08.06.22, 19:35
Podpowiedzcie Kuchareczki.
Tartę bym zrobiła na słono; brokuł, szpinak, feta, takie tam.
No i wszędzie piszą, że spód trzeba wstępnie podpiec.
Macie może jakieś patenty, żeby upiec to za jednym razem - ciasto od razu z farszem?
Leniwa jestem do bólu i stale w niedoczasie, to kombinuję, żeby było najszybciej. Da się?
Jak kruche z jabłkami robię, walę te jabłka - musik taki - prosto na ciasto i jest OK.
Z tartą tak się nie da? 🤔🙄
Obserwuj wątek
    • fragile_f Re: Tarta 08.06.22, 19:40
      To podpiekanie to raptem 10 minut, a faktycznie spod jest fajnie kruchy i suchy. Z ciastem na slodko jest o tyle latwiej, ze taki spód przesaczony sokiem jest pyszny, za to nasaczone sosem pomidorowym czy beszamelem dla mnie robi sie ble.

      Po prostu zrob eksperyment, moze nie bedzie Ci to przeszkadzać?
    • alpepe Re: Tarta 08.06.22, 19:46
      nie znam się, bo raz zrobiłam tartę cytrynową z bezą, która to beza nie wyszła, ale podpiekałam i to obciążając kulkami ceramicznymi spód. Myślę więc, że trzeba podpiec.
    • mysiulek08 Re: Tarta 08.06.22, 19:49
      da sie ale o ile od spodu bedzie kruche tak, 'z wierzchu' zostanie wilgotne

      mozesz posmarowac rozbeltanym bialkiem przed nalozeniem farszu, czasami pomaga

      ja czasami (jak pamietam) sypie zmielone orzechy wloskie zanim wyloze farsz, pasuje fajnie np do buraczkowej
    • kk345 Re: Tarta 08.06.22, 19:50
      Ja podpiekam, bo surowa lubi nasiąknąć i rozwala sie przy wyjmowaniu z formy. Jeśli zrobisz suchsze nadzienie to możesz bez podpiekania, ale istnieje wtedy jakieś tam ryzyko surowego ciasta pod nadzieniem. Ja bym poświęciła to 10 minut na podpieczenie, bo szkoda roboty na nieudany wypiek.
    • piataziuta Re: Tarta 08.06.22, 19:53
      Da się.
      Jeśli ci kruche z jabłkami wychodzi bez podpiekania, to tak samo wyjdzie tarta na słono.
      Podpiekanie spodu to tylko taki bajer dla niepewnych przepisu.
    • mysiulek08 Re: Tarta 08.06.22, 19:54
      a podpieczenie wcale nie wydluza procesu smile piekarnik i tak grzejesz, w nagrzany wstawiasz tarte w tym czasie przygotowujesz nadzienie i zalewe

      choc i tak czasami robie bez podpiekania
        • mysiulek08 Re: Tarta 08.06.22, 20:12
          najczesciej 150g masla, 250g maki, chlust lodowatej wody, garsc drobno zmielonych orzechow wloskich

          schladzam przed wylozeniem foremki
        • kk345 Re: Tarta 08.06.22, 20:26
          grey_delphinum napisał(a):

          > A może dać przepis na sprawdzony spod do tarty?
          >
          > Proszę 😊

          Kruchy spód zawsze robie z przepisu Neli Rubinstein:
          >120 g miękkiego masła
          > 3 łyżki cukru
          > 2 żółtka
          > 1 szklanka i 3 łyzki mąki
          > 1/2 łyżeczki soli
          Składniki wymieszać, ciasta nie trzeba chłodzić. Jest miękkie, nie wymaga wałkowania, można wylepiać nim formy. Przy tarcie wytrawnej oczywiście pomijam cukier big_grin

            • kk345 Re: Tarta 11.06.22, 00:58
              Do tarty/quiche możesz wrzucić cokolwiek masz: buraki z kozim serem/fetą, gruszkę z orzechami i gorgonzolą, szpinak z mascarpone, szpinak z łososiem, leczo smile, pory z boczkiem- przy wytrawnych zalewam jajkami rozbełtanymi z solą i śmietaną, można dodać zółtego startego sera.
              Do owocowych można bawić się z kremem, bitą smietaną, budyniem, albo bezpretensjonalnie wyłozyć na nie miękkie owoce i zalać galaretką, proste i efektowne.
    • shmu Re: Tarta 11.06.22, 14:26
      Dać się da, ale ciasto będzie miękkie i niezbyt smaczne. Ja podpieram w czasie, kiedy przygotowuję składniki i zalewę. Akurat 10-20 minut.
      Tak, jak ty proponujesz jadłam pastelitos de nata i były okropne bo ciasto było niedopieczono i rozmiękłe, a na górze przypalone.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka