ixiq111 02.06.22, 12:41 Ja we wczesnym dzieciństwie bałam się: - Baby Jagi (tej z Jasia i Małgosi), - duchów - czarnej wołgi - szpitala - pójścia do piwnicy, do której spokojnie szlam tylko z tatą - wtedy było ok A Wy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ludzikmichelin4245 Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 13:03 Tej coorvy z interioru Buki. Odpowiedz Link Zgłoś
petronella Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 13:45 O to to. I Gargamela. Odpowiedz Link Zgłoś
starczy_tego Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 17:20 Oesu tak, na maksa, bardzo mnie przerażała 😳 Odpowiedz Link Zgłoś
ukulele129 Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 13:11 Ja tego nie pamiętam ale starsi mi wypominają, ze bałam się wiadra. Odpowiedz Link Zgłoś
aguha Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 13:23 - Tekli z Pszczółki Mai - pająków - gęsi i kogutów (obawy były efektem bliskich spotkań z takim towarzystwem 🙈🤦) Odpowiedz Link Zgłoś
aadrianka Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 13:27 Piłsudskiego. Grafika z jego portretem stała u nas w barku, bo mieszkaliśmy z dziadkiem, zagorzałym endekiem. Uciekałam z pokoju, gdy tylko rodzice otwierali barek (na szczęście niezbyt często). Wizerunku Anubisa na obwolucie "Egipcjanina Sinuhe". Tekli z "Pszczółki Mai". Daleka. Daleko to były wzgórza morenowe, sinoniebiesko majaczące na horyzoncie. Dlaczego właściwie się ich bałam, nie mam pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 18:55 Jak endek, to co u niego Piłsudski robił? Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 19:07 Siedział w barku. A na barku pewnie siedział Dmowski Odpowiedz Link Zgłoś
aadrianka Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 20:02 Mieszkaliśmy z dziadkiem, nie u dziadka. Piłsudskiego zesłano do barku, żeby dziadek nie narzekał. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 03.06.22, 00:44 aadrianka napisała: > Piłsudskiego. Grafika z jego portretem stała u nas w barku, bo mieszkaliśmy z d > ziadkiem, zagorzałym endekiem. W tym barku, to Józef stał chyba po prostu za gorzałą, a nie u zagorzałych ENDEKÓW. W temacie: Najgorsze były wilki z Pana Kleksa, maszerująca armia wilków. Brr... Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 03.06.22, 22:44 Potwierdzam. Bałam się tych wilkołaków. Ba, do dzisiaj się ich boję! Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 03.06.22, 09:38 Syczące gęsi to moja trauma z dzieciństwa 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
betyskai Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 13:24 że wybuchnie wulkan Odpowiedz Link Zgłoś
piszaca.zza.swiatow2 Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 13:49 Dokładnie to! I że lawa nas zaleje (chociaż mieszkaliśmy na 8 piętrze...) Mój największy koszmar 🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
betyskai Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 13:51 ja sprawdzałam czy najwyższa gora w okolicy nie wybucha, bo wtedy nas zaleje na pewno Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 13:43 Boba*, gęsi, Baby Jagi, i szponiastej lapy, ktora wychynie spod lozka i zlapie mnie za kostkę, jesli tylko w ciemnosci postawię stopy na podlodze. *Bobo pl.wikipedia.org/wiki/Bobo_(demon) Odpowiedz Link Zgłoś
picathartes Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 16:07 Musisz być z okolic Poznania! Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 17:47 picathartes napisał(a): > Musisz być z okolic Poznania! > O, nie wiedziałam, że to ma inne nazwy. Ja drżałam przed Babokiem Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 20:00 U nas były beboki Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 03.06.22, 00:47 Mnie też straszyli bebokiem Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 04.06.22, 13:34 Az sie przypomina Baboki - Formacja Niezywych Schabuff HQ [;fanmade music clip + tekst]; Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 04.06.22, 20:30 Ale fantastyczny klip! Piosenkę kocham, ale znałam tylko oficjalny teledysk. Pierwszy raz usłyszałam o babokach właśnie słuchając FNS i zachodziłam w głowę, co to są te baboki. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 21:41 picathartes napisał(a): > Musisz być z okolic Poznania! > Ja? Absolutnie nie, wrecz drugi koniec Polski Poznan znam tylko z "Jezycjady". Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 13:49 Klauna z "To" (mialam 6-7 lat i balam sie przez jakis czas sama do kibla chodzic noca przez ten film), polskiego zoo- histerycznie wrecz, tych maszerujach wilkow z "Pana Kleksa". I jeszcze tego ptaszyska z drugiej czesci "Niekonczacej sie opowiesci"- ale to juz nie byl silny strach, tylko taki niepokoj i wstret. Odpowiedz Link Zgłoś
ixiq111 Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 13:51 Wilków z "Pana Kleksa" też się bałam. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 13:54 To chyba popularny lek Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 03.06.22, 01:16 To jest trauma pokoleniowa, do spółki z diabłem Piszczałką (chociaż jak "Przyjaciel wesołego diabła" leciał w TV to już byłam na tyle duża, ze się nie bałam). Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 03.06.22, 04:32 Przypomniałaś mi traumę z tym "Piszcz..." 😖 Jeszcze bałam się Bestii z "Pięknej i Bestii" z " Teatru dla dzieci i młodzieży" a konkretnie jego głosu ( kto pamięta?) Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 03.06.22, 09:39 Kto to był diabeł Piszczałka? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 03.06.22, 18:55 "Ja kudłaty durnowaty nie wiedziałem co to taty" Postać z filmu (książki) "Przyjaciel wesołego diabła". Nie wiem czemu tyle razy się tu pojawia, mi się wydawał uroczy Raczej było go człowiekowi żal, niż wzbudzał lęk. Odpowiedz Link Zgłoś
nightdream Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 13:53 W tym samym czasie wrzuciłam swój post, tez się bałam tych cholernych wilków. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 14:27 nightdream napisała: > W tym samym czasie wrzuciłam swój post, tez się bałam tych cholernych wilków. Na Akademii Pana Kleksa byłem jako 23 latek, ze swoją 20 letnią dziewczyną (obecna żona). Rzeczywiście, scena z wilkami niosącymi pochodnie, maszerującymi przy muzyce TSA, była mocna. Słyszałem później o dziecku, które wpadło w przerażenie na ten widok. Sądząc po Waszych wpisach, to więcej takich było. Odpowiedz Link Zgłoś
ixiq111 Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 14:30 A czego się bałeś w dzieciństwie? Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 03.06.22, 09:59 ixiq111 napisała: > A czego się bałeś w dzieciństwie? > Ooo, wielu rzeczy: - tego, że w Ziemię uderzy planetoida - takiego ciemnego korytarzyka w piwnicy - dozorcy (tzn., że przyjdzie do nas i naskaży, że rozrabiam na podwórku i depczę trawniki 🤣) - że mi mama umrze Itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 17:15 klauna tez sie balam, mimo ze „To” widzialam jako pozna nastolatka. I potem balam sie wchodzic do lazienki jak nie bylo nikogo z rodziny w domu… Odpowiedz Link Zgłoś
nightdream Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 13:53 - Koguta z teleranku (nazywałam go Kukurykiem i budziłam się przez niego w nocy) - wilków z Pana Kleksa - przez jakieś pół roku codziennie przed spaniem sprawdzałam czy nie ma wilków pod oknem 🤷♀️ - kiedyś obca baba zaczepiła mnie i mame w parku (ja coś histeryzowalam) i powiedziała że jak będę niegrzeczna to ona przyjdzie i mnie zabierze. To tez mi się długo śniło: ze rodzice mają mnie dość i przychodzi ta baba i ma mnie zabrać a ja się chowam pod stołem… Kiedyś szlam z synem, on coś histeryzował i jakaś obca baba rzuciła: „jak będziesz tak płakał to ja cię zabiorę”. Ale się rozwrzeszczałam na nią. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 03.06.22, 08:22 Ha! Moje dziecko, wtedy chyba sześcio czy siedmioletnie szło z ojcem i mu jęcząco marudziło i jakaś kobieta powiedziała "jak będziesz tak do taty mówić to Cię zabiorę" a moje dziecko na to "Pani mnie wcale nie zabierze, nie zabiera się dzieci rodzicom, tak nie wolno, po co Pani mówi, że mnie Pani zabierze, tak się wcale nie robi". Kobieta szybko się zwinęła a moje dziecko ponoć resztę drogi marudziło, że co to za dziwna kobieta i po co ona mówiła, że ją zabierze, skoro tak nie wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 13:55 Diabła Piszczałki, Buki, czarownicy z Muminkow Odpowiedz Link Zgłoś
drilka Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 13:57 Duchów i wojny - to przez moją kochaną babcię. Uderzenia metalową huśtawką w głowę i później szycia tej głowy i pobytu w szpitalu z powodu operacji wyrostka - byłam świadkiem obu zdarzeń i taki uraz został. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 16:52 Dostałam metalowa huśtawka w głowę. 7 szwów, do teraz mam bliznę. Miałam jakieś 5-6 lat i byłam na osiedlu oczywiście bez rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 14:01 Melodii z „twin peaks”. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa1 Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 04.06.22, 16:35 ja Boba z Twin Peaks- w sumie meldia też mnie straszyła Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 14:04 w przypadku Jasia i Małgosi - to przerażający był ojciec który zostawił dzieci w lesie żeby tam umarły i to dwa razy. Dla mnie gorszy typ niż baba jaga Jako dziecko bałam się że nie przyjdzie wiosna. Autentycznie. Bałam się że po zimie wszystko zostanie takie bure, szare i czarne, liście nie puszczą pączków, że wszystkie soki wyschły i nie będzie przyrody. Co roku mówiłam rodzicom, że wszystko wymarło. Do dziś jak chodze po ogrodzie wczesną wiosną to mam schizę że drzewka przez zimę umały i nie puszczą liści Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 14:11 Buki, Wilków z pana Kleksa Pijaków, zaczepił mnie kiedyś jakiś i potem bałam się panicznie pijanych ludzi Upośledzonego dorosłego ,, glupiego Jasia,, w rodzinnej miejscowości wakacyjnej, chodził samopas i zaczepiał dzieci, szczypiąc i goniąc. Teraz wiem, że był to ZD. Balam się panicznie, każdy spacer to była czujnosć, czy nie ma go w pobliżu. Milicji, podsłuchałam jako dziecko, że oboje moi rodzice byli pobici na ulicy, tata bardzo bardzo. Cmentarza i pogrzebów. To mam nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 14:13 Classic mojego pokolenia - wojny. Nasi rodzice wojne przezyli jako albo juz dorosli ludzie, albo swiadome teens wiec rozne sprawy byly wciaz bardzo swieze. Nie wspominajac juz o ruinach, w ktorych sie bawilismy (BTW, ruiny z WWII sa wciaz dosc present np. w Palermo ... po tylu latach, eh) czy info o odnajdywanych niewypalach. Poza tym balam sie sygnalu karetki pogotowia. No idea why. Nigdy taka karetka nie jechalam, do nikogo z bliskich nie byla wzywana za mojego dziecinstwa ale gdy slyszalam sygnal, nawet daleko/z daleka, zastygalam w totalnym przerazeniu. Cos bylo w tym dzwieku takiego, ze ze strachu balam sie nawet oddychac. No i w szkole bardzo staralam sie nie bac moich przesladowcow ale czasem mi sie snili Life. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 03.06.22, 06:17 O - ja tez panicznie bałam się wojny. Nie wiem, skąd miałam te obrazy, widocznie wyłapywałam każdą wzmianke o wojnie, jak radar. Rodzice ze mna (wiedząc, jaka jest reakcje) nie gadali oraz gdy byłam w poblizu - unikali tematu w rozmowach z innymi. Telewizji raczej nie oglądałam. Fakt - wówczas więcej sie mówiło na ten temat, Ale takie riuny Zamku królewskiego - pamietam, choc szczawiem byłam. Koszmarem był np 1 września, gdy uruchomiano syreny. Tak samo koszmarnie wspominam Wianki i reflektory - wiedziałam (skąd taka wiedza u kilkuletniego dziecka???) ze takie reflektory potrafiły wychwycic bombowce. Bałam sie filmów. Nawet scena, gdy więżniowie uciekaką z więzienia na Pipi, budziła mój strach. Nie wspomnę o japońskiej bajce o kocie w butach. Generalnie, nie byłam wdzięcznym widzem. Nie - nie płakałam, ale w trybie pilnym musiałam wyjść do toalety. Dupiero, jak odkryłam, że rękami mogę zasłonic uszy u zamknąc oczy (Wcześniej rękami zasłaniałam oczy) było lepiej Bałam się jeździć windą - efekt Ferdynanda Wspaniałego Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 03.06.22, 19:05 A propos filmow, gdy byly sceny z rozstrzeliwaniem czy wieszaniem ludzi w czasie WWII, zawsze zaslanialam oczy, mysle ze tak do 10-12 roku zycia. Mordowanie kogokolwiek w filmach na inne tematy w ogole na mnie nie dzialalo - moglam patrzec no problem. Weird, eh ... Ale ja bylam weird dzieckiem i takaz pozostalam Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 03.06.22, 22:48 Ja byłam "karmiona" wojennymi opowieściami, traumami i wręcz nakłaniana do czytania książek o obozach koncentracyjnych, nie wiem po co , "bo dziadek walczyl w czasie wojny". I nie balam się żadnych egzekucji, za to przez wiele lat miałam autentyczny dylemat pt."jak bym przetrwała jako dziecko, sama, bez nikogo w jakichś gruzach".Skąd bym wzięła jedzenie, schronienie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia-anna Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 14:21 Małej książeczki pt. Wiatrodmuch. O matko, jak ja się bałam tych ilustracji... Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 15:38 Oczywiście wilków z Pana Kleksa. Maszerujących młotków z teledysku Pink Floydów. Tyranozaurów. Odpowiedz Link Zgłoś
