Dodaj do ulubionych

Psychoterapia zamiast leczenia?

19.05.22, 16:11
Źle się dzieje

Idziemy do lekarza a ten zamiast zlecić badania zajęcia.. psychoterapie...
W necie psychoterapia
U cioci na imieninach psychoterapia

Kiedy ten szit się skończy?
Obserwuj wątek
    • asia.sthm Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 16:13
      > Kiedy ten szit się skończy?

jak juz pojdziesz na te psychoterapie?
    • kotletymielone5 Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 16:17
      Widocznie lekarz nie miał pojęcia co Ci jest, a nie chciał się do tego przyznać, więc z mądrą miną Cię spławił. Też tego doświadczyłam i to ze strony bęcwała legitymującego się tytułem profesorskim. Już mi się nie chciało do niego wracać i robić mu awantury, bo mało nie wykończył dzieciaka.
      Co to tego, kiedy ten szit się skończy, radio Erewań odpowiada: Nie tak szybko, ponieważ jest to coraz więcej warty biznes. Ponadto większość problemów, z którymi ludzie przychodzą do psychoterapeuty dałoby im się wyjaśnić w 15 minut na 1 wizycie a nie na 30 i dalej nie widać końca. Był taki bardzo mądry pisarz, nazywał się J.Ch. Andersen, który napisał bardzo prawdziwą zmyśloną bajkę, pt. "Nowe szaty cesarza". Życzę wszystkim udanego dnia
      • fragile_f Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 19:11
        Psychoterapeuta nie wyjasnia problemow i mie podaje gotowych rozwiazan, tylko nakierowuje pacjenta tak, zeby sam zrozumial co jest nie tak i co mozna zmienic.

Wiesz, alkoholikowi tez mozna w 15 minut wyjaśnić, ze jest uzalezniony i musi przestac pic. Tylko co z tego? Nikt po takiej rozmowie nie przestaje byc alkoholikiem, za to po ilus sesjach ze specjalistą od uzaleznien efekty sa znaczace i trwałe.
      • kira02 Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 20.05.22, 07:04
        🤦🏻‍♀️
    • alpepe Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 16:24
      Zbadaj tarczycę.
    • eriu Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 16:26
      Wreszcie wpływ psychiki na zdrowie jest doceniany.
      • bistian Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 18:10
        eriu napisała:

> Wreszcie wpływ psychiki na zdrowie jest doceniany.

Natomiast, wpływ różnych problemów ze zdrowiem, na zdrowie psychiczne, cały czas jest ignorowany wink
        • sonnija70 Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 18:55
          I odwrotnie. Chora psychika, chore cialo.
    • iwles Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 18:01

Skończy się, jak wyzdrowiejesz, albo chociaż psychotropy dobrze będziesz mieć dobrane.
    • golf_pod_brode Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 18:05
      A jaki to był lekarz? Psychiatra czy rodzinny?
    • kaska_800 Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 18:15
      Ja też jak słyszę słowo,, psychoterapia" to mam wzrost ciśnienia tętniczego
      Inaczej: mój młodszy syn z racji swoich problemów oprócz leków na depresję, ma też terapię i to jest zrozumiałe. Ale ja depresji nie mam, a mam wrażenie, że psychoterapia jest traktowana jako lek na wszystko
      • angazetka Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 18:22
        Nie, tylko na nieradzenie sobie z życiem.
        • kaska_800 Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 18:34
          Teraz można odnieść wrażenie, że większość osób nie radzi sobie z życiem..
          Psychoterapia często pada, często jest polecana, na ematce tez
          • iwles Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 18:44

Dlaczego ze złamaną nogą idziesz do chirurga, a psychoterapię lekceważysz?
            Czemu nie skorzystać z pomocy specjalisty? Psycholog/psychiatra to wstyd, a kardiolog, ortopeda nie?
            • kaska_800 Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 19:09
              Już kiedyś o tym mówiliśmy. Za to spokojnie: nie mam większych rozkmin i wątpliwości jezeli terapia ma pomóc dziecku
          • fragile_f Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 19:07
            No bo nie radzisz sobie z zyciem. Twoj starszy syn tez nie, młodszy najwyrazniej też.
            • kaska_800 Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 19:14
              Tak, młodszy ma depresję i nie tylko. Jest i tak lepiej niż było, ale nie idealnie. A starszy poznał jedna osobę, z nią zamieszkał.
              Nie róbmy z psychoterapii leku na wszystko, bo gdyby tak było, to świat by piękny był
              • fragile_f Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 19:36
                Czyli masz dwójkę dzieci chorujacych psychicznie i uwazasz, ze sama nie potrzebujesz terapii. No coz, co tu komentowac.
                • kaska_800 Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 20:02
                  Czytaj, co napisałam: młodszy jest pod stałą kontrola lekarza. Jeżeli chodzi o pomoc dziecku to wiadomo, że nie ma mowy o rezygnacji, jak dla dzieciaka to może być ratunek żeby wyjść w pełni na prosta
                  • fragile_f Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 20:05
                    Ale Ty nie jestes, a wybacz - te choroby nie biorą sie z powietrza, wklad rodziny jest zazwyczaj bardzo znaczacy.
                    • kaska_800 Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 20:15
                      Młodszy też się o ojca martwi, a ten przez miesiąc nie odzywak sie w ogóle, chociaż byli umówieni na kontakt. Sorry, tak się nie robi

Tak, ale za dużo bym miała do przepracowania. A ja jakoś sobie w życiu codziennym daje rade, muszę
                      • sonnija70 Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 20:33
                        Moze zginal na wojnie🤔
                      • angazetka Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 20:36
                        > Tak, ale za dużo bym miała do przepracowania. A ja jakoś sobie w życiu codziennym daje rade, muszę

No właśnie od tego jest terapia, żebyś nie musiała.
                        • kaska_800 Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 21:33
                          Być może, ale jw: to nie dla mnie
                • kira02 Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 20.05.22, 07:07
                  Znamienne, ze na propozycję psychoterapii reaguje jakby ja osa uzadlila.
    • angazetka Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 18:23
      Obsesję się leczy, wiesz?
    • bib24 Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 18:54
      hm, ale jak masz problemy psychiatryczne to co ci mają polecić, chirurga? dentystę?
      • fioletowa01 Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 19:17
        Możliwość skorzystania z psychoterapii jest przywilejem nie licznych, to są duże koszty, zamiast wysyłać ludzi masowo na psychoterapię i utwierdzać w przekonaniu że to z nimi jest coś nie tak trzeba by zmienić system bo to system jest chory, ludziom po prostu źle się w nim żyje.
        • fioletowa01 Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 19:21
          Ten kraj jest tak trudny do życia że coś z tobą nie tak jeśli nie ocierasz się o jakieś problemy psychiczne.
        • cegehana Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 20:31
          Ale to chyba nie w gestii lekarza.
    • taki-sobie-nick Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 22:45
      Co robią? I które leki? Bo jest ich od groma.
    • sumire Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 22:50
      Oj debilu debilu, po pierwsze ty ewidentnie mylisz leczenie psychiatryczne z psychoterapią, po drugie leki przyjmowane w przypadku kryzysów zdrowia psychicznego to od dawna nie tylko psychotropy, a po trzecie jesteś debilem.
    • kira02 Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 20.05.22, 07:10
      Ale czekaj, idziesz do ortopedy z bólem kolana, a ten zamiast zlecić usg/ rtg wysyla Cię na psychoterapię? Moze to fantomowe bóle 😁

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka