tussska 19.05.22, 16:11 Źle się dzieje Idziemy do lekarza a ten zamiast zlecić badania zajęcia.. psychoterapie... W necie psychoterapia U cioci na imieninach psychoterapia Kiedy ten szit się skończy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia.sthm Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 16:13 > Kiedy ten szit się skończy? jak juz pojdziesz na te psychoterapie? Odpowiedz Link Zgłoś
kotletymielone5 Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 16:17 Widocznie lekarz nie miał pojęcia co Ci jest, a nie chciał się do tego przyznać, więc z mądrą miną Cię spławił. Też tego doświadczyłam i to ze strony bęcwała legitymującego się tytułem profesorskim. Już mi się nie chciało do niego wracać i robić mu awantury, bo mało nie wykończył dzieciaka. Co to tego, kiedy ten szit się skończy, radio Erewań odpowiada: Nie tak szybko, ponieważ jest to coraz więcej warty biznes. Ponadto większość problemów, z którymi ludzie przychodzą do psychoterapeuty dałoby im się wyjaśnić w 15 minut na 1 wizycie a nie na 30 i dalej nie widać końca. Był taki bardzo mądry pisarz, nazywał się J.Ch. Andersen, który napisał bardzo prawdziwą zmyśloną bajkę, pt. "Nowe szaty cesarza". Życzę wszystkim udanego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 19:11 Psychoterapeuta nie wyjasnia problemow i mie podaje gotowych rozwiazan, tylko nakierowuje pacjenta tak, zeby sam zrozumial co jest nie tak i co mozna zmienic. Wiesz, alkoholikowi tez mozna w 15 minut wyjaśnić, ze jest uzalezniony i musi przestac pic. Tylko co z tego? Nikt po takiej rozmowie nie przestaje byc alkoholikiem, za to po ilus sesjach ze specjalistą od uzaleznien efekty sa znaczace i trwałe. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 16:26 Wreszcie wpływ psychiki na zdrowie jest doceniany. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 18:10 eriu napisała: > Wreszcie wpływ psychiki na zdrowie jest doceniany. Natomiast, wpływ różnych problemów ze zdrowiem, na zdrowie psychiczne, cały czas jest ignorowany Odpowiedz Link Zgłoś
sonnija70 Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 18:55 I odwrotnie. Chora psychika, chore cialo. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 18:01 Skończy się, jak wyzdrowiejesz, albo chociaż psychotropy dobrze będziesz mieć dobrane. Odpowiedz Link Zgłoś
golf_pod_brode Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 18:05 A jaki to był lekarz? Psychiatra czy rodzinny? Odpowiedz Link Zgłoś
kaska_800 Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 18:15 Ja też jak słyszę słowo,, psychoterapia" to mam wzrost ciśnienia tętniczego Inaczej: mój młodszy syn z racji swoich problemów oprócz leków na depresję, ma też terapię i to jest zrozumiałe. Ale ja depresji nie mam, a mam wrażenie, że psychoterapia jest traktowana jako lek na wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 18:22 Nie, tylko na nieradzenie sobie z życiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kaska_800 Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 18:34 Teraz można odnieść wrażenie, że większość osób nie radzi sobie z życiem.. Psychoterapia często pada, często jest polecana, na ematce tez Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 18:44 Dlaczego ze złamaną nogą idziesz do chirurga, a psychoterapię lekceważysz? Czemu nie skorzystać z pomocy specjalisty? Psycholog/psychiatra to wstyd, a kardiolog, ortopeda nie? Odpowiedz Link Zgłoś
kaska_800 Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 19:09 Już kiedyś o tym mówiliśmy. Za to spokojnie: nie mam większych rozkmin i wątpliwości jezeli terapia ma pomóc dziecku Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 19:07 No bo nie radzisz sobie z zyciem. Twoj starszy syn tez nie, młodszy najwyrazniej też. Odpowiedz Link Zgłoś
kaska_800 Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 19:14 Tak, młodszy ma depresję i nie tylko. Jest i tak lepiej niż było, ale nie idealnie. A starszy poznał jedna osobę, z nią zamieszkał. Nie róbmy z psychoterapii leku na wszystko, bo gdyby tak było, to świat by piękny był Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 19:36 Czyli masz dwójkę dzieci chorujacych psychicznie i uwazasz, ze sama nie potrzebujesz terapii. No coz, co tu komentowac. Odpowiedz Link Zgłoś
kaska_800 Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 20:02 Czytaj, co napisałam: młodszy jest pod stałą kontrola lekarza. Jeżeli chodzi o pomoc dziecku to wiadomo, że nie ma mowy o rezygnacji, jak dla dzieciaka to może być ratunek żeby wyjść w pełni na prosta Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 20:05 Ale Ty nie jestes, a wybacz - te choroby nie biorą sie z powietrza, wklad rodziny jest zazwyczaj bardzo znaczacy. Odpowiedz Link Zgłoś
kaska_800 Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 20:15 Młodszy też się o ojca martwi, a ten przez miesiąc nie odzywak sie w ogóle, chociaż byli umówieni na kontakt. Sorry, tak się nie robi Tak, ale za dużo bym miała do przepracowania. A ja jakoś sobie w życiu codziennym daje rade, muszę Odpowiedz Link Zgłoś
sonnija70 Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 20:33 Moze zginal na wojnie🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 20:36 > Tak, ale za dużo bym miała do przepracowania. A ja jakoś sobie w życiu codziennym daje rade, muszę No właśnie od tego jest terapia, żebyś nie musiała. Odpowiedz Link Zgłoś
kaska_800 Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 21:33 Być może, ale jw: to nie dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 20.05.22, 07:07 Znamienne, ze na propozycję psychoterapii reaguje jakby ja osa uzadlila. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 18:23 Obsesję się leczy, wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 18:54 hm, ale jak masz problemy psychiatryczne to co ci mają polecić, chirurga? dentystę? Odpowiedz Link Zgłoś
fioletowa01 Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 19:17 Możliwość skorzystania z psychoterapii jest przywilejem nie licznych, to są duże koszty, zamiast wysyłać ludzi masowo na psychoterapię i utwierdzać w przekonaniu że to z nimi jest coś nie tak trzeba by zmienić system bo to system jest chory, ludziom po prostu źle się w nim żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
fioletowa01 Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 19:21 Ten kraj jest tak trudny do życia że coś z tobą nie tak jeśli nie ocierasz się o jakieś problemy psychiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 20:31 Ale to chyba nie w gestii lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 22:45 Co robią? I które leki? Bo jest ich od groma. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 19.05.22, 22:50 Oj debilu debilu, po pierwsze ty ewidentnie mylisz leczenie psychiatryczne z psychoterapią, po drugie leki przyjmowane w przypadku kryzysów zdrowia psychicznego to od dawna nie tylko psychotropy, a po trzecie jesteś debilem. Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Psychoterapia zamiast leczenia? 20.05.22, 07:10 Ale czekaj, idziesz do ortopedy z bólem kolana, a ten zamiast zlecić usg/ rtg wysyla Cię na psychoterapię? Moze to fantomowe bóle 😁 Odpowiedz Link Zgłoś