Dodaj do ulubionych

Do cukrzyków/z nietolerancją węglowodanów, pytanie

10.06.22, 12:59
Czy truskawki i grejpfruty podnoszą Wam poziom glukozy? Zjadacie je?
Np.dzisiaj zjadłam grejpfruta i po ok.20 minutach cukier 170mg% ... a niby grejpfrut (i truskawki też) mają niski indeks glikemiczny 25. Po godzinie cukier wiadomo, w normie ale ten skok do 170 to chyba nie jest dobrze?
Obserwuj wątek
    • kochamruskieileniwe Re: Do cukrzyków/z nietolerancją węglowodanów, py 10.06.22, 13:48
      Chyba jednak za szybko mierzysz ten cukier. Spróbuj jednak odczekać. Zalecane jest mierzenie 1-2h po posiłku.
      Co do truskawek i grejpfrutów się nie wypowiem, bom na nie uczulona i dodatkowo nieznoszę truskawek.

Ale... Bób i gruszki są niezalecane dla cukrzyków. A ja mogę - nie wywala mi cukru w kosmos.
      Czasami są to bardzo indywidualne reakcje.
      • gama2003 Re: Do cukrzyków/z nietolerancją węglowodanów, py 10.06.22, 14:02
        Gdzieś czytałam, że grejfrut pomaga w leczeniu. Daaaawno temu, z 30 lat, osobie z rodziny z wahaniami cukru polecano 1 owoc dziennie. I wyniki byly lepsze.
        Ale ta osoba nie miala zdiagnozowanej cukrzycy, medycyna pewnie dziś takiego pacjenta sklasyfikowalaby inaczej.
        Pytać lekarza, albo mądrego dietetyka najlepiej. I mierzyc po godzinie minimum.
    • woman_in_love Re: Do cukrzyków/z nietolerancją węglowodanów, py 10.06.22, 14:00
      ja jedynie kojarzę, że ARBUZA już możesz jeść

cieszysz się?

zdrowie.interia.pl/diety/news-arbuz-zdrowszy-niz-sadzono-moga-go-jesc-nawet-cukrzycy,nId,5848305
    • igge Re: Do cukrzyków/z nietolerancją węglowodanów, py 10.06.22, 14:08
      Owoce zawsze podnoszą cukier.
      Takie czereśnie to identycznie jak cukierki.
      Ale i tak warto je jeść, no nie?
    • kamin Re: Do cukrzyków/z nietolerancją węglowodanów, py 10.06.22, 14:24
      Owoce (te dozwolone) najlepiej zjeść w niedużych ilościach po posiłku zawierajacym białko i tłuszcz.
      Zjedzone jako samodzielny posiłek też mi bardzo podbijały cukier.
    • trut_u Re: Do cukrzyków/z nietolerancją węglowodanów, py 10.06.22, 14:37
      Po pierwsze: mierzyć wtedy, kiedy trzeba, po coś te zalecenia są. Nie wiem, jaki cukier jest tuż po, wiem, jaki ma być po godzinie i tego się trzymam. Mniej wiesz, lepiej śpisz wink
      Po drugie: nie jeść owoców samodzielnie. Truskawki np. z jogurtem i orzechami polecam. Mnie cukier potrafi skoczyć nawet po niezbilansowanych warzywach, także to ma znaczenie.
    • mamtrzykotyidwa Re: Do cukrzyków/z nietolerancją węglowodanów, py 10.06.22, 22:18
      To jest normalne. Cukier ma prawo się podwyższyć, ważne, żeby spadał w terminie.
      Mierz godzinę/dwie po jedzeniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka