eliksir_czarodziejski 07.06.22, 11:54 Właśnie czytam "Gorzko, gorzko" i jestem jak zwykle zachwycona. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
suki-z-godzin Re: Joanna Bator - lubicie? 07.06.22, 11:58 Generalnie tak, chociaz niektore jej ksiazki o Japonii powiewaja chwilami nudą. Rozumiem fascynacje Murakamim ale nie podzielam. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Joanna Bator - lubicie? 07.06.22, 12:05 Pierwsza ksiazka ba mi sie podoba, ale przy drugim czytaniu juz mnie irytowala. Za duzo i za wiele powtarzania o prostych kobietach z ludu, szorujacych wszystko. Kolejne tylko zaczelem. Za to b mi sie podoba optycznie Joanna Bator, widzialam ja na zywo - jest charyzmatyczna i sympatyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Joanna Bator - lubicie? 07.06.22, 12:08 Gorzko, gorzko - świetne, czytałam w tamtym roku. Wcześniejsze książki (seria wałbrzyska) też, ale już seria japońska mi nie podeszła. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia-anna Re: Joanna Bator - lubicie? 07.06.22, 12:31 Seria wałbrzyska tak, seria japońska nie, a Gorzko gorzko czeka na swoją kolej Za to Ciemno, prawie noc odchorowałam - tak książkę, jak i film. Odpowiedz Link Zgłoś
gdanskamarylka Re: Joanna Bator - lubicie? 07.06.22, 12:37 Mam mieszane uczucia. Z jednej strony pierwsze spotkanie to było oczarowanie, ale dość szybko nastąpił przesyt... Z drugiej strony książki o Japonii nie były najgorsze, ale jednak czegoś mi w nich zabrakło. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Joanna Bator - lubicie? 07.06.22, 12:38 Czytalam tylko "Ciemno prawie noc". Wg mnie rewelacyjna, ale tego typu ksiazki mi sie czyta trudno, wiec nie odwazylam sie jeszcze po nic innego tej autorki siegnac. Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Joanna Bator - lubicie? 07.06.22, 16:49 Tylko tej jednej nie byłam w stanie przeczytać Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Joanna Bator - lubicie? 07.06.22, 12:40 Mieszane uczucia, co do osoby, nierówny poziom prozy, ale bezsprzecznie jedna z bardziej utalentowanych współczesnych pisarek. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Joanna Bator - lubicie? 07.06.22, 12:43 Piaskowa Gora- kocham Japonskie opowiesci- fajne Wyspa łza- hmmmmmm Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Joanna Bator - lubicie? 07.06.22, 13:05 Podpisuję się pod tym. Jeszcze "Rok królika" uważam za równie nieudany jak "Wyspa..." Za to "Piaskowa Góra" - objawienie . Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Joanna Bator - lubicie? 07.06.22, 13:53 Piaskowa przeniosła mnie, dosłownie, bez metaforyzowania, w świat dziecinstwa/mlodosci Odpowiedz Link Zgłoś
eliksir_czarodziejski Re: Joanna Bator - lubicie? 07.06.22, 14:37 Przy "Wyspie lzie' miałam mysli, że Joanna ma jakiś kontrakt z wydawnictwem i że tym razem musiała wydać cokolwiek żeby nie złamać umowy czy coś. Tyle że wcześniej już zdążyłam ja pokochać, więc się nie obrazilam. 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Joanna Bator - lubicie? 07.06.22, 13:18 Bardzo choć nie wszystkie jej książki są udane. Wyspa Łza I Rok Królika... hm, to pominę milczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Joanna Bator - lubicie? 07.06.22, 13:48 Przeczytałam wcześniejsz wypowiedzi i doszłam do wniosku, że zupełnym przypadkiem przeczytałam tylko te fajniejsze, więc owszem, lubię autorkę. "Gorzko gorzko" było świetne, "Ciemno, prwie noc" też. "Piaskowa Góra" i "Chmurdalia" oraz "Japoński wachlarz" ok. Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Joanna Bator - lubicie? 07.06.22, 14:04 Piaskowa góra to dla mnie sztos, Chmurdalia-ok. Reszta mnie zupełnie nie poruszyła, czasem czułam wysiłek autorki, a to przeszkadza, albo cała historia była zbyt przekombinowana, by się nią przejąć. Bardzo liczyłam na Gorzko, gorzko, ale jednak nie, chociaż i tak lepiej niż większość. Odpowiedz Link Zgłoś
helena31 Re: Joanna Bator - lubicie? 07.06.22, 14:14 "Gorzko , gorzko " podobało mi się , a zachwycona byłam "Purezento". Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Joanna Bator - lubicie? 07.06.22, 16:50 O to tak jak ja. Purezento czytałam 3 razy już Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Joanna Bator - lubicie? 07.06.22, 14:24 Nie czytałam wszystkich książek Bator. Niektóre mnie zachwyciły, niektóre tylko podobały, ale bez względu na tematykę, wszystkie były doskonałe literacko. Odpowiedz Link Zgłoś
terazkasia Re: Joanna Bator - lubicie? 07.06.22, 17:05 Cykl wałbrzyski (Piaskowa Góra i Chmurdalia) uwielbiam, Gorzko na początku jakoś mnie znudziło, nie kontynuowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Joanna Bator - lubicie? 07.06.22, 17:05 Wlasnie nie wiem. Serie wałbrzyska przeczytałam, ale mam mieszane uczucia. Odpowiedz Link Zgłoś