Dodaj do ulubionych

Bo u nas nad Bałtykiem...

12.06.22, 17:05
Gdybym napisała, że Bałtyk jest zimny, że te wasze parawany to obciach w oczach obcokrajowców, to byście mi zapewne odpowiedziały:
no ale u nas przynajmniej nie ma rekinów czy meduz jak w Północnej Karolinie czy na Florydzie. Ani wielkich fal jak w Kalifornii czy na Hawajach. A poza tym my wolimy nasze parawaniki, bo to nasz piękny wynalazek, przywołuje dumne tradycje szlacheckie o własnej zagrodzie. I w czym problem? Choć widok morza zasłaniają nam inne parawany, to mamy poczucie, że jesteśmy jakby na naszych włościach, w mini domku z widokiem na niebo. A w USA? Tam amerykańscy turyści nad oceanami czują się jak bezdomni bez tych parawanów. Mają tylko ręczniki i leżaki, a niby tacy bogacze. No i gdyby rzeczywiście Pacyfik był lepszy od Bałtyku, to czy kanapka z rybą kosztowałaby więcej nad Bałtykiem niż na Maui? Wiadomo, płaci się więcej, gdzie jest atrakcyjniej.
Tak mniej więcej wyglądają dyskusje z Wami, gdy pada temat USAsmile
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:06
      Czy macie może jakieś nowe, sezonowe inspiracje sałatkowe?
      • daniela34 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:11
        Nie, ale będę uparcie reklamować surówkę z kalarepy. Ostatnio zrobilam kryzysową z pora, kalarepy i pomidora i tez wyszła super. Kalarepa moim nowym fetyszem 😃
        • primula.alpicola Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:14
          Kalarepkę lubię z jabłkiem i marchewką, grubo starte, i z vinegretem. Mniam.
        • chococaffe Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:19
          Kalarepka jest dobra pokrojona w słupki i maczana w jakimś fajnym sosiku jogurtowym.
        • panna.nasturcja Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 19:02
          Jakiś sos do tego?
          • daniela34 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 19:03
            Z jogurtu naturalnego zrobiłam, to była salayka kryzysowa zwana inaczej "sprzątaniem lodówki."😃
            • panna.nasturcja Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 19:06
              Spróbuje, kalarepka mnie kusi smile
      • mika_p Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:15
        Nie, ale stwierdziłam, że arbuz średnio komponuje się z truskawkami. Albo rybki, albo akwarium
        • primula.alpicola Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:17
          Arbuz z truskawką faktycznie nie brzmi dobrze.
          Mnie zdziwiła truskawka z fetą i sosem balsamicznym, bardzo dobre.
          • chococaffe Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:22
            Spróbujcie truskawki z bazylia
            • daniela34 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 18:30
              Dżem truskawkowy z bazylią zrobię!!! Dotąd robiłam z miętą i melisą.
              Truskawki z fetą i balsamico znałam!
          • sol_13 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 21:04
            primula.alpicola napisała:

> Mnie zdziwiła truskawka z fetą i sosem balsamicznym, bardzo dobre.

Serio dobre? To jutro robię bo nie dali rady zjeść wszystkich truskawek.
            • primula.alpicola Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 13.06.22, 00:55
              Tak, zaskakująco dobre.
          • wapaha Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 13.06.22, 21:40

> Arbuz z truskawką faktycznie nie brzmi dobrze.
            > Mnie zdziwiła truskawka z fetą i sosem balsamicznym, bardzo dobre.

ja lubie szpinak z truskawkami smile
      • nenia1 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:17

> Czy macie może jakieś nowe, sezonowe inspiracje sałatkowe?

nowe nie, ale cieszę się na świeże arbuzy, bo uwielbiam sałatkę arbuz, feta, mięta i lekki cytrynowo/miodowy dressing.
        • magdallenac Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:36
          Uważam, że łączenie arbuza z czymkolwiek, to zbrodnia na miarę słodzenia wina wytrawnego cukrem.
          (widziałam na własne oczy)
          • javio Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 18:03
            Hehe, moja rodzona mama tak robiła. Tak nie lubiła wytrawnego wina. Tylko posłodzone nadawało się do picia.
          • nenia1 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 18:16
            magdallenac napisała:

> Uważam, że łączenie arbuza z czymkolwiek, to zbrodnia na miarę słodzenia wina w
            > ytrawnego cukrem.
            > (widziałam na własne oczy)

Słodzenie cukrem wytrwanego wina to zabijanie jego smaku. W wytrwanym winie jest mnóstwo przenikających się delikatnych smaków, które cukier po prostu zabij, bo dominuje nad nimi.
            Łączenie owoców i warzyw z innymi odmiennymi smakowo produktami to przenikanie, podkręcanie smaku. Słodki arbuz ze słonawą fetą, czy melon z lekko soloną szynką parmeńską, to różne smaki, które się wzajemnie uwypuklają. Nie lubię monotonnego jedzenia, wolę jak smaki się przenikają, dostarczając odmiennych bodźców kubkom smakowym.

• magdallenac Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 18:44
              Niestety ja jestem arbuzową fundamentalistką. Arbuz tylko solo i nic, ani nikt nie przekona mnie do sałatki z arbuzem. Howgh!
            • asia.sthm Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 19:00
              > to różne smaki, które się wzajemnie uwypuklają.

Nie wiem co sie dzieje ale posolony plasterek cytryny nie smakuje jak prawdziwa cytryna tylko lagodnieje. Kurdowie tak jedza po sutym obiedzie.
              • magdallenac Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 19:04
                To brzmi dobrze, ta cytryna z solą. Ze skórą to się je?
              • nenia1 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 19:25
                asia.sthm napisała:

> > to różne smaki, które się wzajemnie uwypuklają.
                >
                > Nie wiem co sie dzieje ale posolony plasterek cytryny nie smakuje jak prawdzi
                > wa cytryna tylko lagodnieje. Kurdowie tak jedza po sutym obiedzie.
                >
                jadłam kiedyś kiszone cytryny z solą u pewnej węgierki. Węgrzy ogólnie kiszą i marynują wszystko co się da.
                O właśnie mi się przypominało, że widziałam w nich w sklepach marynowane arbuzy w słoikach.
                Dodawała te kiszone cytryny do potraw mięsnych, ciekawe połączenie z tego wychodziło, aromatyczne.
                • asia.sthm Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 23:27
                  > jadłam kiedyś kiszone cytryny z solą

Musze sie gdzies wprosic na kiszone. Te byly na swiezo posolone prosto z solniczki i bach prosto do dzioba. Mozna tak zjesc pare plasterkow bez skrzywienia. Dzieci tez tak zjadaja cytryny. To podobno robi dobrze na trawienie. Popija sie wszystko rozwodnionym jogurtem z mietą.
                • kk345 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 13.06.22, 00:48
                  Kiszone cytryny to Bliski Wschód, bynajmniej nie Węgry.
        • sol_13 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 21:05
          nenia1 napisała:

> nowe nie, ale cieszę się na świeże arbuzy, bo uwielbiam sałatkę arbuz, feta, mi
          > ęta i lekki cytrynowo/miodowy dressing.

Też ją bardzo lubię, chyba nawet stąd wzięłam przepissmile
      • chococaffe Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:24
        A ja proponuję zamiast przepisów na sałatki przepisy na sosy do salatek
        • primula.alpicola Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:46
          Lubię klasyczny vinegret i musztardowo-miodowy.
          Ale faktycznie, przydałoby się coś zmienić.
          • magdallenac Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:53
            Zrób ranch na maślance ze świeżymi ziołami- to mój ulubiony.
            • primula.alpicola Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:58
              Taki?
              www.kwestiasmaku.com/przepis/sos-ranczerski
              • primula.alpicola Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:59
                Kurde, żeby się nie okazało, że bardziej mi smakuje niż stary poczciwy vinegret, bo znowu wyjdzie na to, że to co AMERYKAŃSKIE jest lepszewink
                • magdallenac Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 18:02
                  Tak! Ale ja znacznie redukuję ilość majonezu w stosunku do maślanki, wolę taki lekki! Sałata z tym dressingiem, awokado, pomidorami, cebulą, to jedna z moich ulubionych.
                  • chococaffe Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 18:04
                    Ja o avocado mam takie samo zdanie jak Ty o arbuzie. Nie łączyć z niczym jeść samo.
                    • primula.alpicola Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 18:23
                      A dla mnie avocado jest najlepsze kiedy przerobione na guacamole.
                    • magdallenac Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 18:41
                      A mnie samo awokado rośnie w buzi. Nie ma szans na przełknięcie.
                      • dvdva Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 21:01
                        Jakbym mydło jadła
                  • primula.alpicola Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 18:04
                    Łatwizna, zrobię, tylko wyeliminuję cebulę. Nie jestem fanką surowej.
      • mizantropka_20 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 18:11
        Ja preferuje bałtycką parawanową.
        • gama2003 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 19:14
          Kocham parawany.
          Jako dziecko wybierałam wzrokiem najładniejszy. Tylko jak parawaning to w miejscu, gdzie tłumów nie ma. No chyba , że w Świnoujściu, tam mam swoje miejsce na grajdoł bez parawanu. I daleko od dymiarzy tytoniowych.
      • gama2003 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 19:09
        Mam niestety dietę, bo czymś się otrułam i boję się jedzenia teraz.
        Co jecie w takich sytuacjach ?

Przerabiam kleiki i słoiczki dla niemowląt.
        Ale jak stanę na nogi to zeżrę Danieli kalarepkową sałatkę. Kocham kalarepki !

I lubię zupę z cukinii i świeżych pomidorów. Gotuje się w ząbkami czosnku, licznymi. Na kuniec oliwa z oliwek max łyżka, sól i pieprz.
        Pycha na ciepło i zimno.
        Można pożerać z mozzarellą i bazylią świeżą.
        • primula.alpicola Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 19:14
          Kleik ryżowy to dobre danie na strucia i inne rotawirusy.
          Przypomniałaś mi o zupie hiszpańskiej caluliflower, ona była chyba z pomidorów i chleba, jadało się to na zimno. Muszę poszukać.
          • daniela34 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 19:16
            Taka zagęszczana chlebem? Muszę w o9ncu spróbować.
            • daniela34 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 19:16
              *w końcu
              • primula.alpicola Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 19:22
                Tak! Znalazłam:
                Salmorejo cordobes:
                Proporcje mniej więcej: 15 dojrzałych pomidorów, 150 gramów bułki pszennej, 150 ml oliwy (ja leję mocną, gorzką), ząbek czosnku. Jak za gęsto to dodać pomidorów, jak za rzadkie - chleba.

Pokruszyć chleb i wrzucić do blendera, na to wrzucić pokrojone pomidory i niech sobie chleb moknie.
                Dodać oliwę, ząbek czosnku, soli do smaku, zmiksować na gęstą, kremową masę i do lodówki.

I do tego zasmażka: koniecznie z kawałeczkami szynki serrano, mogą być zielone szparagi, por, cukinie, do tego gotowane jajo pokruszone... posypać i jeść.
                Ma być bardzo zimne, najlepiej w bardzo gorący dzień. Można popijać zimnym białym winem półwytrawnym.

Żródło:
                forum.gazeta.pl/forum/w,567,162138578,162138578,Jak_zrobic_dobry_chlodnik_.html
      • mondaymorning1987 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 20:10
        Ka znalazlam na blogu byAnn inspirujący przepis na pomidorki z cebulką🙃
        • daniela34 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 20:13
          Niech zgadnę: pokroić pomidory, pokroić cebulkę 😃
          • primula.alpicola Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 20:26
            I polać smalcem gęsim, bogatym źródłem białkabig_grin
          • hanusinamama Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 23:32
            Ale upewnić się, ze pomidory i cebula są bezglutenowe. Te glutenowe smile są zue.
    • znana.jako.ggigus Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:11
      Co Cię właściwie tak ta Polska i Polacy i Polki uwierają? Kraj jak każdy inny
      • arista80 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:12
        Bardzo ją to uwiera, że nie zazdrościmy jej, że mieszka w USA.
      • jackowo.thinktank Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:16
        Jestem Polką i Polska mnie nie nie uwiera. Po prostu fajniej by się rozmawiało, gdyby było mniej dziecinady w rozmowach.
        • znana.jako.ggigus Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:23
          Kolejny wątek, w którym krytykujesz Polskę i Polaków. W wątku o ubiorze - co Polka nie ubierze, jest źle.
          Naapisałaś:
          Co mi się rzuciło w oczy to to, że Polki są beznadziejne ubrane. Niestosownie do figury, do wieku i pogody. Upał 27 stopni a panie w spodniach ze sztucznej skóry. Grube nogi i spódnice ledwo za tyłek, jakieś dziwne spódnice z firanką u dołu.

Teraz morze.
          A czy ktoś zmusza się do ubierania jak Polka czy do kąpielu w Bałtyku?
          • jackowo.thinktank Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:28
            "Naapisałaś:
            Co mi się rzuciło w oczy to to, że Polki są beznadziejne ubrane. Niestosownie do figury, do wieku i pogody. Upał 27 stopni a panie w spodniach ze sztucznej skóry. Grube nogi i spódnice ledwo za tyłek, jakieś dziwne spódnice z firanką u dołu.

Teraz morze.
            A czy ktoś zmusza się do ubierania jak Polka czy do kąpielu w Bałtyku?"

Nie, to nie ja napisałam!!! Mylisz mnie z kimś innym.
            • znana.jako.ggigus Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:30
              Masz rację, ctytat nie z ciebie. Gdzieś indziej krytykowałaś ubiór kobiet, widzianych w Pl (nie muszą być Polkami przecie.
              A teraz Bałtyk - czy ktoś cię zmusza do kąpieli w nim?
              • jackowo.thinktank Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:33
                "Gdzieś indziej krytykowałaś ubiór kobiet, widzianych w Pl (nie muszą być Polkami przecie."

Nie, tego też nie pisałam!
                • znana.jako.ggigus Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:41
                  Ok, wg mnie krytykujesz często Polki/Polaków/Polskę tutaj.
                  Czy ktoó - nawiązując do twojej wypowiedzi wyjściowej - zmusza cię do kąpieli w Bałtyku?
          • alpepe Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:31
            Mylisz ją z paniusiąpobułeczki.
            • manon.lescaut4 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:36
              Z paniapoczterdziestce chyba smile Zreszta jeden pies, podejrzewam, ze to ten sam troll.
              • jackowo.thinktank Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:39
                A więc nagonka już się zaczęła...
                • bguslawko_1 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 19:17
                  jackowo.thinktank napisała:

> A więc nagonka już się zaczęła...
                  Teraz będą węszyć kto to . Tak to to, tak to to , tak to to, tak to to.Można się wpisać u każdego choć trolluje i mieć swoje zdanie .Nie interesują mnie żadne wojaże zagraniczne ,zwiedzam Polskę ,bo mi jej zawsze brakowało.
                  • jackowo.thinktank Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 13.06.22, 02:45
                    "Nie interesują mnie żadne wojaże zagraniczne ,zwiedzam Polskę ,bo mi jej zawsze brakowało."

Jak pisałam w innym wątku, też bym chciała zwiedzać Polskę. Ale mi na to jeszcze okoliczności nie pozwalają. Może kiedyśsmile
                • hanusinamama Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 23:33
                  Run Jackowo run!!!
            • ga-ti Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:38
              Ona to chyba o porodzie w Stanach o włoskim daniu dla przyszłego ojca.
          • leosia-wspaniala Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 19:20
            >Kolejny wątek, w którym krytykujesz Polskę i Polaków.

Mieszka na Jackowie, tam siedzi "kwiat narodu", to trudno nie krytykować big_grin
    • heca7 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:14
      Jakbyś czytała to forum dokładnie to byś wiedziała, że żadna ematka nie popiera parawanów.
      • ichi51e Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 18:30
        ja popieram. Uwielbiam parawany :p
        • gama2003 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 19:18
          Ja też. Jak wieje zimnawo to jak siedzieć na plaży ?
          • bguslawko_1 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 19:28
            Można dużo .Kto Ci każe siedzieć .Możesz spacerować i zbierać bursztyny 😊
            • ichi51e Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 20:38
              Ale jak chcesz siedzieć to parawanem rządzi!
              • bguslawko_1 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 20:51
                Co można robić w parawanach to okryję się milczeniem 😉
                • milupaa Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 13.06.22, 02:07
                  Na Fuercie też wieje a parawanu tam nigdy nie widziałam 😁 Parasoli nawet nie da się postawić bo wszystko zwiewa.
    • zamiokulka Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:18
      Bałtyk jest piękny.
      • bguslawko_1 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:20
        Jest i niektóre plaże .
    • bguslawko_1 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:19
      Chrzanić Pacyfik . Zachód słońca w Międzywodziu na Wyspie Wolin i piękne dziewczyny Polki ,opalone w solarium .To jest to 😊
    • krwawy.lolo Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:26
      Bo nad Bałtykiem jest zimno, jak xuj. Szczególnie, kiedy wieje wiatr. Parawan osłania od lodowatego wiatru.
      • znana.jako.ggigus Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 18:43
        Po niemieckiej stronie nie wieje. Tam jest parawan dopiero nas Morzem Północnym. Bo tam naprawdę wieje!
        • krwawy.lolo Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 18:48
          Mówię o okolicach Trójmiasta. Na przykład nad jeziorem Choczewskim może być przyjemne +30°C a w Lubiatowie na plaży +17°C a woda w porywach 16.
        • bguslawko_1 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 19:10
          znana.jako.ggigus napisała:

> Po niemieckiej stronie nie wieje. Tam jest parawan dopiero nas Morzem Północnym
          > . Bo tam naprawdę wieje!
          >
          Dmucha jak cholera .Po niemieckiej stronie nie ma tyle piękna i ładnych kobiet co u nas .Bez porównania .
          • znana.jako.ggigus Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 19:18
            1) Dmucha jak cholera .
            2)Po niemieckiej stronie nie ma tyle piękna i ładnych kobiet co u nas

Jaki jest związek między 1) i 2)?
            • bguslawko_1 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 19:26
              Raczej logicznie .Bylem w paru miejscach z racji swojej pracy .Także w dawnej DDR i nigdzie mi się nie podobało .Lubię tłok i dużo ludzi .Chyba to jest jasne dla Ciebie .A jeśli chcesz więcej to musisz iść do moich wpisów .
        • ichi51e Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 20:40
          Chyba tez wieje sadzać po koszach.
          • kura17 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 13.06.22, 08:10
            > Chyba tez wieje sadzać po koszach.

oczywiscie, ze wieje.
            od lat jezdzimy nad niemiecki baltyk na wakacje - jest i wiatr i parawany (koszy mniej, ale tez sa, glownie przy "metropoliach").
            • chococaffe Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 13.06.22, 08:15
              Uwielbiam kosze, niestety poza sezonem jest o nie trudniej.
    • wiosennie Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 17:38
      Co tam parawaniki...
      Cieszę się, że nie mieszkam w kraju, w którym każdy ma dostęp do broni i może mi wystrzelać dzieci w szkole.
      Bezpieczeństwo jest najważniejsze. I nigdy nie chciałabym tego zmienić - a żeby zarabiać duże pieniądze to wcale nie trzeba jechać do USA smile
      • engine8 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 18:24
        A policzylas ile tych dzieci wystrzelano i porownalas z iloscia ktora u was (pomnozone oczywiscie 10x jako ze Polska 10x mniejsza) np tylko na przejsciach przejechano?
        A gdzie mozna jeszcze poejchac zeby zarabiac te duze pieniadze? Do Amsterdamu moze?
        • milupaa Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 13.06.22, 02:11
          A po kiego grzyba włazisz na polskie forum i dzielisz nicki na my i wy? Poszukaj sobie swojego hamerykanckiego.
    • ichi51e Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 18:29
      ale co komu prawna szkodzi? Byłaś nad Bałtykiem kiedyś? Bez parawanu nawala wiatr z piachem - przyjemność średnia. Kosze i parawany rules - dzięki temu morze Bałtyckie ma klimat.
      • ichi51e Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 18:29
        *parawan
      • mrs.solis Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 18:45
        To prywatna plaza jakiegos hotelu? Bo jak ja bylam nad Baltykiem pare lat temu to wygladalo to tak.
        https://designyoutrust.com/wp-content/uploads/2017/04/1b6e2bb8-2482-4078-bebc-4140f696f763.jpg
        • jackowo.thinktank Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 18:51
          Tak, tak, to właśnie miałam na myśli.
        • ichi51e Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 20:41
          To chyba byłaś w Mielnie.
          Niestety urok Bałtyku taki ze trzeba się przejść pare km za osiedla ludzkie i masz brak plażowej cywilizacji
        • igge Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 23:09
          Ja co roku jeżdżę, co prawda zwykle w czerwcu i serio NIGDY takiej plaży jak na tym zdjęciu zatłoczonej nie widziałam. Tylko na forum i w Polityce tzn w gazetach.
        • jackowo.thinktank Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 13.06.22, 03:00
          Jest jednak pewna zaleta tych parawanów – z leżaka nie widzi się chyba tych panów-grubasków w obcisłych slipkach. Myślę, że ci panowie wzbudziliby trochę zamieszania i popłochu na amerykańskich plażachsmile
      • krwawy.lolo Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 19:10
        Białogóra '2020
    • panna.nasturcja Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 19:01
      Niesamowite, ze można być tak pustym...
    • kadfael Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 19:10
      Naprawdę pocieszna jesteś.
    • cegehana Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 19:13
      Jakbyś powiedziała że Bałtyk jest zimny to bym się nie obraziła, bo to zupełnie neutralna informacja. A obcokrajowcom, którzy dowartosciowuja się przez zawstydzanie ludzi na plaży w obcym kraju to bym poradzila terapię.
    • fragile_f Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 19:13
      Niech zgadne: miałaś dziś jakiś zabieg i dostałaś opioidy na wynos. Lekarz byl bardzo hojny i przepisal podwojna dawke.
      • engine8 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 23:35
        Widac kto zna ten temat smile
    • astomi25 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 19:20
      Czy ty autorko, masz cos nie tak z garem?
    • alux Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 20:03
      W tym roku zamiast nad Bałtyk jechać, wybieram się do lasu zbierać chrust!!!
      • igge Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 23:12
        Uważaj, bo pisiory jakieś limity na ten chrust wprowadzili.😉
    • mondaymorning1987 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 20:14
      Ktoś ma duży kompleks pochodzenia🙃niepotrzebnie.
    • stephanie.plum Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 21:01
      dyskusja nic mnie nie obchodzi,
      napiszę tylko, że w zeszły weekend byłam nad Bałtykiem i było za - je - biś - cie!!!
      słońce, łagodna, ciepła woda. pływaliśmy w nieskończoność.

życzę, każdemu kto zechce, miłych wakacji na Maui.
      • hummorek Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 23:48
        Wróciłam wczoraj i też było zajebiście. Parawanów nie było, za to była genialna sałatka wink
    • polyanna1990x Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 21:02
      Morze zimne, ceny wysokie, dlatego ja wolę za granicę jeździć.
    • kafana Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 23:27
      Byłam dwa razy z dzieckiem nad Bałtykiem i doskonale zrozumiałam po co jest parawan. Po 1 wieje zimny wiatr i tylko za parawanem idzie się opalać . Po 2 ten sam wiatr potrafi tak sypnąć piachem w okolicach parteru ze dzieci do domu chcą wracac :p
      Kocham nasze plaze ale po dwóch szansach urlopów pełnych zostawiam go tylko na wkdn i to nie w sezonie bez większych oczekiwań plażowych.
      • hanusinamama Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 23:35
        Nie tiwerdze, ze Bałtyk jest ciepły...ale na miłośc boską nie znam dziecka które " wiatr potrafi tak sypnąć piachem w okolicach parteru ze dzieci do domu chcą wracac :p ". Zazwyczaj siłą z plazy trzeba ściągać dzieci...
        • ichi51e Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 13.06.22, 00:22
          bardzo zależy gdzie jeździsz nad Bałtyk i czy trafi ci się taki piaskowy dzień. są miejsca gdzie jest ok i są takie gdzie wali
        • kafana Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 13.06.22, 21:39
          Mojego normalnie nie da się oderwać. A jednak były takie 3 dni. Ta wierzchnia warstwa piasku latała podmuchami. Dorosłych zmagało to po nogach ale dzieciaki miały to na wysokości twarzy.
    • bi_scotti Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 12.06.22, 23:47
      Jacek, macie taka fajna wystawe w AIC - poszlabys/poszedlbys/poszlobys, poogladala/poogladal/poogladalo, potem napisz co myslisz. Co Cie obchodza parawany nad Baltykiem? Focus on ... Jackowo tongue_out Cheers.
      • jackowo.thinktank Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 13.06.22, 00:09
        Przyznam szczerze, takie rzeczy mnie nudzą.
        Bardziej mnie Polska ciekawismile
        • simply_z Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 13.06.22, 00:56
          trudno, żeby cię ciekawiły...mentalny zaścianek mimo hamerykanizacji pozostał.
        • bi_scotti Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 13.06.22, 02:03
          A to feler, westchnal seler & jedzcie dorsze, beda gorsze tongue_out Too bad, nie podagamy tongue_out Life.
          • jackowo.thinktank Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 13.06.22, 02:48
            A bo to tylko o sztuce można? Sztuka życia to też ciekawy tematsmile
              • jackowo.thinktank Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 13.06.22, 03:31
                smile
      • kura17 Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 13.06.22, 08:11
        w chicago byla (lata temu) na niesamowitej wystawie objazdowej - o modzie na obrazach impresjonistow.
        genialna. byly nawet ze dwa okazy tych samych ubran w gablocie, co na obrazie ...
    • bywalec.hoteli Re: Bo u nas nad Bałtykiem... 13.06.22, 01:04
      Hehe, jajcarz z ciebie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka