Dodaj do ulubionych

Ematka wie wszystko: kredyt hipoteczny

19.05.22, 21:44
Sprzedałam mieszkanie, kupujący wpłacił część pieniędzy na rachunek techniczny służący do spłaty kredytu. Bank Millennium. Wydałam dyspozycję spłaty całkowitej kredytu. Na wczoraj. Do tej pory kredyt widnieje jako niespłacony. Wie któraś z Was ile to może potrwać? Na infolinii twierdzą, że tak, tak, zrealizują, z datą wczorajszą, ale od poniedziałku włącznie z placówkami banku i infoliniami podano mi tak dużo różnych sprzecznych informacji, które potem okazały się bzdurą, że już w nic nie wierzę. Ile to u Was trwało? Bardzo chciałabym już być debt-free, szampan czeka...
Obserwuj wątek
    • ludzikmichelin4245 Re: Ematka wie wszystko: kredyt hipoteczny 19.05.22, 21:46
      Nie wiem, ale podbijam i gratuluję smile
      • chicarica Re: Ematka wie wszystko: kredyt hipoteczny 19.05.22, 21:48
        Dzięki. Ja się denerwuję, bo jak coś się zj...bie za przeproszeniem, to będę tam musiała lecieć jeszcze raz uncertain a bardzo się starałam dopiąć wszystko na ostatni guzik.
    • feiticeira Re: Ematka wie wszystko: kredyt hipoteczny 19.05.22, 23:43
      Nie wiem, czy coś się nie zmieniło przez lata, ale kiedy jeszcze naście lat temu pracowałam w bankowości to millenium miało taki system główny, w którym nic nie działo się samo. Twoja dyspozycja pewnie jest gdzieś zakolejkowana, jak człowiek będzie miał czas, to kliknie, a odsetki od dnia dyspozycji do dnia spłaty zostaną skorygowane. W banku, gdzie pracowałam, mogło to potrwać nawet kilka dni, w zależności od kolejki i dostępnych pracowników.
      • chicarica Re: Ematka wie wszystko: kredyt hipoteczny 20.05.22, 08:14
        Dzięki, to trochę mi wyklarowało sytuację.
      • aamarzena Re: Ematka wie wszystko: kredyt hipoteczny 20.05.22, 08:33
        Tak zazwyczaj hywa jak piszesz. Wszystko zależy od tego jak bardzo oblozone robota są osoby, które rozliczają kredyty. Plus w umowie możesz mieć zapis, że rozliczenia można dokonać w dniu wymagalności raty, ale czytam niżej, że na wczoraj była rata. Raty są pobierane automatycznie, dlatego zeszła. Jeszcze czasem sa dziwne zapisy q owych, że wniosek o rozliczenie trzeba złożyć co najmniej x dni przed planowanym terminem spłaty itp. To sobie sprawdz.
    • madame_edith Re: Ematka wie wszystko: kredyt hipoteczny 19.05.22, 23:50
      U mnie zadziało się to natychmiast, ale to był mbank.
      PS gratulacje, piękne uczucie
    • alfa36 Re: Ematka wie wszystko: kredyt hipoteczny 20.05.22, 00:27
      Długo sprzedawałaś?
      • chicarica Re: Ematka wie wszystko: kredyt hipoteczny 20.05.22, 05:22
        Miesiąc.
    • krolewska.asma Re: Ematka wie wszystko: kredyt hipoteczny 20.05.22, 07:13
      Szkoda ze po wybuchu wojny jak ceny tak spadły
      W styczniu miałabyś na dwa szampany
      • kubek0802 Re: Ematka wie wszystko: kredyt hipoteczny 20.05.22, 07:27
        Spłacałam w styczniu. Od razu był zaksięgowany.
      • chicarica Re: Ematka wie wszystko: kredyt hipoteczny 20.05.22, 08:15
        Bez obaw, dostałam cenę taką jak w styczniu. Od dawna śledziłam ceny tych mieszkań, bardzo dobrze sprzedałam.
        • alfa36 Re: Ematka wie wszystko: kredyt hipoteczny 21.05.22, 08:18
          W styczniu było drożej niż teraz?
    • dr.amy.farrah.fowler Re: Ematka wie wszystko: kredyt hipoteczny 20.05.22, 07:46
      Ja często nadpłacam własny przelewając na specjalny rachunek i pojawia się jako zaksięgowany bardzo różnie. Teoretycznie mam w umowie, że mogą to rozliczyć w dniu najbliższej raty, praktycznie trwa to od dnia do 4.
      • chicarica Re: Ematka wie wszystko: kredyt hipoteczny 20.05.22, 08:16
        No właśnie jak nadpłacałam to było od razu, ale to było na rachunek kredytu z mojego prywatnego, a nie technicznego. Z kolei tu w międzyczasie wzięli jeszcze kolejną ratę bo przypadała na wczoraj.
        • fogito Re: Ematka wie wszystko: kredyt hipoteczny 21.05.22, 09:48
          W takim razie pieniądze wyslane byly na zle konto.
    • koronka2012 Re: Ematka wie wszystko: kredyt hipoteczny 20.05.22, 22:10
      Dzwoń do opiekuna rachunku ani na infolinię bądź do oddziału który realizował transakcje. Sama przeszłam piekło zamykając rachunek w Pekao pół roku im to zajęło, byłam trzy razy w oddziale dzwoniłam niezliczoną ilość razy 🤬
    • fogito Re: Ematka wie wszystko: kredyt hipoteczny 21.05.22, 09:46
      Pieniadze powinny zejść z konta do 00:00 w dniu wyznaczonym przez system. To dzieje sie automatycznie a nie ludzie kliikaja. Splacalam w PKO. Wszystko ustalalam prze interenet na swoim koncie i wszystko tak się odbyło jak ustaliłam sama.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka