kasandra33 05.06.22, 15:48 Czy rodzice chrzestni mają jakiś uproszczone procedury adoptowania dziecka którego są rodzicami chrzestnymi, w wypadku śmierci biologicznych rodziców? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angazetka Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 05.06.22, 15:52 LOL. Nie. Chrzest nie jest procedurą prawną przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 05.06.22, 16:03 kasandra33 napisała: > Czy rodzice chrzestni mają jakiś uproszczone procedury adoptowania dziecka któr > ego są rodzicami chrzestnymi, w wypadku śmierci biologicznych rodziców? W Polsce nie ma czegoś takiego. U was w Rosji, pewno się bierze dziecko do domu, a rząd się cieszy, że uniknął kosztów? Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 05.06.22, 16:06 Przy adopcji duchowej, niewykluczone... Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 05.06.22, 16:07 Oczywiście, że tak. Rodzice chrzestni nie muszą do sądu rodzinnego składać zaświadczenia o moralności od swojego proboszcza. Ipso facto bycia rodzicami chrzestnymi już mają dowód, że są wysoce moralni. Reszta ustawia się po zaświadczenie od plebana. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 05.06.22, 17:13 Tam gdzie mieszka Kassandra to raczej muszą się do popa ustawiać Odpowiedz Link Zgłoś
kicifura Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 05.06.22, 16:07 tak, to się dzieje automatycznie, przecież to też "rodzice", nie? Odpowiedz Link Zgłoś
rozaliaolaboga Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 05.06.22, 16:08 Przerażające jest to, że ludzie zadający takie pytania mają prawo wyborcze Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 05.06.22, 16:20 Przecież to troll Odpowiedz Link Zgłoś
rozaliaolaboga Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 05.06.22, 16:27 To coś zmienia? Troll tez głosuje... Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 05.06.22, 17:02 Ale nie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kicifura Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 05.06.22, 17:04 Właśnie, a tam gdzie głosuje to i tak fikcja Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 05.06.22, 16:34 Na poczatek, as always przy okazji watkow tego nick, musi byc JK: Jacek Kaczmarski - Kasandra Ale zeby nie bylo, ze sie tylko wyzlosliwiam, no idea jak to dziala w PL ale np. my w Ontario, gdy sie dzieci rodzily, robilismy legal zapisy w temacie legal guardians gdybysmy my zeszli z tego swiata przedwczesnie. I owszem, pani lawyer/solicitor zadawala przy kazdym dziecku pytanie czy jestesmy czlonkami jakiejs organizacji religijnej i czy w zwiazku z tym wyznaczani guardians maja jakies "moral obligations" etc. To tak dla porzadku. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 05.06.22, 18:27 Ze jesli NIE masz next of kin zobowiazujacych sie do bycia legal guardians Twojego dziecka/dzieci w przypadku gdyby zostaly sierotami, to wazne jest nie tylko legalne zobowiazanie wyznaczonych (not blood-related) guardians potwierdzone ich podpisem na papierze ale moze miec tez znaczenie tychze guardians "religious/moral" connection/obligation. Nie wiem dlaczego Cie to tak dziwi? Jakem atheist, doskonale jestem sobie w stanie wyobrazic, ze sa ludzie, dla ktorych zobowiazanie "przed bogiem" (kimkolwiek ow bog mialby nie byc w ich wyobrazeniach i poczynaniach) jest/moze byc uber important motywacja nie tylko by cos robic, ale by robic to dobrze. Kwestia value system jest bardzo indywidualna - prawnik musi brac pod uwage i to, ze dla kogos religia jest podstawa i "ostatnim slowem" w sprawach zasadniczych. Life. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 05.06.22, 18:34 No ale rodzice chrzestni nie zawsze są małżeństwem więc niby jak mieliby adoptowac dziecko wspólnie? W przypadku mojego chrześniaka, nie byłabym pierwsza w kolejce do adopcji, tylko siostra jego matki. Odpowiedz Link Zgłoś
kicifura Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 05.06.22, 18:38 princy-mincy napisała: > No ale rodzice chrzestni nie zawsze są małżeństwem więc niby jak mieliby adopto > wac dziecko wspólnie? > W przypadku mojego chrześniaka, nie byłabym pierwsza w kolejce do adopcji, tylk > o siostra jego matki. mi się na weselu kazali całować z "kumem", tj. świadkiem pana młodego, więc może i chrzestni mają obowiązek wziąć ślub w takiej sytuacji? Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 05.06.22, 18:42 Ale to najpierw musieliby się rozwieść, pardon, unieważnić ślub koscielny 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
kicifura Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 05.06.22, 18:57 O, nie nie nie, nie ma czegoś takiego jak unieważnianie, te małżeństwa były od początku nieważne, tylko nikt o tym nie wiedział (poza tym na górze, ofc) Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 05.06.22, 22:18 Unieważnieniem nazywa się w KK kłamstwo, jakoby małżeństwo od początku nie było ważne. Ceremonia kościelna, lata pożycia... to nie ma znaczenia. To jest nieważne. Odpowiedz Link Zgłoś
kicifura Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 05.06.22, 22:34 Ale w ich słowniku nie ma "unieważnienia", podobnie jak "rozwodu kościelnego", jest tylko "stwierdzenie nieważności". Jak inaczej wybrnąć z nierozerwalności związku zawartego przed Bogiem? Dzieciom tylko darowali, bo np. dzieci Kurskiego nadal są z prawego łoża, choć te kilkadziesiąt lat małżeństwa tak naprawdę nie istniało Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 05.06.22, 19:27 Ja pisze o guardianship, nie o adopcji Insza inszosc. Poniewaz tamte ustalenia sa juz daaaawno za nami, cala moja trojko juz od wieeeeelu lat jest dorosla, to tu pare details: gdy sie urodzila Najstarsza, odbylismy rozmowy z 2 znajomych, ktorzy sprawiali wrazenie, ze "sie nadadza i beda chetni" Oni sobie to przemysleli, spotkalismy sie we czworo, byly rozmowy & inne takie tam "what if ..." W koncu umowilismy sie z solicitor, bylo znow kilka spotkan - pani lawyer pouczyla nas na okolicznosc roznych/kolejnych "what if ...", byly pytania i spekulacje w temacie potencjalnych scenarios. W koncu document zostal podpisany. Gdy sie urodzil Sredni, nasi przyjaciele sami sie do nas zglosili, ze they are ready chociaz kwestie zdrowotne Sredniego moglby ich ... hmmm ... zniechecic do deklaracji. Przy Najmlodszym the same story. W tzw. miedzyczasie sytuacje rodzinno-finansowe wybranych przez nas guardians tez sie zmienialy ale raz podjetego zobowiazania zadne z nich nie zakwestionowalo ani nigdy nie prosilo o "uwolnienie". Kwestia odpowiednich zapisow a przede wszystkim, wedlug mnie, dealing with good lawyer. No bo bez pomocy, bez wiedzy tej naszej pani solicitor, wielu rzeczy sami bysmy nie wiedzieli i na wiele okolicznosci nikt nie bylby przygotowany. Temat adoption nigdy nie byl discussed, wiec tu sie nie wypowiem I jeszcze raz - no idea jak to dziala w PL. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 06.06.22, 08:41 No ale takie rzeczy to ja tez mam zalatwione. My bierzemy dzieci szwagierki i mojej siostry. Moja szwagierka moje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 05.06.22, 18:37 Dodam, że nie jestem chrzestna dzieci siostry i szwagierki a adoptowalibysmy te dzieci bez żadnego ale. Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 05.06.22, 17:18 Nie rozumiem oburzenia pytaniem. Skoro czarni wleźli nam w do łóżka (zadecydowali że mamy zdychać z powodu gnijących zwłok w bebechach) dlaczego ich para durni którzy brali udział w ich czary-mary nie miałaby prawa pierwokupu sieroty? Odpowiedz Link Zgłoś
rozaliaolaboga Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 05.06.22, 18:13 Dlatego, że równiez wg "czarnych" rodzice chrzestni mają tylko i wyłącznie wychowywac dziecko w wierze, a nie zastępować mu rodziców w razie czego. Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszychleb Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 05.06.22, 18:26 Tak. Chrzestni moga nawet sobie dziecko zabrac jak rodzice zyja. W koncu sa chrzestnymi to zrozumiale i logiczne ze sa ponad prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
login.na.raz Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 05.06.22, 18:51 Pytanie o tyle sensowne, że Ja pamiętam, że jak byłam mała, to mama mi tłumaczyła że rodzice chrzestni to są osoby, które opiekują się dzieckiem kiedy rodzice umrą. Oczywiście teraz wiem, że nie ma to żadnego przełożenia na prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
login.na.raz Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 05.06.22, 18:52 "ja" przez przypadek napisało mi się z dużej litery. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 05.06.22, 22:12 A jak chrzestną jest np. Twoja siostra, szczęśliwie zamężna i dzieciata, a chrzestnym 10 lat młodszy szwagier, do tego mieszkają w różnych miastach, to co, adoptują tworząc nową rodzinę ? 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
kicifura Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 05.06.22, 22:37 Zawsze można stworzyć opiekę naprzemienną Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 06.06.22, 09:15 Wg prawa nie. Aczkolwiek jak są bliską rodziną to mają szanse. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 06.06.22, 09:19 No wiadomo, są pierwsi w kolejce. Po co w ogóle w przeciwnym razie byłby chrzest? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 06.06.22, 13:58 > Po co w ogóle w przeciwnym razie byłby chrzest? No jak to po co? Żeby nadać imię! Bo jak dziecko miałoby żyć bez imienia? Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Adopcja przez rodziców chrzestnych 06.06.22, 14:02 mama-ola napisała: > > Po co w ogóle w przeciwnym razie byłby chrzest? > > No jak to po co? Żeby nadać imię! Bo jak dziecko miałoby żyć bez imienia? Też racja. I żeby kszciny wyprawić. Odpowiedz Link Zgłoś