murmuraando 09.06.22, 08:50 Czy ktokolwiek robił takie badanie? Norma do 25. Czy podwyższony do 28 świadczy o raku piersi? Jakie wartości świadczą o procesie onkologicznym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
india-mia21 Re: Marker Ca 13-5 09.06.22, 09:06 Markery nowotworowe służą do oceny skuteczności leczenia a nie do rozpoznania nowotworu. Jeśli się niepokoisz idź na usg/mammografię piersi, ew.do poradni chorób sutka jeśli taka jest w Twoim mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
murmuraando Re: Marker Ca 13-5 09.06.22, 09:09 W piersi mam niezłośliwą zmianę, potwierdzona usg + biopsja gruboigłowa. A markery (wszystkie) robiłam na własną rękę...a może ta biopsja dała fałszywy wynik...? Odpowiedz Link Zgłoś
murmuraando Re: Marker Ca 13-5 09.06.22, 09:10 Chciałabym dowiedzieć się jaki jest poziom w chorobie nowotworowej Odpowiedz Link Zgłoś
india-mia21 Re: Marker Ca 13-5 09.06.22, 09:17 Jaki poziom? Różnie-czasem 35 a czasem 500 a czasem kilka tysięcy. Kiedy od biopsji był pobierany marker? Byłaś z wynikiem biopsji u lekarza? 5% populacji ma wyniki wykraczające poza wartości referencyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
murmuraando Re: Marker Ca 13-5 09.06.22, 10:08 india-mia21 napisała: > Jaki poziom? Różnie-czasem 35 a czasem 500 a czasem kilka tysięcy. > Kiedy od biopsji był pobierany marker? > Byłaś z wynikiem biopsji u lekarza? > > 5% populacji ma wyniki wykraczające poza wartości referencyjne. Marker robiłam teraz a biopsję miałam pół roku temu. Tak, lekarz widział wyniki biopsji i uznał, że nie trzeba wycinać. Lekarz nigdy mnie nie skierował na markery. Ogólnie to mam tendencję do zmian w piersiach, 15 lat temu usunięty gruczolakowłókniak. A więc może niepotrzebnie nakręcam się i szukam... Odpowiedz Link Zgłoś
india-mia21 Re: Marker Ca 13-5 09.06.22, 11:38 Myślę, że lekarz zalecił Ci kontrolę co rok i to trzeba robić. Oczywiście też być wyczulonym na wszelkie zmiany w obrębie piersi. Markery (poza nielicznymi) są nieswoiste narzadowo i ich wzrost często następuje w innych sytuacjach niż nowotwory, dlatego trzeba interpretować ich wartość w odniesieniu do sytuacji klinicznej. Jeśli się martwisz to może przy okazji wizyty u ginekologa (najlepiej ginekologa onkologa) poproś o zbadanie piersi i powiedz o tych tendencjach i o historii zmian nowotworowych w rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjak-2 Re: Marker Ca 13-5 09.06.22, 09:09 Dokładnie, takie badanie robi się w czasie leczenia Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Marker Ca 13-5 09.06.22, 09:22 Musisz to skonsultować z onkologiem, nie kombinuj sama z interpretacja tego wyniku. On nie daje żadnej pewnej informacji, może byc przydatny jedynie w kontekście. Odpowiedz Link Zgłoś