login49 03.06.22, 08:20 Co najlepsze: kwiaty, wino, może czekoladki? Pasuje w ogóle dawać np. duże merci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ajaksiowa Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 08:27 Jeżeli młodzi nie zastrzegli że nie chcą kwiatów to osoba towarzysząca może je wręczyć(moim zdaniem) Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 09:26 Duże Merci zawsze wypada (mniam) Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 09:29 W wątku o prezencie dla nauczycieli kilka osób pisało że Merci nie lubi. Moim zdaniem najbezpieczniejszy prezent to kwiaty. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 09:36 Oho, już się zaczyna. Merci fuj. Kwiatów nie uznaję. Kawy/ herbaty / wina nie pijam. Domowej nalewki się brzydzę. Itp. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 11:13 No jakbyś ematkj nie znała 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 19:26 Ja im proponowałam, że podam adres, w razie gdyby dostali, niech ślą do mnie. U mnie wszyscy lubią, będziemy się bic o nie 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 09:37 Szczerze mówiąc nie łapię potrzeby tego, że osoba towarzysząca ma dawać prezent. Jeśli nie znasz ludzi, którzy biorą ślub, jeśli Twoją rolą jest tylko towarzyszyć to osoba, która Cię zaprosiła powinna zadbać o prezent. No i przecież nie powie, że to jest tylko ode mnie. No i ta osoba będzie dużo lepiej wiedzieć czy wypada kupić wino, czekoladki czy kwiaty, bo może być tak że z jakiegoś powodu impreza może być bez alkoholu albo państwo młodzi sobie nie życzyli tego typu rzeczy dostawać a Ty nie widziałaś zaproszenia nawet. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 09:59 Podpiszę się. Dla mnie to też dziwny pomysł. Idąc na ślub z osobą towarzyszącą nie przyszło mi nawet do głowy, że ta osoba ma przynieść jakiś osobny prezent. Ja byłam zaproszona, więc kupiłam to, co uznałam za odpowiednie, daliśmy razem i tyle. Kiedy szlam na ślub z moim mężem, wtedy jeszcze chłopakiem, po prostu kupiliśmy jeden wspólny prezent. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 10:13 Dokładnie. Jak idą razem 2 osoby, które znają młodych to kupują/ dają razem. Jak ktoś idzie dla towarzystwa to jego zadaniem jest towarzyszyć i w związku z tym już koszty może ponieść. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 10:16 Osoba towarzysząca składa życzenia młodym przecież,i tak na pusto?bez kwiata nawet? Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 10:24 Ale przecież składa te życzenia z osobą, której towarzyszy, a ona ma prezent. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 11:02 A to młodych piorun porazi jak im ktoś złoży życzenia bez naręczy darów? Co młodzi mają potem zrobić z taką ilością kwiatów? Pożyją te kwiaty kilka dni i są do wywalenia. Nie mówiąc o tym, że dziewczyna w ogóle nawet nie wie czy młodzi sobie w ogóle te kwiaty życzą dostawać. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 11:15 ajaksiowa napisała: > Osoba towarzysząca składa życzenia młodym przecież,i tak na pusto?bez kwiata na > wet? > A jak na ślub zaproszona jest cała rodzina, np. rodzice i wczesnonastoletnie dzieci, to każdy musi mieć prezent i kwiaty? Osoba towarzysząca podchodzi do młodych razem z tym kimś, komu towarzyszy i składają życzenia razem. Niebo się nie rozstąpi jeśli tylko jedno z nich poda prezent/kwiaty/kopertę parze młodej. U mnie to akurat facet, z którym byłam podawał prezent, bo ciężki był. Jak szlam z mężem, to też mieliśmy jeden wspólny prezent. Jak podchodzi para z jednym prezentem i jednymi kwiatami, to chyba jasne jest, że jest to prezent od tej pary, a nie wyłącznie od osoby, która podaje go parze młodej? W każdym razie do tej pory byłam przekonana, że tak jest 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
nowel1 Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 12:06 ajaksiowa napisała: bez kwiata na > wet? > Błagam "kwiatu" "tortu" podobnie jak "sportu" Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 10:40 Ja też się podpiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
login49 Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 12:01 To wesele znajomego z pracy mojego chłopaka i to właśnie z chłopakiem się tam wybieram. On daje kopertę, a że nie wypada iść z pustymi rękami, chciałam dorzucić jakiś symboliczny prezent. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 12:11 Twój chłopak daje kopertę. Nie idziesz z pustymi rękami. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 12:16 A nie lepiej po prostu dorzucić się do koperty, skoro chcesz partycypować w prezencie? W ogóle najlepiej, to pogadać z chłopakiem i ustalić tę kwestię. Jak szlam z chłopakiem na wesele do jego kolegi, to daliśmy wspólnie jeden prezent, podobnie gdy on szedł ze mną na ślub mojej siostry. Dawaliśmy po prostu wspólny prezent, jeden. Ani żadne z nas nie czuło, że idzie z pustymi rękami ani państwo młodzi tak tego nie odebrali. Dla mnie normalne jest, że jak zapraszam parę i dostaję jeden prezent, to jest to prezent od tej pary, a nie od osoby, która mi go wręczyła. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 12:40 Moim zdaniem to by było krępująca sytuacja gdyby było tak, że podchodzi para i jedno mówi: "to ode mnie" a drugie "a to ode mnie". Takie na siłę zaznaczanie, że jesteś osobnym gościem tylko, że nikt ciebie akurat imiennie nie zaprosił, bo jesteś osobą towarzyszącą i przecież wiadomo, że jakby się nie towarzyszyło to by się tam nie było. Wiadomo, że przyszliście razem. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 21:00 Jeśli do koperty z pieniędzmi jest też kartka z życzeniami to po prostu na kartce piszecie, że życzy Krzysiek i Kasia. Do życzeń podchodzi się parą, więc mówicie życzenia, ściskacie młodych i Twój partner wręcza kopertę. Wsio. Jeśli bardzo chcesz to pogadaj z chłopakiem i ewentualnie dokup kwiaty. Z bombonierką bym nie wyskakiwała. Odpowiedz Link Zgłoś
majaa Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 10:18 Ale po co w ogóle osobny prezent od osoby towarzyszącej? Nie spotkałam się z czymś takim. Osoba towarzysząca, jeśli chce, może po prostu partycypować w kosztach prezentu, to zupełnie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 10:37 Tysiąc złotych w kopercie. Nikt się nie obrazi - gwarantowane! Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 10:41 Plus kwiaty, oczywiście. Jak to tak, bez kwiatów? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 11:32 Z taką kopertą to mogą być nawet uczulające. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 12:02 Macie rację,moźna bez kwiata🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 14:49 Według mnie bez jest bardzo ok. W ogóle prezenty kwiaty itd no niby mile ale moim zdaniem państwo młodzi są w takich emocjach że mają wybimbane na to, a co z tym robić potem. To mówiłam ja, jarząbek, niedawno pytający o prezent na ślub. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 19:23 A to już po tym córki ślubie? I co dałaś jako symbol? Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 20:42 Jutro ślub. Napisałam list. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 20:44 Pokaż co zakładasz… Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 20:49 Jutro wkleję. Wszystkie trzy suknie wiesz w pokrowcach w garderobie, ja jestem zupełnie gdzie indziej, muffinki z truskawkami piekę dla makijażystki, fryzjerki,sąsiadów i innych takich co mogą do domu przyjść🥰 Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 20:50 Trzy bo panny młodej, jej siostry i jej mamy, nie że ja mam trzy 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 21:21 Haha a zabrzmiało jak ślub stulecia! Myślałam, że zaszalalas...a co! Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 20:51 Ależ to ekscytujàce! Jutro wypiję za Państwa Młodych. 🥂 Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 21:01 Dobrej zabawy i szczęścia dla córki! Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 14:58 Jeśli już to kwiaty, wino lub czekoladki jako dodatek do głównego prezentu. Tylko też prawdę mówiąc, dla mnie zawsze prezent daje para która przychodzi. I jeśli to ludzie związani że sobą to jest wspólny prezent, jeśli jakis chłopak czy zaproszony kolega to daje tylko ten "główny" gość w ramach pary. Nigdy się chyba nie spotkałam z tym, że osoba towarzyszącą daje coś osobno. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 16:03 duże i małe merci to szmelc, zawsze mam tego na tony, nikt nie rozumie, że byle milka czy mleczna wedla jest stokroć smaczniejsza? Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 21:03 Ech, jak ja bym chciała tak dostawać merci, może być na kilogramy Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 16:45 Dziwny pomysł żeby osoba towarzysząca dawała prezent. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Prezent na wesele od os. towarzyszącej 03.06.22, 20:54 Osoba towarzysząca nie daje prezentu od siebie. Jak bardzo nie chce stać z pustymi rękami, to główny zaproszony trzyma kopertę/prezent, a ona kwiaty/wino/co tam młodzi chcą. Ale wspólne, nie od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś