panna_lila 11.06.22, 10:37 mam przed domem kawałek"trawnika", w cudzysłowiu, bo trawa nie chce rosnąć 😕 Miejsce jest mocno nasłonecznione, na codzienne podlewanie nie ma szans. Co posadzić, żeby było ładnie i roślinom było dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ritual2019 Re: "Trawnik" - co posadzić? 11.06.22, 10:39 Palmy, moga byc w donicach i jakies kamienne cos skoro trawa nie chce rosnac. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: "Trawnik" - co posadzić? 11.06.22, 10:44 panna_lila napisała: > trawa nie chce rosnąć 😕 Miejsce jest mocno nasłonecznione, na codzienne podlewanie nie ma szans. Wysyp żwirem. Wszystko co posadzisz będzie wymagało regularnego podlewania. Zaraz po posadzeniu codziennego. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: "Trawnik" - co posadzić? 11.06.22, 13:23 Żwir na nasłonecznionym miejscu to niezbyt korzystny efekt termiczny powodujący, że temperatury w letnie dni i noce są w okolicy domu o wiele wyższe niż na zielonych obszarach. A w upały masz piekarnik pod oknem. Jest tyle ciepłolubnych ziół niewymagających dużo wody, np. lawenda, tymianek, oregano, niektóre odmiany szałwi, cebuli i trawy. Można zrobić piękny pachnący śródziemnomorski ogródek. Jak komuś się nie chce aranżować różnych roślin, to sypie na resztki trawnika nasionami oregano. To rozrasta się jak chwast, rośnie nawet w szczelinach na kamieniach, przepięknie kwitnie, jest dobre dla pszczół i wraca nawet po koszeniu. Na drugim zdjęciu znoszący słońce i suszę czyściec wełnisty (stachys byzantina) w "trawniku" z oregano. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: "Trawnik" - co posadzić? 11.06.22, 10:44 Zalezy czy ma być małe czy duże, kwiaty czy krzewy , czy wręcz drzewko? Odpowiedz Link Zgłoś
bguslawko_1 Re: "Trawnik" - co posadzić? 11.06.22, 11:00 Barwinek pospolity .Nie wymaga zachodu , a efekt murowany . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://niepodlewam.pl/zamiast-trawnika-rosliny-lubiace-slonce/&ved=2ahUKEwil0NTdgaX4AhWWyYsKHY-CChQQFnoECAsQAQ&usg=AOvVaw3gPb4NYPkO650BFwn_oRD2 Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: "Trawnik" - co posadzić? 11.06.22, 20:29 tak, w pełnym słońcu świetny pomysł Odpowiedz Link Zgłoś
bguslawko_1 Re: "Trawnik" - co posadzić? 11.06.22, 20:37 Nie wiem z czego rżysz ,ale mam na pełnym słońcu . Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: "Trawnik" - co posadzić? 11.06.22, 21:03 U mnie rośnie przy ścianie pn ogrodu, czyli dostaje słońca od wschodu do zachodu. Non stop w nasłonecznionym miejscu. Rośnie jak chwast, pleni sie jak glupi. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: "Trawnik" - co posadzić? 11.06.22, 11:34 Lawenda! Rozchodniki Jukki Przegorzany Floks szydlasty kocimiętka krwawnik (są teraz takie ładne odmiany!) Możesz to pomieszać, np szałwia omszona i krwawnik, albo rozchodnik okazały i kostrzewa sina. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: "Trawnik" - co posadzić? 11.06.22, 11:42 Bardzo ładny zestaw👍 A jak niech chcesz żeby ktoś po tym byłym trawniku łaził to posadź Irge. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: "Trawnik" - co posadzić? 11.06.22, 11:41 Róża pomarszczona na całości. Będzie konfitura do pączków, a sąsiadowi i lornetka nie pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: "Trawnik" - co posadzić? 11.06.22, 12:23 lannnnntana napisała: > Łąka kwietna. Wyrosło to kiedyś komuś? Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: "Trawnik" - co posadzić? 11.06.22, 12:31 mamkotanagoracymdachu napisała: > lannnnntana napisała: > > > Łąka kwietna. > > Wyrosło to kiedyś komuś? Rośnie, ja to widuję w okolicy. Ale u mnie jest więcej opadów i grunt trzymający wilgoć. Przy dość gęsto porośniętej glebie, parowanie gruntu jest dużo mniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: "Trawnik" - co posadzić? 11.06.22, 20:01 U mnie na rabacie wyrosło i wyglądało ohydnie. W tym roku tylko donica dla pszczółek specjalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwa Re: "Trawnik" - co posadzić? 11.06.22, 13:08 Ale czy chcesz posadzić coś łożącego, zadarniającego, po czym będzie można chodzić, czy to ma być coś wyższego (byliny? krzewy?), czy ma być użytkowe, czy użytkowo-ozdobne czy tylko ozdobne, czy tylko liście, czy ma być kwitnące? I drugi problem, jaka tam jest gleba? Piach? Glina? Żyzna, czy wręcz przeciwnie. Kwaśna, czy zasadowa? Może trawnik nie rośnie nie dlatego, że jest sucho, tylko dlatego, że mu skład/rodzaj gleby nie odpowiada? Bo generalnie to na suchym słonecznym miejscu można posadzić dużo różnych roślin, ale to ty musisz określić, jaki to ma mieć charakter i trzeba dopasować rośliny do rodzaju gleby, albo skład gleby zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczka.chili Re: "Trawnik" - co posadzić? 11.06.22, 14:52 Ja bym posadziła dużo lawendy, ona uwielbia słońce. Podsypałabym ją korą, ulożyła troche kamiennych płyt. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: "Trawnik" - co posadzić? 11.06.22, 15:34 Jak trawa nie chce rosnac , to albo masz marna ziemie, albo okoliczne psy zrobily sobie tam toalete. U nas wszyscy, ktorzy cha miec zielono pod domem , a nie chca wydawac kroci na podlewanie obsadzili trawniki koniczyna. Mozesz tez obsadzic ten trawnik ozdobnymi trawami , a wokol wysypac kore. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: "Trawnik" - co posadzić? 11.06.22, 21:06 dziękuję za wszystkie pomysły, zrobiłam długą listę Odpowiedz Link Zgłoś