Dodaj do ulubionych

Duszności nocne.

12.06.22, 18:16
Pobudka w nocy, panika, bo się duszę. Zrywam się, otwieram okno, zaczynam kasłać suchym, duszącym kaszlem. Po chwili mija. Godzinę po zaśnięciu lub 3-4 nad ranem. Mam to od wielu lat, ok 20, tyle, że kiedyś to były epizody, tak raz na parę lat, a teraz co rok, pół roku nawet. Spirometrię mam w normie, rtg płuc ok, u kardiologa byłam dopiero co, wszystko ok. Nie powiedziałam mu o tym, bo to było przed obecnymi atakami. Czuję się dobrze, żadnego kaszlu, duszności, wydolność w normie.
Przeraża mnie to. Poradźcie, do jakiego lek z tym pójść i co to może być.
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Duszności nocne. 12.06.22, 18:21
      Polecę tradycyjnie - zbadaj tarczycę, cholesterol i prócz tego zrób sobie testy na alergię.
      • ajr27 Re: Duszności nocne. 12.06.22, 18:23
        Ale ma to jakieś uzasadnienie, czy tak strzelasz?😀
        Tarczyca faktycznie do zbadania, a testy alergiczne po co?
        • aqua48 Re: Duszności nocne. 12.06.22, 18:32
          ajr27 napisała:

> testy alergiczne po co?

Cytuję: "zaczynam kasłać suchym, duszącym kaszlem".
          • agatazieba Re: Duszności nocne. 12.06.22, 20:14
            Może coś w tym być. Laryngolog z lekarzem rodzinnym są zgodni, że u mnie to nowa odsłona alergii wziewnej. Czekam na wizytę u alergologa i pulmonologa.
    • india-mia21 Re: Duszności nocne. 12.06.22, 18:29
      Pulmonolog. Podobne objawy są przy astmie. Mogłabyś zmierzyć saturację podczas tych nocnych epizodów. Jeśli przeszłaś covid i zostały Ci leki wziewne (ventolin. Budezonid, atrovent, berodual)-mozesz spróbować doraźnie je stosować przed pójściem spać-brak lub dobra odpowiedź też już coś powie lekarzowi.
      • ajr27 Re: Duszności nocne. 12.06.22, 18:33
        Tak myślałam, dzięki za radę. Faktycznie, odkąd przeszłam covid jest to częstsze.
        • bguslawko_1 Re: Duszności nocne. 12.06.22, 21:39
          Psychiczne zaburzenia w czasie snu ,zaiste kobiety na tym forum i ich rady .To samo pulmonolog ,da Ci odpowiedź .
          • hummorek Re: Duszności nocne. 12.06.22, 23:59
            Tanie rady są najlepsze 🙄
    • nutella_fan Re: Duszności nocne. 12.06.22, 18:30
      Pewnie psychiatra.
      • ajr27 Re: Duszności nocne. 12.06.22, 18:34
        Psychiczne zaburzenia w czasie snu? Ciekawa koncepcja.
        • zamiokulka Re: Duszności nocne. 12.06.22, 18:37
          A czemu nie?
          • asfiksja Re: Duszności nocne. 13.06.22, 09:20
            >Psychiczne zaburzenia w czasie snu? Ciekawa koncepcja.
            Zaburzenia psychiczne są ogólnie ciekawe. Owszem, zaburzenia lękowe występują również w nocy. Koszmary senne, dusiołki, lęki nocne - aż dziwne, że nigdy nie słyszałaś tego typu opowieści. Nie mówiąc o bezsenności, która często współwystępuje, przy wielu zaburzeniach. Zresztą twoje objawy niezupełnie występują W CZASIE snu. Sama napisałaś, że jest to sekwencja pobudka - panika, nie typowy koszmar bez wybudzenia do pełnej świadomości.
            Nie masz objawów astmy. Zresztą przebadałaś się pulmunologicznie i kardiologicznie. Przyjrzyj się jeszcze temu ewentualnemu refluksowi.
        • kachaa17 Re: Duszności nocne. 13.06.22, 10:08
          To mogą być objawy nerwicowe więc jak najbardziej psychiatra może być zasadny.
    • sylwus34 Re: Duszności nocne. 12.06.22, 19:15
      Dla mnie to ataki astmatyczne.
    • bo_jestem_jedna Re: Duszności nocne. 12.06.22, 19:16
      Ja tak mam przy alergii wziewnej. Antyhistamina w tabletkach i objawy znikaja.
    • perspektywa Re: Duszności nocne. 12.06.22, 19:40
      Sprawdź czy nie masz alergii. Czasami uczulają dziwne rzeczy. Może coś w sypialni, może jakaś pleśń w ścianie.
    • alpepe Re: Duszności nocne. 12.06.22, 19:43
      Zacznij sypiać przy zamkniętych oknach i sprawdź, czy jest lepiej.
      • alpepe Re: Duszności nocne. 12.06.22, 19:44
        Okej, widzę, że raczej musisz zacząć sypiać przy otwartych oknach. Jakaś alergia granicząca zapewne z astmą.
    • aguar Re: Duszności nocne. 12.06.22, 19:43
      Jak dla mnie też może być astma. Trzeba by Cię osłuchać w trakcie ataku. Reakcja na Ventolin czy odpowiednik też może być wskazówką, jak ktoś pisał, chociaż może być efekt placebo, jeśli to druga prawdopodobna opcja - ataki paniki.
      A może jakiś gaz zza okna Cię podrażnia, ktoś pali na balkonie lub jakieś inne zanieczyszczenia wlatują?
      • ajr27 Re: Duszności nocne. 12.06.22, 20:49
        Można mieć atak paniki/ nerwicy podczas snu?
        • aguar Re: Duszności nocne. 12.06.22, 21:30
          Można się wybudzić z atakiem paniki.
      • zerlinda Re: Duszności nocne. 12.06.22, 20:51
        aguar napisała:

> Jak dla mnie też może być astma. Trzeba by Cię osłuchać w trakcie ataku.

Tak, z pewnością ktoś ją osłucha w trakcie nocnego kaszlu. Ma szansę jeżeli jest żoną lekarza.
        Jak dla mnie psychiatra.
        • aguar Re: Duszności nocne. 12.06.22, 21:32
          Moim zdaniem jest szansa do duszności wezwać pogotowie, jak się będzie odpowiednio dramatyzować dyspozytorowi. Może raz warto, jak to już trwa od tak dawna.
          • zerlinda Re: Duszności nocne. 12.06.22, 21:55
            Za kłamstwa wzywając pogotowie powinna być kara.
            • aguar Re: Duszności nocne. 13.06.22, 09:37
              Ale akurat duszność, to jest taki stan, do którego przyjeżdżają. Do ataków paniki też przyjeżdżają, pacjent nie musi umieć odróżnić, czy to jest zawał czy atak paniki.
    • picathartes Re: Duszności nocne. 12.06.22, 19:59
      Ukryty refluks? Nie nasila ci się czasem w nocy po dniu, kiedy jesz dużo i nie do końca zdrowo?
      • ajr27 Re: Duszności nocne. 12.06.22, 20:51
        O halo, dzięki za ten trop. Zaczęłam myśleć o tym, odkąd miewałam mokry kaszel po obfitym, ciepłym posiłku
        • india-mia21 Re: Duszności nocne. 12.06.22, 21:06
          Spróbuj może gastrotuss przed snem
    • joyce_byers Re: Duszności nocne. 12.06.22, 20:44
      Dokładnie tak wygląda refluks. W rodzinie mam osobnika, który objawya właśnie w nocy. I to dokładnie takie jak opisujesz. Zarzeka się, że w dzień ich nie miewa. Także tę opcję tez brałabym pod uwagę.
      • ajr27 Re: Duszności nocne. 12.06.22, 23:57
        Ma duszności i kaszel jednocześnie?
      • pulcino3 Re: Duszności nocne. 13.06.22, 05:48
        Mój mąż to samo, refluks i identyczne ataki duszności i kaszlu w nocy. Zrywa się, otwiera okno, zaciąga powietrzem, jakby nie umiał oddychać, totalna panikas Strasznie męczące jest to i dla tej osoby i dla mnie, bo "śpię " obok niego i to jest masakra....
        • premeda Re: Duszności nocne. 13.06.22, 07:38
          Potwierdzam identycznie ma mój mąż, za pierwszym razem to wystraszyłam się, że umiera. Mój ma tak po nabiale, więc bardzo mocno ograniczył i przeszło.
          • ajr27 Re: Duszności nocne. 13.06.22, 10:36
            Jak zdiagnozował sobie ten refluks? Gastrolog i gastroskopia wystarczą?
    • maja0026 Re: Duszności nocne. 12.06.22, 20:46
      Ja mam tak od refluksu, ale warto też odwiedzić psychiatrę pewnie bo to być może nerwica
    • simply_z Re: Duszności nocne. 12.06.22, 20:46
      krzywa przegroda i bezdech nocny?
    • majenkir Re: Duszności nocne. 12.06.22, 21:41
      Nie będzie to bezdech? Na astmę to nie wyglàda..
      • simply_z Re: Duszności nocne. 12.06.22, 21:45
        mnie to wyglada na bezdech, czesto zwiazany z przegroda.
        • ajr27 Re: Duszności nocne. 12.06.22, 23:55
          Ale przy bezdechu się kaszle od uczucia duszności?
          • simply_z Re: Duszności nocne. 13.06.22, 00:00
            a może alergia na kurz?
          • agonyaunt Re: Duszności nocne. 13.06.22, 00:48
            Przy bezdechu organizm się dusi, więc owszem, można - wszystko żeby złapać powietrze. Chrapiesz? Budzisz się wyspana? Sypiasz na wznak?

Gdyby to była alergia, to miałabyś problemy też w dzień.
            • ajr27 Re: Duszności nocne. 13.06.22, 10:37
              Nie chrapię, zero problemów z samym snem. Natomiast miałam przez wiele lat problemy z azs, sporadyczne ataki kataru siennego.
              • agonyaunt Re: Duszności nocne. 13.06.22, 10:43
                To powtórzę - poradnia snu. Popatrzą na całość i ustalą przyczynę.
    • asfiksja Re: Duszności nocne. 12.06.22, 21:52
      Atak paniki. Psychiatra. Ani trochę nie przypomina to zaostrzenia astmy.
      • ajr27 Re: Duszności nocne. 12.06.22, 23:57
        Atak paniki w czasie przez sen? Mnie się to dzieje w momentach najgłębszego snu, czyli wtedy, kiedy tętno i oddech najbardziej spadają. I wtedy właśnie mam atak paniki?
        • india-mia21 Re: Duszności nocne. 13.06.22, 00:23
          A może opowiedz o swoich objawach lekarzowi POZ. On Cię pokieruje dalej. Jak dla mnie to problem dla pulmonologa. Może po covidzie coś się zaostrzyło.
          Najpierw spróbuj może ogarnąć problem od strony fizycznej. Trzymam kciuki.
        • strumien_swiadomosci Re: Duszności nocne. 13.06.22, 08:07
          Tak, ataki paniki w środku nocy są bardzo typowe. Ja tak miałam, że budziłam się nagle ok 2-3 w nocy z walącym sercem i tętnem ponad 150. Okazało się, że to nerwica.
    • agonyaunt Re: Duszności nocne. 13.06.22, 00:35
      Idź do poradni zaburzeń snu.
    • bywalec.hoteli Re: Duszności nocne. 13.06.22, 01:06
      Lekarz?
    • lot_w_kosmos Re: Duszności nocne. 13.06.22, 05:35
      Holter założyć.
      Może to być naprawdę kardiologiczne.
    • ichi51e Re: Duszności nocne. 13.06.22, 07:45
      nerwica
    • woman_in_love Re: Duszności nocne. 13.06.22, 09:35
      Niewiele mogę poradzić. Mój dziadek też tak miał przez wiele lat, a potem umarł.

Ale na coś innego.
      • ajr27 Re: Duszności nocne. 13.06.22, 10:39
        😀
    • szare_kolory Re: Duszności nocne. 13.06.22, 12:04
      Spróbuj nawilżać gardło. Może nebulizacje z solą? I tradycyjnie, oczywiście: dużo wody, mniej kawy i herbaty. Delikatny, umiarkowany ruch, ćwiczenia oddechowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka