnie, bo wszyscy karczer i karczer. Matkooo > Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 00:14 Powiedziałam kiedyś kerfur do koleżanki z Francji. Tak jej się spodobało, że się nauczyła polskiej wersji. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 08:04 Kerfur, au-chan i liroj -merlin… Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 10:36 Kerfur to pryszcz. Auchan to dopiero wyzwanie. Do tego stopnia, że jedna pani zamówiła po Auschwitz koło dworca. W ogóle zamawianie taksówek, to wysyp cudeniek językowych. Placków Bytomskich zamiast Piastów, plac rondla zamiast rodła, a dni Radia Piekary odbywają się na Kopcu Kreta. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 10:37 gulcia77 napisała: > a dni Radia Piekary odbywają się na > Kopcu Kreta. > Cudne 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 11:25 > Placków Bytomskich zamiast Piastów Jako była mieszkanka Bytomia ómarłam 😄😄😄 Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 12:39 No, ale jako była mieszkanka Bytomia przyznasz, że porządny placek po bytomsku ze starej restauracji"Rozbarskiej" spokojnie na swoją ulicę zasłużył 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 12:47 Oczywiście 😍😍😍 W ogóle myślę że placek po bytomsku jest w Bytomiu bardziej znany niż Bytomscy Piaści 😏 Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 11:25 gulcia77 napisała: > plac rondla zamiast rodła, Padłam. A w Auchanie to oczywiście w Oszołomie. Odpowiedz Link Zgłoś
fortalesa Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 12:17 U sąsiadka do Ruchana jeździ - bo A trochę jak R wygląda Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 15:14 Poprawiam słownictwo ludzi zawodowo, po godzinach mi się nie chce. No dobra, czaaaaasem poprawię, jak coś bardzo kłuje w ucho. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 15:18 Znaczy, "keczup" kontra "keczap"? Świetny pomysł na rodzinną jatkę Odpowiedz Link Zgłoś
hummorek Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 15:21 O Jezu, nie znoszę "keczup" 🤭😀, ale nic nie mówię. Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 15:27 To ja wprost przeciwnie, zeby mi zgrzytaja na "keczap" gdy ktos mowi po polsku. Za to sama tak mowie gdy przechodze na francuski Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 16:17 azalee napisał(a): > Za to sama tak mowie gdy przechodze na francuski My z mężem od czasu do czasu mówimy z francuska - Lidel, bardzo nam się to spodobało Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 18:21 primula.alpicola napisała: > Mufinki czy mafinki? Aaaaaa! Mafiny!!! I "u" i zdrobnienie mnie wnerwia. I jeszcze, jezus maria- smuFi jako smoothie. Brrrr Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 18:30 Jedno i drugie (w sensie i "u", i zdrobnienie) jest ok w polszczyźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 08:08 Nie no, sorry, ale coś takiego jak „mafiny” również nie istnieje, to tez nowotwór językowy… A spolszczać można wg uznania, wiec równie dobrze mogą się zakorzenić „mufinki”, jak „mafiny”… I chyba wygrywają mufinki… Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 08:23 Tak samo nie mówimy (choć powinnismy…?) makilaż ani korset… Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 08:50 Załłżyłem osobny wątek na temat forvo.com, z pytaniem, czy eMatka zna i korzysta. Zniknął. Nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 08:55 memphis90 napisała: > Tak samo nie mówimy (choć powinnismy…?) makilaż ??? Le makijaż, jak już. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 10:31 memphis90 napisała: > Ale pochodzi od maquillage... > No ale podwójnego ll nie czyta się przecież jak l. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 11:23 Ale mowa jest o tym, że spolszczenia różnią sie od orginalow i chadzają różnymi drogami... Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 11:26 No ale to akurat idzie zwykłą drogą, "ll" się czyta jak "j". Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 12:19 Mam szukać bardziej akceptowalnego przykładu, czy jednak ogólnie wiadomo o co chodzi…? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 11:20 memphis90 napisała: > Ale pochodzi od maquillage... > No właśnie "ll" wymawiasz jak "j". Wszystko pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
starczy_tego Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 15:29 Keczap dla mnie brzmi dziwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 11:33 Utknęłam kiedyś w kolejce linowej z panią, która mówiła... keczop. W dodatku temat czy po wjeździe na szczyt dziubdzius chce hotdoga z keczopem, pizze z keczopem, frytki z keczopem czy może powyższe bez keczopu zdominował konwersację w całym wagoniku. Już wiem, dlaczego kolejki na Kasprowy nie mają okien - albo rzuciłabym się sama, albo w przepasc leciałaby pani ze swoim keczopem na ustach... Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 14:44 memphis90 napisała: > pani ze swoim keczopem na ustach.. > . > KeCZOP to sie niekoniecznie akurat z ustami kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
ursydia Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 14:50 Moje dziecko gdy miało trzy lata i uczyło się mówić "uprościło" sobie słowo paznokcie i wymawiała je ja pazdgnokcie. Do tej pory tak mówimy Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 17:56 Moje od małego mowią " wkurzajki" (kurzajki) 😁 Jest w tym jakaś logika... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 15:32 hummorek napisała: > O Jezu, nie znoszę "keczup" 🤭😀, ale nic nie mówię. Przecież tak właśnie się to słowo wymawia po angielsku. Jak wymawiasz "tagliatelle "? S. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 15:40 Wymawia się tak: ˈketʃʌp (czyli, ani tak, ani tak) ketchup Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 15:43 No nie, ʌ to jest dźwięk odpowiadający polskiemu krótkiemu a, zdecydowanie nie u. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 16:01 (...) ʌ to jest dźwięk odpowiadający polskiemu krótkiemu a W języku polskim iloczas zaniknął kilka wieków temu nie ma krótkiego/ długiego a, jest a. Natomiast zgodzę się, że fonetycznie ʌ jest bardziej zbliżone do polskiego a niż u. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 15:41 snajper55 napisał: > hummorek napisała: > > > O Jezu, nie znoszę "keczup" 🤭😀, ale nic nie mówię. > > Przecież tak właśnie się to słowo wymawia po angielsku. Jak wymawiasz "tagliate > lle "? > > S. Po angielsku wymawia się „keczup”? Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 15:47 w taljatele nikt nie umie... Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 15:48 A nazwy azjatyckie? Taki Hyundai na przykład albo inne Xiaomi? To jest dopiero jazda bez trzymanki Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 18:29 mashcaron napisała: > Szjaomi 🤣 Sie śmiej, ale gdy słyszę w tv "ksiajomi" to mną telepie. To serio jest poprawnie? I.mam.nerwy słysząc Dajśman. No Jezu. Takie polskie rozklapciałe Ś. Ble. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 18:30 We włoskiej tv mówią właśnie "szjaomi", ale też nie wiem czy to poprawne:p Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 18:43 nie jest. chińskie X to jes si. I jeszcze feng shui powinno być feng szłei bo ui to jest łei. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 18:57 To ja dostaję drgawek jak słyszę haLf prajs. W oficjalnej reklamie.... Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 19:50 Nie jest. Ani wymowa, ani rozłożenie akcentów, nic tam nie jest poprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 16:56 z chińskim jest łatwo tylko trzeba pamiętać ze X to jest si a Q to ci - i wtedy z gorki Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 18:07 siaomi Hyundai tak prawidłowo to hjonde Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 18:25 stephanie.plum napisała: > w taljatele nikt nie umie... > No i jeszcze gnoczi, macziato i pizza fundżi. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 00:40 Mnie zawsze bawi pene Do kolekcji jeszcze dodam spadżetti, popijane modżajto najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 08:12 O, dostałam mus do ciała, nazywa sie „Modżajto” 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 08:37 Tak w temacie, to ja kiedyś wypaliłam do teścia, że owoc, który mi wręczył nazywa się "figa" co po włosku oznacza cipkę:p *Owoc po włosku nazywa się fico:p Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 08:56 Moja ciotka usilowala nabyc fige na wakacjach we Wloszech... Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 08:58 😁 Sprzedawcom też się należy trochę radości Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 11:20 mashcaron napisała: > Tak w temacie, to ja kiedyś wypaliłam do teścia, że owoc, który mi wręczył nazy > wa się "figa" co po włosku oznacza cipkę:p Dobrze wiedzieć na przyszłość > *Owoc po włosku nazywa się fico:p Odpowiedz Link Zgłoś
hummorek Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 20:07 Mogę Ci nagrać, akurat siedzi obok mnie Anglik. Daj spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 18:27 sjp.pwn.pl/sjp/keczup;2470481.html To słowo od dawna jest w polszczyźnie, wymowa keczap jest nieuzasadniona. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 18:40 Dobra, jak jesteśmy przy nazwach, jak wymiawiacie JYSK? 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 20:36 iwles napisała: > > Dobra, jak jesteśmy przy nazwach, jak wymiawiacie JYSK? > 😁 Józek Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 08:30 mallard napisał: > iwles napisała: > > > > > Dobra, jak jesteśmy przy nazwach, jak wymiawiacie JYSK? > > 😁 > > > Józek > > Jusk Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 15:23 Nie poprawiam, sama nie znam prawidłowej wymowy wielu słów, np. nazw francuskich sklepów, marek, o bardziej egzotycznych językach nie wspominając. Odpowiedz Link Zgłoś
1maja1 Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 15:29 Tak, ale tylko osobom, z którymi sie dobrze znam. Np slowo backstage ludzie wypowiadaja bekstejdz lub bad jako bed. This very "bed" 😂😉 Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 15:31 A to zalezy : bledy w polskim popelniane przez Polakow zazwyczam poprawiam (zwlaszcza tych nieletnich). Bledy w polskim popelniane przez mojego meza i syna rozczulaja mnie i bardzo je lubie. Za to bledy mojego syna we francuskim poprawiam bezlitosnie za kazdym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 15:37 ichi51e napisała: > obcych słów i bliskie osoby. Ale poprawna wymowa to jest wymowa jak w języku pochodzenia (tagliatelle) czy po polsku? Jeśli tagliatelle mamy wymawiać jak Włosi, to ketchup wymawiajmy jak Anglicy. S. Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 15:51 Dobra, ciekawosc mnie zzera : jak wlosi wymawiaja te tagliatelle? Zawsze myslalam ze to jedno ze slow ktore "tak sie mowi jak sie widzi" Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 15:55 en.m.wikipedia.org/wiki/File:GT_Tagliatelle.ogg Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 15:58 I niech cały świat mówi poprawnie Lech Wałęsa Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 18:37 g.r.uu napisała: > I niech cały świat mówi poprawnie Lech Wałęsa Phi, łatwizna. Niech cały świat poprawnie mówi Grzegorz Brzęczyszczykiewicz, Chrząszczyrzewoszyce, powiat Łękołody. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 15:43 bliskie osoby, które powinnam czegoś nauczyć - poprawiam. bliskie osoby, co do których nie mam takich pretensji - niech mówią, jak chcą, choć z rozczuleniem, to już różnie. kiedyś bliski znajomy usiłował powiedzieć coś po francusku, nic nie zrozumiałam. potem powiedziałam mu, jak to się powinno wymawiać. cóż, nie usłyszał różnicy, i wciąż cytuje moją wypowiedź jako szczyt czepiania się pierdół. więc, ni cóż, daremny trud. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 15:47 U mnie jest miejscówa, która nazywa się z francuska. Jedynie nawigacja w telefonie ją wymawia prawidłowo, wszyscy ją wymawiają z angielska, jak na początku o tym nie wiedziałam to nikt nie wiedział o które miejsce mi chodzi choć wszyscy je znali. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 00:29 Aż mi się piękna wtopa przypomniała. W Anglii jest miasteczko Lacock, wymawia się "leikok", o czym początkowo nie wiedziałam i pochwaliłam się w pracy (UK), że byłam w "la-kok". Z jakiegoś powodu powiedziałam to z francuskim akcentem i ktoś złośliwie zapytał jeszcze raz gdzie byłam. A ja głośno i wyraźnie, że w LA KOK. Zrobiło się cicho, ktoś powiedział u lala, dopiero potem koleżanka mnie uświadomiła. 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 15:56 Poprawiać to mogę ludzi, których uczę języka. Prywatnie nie jestem policją językową. Acha, dzieci też nie poprawiam tylko daję im poprawny wzorzec Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 16:11 Mam na co dzień w domu obcokrajowca, i to mówiącego DUŻO trudniejszym językiem niż angielski czy francuski. I wiem, ze czasem poprawna wymowa jest po prostu niemożliwa. To nie jest kwestia chęci, ale po prostu istnienia dźwięków, których nie znamy i których nie da się wyuczyć. Wiec jedno to ewidentne błędy, a zupełnie co innego - mówienie w sposób poprawny, zbliżony do oryginału. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 16:26 Mój chłop ma przez to duży problem z wymową w j. niderlandzkim. We włoskim wszystkie te chroboczące, chrzęszczące głoski nie występują, a tu co rusz. Odpowiedz Link Zgłoś
migafka357 Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 16:18 Nie dość że nie poprawiam, to jeszcze sama czasami zupełnie świadomie mówię źle. Np. na muffinki mówię mufinki, a nie mafinki, bo mafinki mi po prostu nie pasują do babeczek i już. Nie mówię też krłasą, tylko krosant, odmieniam kakao itd. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 16:59 no dobra napiszą chodzi o gnocchi... powiedzieć matce czy niech żyje w nieświadomości...? Odpowiedz Link Zgłoś
migafka357 Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 17:07 Ale że twojej własnej matce? No pewnie, że powiedz, chyba że masz matkę, która zrobi po tym cyrk, to nie mów, po co ci takie atrakcje. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 18:30 Powiedz mamie, żeby mówiła "gniotki" - u nas przeszło do wewnętrznego języka rodzinnego 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 18:44 no właśnie nie wiem jak jakoś delikatnie... może tak... Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 07:13 Najprostsza metoda to mówić prawidłowo, a mama albo przejmie taką formę albo zostanie przy swojej. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 18:25 Na muffinki można mówić muffinki Ale odmiana kakao... Brrr. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 19:39 Ciasteczka z kakałkiem... mniam Odpowiedz Link Zgłoś
podaje_haslo_okon Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 16:59 Moja matka wszystkie angielskie słowa czyta tak jakby były francuskie. Nie poprawiam. Dla niej to naturalne, bo uczyła się tylko języków romańskich, a że jest już stara i jej się nie chce, to angielskiego się raczej nie nauczy. Więc niech sobie mówi jak chce. Ja za to nie potrafię w francuskie nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 17:16 bliskie osoby i nie przy innych poprawiam, reszte olewam. Przy czym niektore niepoprawne slowa czy wyrazenia przyjely sie w rodzinie i uzywamy ich celowo. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 19:22 Nie poprawiam. Nazwy używane bardzo często spolszczam jak tylko się da. Nawet KFC wymawiam 'KA EF CE'. Co innego gdy się dziecko akurat angielskiego uczy, wtedy poprawna wymowa ma znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 10:28 Ostatnio słyszałam w radio reklamę, która zakończyła się słowami "wejdź na dablju-dablju-efff kropka pl". W mojej głowie natychmiast pojawilo się " ale ze dablju-tiiii-efffff???" 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 19:49 A to zależy. Ostatnio nie mogłam wymówić słowa : dywersyfikacja-> dywersyfikowanie, wyszedł mi jakiś babol językowy , a dziś podczas spotkania z adwokatką, no biedna, aż 3 razy próbowała wymówić te dwa słowa, i też przekręciła. Nie nie poprawiłam jej Odpowiedz Link Zgłoś
bo1 Re: prawidłowa wymowa 19.05.22, 20:08 Poprawiam tylko moją najbliższą przyjaciółkę, bo wiem, że ona tego chce. Reszty nie. Ostatnio moja koleżanka parę razy powiedziała "ejpyl" (apple). Nie poprawiłam, chociaż pewnie nie miałaby nic przeciwko temu. Jak powiedziałam przy niej "lamborgini" (lamborghini), to żywo ją to zaciekawiło, bo całe życie mówiła "lambordżini". Gdy byłam dzieckiem, w domu zawsze się nawzajem poprawialiśmy, bo zależało nam, żeby mówić i pisać poprawnie. Wręcz "polowaliśmy" na językowe potknięcia; nasze, te z tv, z radia... Wiele zawdzięczam temu zwyczajowi. Odpowiedz Link Zgłoś
olkka_99 Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 08:20 Nie poprawiam wprost, tylko mówię prawidłowo - kto się zorientował, że mówi źle, to zacznie się sam korygować, a kto przez 60 lat mówił "wziąść", "łabądź", "włanczać" nadal będzie tak mówił. I luz, nie jestem grammar nazi. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 09:01 Nie, nie poprawiam nikogo, co za pomysł w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 10:32 Po przeczytaniu wątku naszła mnie refleksja, że największy twist wykonuje mój mozg na widok pewnego sklepu z ciuchami. Powinno być "ejcz- and- em", pewnie uszłoby "ha- i- em", ale w mojej głowie to zawsze brzmi "ha- end- em". Nie wiem dlaczego, ale za nic w świecie nie ale nie chce być inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 10:33 Za nic w świecie nie chce być inaczej (sorry, moj telefon wkleja dziwne duble właśnie napisanych słów). Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 10:34 Ja to sobie w ogóle skracam i myślę o tym sklepie "haem" :p Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 11:24 Dlaczego "powinno" być "ejcz and em", skoro to sklep z kraju nieangielskojęzycznego? Podobno coś w rodzaju "hoem" to prawidłowa wymowa. Ja mówię po polsku - "ha i em" Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 12:23 Bo jestem totalną abnegatką i ignorantką modową, wiec nie wiedziałam, ze to nieanglojęzyczne… Za to wiem, ze nie mowi się Dżo Nesbo… 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 12:28 ja wiem dlaczego! Bo po polsku ten znak & nie istnieje i czytasz go jak znasz czyli "and" pl.m.wikipedia.org/wiki/Et da bowl po polsku to powinno byc chyba Ha et Em wynalazek z wiki 😳😳😳 Odpowiedz Link Zgłoś
ursydia Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 12:35 U mnie gorzej bo w głowie mam zawsze Ha und Em Odpowiedz Link Zgłoś
ju_mi Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 12:49 ursydia napisała: > U mnie gorzej bo w głowie mam zawsze Ha und Em U mnie też tak, bo pierwszy raz zetknęłam się z tym sklepem w Austrii Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 14:49 ursydia napisała: > U mnie gorzej bo w głowie mam zawsze Ha und Em Ja jeszcze gorzej, Asz e Em Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 12:48 Ja mam do dziś w głowie "Ce und A". Nic nie poradzę, że pierwszy wyjazd na zachód był do Niemiec, a i asortyment owego sklepu podszedł mi bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
backup_lady Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 13:16 Może nie do końca na temat, bo wymowę poprawiam rzadko, już zaczął się ten etap, że to córka może poprawiać moją Ale grammar nazi nóż mi się w kieszeni otwiera jak na anglojęzycznych forach, grupach itp widzę, że ktoś napisał would of been, could of done. Mam ochotę walnąć caps lockiem po oczach, że żadne OF tylko HAVE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 13:19 Straszne. Straszne jest wg mnie przejmowanie angielskiej interpunkcji i teraz polskie zdanie brzmi mniej wiecej tak: Finalnie, pacjentka zdecydowala sie wczoraj na zabieg, mimo braku badan. (Nie mam aktualnie polskich znakow). Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: prawidłowa wymowa 20.05.22, 20:09 Dziś słyszałam w radiu reklamę HaLf price. Lektorka wymówiła to z 10 razy. Czy nazwę tych sklepów naprawdę tak się wymawia? Odpowiedz Link Zgłoś