Dodaj do ulubionych

Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja!

05.06.22, 17:36
Minister zdrowia Adam Niedzielski podpisał nowelizację rozporządzenia ws. Systemu Informacji Medycznej.

⛔Od tej pory zatem w systemie P1 będą gromadzone dane na temat tego, czy dana osoba korzystająca ze świadczenia medycznego jest w ciąży, nawet jeżeli nie będzie to wizyta u ginekologa.

Mój chłopak, który jest informatykiem w NWO napisał już na was coś takiego:

SELECT nazwisko, imie, pesel
FROM rejestr_ciaz
WHERE doszlo_do_porodu = 'N'
AND TODAY > data_poczecia + 9 month

Wyłapią was aborcjonistki i lambadziary z tego systemu w 3 sekundy! Pójdziecie do pudła jak w Salwadorze! Za każde poronienie! Alleluja!
Obserwuj wątek
    • fogito Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 05.06.22, 17:43
      Jej! Niech dalej głosują na pissss.
      • la_bonne_cusine Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 05.06.22, 17:48
        Za ADT
        • woman_in_love Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 05.06.22, 17:55
          nie no, w Salwadorze też nie za każde poronienie idą siedzieć

a tylko wtedy gdy lekarz albo lekarka to zgłoszą... więc spokojnie... zaczną zgłaszać...
          • la_bonne_cusine Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 05.06.22, 17:59
            ADT jest dla mnie wiarygodny.
            • woman_in_love Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 05.06.22, 18:45
              ADT? To te co mają sprawę w sądzie i wkrótce pójdą siedzieć za pomocnictwo?
              • la_bonne_cusine Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 05.06.22, 19:01
                Tak to oni. Ciąża jednak podrobiona została samoistnie więc skazanie nie wchodzi w grę z tego art.

• woman_in_love Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 05.06.22, 20:05
                  to słaba rekomendacja co do "ufania"
            • nangaparbat3 Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 09:58
              Przecież to coś zacytowała w ogóle nie upsokaja sad
      • demono2004 Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 12:55
        fogito napisała:

> Jej! Niech dalej głosują na pissss.

Jedni głosują na PIS, inni popierają jego działania, choć stoją po przeciwnej stronie barykad wink. Nawet tutaj na tym forum. Każdy psioczy a robi to, co pisiory mu każą.

• umi Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 05.06.22, 17:56
      To nie jest czasem jakos sprzeczne z konstytucja? Nieuzasadnione przechowywanei danych wrazliwych, tajemnica medyczna i te sprawy? Co kogo obchodzi kto jest w ciazy, jesli tej ciazy nie prowadzi? Poybalo kogos, czy probuja wprowadzic chinski zamordyzm? I jak to przejdzie, dopisza kolejne punkty kontroli bydl... eeee... obywateli? Ten rzad chyba odwolany pownien byc suspicious
      • la_bonne_cusine Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 05.06.22, 18:01
        Kobieta, która przerwała ciążę nie podlega karze . Karane jest pomocnictwo.
        • milupaa Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 05.06.22, 20:43
          Na razie.
      • tanebo001 Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 05.06.22, 18:04
        To idź odwoływać. Ostatni sondaż: PiS wygrywa.
      • marta.graca Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 05.06.22, 19:45
        Ktoś się w tym kraju jeszcze zgodnością z konstytucją przejmuje?
      • ichi51e Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 05.06.22, 19:46
        chyba nie jest skoro IKP przeszedl
      • brus1968 Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 05.06.22, 20:12
        A od kiedy pisiorom przeszkadza sprzeczność z Kobstytucją? Jak będzie skarga, to już Trybunał Kucharki sprawę załatwi.
      • kaka-llina Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 10:08
        no bo akurat miłościwie nam rzadzący sie konstytucją przejmują..
      • agatazieba Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 08.06.22, 06:02
        Art. 47 i art. 51 Konstytucji
    • la_bonne_cusine Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 05.06.22, 19:29
      A tak w ogóle to czyj to był pomysł? Ktoś się pokusi i odnajdzie?
      • kropka_kom Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 13:46
        la_bonne_cusine napisał(a):

> A tak w ogóle to czyj to był pomysł? Ktoś się pokusi i odnajdzie?

zalecenia komisji europejskiej z 2013r.

także zwykłe bicie piany przez totalną...
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 18:35
          Jesteś naprawdę aż tak durna, że nie potrafisz znaleźć prostej informacji, czy miłość do PiSu zalewa Ci oczy?
          • woman_in_love Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 18:43
            akurat ty dr.amy.farrah.fowler to się zamknij i grzecznie wystawiaj doopę do rejestru ciąż i rodzenia

• dreg13 Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 05.06.22, 20:11
      Mam zamiar trollować system. Dopóki miesiączkuję, to mogę być w ciąży, prawda? I dopóki chodzi o "boli mnie gardło, proszę o l4 na 3 dni (bez leków)", to zawsze mogę być w ciąży. Bo cóż, spóźnia się okres o 3 godziny, to pewnie jestem. I tak do menopauzy. Gorzej, jeśli chodzi o jakieś większe zabiegi itp, ale nadal - dopóki jest to możliwe, to będę trollować ile wlezie. I będę czekać na policję aborcyjną.
      • ichi51e Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 05.06.22, 20:36
        ciąża jest potwierdzi na w momencie w którym lekarz wystawi ci kartę ciazy
        • ichi51e Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 05.06.22, 20:37
          *potwierdzoa
        • woman_in_love Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 05.06.22, 20:41
          nie
          • ichi51e Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 11:22
            co nie?
            • woman_in_love Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 11:34
              wg tego prawa to każdy lekarz wpisuje tę ciąże do systemu: dentysta też
              • ichi51e Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 15:08
                nie sadze żeby tak to działało - ktoś przecież musi te ciąże stwierdzić a nie na podstawie zeznan pacjenta. Przecież jak pójdziesz do lekarza i powiesz "mam raka" to lekarz może i sobie to w kartę wpisze ze ty tak mówisz ale nie znaczy ze ty masz diagnozę i faktycznie raka.
    • lauren6 Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 05.06.22, 20:30
      To znaczy, że jak będę u internisty i powiem, że mnie boli gardło i jestem w ciąży to zostanę zarejestrowana i dostanę L4 płatne 100%?
      • woman_in_love Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 05.06.22, 20:33
        dobrze kombinujesz, może się udać
      • milupaa Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 05.06.22, 20:48
        A czy ciąża nie powinna być najpierw potwierdzona u ginekologa? Tak gadać to każda sobie może.
        • dreg13 Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 05.06.22, 21:01
          No wlasnie dlatego kazda powinna gadac. Poza tym pierwsze slysze, zeby trzeba bylo u internisty karte ciąży pokazywac. Albo u ortopedy.
          A żeby byla ciąża potwierdzona, to albo usg, albo badanie krwi. A tych nie robią przeciez od ręki. A w tym okienku między ostatnim okresem a wynikiem badan w ciąży mogę byc. I będę, za kazdym razem.
          • lauren6 Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 08:48
            Zaraz się okaże, że jednak nie stać nas by płacić ciężarnym 100% na L4 wink
          • milupaa Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 11:32
            Oj oj, ja w ciąży kartę ciąży przy sobie nosiłam i pokazywałam, nikt mi na gębę zwolnienia ciążowego nie wystawiał.
      • triss_merigold6 Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 08:52
        😀
      • maslova Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 11:30
        O wysokości zasiłku nie decyduje lekarz. Na zwolnieniu może napisać oczywiście kod "B", który świadczy o ciąży, ale pracodawca, aby mieć podstawę do wypłaty 100% zasiłku w takiej sytuacji, powinien otrzymać dodatkowo od pracownicy zaświadczenie lekarskie potwierdzające ciążę.
        • mamkotanagoracymdachu Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 11:31
          maslova napisała:

> O wysokości zasiłku nie decyduje lekarz. Na zwolnieniu może napisać oczywiście
          > kod "B", który świadczy o ciąży, ale pracodawca, aby mieć podstawę do wypłaty 1
          > 00% zasiłku w takiej sytuacji, powinien otrzymać dodatkowo od pracownicy zaświa
          > dczenie lekarskie potwierdzające ciążę.

Serio? W życiu nie słyszałam o takim zaświadczeniu dodatkowo. Sam kod B w kadrach jest rozumiany jednoznacznie.
          • maslova Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 13:00
            Kodeks pracy:
            Art. 185. § 1. Stan ciąży powinien być stwierdzony świadectwem lekarskim.

To, że kadry często nie stosują tego przepisu, to prawda, zwłaszcza, jeśli zwolnienie wystawione jest przez lekarza-ginekologa. Ale teoretycznie może to być podstawa do decyzji ZUS o obniżeniu zasiłku.
        • mamkotanagoracymdachu Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 11:31
          maslova napisała:

> O wysokości zasiłku nie decyduje lekarz. Na zwolnieniu może napisać oczywiście
          > kod "B", który świadczy o ciąży, ale pracodawca, aby mieć podstawę do wypłaty 1
          > 00% zasiłku w takiej sytuacji, powinien otrzymać dodatkowo od pracownicy zaświa
          > dczenie lekarskie potwierdzające ciążę.

Serio? W życiu nie słyszałam o takim zaświadczeniu dodatkowo. Sam kod B w kadrach jest rozumiany jednoznacznie.
    • triss_merigold6 Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 08:59
      Z jednej strony będzie trolling systemu na maksa - zwolnienie na 5 dni płatne 100%, bo ups jestem w ciąży w lipcu.
      Z drugiej - ginekolodzy po 15:00 za odrobinę wyższe stawki nie będą zakładać karty ciąży i wprowadza danych do systemu dopóki ciężarna nie upewni się, że płód nie ma fatal error. Ginekolodzy mają wprawę w zonglowaniu sumieniem.uncertain
      • marinella Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 09:22
        To nie takie proste. Żeby wykluczyć fatal error potrzebne jest USG pierwszego ( ok 11/12 tc) i drugiego (połówkowe) trymestru. Raczej nie da się tego przeprowadzić bez karty ciąży.

Problemem nie jest rejestr sam w sobie,np we Francji istnieje taki sam i można się skrobać na pstryk do 16 tyg, ale prawo aborcyjne.
        • triss_merigold6 Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 09:40
          Ależ da się, prywatnie.
          • marinella Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 09:47
            Powodzenia w ukrywaniu ciąży do 22 tyg.
            • mamkotanagoracymdachu Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 09:48
              marinella napisał(a):

> Powodzenia w ukrywaniu ciąży do 22 tyg.

Przecież do 22 tc. w ogóle nie widać ciąży, żaden problem.
              • milva24 Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 09:50
                Zależy. Ja w pierwszej nadal wchodziłam w spodnie sprzed ciąży, brzuch mi nagle wyskoczył w 6 miesiącu. W drugiej już w 15 tygodniu nie ulegało wątpliwości, żem w ciąży.
                • hanusinamama Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 23:09
                  Utyło ci się...ojej.
                  • milva24 Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 23:17
                    hanusinamama napisała:

> Utyło ci się...ojej.
                    >
                    Nie, ważyłam tyle samo co przed pierwszą ciążą ale miałam przepuklinę nadającą się tylko do leczenia operacyjnego.
                    • hanusinamama Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 11:57
                      Ja pisze, ze na pytanie "jestes w ciązy" odpowiadasz "nie, utyło mi się" lub "a wuj cie to interesuje"
                      • milva24 Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 16:32
                        Aaa...rozumiem.
              • marinella Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 09:54
                Jak ktoś jest otyły, to może nie widać.

Wrzuć sobie w Google 22 weeks pregnant.
                • mamkotanagoracymdachu Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 09:56
                  Proszę.
                  • marinella Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 09:59
                    Widać.

Poza tym:
                    • mamkotanagoracymdachu Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 10:01
                      Czasem widać, czasem nie widać. W większości da się ukryć pod większą koszulą.
                      • marinella Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 10:08
                        Na większości zdjęć widać i to wyraźnie. Im szczuplejsza babka była przed ciąża, tym bardziej widać powiększony biust i brzuch.
                        • mamkotanagoracymdachu Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 10:11
                          marinella napisał(a):

> Na większości zdjęć widać i to wyraźnie. Im szczuplejsza babka była przed ciąża
                          > , tym bardziej widać powiększony biust i brzuch.

No na gołym brzuchu widać, wiadomo, ale nie powiesz mi, że większości nie da się spokojnie zamaskować koszulą czy swetrem.
                          Jestem aktualnie w 27 tc. i dopiero od 2-3 tygodni miałabym problem, żeby ukryć brzuch, wcześniej spokojnie oversizową koszulą mogłam udawać, że nic nie ma.
                          • milupaa Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 11:51
                            U mnie było widać w 6 miesiącu dopiero 🙃 Brzuch się zaokrąglił w 3, ale spokojnie mogłam ukrywać do 6 miesiąca pod luźnymi bluzkami. Hitem była gin, która mnie zapytała o ost miesiączkę, zgodnie z prawdą powiedziałam że pół roku temu a ona zacząla o menopauzie 😁 Pani, ale ja w ciąży...
                        • triss_merigold6 Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 10:13
                          Chyba większość ciężarnych nie chodzi goła do pracy?
                          • marinella Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 10:34
                            Jeżeli w pracy normalnie się ruszasz, ciąża rozwija się prawidłowo czyli na etapie 22 tyg przytyłaś jakieś 9kg w okolicach macicy ( z tego co pamietam mamy podobna rozmiarówkę wyjściową) i nie bijesz dupogodzin schowana za wielkim biurkiem na HO, to każda sredniolotna koleżanka dojrzy, ze zaciazylas.

.
                            • ichi51e Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 11:23
                              we Francji mówią ze max co tyjesz w ciąży w normie to 10kg. u mnie nie było widać ;P
                              • milupaa Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 16:10
                                Ja przytyłam 9, licząc od tego co najpierw schudłam, na minusie było 3 kg. Dziecko było spore, wow.
                            • hanusinamama Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 23:12
                              9 kg w 6 mcu??
                              Ja przytyłam 10 w pierwszej ciązy i 8 kg w drugiej. W 6 mcu to miałam na plusie moze z 2 kg
                            • turzyca Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 17:39
                              Jakieś pół roku przed planowanym zajściem w ciążę trzeba zacząć styl typu Gesslerowa, suknie typu worki a na to szale, szaliki i chusty.
                        • hanusinamama Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 23:10
                          Ja jestem szczupła. Do połowy 6 miesaiaca wchodziłam bez problemu w jeansy i sie normalnie dopinałam. Zaczełam miec problemy pod koniec 6 mca.
                          Fakt w drugiej ciązy troche szybciej się nie dopinałam...ale mogłam utyć. No bez przesady
                  • jdylag75 Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 11:20
                    To moge ciaże udawać, albo ukrywać, bo akurat tak wyglądam jak zjem coś z zakazanej listy
            • triss_merigold6 Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 09:59
              Żaden problem.
        • mamkotanagoracymdachu Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 09:43
          marinella napisał(a):

> To nie takie proste. Żeby wykluczyć fatal error potrzebne jest USG pierwszego (
          > ok 11/12 tc) i drugiego (połówkowe) trymestru. Raczej nie da się tego przeprow
          > adzić bez karty ciąży.

Wystarczy NIPT albo amniopunkcja w 10 tc.
          • marinella Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 09:50
            NIFTY wykaże tylko główne trisomie, amnio robi się później niż 10 tc., usg genetyczne pokazuje tylko część możliwych wad niekompatybilnych z normalnym życiem

Poważne wady morfologiczne ( brak nerek, wady cewki, mózgu, serca wykrywane są na USG połówkowym, jak już organy się (nie)wykształcą)
          • triss_merigold6 Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 10:00
            Amnio robi się po 13. tygodniu. 2x robiłam w 2 różnych szpitalach.
            • mamkotanagoracymdachu Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 10:02
              triss_merigold6 napisała:

> Amnio robi się po 13. tygodniu. 2x robiłam w 2 różnych szpitalach.

Są miejsca, gdzie robi się od 10 tc.
              • marinella Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 10:05
                Chyba ci się pomyliło z biopsją kosmowki. Do amnio trzeba mieć odpowiednią ilość wód płodowych.
              • triss_merigold6 Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 10:07
                To nie amnio.
            • marinella Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 10:04
              Amnio się robi tylko w ciąży, wiec już jesteś ugotowana
              • mamkotanagoracymdachu Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 10:10
                marinella napisał(a):

> Amnio się robi tylko w ciąży, wiec już jesteś ugotowana

No ale przecież nie będziesz robić w Polsce, jeśli robisz w celu wykluczenia wad na wczesnym etapie.

Tak czy inaczej - pieniądze mogą dość łatwo pozwolić tę durną ustawę obejść, a babki bez środków na wyjazdy i badania będą totlanie udupione. Taki ten rząd frontem do obywatelek.
                • woman_in_love Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 11:09
                  Nie do obywatelek, a do durnego suwerena z macicą.
                  Który i tak głosuje na PiS, więc godne to i sprawiedliwie gdy poniesie karę jak przysłowiowa fryzjerka z Polski powiatowej.
    • dyzurny_troll_forum Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 13:47
      woman_in_love napisała:

> Minister zdrowia Adam Niedzielski podpisał nowelizację rozporządzenia ws. Syste
      > mu Informacji Medycznej.
      >
      > ⛔Od tej pory zatem w systemie P1 będą gromadzone dane na temat tego, czy dana o
      > soba korzystająca ze świadczenia medycznego jest w ciąży, nawet jeżeli nie b
      > ędzie to wizyta u ginekologa
      .

A może wypadałoby dodać, ze to przepisy wprowadzone przez Komisję Europejską?
      Czy wtedy się narracja, o złymPiSie nie sklei?

• kropka_kom Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 13:48
        dyzurny_troll_forum napisała:

> woman_in_love napisała:
        >
        > > Minister zdrowia Adam Niedzielski podpisał nowelizację rozporządzenia ws.
        > Syste
        > > mu Informacji Medycznej.
        > >
        > > ⛔Od tej pory zatem w systemie P1 będą gromadzone dane na temat tego, czy
        > dana o
        > > soba korzystająca ze świadczenia medycznego jest w ciąży, nawet jeżeli
        > nie b
        > > ędzie to wizyta u ginekologa
        .
        >
        > A może wypadałoby dodać, ze to przepisy wprowadzone przez Komisję Europejską?
        > Czy wtedy się narracja, o złymPiSie nie sklei?
        >
        chyba nie bardzo...ale dziewczyny się nudza na forum więc trzeba dowalić pisowi...normalka
        • mamkotanagoracymdachu Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 13:53
          No ale te same przepisy o rejestracji ciąż w normalnym państwie zachodnioeuropejskim mają jednak nieco inny wydźwięk niż w PISlandzie.
          • dyzurny_troll_forum Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 14:03
            mamkotanagoracymdachu napisała:

> No ale te same przepisy o rejestracji ciąż w normalnym państwie zachodnioeurope
            > jskim mają jednak nieco inny wydźwięk niż w PISlandzie.

Ahhhh, wydźwięk!
            • paskudek1 Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 15:03
              Tak, wydźwięk ma ogromne znaczeniw w kraju, którym jest całkowity zakaz aborcji, bardzo ograniczony dostęp do antykoncepcji oraz zero edukacji seksualnej
      • woman_in_love Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 13:58
        e tam, ściema, wymagań co do praworządności nie "mogą" wprowadzić tyle czasu, ale jakieś rejestr ciąż to już mogą? śmierdzi...
      • dramatika Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 14:27
        dyzurny_troll_forum napisała:

> A może wypadałoby dodać, ze to przepisy wprowadzone przez Komisję Europejską?

Jak nie będzie dementi na jakiejś wyjętej z tyłka stronce "faktczekingowej", to nie dotrze wink
      • umi Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 19:19
        A moze nie nalezaloby wprowadzac kazdej glupoty komisji europejskiej? z innymi glupotami jakos robi sie uniki, a jak wyciaga sie i archiwizuje dane wybitnie wrazliwe, to juz nagle nic sie nei da zrobic? I czemu to nie zostalo oprotestowane? kobiety nie krowy, zeby je spisywac jak inwentarz.
      • una_mujer Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 07:54
        Wypadałoby doczytać, że samo raportowanie ciąż, to jest tylko zalecenie Komisji Europejskiej, a nie przepis, który musieliśmy wprowadzić...
      • langsam Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 15:11
        W pislandzie rejestr MOŻE służyć do śledzenia, sprawdzania, atakowania, oskarżania kobiet (lekarzy) których ciąża się niepotwierdziła, zniknęła, została samodzielnie poroniona.
        W krajach bez ustawy antyaborcyjnej rejestr ciąć NIE MOŻE służyć do śledztw w sprawie np. aborcji.
        Prościej się nie da....
    • no_name33 Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 14:21
      Podziękujmy tym, co latają do kościółka, hipokrytki jedne.

Tak, to jest ta przyczyna. Kk rządzi zakulisowo. Brawo, nadal wspierajcie czarną mafię. A potem ryczcie na forum.

• mircja Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 06:39
        no_name33 napisała:

> Podziękujmy tym, co latają do kościółka, hipokrytki jedne.
        >
        > Tak, to jest ta przyczyna. Kk rządzi zakulisowo. Brawo, nadal wspierajcie czarn
        > ą mafię. A potem ryczcie na forum.
        >
        A ja chciałam dołączyć specjalne podziękowania dla wszystkich - mężczyzn i kobiet, co ostatnio nie poszli na wybory i przez to dobrowolnie stracili szansę, żeby zagłosować przeciwko PiS i jego pomysłom. Nieważne, czy te osoby należą do kk, czy też nie, gdyby nie oni, to takie ustawy by nie miały szansy wejść w życie.
        • milupaa Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 17:38
          Większość tych, którzy głosowali na pis to wali, bo w ciąży już nie będą.
    • perspektywa Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 15:34
      Myślę, że ten rejestr stwarza masę zagrożeń np jakiś haker może wpisać ciążę pani Pawłowicz, Kaczorkowi czy innym działaczom Ordo Iuris.
      • misiamama Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 18:32
        myślę, że ani pani Pawłowicz, ani inne wymienione osoby nie będą sprawdzane. Natomiast jeśli niepokorna pani sędzia, pani prokurator, pani adwokat będzie upierać się przy własnym zdaniu, nagle z piętnastu stron spłynie na nią obrzydliwe goovno z którego się lekko nie otrzepie. Nie przypuszczam, żeby ktokolwiek marnował siły na weryfikację szeregowej zosi.
    • demodee Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 18:47
      > czy dana osoba korzystająca ze świadczenia medycznego jest w ciąży, nawet jeżeli nie będzie to wizyta u ginekologa.

Ale to chyba żadna nowość? Jak robiłam sobie rtg wcale nieginekologiczny, to też mnie pytali, czy nie jestem w ciąży...
      • paskudek1 Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 19:36
        demodee napisała:

> > czy dana osoba korzystająca ze świadczenia medycznego jest w ciąży, nawet
        > jeżeli nie będzie to wizyta u ginekologa.
        >
        > Ale to chyba żadna nowość? Jak robiłam sobie rtg wcale nieginekologiczny, to te
        > ż mnie pytali, czy nie jestem w ciąży...

Między pytaniem czy jesteś w ciąży a umieszczeniem tego w jakiejś CENTRALNEJ BAZIE to jest ocean różnicy
        • demodee Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 19:46
          > Między pytaniem czy jesteś w ciąży a umieszczeniem tego w jakiejś CENTRALNEJ BAZIE to jest ocean różnicy

No ja nie wiem. Jak mnie pytali na okoliczność rtg o ciążę, to odpowiedź umieszczali w jakiejś bazie (może w karcie pacjenta). A karta pacjenta chyba jest dostępna dla każdego lekarza, który leczy pacjenta w danej placówce medycznej?

A jak idę do ginekologa, to on zawsze pyta, czy rodziłam, chociaż idę z mięśniakami. I tę informację zapisuje w karcie pacjenta.

A jak się zmienia placówkę, to trzeba kartę chorób w formie papierowej przenieść do tej nowej placówki. I od nowa wypełniać, że jestem uczulona na aspirynę, że mam cukrzycę i niedoczynność tarczycy oraz depresję.

A szczepienie na kowida jest zapisane w jakiejś centralnej bazie, to dobrze czy źle?
          • dramatika Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 19:51
            demodee napisała:

> A szczepienie na kowida jest zapisane w jakiejś centralnej bazie, to dobrze czy
            > źle?

big_grin
          • paskudek1 Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 19:54
            Zmieniałam placówkę, żadnej karty nie przenosiłam. Nie mieszaj porządków w kwestii szczepień bo moja ciąża czy jej brak nikomu nie zagraża. Szczepienie czy jego brak może zaważyć na ewentualnym rozniesieniu choroby. Dwie kompletnie różne kwestie.
            Co do wpisywania w kartę czy rodziłaś czy nie to masz to zapsiane w PRZY CHODNI a nie kurwa w centralnej bazie danych do której chuj wie kto ma dostęp.
            • demodee Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 20:04
              > Zmieniałam placówkę, żadnej karty nie przenosiłam.

I co, przeszłaś do nowego lekarza i od nowa robili Ci wszystkie badania?

> Nie mieszaj porządków w kwestii szczepień bo moja ciąża czy jej brak nikomu nie zagraża.

Sam ciąża na ogół nie, ale np. rtg może zagrozić Twojej ciąży.

> Co do wpisywania w kartę czy rodziłaś czy nie to masz to zapsiane w PRZY CHODNI a nie kurwa w centralnej bazie danych do której chuj wie kto ma dostęp.

W przychodni też właściwie nie wiem, kto ma dostęp do moich danych medycznych.
              • paskudek1 Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 21:05
                Nie musiałam robić żadnych badań.. Mówi o zmianie placówki poz, żadnej karty nie przenosiłam. Co to rtg to owszem, pytają czy nie jestem w ciąży ale tego nie umieszczają w żadnej bazie nie kumasz? To jest zasadnicza różnica. Po prostu ja w tym kraju nie wierzę w żadne dobre intencje rządzących.
    • snajper55 Teraz nadszedł czas karania morderczyń 06.06.22, 20:46
      No to teraz trzeba się w końcu zabrać za karanie kobiet, które mordują dzieci poczęte. Nawet żadnych przepisów nie trzeba zmieniać. Ciekawe kiedy prokuratura oskarży pierwszą morderczynię?

S.
      • demodee Re: Teraz nadszedł czas karania morderczyń 06.06.22, 20:50
        > Nawet żadnych przepisów nie trzeba zmieniać.

Jakich przepisów nie trzeba zmieniać? Możesz zacytować?
        • snajper55 Re: Teraz nadszedł czas karania morderczyń 06.06.22, 21:25
          demodee napisała:

> > Nawet żadnych przepisów nie trzeba zmieniać.
          >
          > Jakich przepisów nie trzeba zmieniać? Możesz zacytować?

Żadnych nie trzeba zmieniać. Mam cały kodeks karny zacytować? Może Ci wystarczy ten artykuł:

Art. 148. § 1. Kto zabija człowieka,. podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 8 albo karze śmierci.

S.
          • manon.lescaut4 Re: Teraz nadszedł czas karania morderczyń 07.06.22, 07:39
            Od kiedy (czy raczej do kiedy) jest w polskim kodeksie kara śmierci?
            • snajper55 Re: Teraz nadszedł czas karania morderczyń 07.06.22, 11:26
              manon.lescaut4 napisał(a):

> Od kiedy (czy raczej do kiedy) jest w polskim kodeksie kara śmierci?

Wersja tegoroczna przepisu, który może być podstawą oskarżania kobiet, które dokonały aborcji:

Art. 148. § 1. Kto zabija człowieka, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 8, karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności.

S.
            • snajper55 Re: Teraz nadszedł czas karania morderczyń 07.06.22, 11:29

> Od kiedy (czy raczej do kiedy) jest w polskim kodeksie kara śmierci?

Do końca sierpnia 1998. smile

S.
          • iwles Re: Teraz nadszedł czas karania morderczyń 07.06.22, 07:41

Snajper, o rany, z którego roku wyciągnąłeś ten przepis?
            • snajper55 Re: Teraz nadszedł czas karania morderczyń 07.06.22, 11:27
              iwles napisała:

> Snajper, o rany, z którego roku wyciągnąłeś ten przepis?

Faktycznie jakiś staroć. smile Wersja tegoroczna przepisu, który może być podstawą oskarżania kobiet, które dokonały aborcji:

Art. 148. § 1. Kto zabija człowieka, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 8, karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności.

S.
              • manon.lescaut4 Re: Teraz nadszedł czas karania morderczyń 07.06.22, 12:18
                Kto zabija CZŁOWIEKA… No właśnie, a człowiek to aby nie „liczy się” od narodzin do naturalnej śmierci? Może dramatika się pojawi, ona lubi dyskutować o tym, czy płód jest człowiekiem.
                • snajper55 Re: Teraz nadszedł czas karania morderczyń 07.06.22, 12:43

> Kto zabija CZŁOWIEKA… No właśnie, a człowiek to aby nie „liczy się” od narodzin
                  > do naturalnej śmierci? Może dramatika się pojawi, ona lubi dyskutować o tym, c
                  > zy płód jest człowiekiem.

Chyba nie będziesz twierdzić, że dla prokuratury dziecię poczęte nie jest człowiekiem?

S.
      • mamkotanagoracymdachu Re: Teraz nadszedł czas karania morderczyń 06.06.22, 21:42
        snajper55 napisał:

> No to teraz trzeba się w końcu zabrać za karanie kobiet, które mordują dzieci p
        > oczęte. Nawet żadnych przepisów nie trzeba zmieniać. Ciekawe kiedy prokuratura
        > oskarży pierwszą morderczynię?
        >
        > S.

Praise be.
    • trzebasiebawic Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 06.06.22, 23:04
      Spieszę z donosem, że nie mam miesiączki 3 miesiąc i nie będę jej mieć jeszcze przez conajmniej kilka miesięcy. Gdzie mogę sama na siebie złożyć zawiadomienie do plokulatury, albowiem jestem przy nadziei (że żadnego lekarza przez ten czas już nie spotkam). 🤷‍♂️.
    • bulzemba Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 07:19
      Tak. Mamy za dużo dzieci w kraju. Za dużo.
    • trzytysiacesiedemset Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 10:41
      Ten wątek jest doskonałym przykładem, jak manipuluje się informacjami w zależności od efektu, który się chce uzyskać.
      Zapewne wysoko wyspecjalizowana standardowa ematka nie wie czym jest system P1 i ile danych na temat jej i jej edzieci i epartnera już się tam znajduje. Informacja o ciąży jest tylko jedną z bardzo wielu informacji, które już od dawna są (oraz jeszcze będą) przez ten system są udostępniane pacjentowi i upoważnionym w IKP, wymieniane pomiędzy placówkami medycznymi, a także docelowo mają być przekazywane do NFZ w celu rozliczenia świadczeń medycznych. Tak więc nazywanie tego "rejestrem ciąż" jest mocno naciągane. Informatyzacja służby zdrowia przebiega bardzo powoli i mozolnie i wiele jednostek dalej prowadzi dokumentację w formie papierowej, tak więc bojącym się "rejestru" polecam prowadzić ciąże w Polsce powiatowej, gdzie poradni nie stać na drogie nowoczesne rozwiązania i obsługę tego ustrojstwa i cały czas karta pacjenta jest w teczce zamiast na serwerze.
      A jeśli chodzi o nadzór prokuratora, to i w standardowej papierowej dokumentacji medycznej informacja o ciąży jest i na wezwanie należy taką dokumentację udostępnić bez wiedzy pacjenta. Nowe rozporządzenie nie zmienia znacząco dostępu do tych danych.
      • iwles Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 10:46

ty, ale skoro w systemie wizyt lekarskich i tak jest informacja, że pacjentka jest w ciązy to po wuja dodatkowa REJESTRACJA samego faktu bycia w ciąży ?
        • trzytysiacesiedemset Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 11:02
          Nie ma "dodatkowej rejestracji". Fakt bycia w ciąży był odnotowywany zawsze w dokumentacji medycznej. teraz tylko zmienia się forma tej dokumentacji z analogowej na cyfrową. Tyle.
        • marinella Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 11:17
          Powiem Ci jak to działa w moim kalifacie:

- masz konto na takim tutejszym IKP do niego doczepiona jest karta z czipem, ok 8 tygodnia ciąże należy zadeklarować w 3 egzemplarzach i wysłać do: tutejszego NFZ oraz tutejszego 500+, ewentualnie swojego pracodawcy ( to ostatnie nieobowiązkowe ); od tej pory na elektronicznej karcie wyświetla się u każdego lekarza i w każdej aptece żeś brzemienna

- brak tej deklaracji w stosownym terminie+ brak obowiązkowych wizyt lekarskich (chyba 3) oznacza problemy z wypłatą becikowego, macierzyńskiego, ubezpieczeniem oraz zwrotem kosztów leczenia w ciąży (100% zwrotu za wszystko od chyba 4 miesięca) i ewentualnym zainteresowaniem pań z opieki

- system cie monitoruje i wysyła różne listy i przypominajki o wizytach u położnych, dentysty etc w stosownym terminie ; następnie monitoruje poród i sprawdza co się dzieje z takim noworodkiem, szczepieniami, szkoła obowiązkowa od 3 roku życia etc

- info przebytych ciążach, urlopach, zwolnieniach zostaje w systemie na wieki wieków amen razem z tryliardem innych danych wrażliwych

Witamy w świecie big data.
          • trzytysiacesiedemset Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 14:06
            Zapewne do tego dążymy, tylko tempo raczej furmanki a nie pendolino...
          • umi Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 18:27
            I tego wlasnie byc nie powinno. Orazt tylko d.bile sie na takie rzeczy zgadzaja. Tzn rozumiem, ze Twoj kraj jest krajem z wyboru i srednio mialas wplyw na to, co wprowadzono, gdyz byc moze nawet Cie tam jeszcze nie bylo. Ale ci co byli powinni oprotestowac. Proponuje symertycznie zbierac takie dane o politykach i czolowce swiata biznesu. Czemuz, ach czemuz, takich danych nie bedzie? suspicious Czyzby czolowka chronila swoje tylki, a z reszty robila stado baranow i wprdalala sie im w zycie? Dorosli ludzie to nie stado bachorow na wychowaniu wladzy, wielki tatus nie musi o wszystkim wiedziec i miec ich ze wszystkim pod kontola.
            • langsam Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 08.06.22, 14:40
              W dodatku sądzę, że ogół Polaków niespecjalnie wierzy w bezpieczeństwo baz danych nawet pomijając Ziobrę z Godek. Na przykład: czy członek rodziny, albo pracodawca, albo potencjalny pracodawca może się dowiedzieć z rejestru o mojej ciąży?
              • marinella Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 08.06.22, 16:36
                U mnie nie. Masz za to długie kody i kodziki do WŁASNYCH portali zdrowotnych, szkolnych, rodzinnych, podatkowych, pocztowych i wszystko załatwisz informatycznie. Te wszystkie portale oczywiście zawierają masę info wrażliwych, przy których historia ciąż to mały pikuś ( no chyba ze zechcesz handlować żywym towarem, to może być niemiło)
      • mamkotanagoracymdachu Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 10:51
        trzytysiacesiedemset napisał(a):

> A jeśli chodzi o nadzór prokuratora, to i w standardowej papierowej dokumentacj
        > i medycznej informacja o ciąży jest

U ortopedy, dermatologa, okulisty...?
        • trzytysiacesiedemset Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 10:58
          Jeśli udzielisz takiej informacji lekarzowi jakiejkolwiek specjalizacji, to na pewno zostanie to odnotowane w dokumentacji medycznej , bo ciąża to bardzo ważna informacja medyczna! Może mieć wpływ na ocenę sytuacji, diagnozę, może być przeciwskazaniem do wielu procedur lub leków.
          Tak, w dokumentacji będzie informacja typu: "Pacjenta w 4 miesiącu ciąży zgłosiła się z urazem stawu skokowego...."
          • iwles Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 11:01

myślisz, że kobiety są tak głupie, że zatają np. przed ortopedą bycie w ciąży, jeśli leczenie stawu skokowego może mieć zły wpływ na ciążę, na której im bardzo zależy ?
            • mamkotanagoracymdachu Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 11:03
              iwles napisała:

>
              > myślisz, że kobiety są tak głupie, że zatają np. przed ortopedą bycie w ciąży,
              > jeśli leczenie stawu skokowego może mieć zły wpływ na ciążę, na której im bardz
              > o zależy ?
              >

Myślę, że jeśli jeszcze nie są pewne, czy tę ciążę chcą utrzymać, to od teraz mogą tę informację trzymać dla siebie w pierwszym trymestrze. Teraz zagadka: czy to poprawi czy pogorszy jakość świadczeń medycznych, które otrzymają?
              • trzytysiacesiedemset Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 11:10
                mamkotanagoracymdachu napisała:

Teraz zagadka: czy
                > to poprawi czy pogorszy jakość świadczeń medycznych, które otrzymają?

Rozwiązanie zagadki: informacja o byciu w ciąży jest od dawna wpisywana w dokumentację pacjenta. Tak jak inne informacje z wywiadu medycznego.
                • mamkotanagoracymdachu Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 11:16

> mamkotanagoracymdachu napisała:
                  >
                  > Teraz zagadka: czy
                  > > to poprawi czy pogorszy jakość świadczeń medycznych, które otrzymają?
                  >
                  > Rozwiązanie zagadki: informacja o byciu w ciąży jest od dawna wpisywana w dokum
                  > entację pacjenta. Tak jak inne informacje z wywiadu medycznego.

W danej placówce, u zaufanego lekarza. Nie dostępna dla każdego.
                  • trzytysiacesiedemset Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 12:31
                    dalej nie będzie dostępna "dla każdego". Będziesz widzieć tą informację na IKP i możesz ją udostępnić w innej placówce, jeśli chcesz.
                    • snajper55 Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 12:52

> dalej nie będzie dostępna "dla każdego". Będziesz widzieć tą informację na IKP
                      > i możesz ją udostępnić w innej placówce, jeśli chcesz.

Dla każdego - nie. Ale na przykład służby będą miały do nich dostęp, którego dziś nie mają.

S.
                      • trzytysiacesiedemset Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 13:00
                        ok, tak twierdzisz. Więc jakie służby będą miały dostęp, które dziś go nie mają?
                        • snajper55 Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 13:08

> ok, tak twierdzisz. Więc jakie służby będą miały dostęp, które dziś go nie mają
                          > ?

Tak, tak twierdzę. Teraz musiałyby latać po wszystkich przychodniach aby mieć dostęp do danych o ciążach. Teraz dupy nie będą musieli ruszyć od biurka. Wystarczy im jeden terminal.

S.
                          • trzytysiacesiedemset Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 13:20
                            no ale jakie konkretnie służby, pytam.
                            Dobra odpowiem ci, bo widzę, że nie wiesz, a będziesz się upierać.
                            Obecnie prokuratura pisze jedno pismo do NFZ i doskonale wie na co się pacjent leczy i gdzie. Jak potrzebuje szczegółowego opisu lub opinii to zwraca się do konkretnej jednostki. W systemie jesteśmy od dawna, sorry za zrujnowanie gównoburzy.
                            • snajper55 Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 14:27

> no ale jakie konkretnie służby, pytam.
                              > Dobra odpowiem ci, bo widzę, że nie wiesz, a będziesz się upierać.
                              > Obecnie prokuratura pisze jedno pismo do NFZ i doskonale wie na co się pacjent
                              > leczy i gdzie. Jak potrzebuje szczegółowego opisu lub opinii to zwraca się do k
                              > onkretnej jednostki. W systemie jesteśmy od dawna, sorry za zrujnowanie gównobu
                              > rzy.

Siedzi, pisze, czeka na odpowiedz... A teraz kliknie i wie. O wszystkich ciążach w Warszawie i wszystkich aborcjach/poronieniach w Kaliszu.

S.
                              • trzytysiacesiedemset Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 14:32
                                To twój mokry sen?
                                • snajper55 Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 14:34

> To twój mokry sen?

Skądże. To nasza rzeczywistość.

S.
                                  • trzytysiacesiedemset Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 14:39
                                    Hahaha, może za 10-15 lat.
                                    • snajper55 Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 14:43

> Hahaha, może za 10-15 lat.

A to niby dlaczego? System jest, tylko teraz będzie się wprowadzać te parę danych więcej.

S.
                                      • trzytysiacesiedemset Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 14:45
                                        To wprowadź, skoro to takie proste. Myślę, że ze zwykłego smartfona da radę!
                                        • snajper55 Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 14:57

> To wprowadź, skoro to takie proste. Myślę, że ze zwykłego smartfona da radę!

Właśnie takimi rzeczami się zajmuję. 😁

S.
                                          • trzytysiacesiedemset Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 14:59
                                            Good for You 👍
                                          • trzytysiacesiedemset Re: Rejestr ciąż wszedł w życie! Alleluja! 07.06.22, 15:01
                                            Dodaj do rejestru kilka posłanek, to wszystkim na zdrowie wyjdzie 🤫