lannnnntana Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 15:43 Mojej matki. Nigdy nie wiedziałam, w jakim stanie zastanę ją po powrocie ze szkoły czy zbiórki harcerskiej - czy będzie umiarkowanie nawalona czy też do nieprzytomności, czy urządzi mnie i siostrze scenę z udawaną próbą samobójczą czy się porzyga. Ewentualnie, czy będzie u niej kolejny wujek i będą uprawiać głośny seks do rana i pić hektolitry wódy a ja będę musiała robić im kanapki. Żeby nie było - mamusia jest osobą bardzo wykształconą, pracowała swego czasu na wysokim stanowisku w pewnej znanej instytucji. Co robiła w domu, wiemy tylko siostra i ja. Ojciec zmarł, gdy miałam parę lat. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 15:54 To jest jazda na resztę życia Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 03.06.22, 07:48 Wspolczuje (( Wiekszosc pisze tu o jakis wymyslonych strachach, ty mialas koszmar na żywo! Przytulam Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 03.06.22, 09:47 Jej strach różnił sie od strachów fantastycznych tym, że raz za razem się realizował. Najbardziej realne i spełniane gówno..... Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 03.06.22, 17:52 Przytulam, moja miała CHAD i trochę to podobnie wygladalo- nigdy nie wiedziałam co zastane wracając ze szkoly- może urządziła imprezę i rozdaje gościom cały dobytek, włączając w to moje meble, może siedzi w oknie i "zaraz skoczy" , może jest pijana i nic nie będzie do jedzenia przez następne dni, może jest w fazie agresywnej i oskarży mnie o coś urojonego i zacznie bić i szarpać za włosy,po czym wyrzuci z domu a może ... To jest koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 04.06.22, 11:10 Moja miała podobne jazdy, przy czym najbardziej bałam się, że zacznie mnie wciągać w swoje paranoje. Jak miałam 14 lat z detalami relacjonowała mi swój romans z kolegą z pracy, bo uwielbiała gwiazdorzyć i mi imponować swoimi podbojami. Zakrawa na Cud, że jakoś daję sobie radę w życiu ( słowo jakoś jest kluczowe) Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 04.06.22, 14:37 Konsta... wykaraskalas się z traumy? Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 15:45 Wilki z "Pana kleksa". Do tej pory przechodzą mnie ciarki... Ciemności. Odpowiedz Link Zgłoś
lucadimontezemolo Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 15:55 pająków. Odpowiedz Link Zgłoś
kotumila Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 16:29 - wampirów - spałam przez to zakryta po samą szyję - upał nie upał - a często chowalam się razem z głową i mama na mnie krzyczala, że się uduszę - obrazu Matki Boskiej u babci - franca wodziła za mną wzrokiem - duchów - była akurat moda na ich wywoływanie i słyszałam różne dziwne rozmowy dorosłych - że jak będę dorosła to nie będę się wysypiać, bo dorośli mało śpią - to akurat było uzasadnione Odpowiedz Link Zgłoś
falka108 Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 16:34 Tej książki, w tym wydaniu. Traumę miałam gdzieś od przedszkola do… w sumie teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
nightdream Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 03.06.22, 00:35 Ale tam przecież się wszystko dobrze kończy, z tego co pamietam 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 16:54 Pająków - zostało mi do dzisiaj. Na jakichś krótkich etapach duchów, ciemności, koguta mojej babci, i drabiny. Innych chyba nie pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
brandypolloalexander Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 17:04 Że dostanę wpierdol., mogły być motywy a mogło nie być. Taka ruletka. A i ducha tego Waldka ,co się powiesił na strychu. Odpowiedz Link Zgłoś
3fanta Re: Czego się bałyście w dzieciństwie? 02.06.22, 22:17 Stojącego wieszaka na ubrania w pokoju gościnnym u mojej babci. Na tym wieszak czyjś szlafrok wisiał. Jak było ciemno to z latarni ulicznej do pokoju wpadało światło i cień tego wieszaka i wiszącego szlafroka przypominał zgarbioną czarownicę. Odpowiedz Link Zgłoś