alpepe 13.06.22, 17:33 Dziś rano byłam z psem na spacerze, a tam jaśmin, ja chcę wąchać, a tam piękność śpi. Nie budziłam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lumeria Re: Piękność w jaśminie, geigo pomóż proszę 13.06.22, 18:48 Uwielbiam jaśminowce! Jaśmin tez.... oba pachną upojnie. 😙 Odpowiedz Link Zgłoś
palczak.madagaskarski Re: Piękność w jaśminie, geigo pomóż proszę 13.06.22, 18:56 Zapewne oszołom prążkowany insektarium.net/coleoptera-2/scarabaeidae-zukowate/trichius-cf-fasciatus-orszol-prazkowany/ Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Piękność w jaśminie, geigo pomóż proszę 13.06.22, 19:00 Pewnie tak, tylko ten mój był pomarańczowy, a te na zdjęciach bardziej żółte. Reszta się zgadza, śpi sobie w kwiatostanach. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Piękność w jaśminie, geigo pomóż proszę 13.06.22, 19:01 No i nie oszołom Odpowiedz Link Zgłoś
palczak.madagaskarski Re: Piękność w jaśminie, geigo pomóż proszę 13.06.22, 19:49 Haha, słownik A z kolorami to różnie bywa, dużo zależy od światła, osobniki różnią się między sobą, a mógł się też czymś ubrudzić (np pyłkiem). Trudno ten rodzaj z czymś pomylić. Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: Piękność w jaśminie, geigo pomóż proszę 13.06.22, 19:03 Żuk z rodzaju Trichius (orszoł) - w Niemczech macie, tak samo jak w Polsce, trzy gatunki, T. fasciatus, T. rosaceus i T. sexualis. Wszystkie do rozróżnienia tylko na podstawie budowy kopulatorów, acz: 1. tego ostatniego można z w zasadzie wykluczyć, bo to gatunek górski (i przy okazji rzadki), 2. najpospolitszy jest T. fasciatus (orszoł prażkowany) i z dużym prawdopodobieństwem to właśnie gatunek na zdjęciu. A wąchać trzeba było, najwyżej pomiziałby odnóżem po nosie Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Piękność w jaśminie, geigo pomóż proszę 13.06.22, 19:06 Właśnie aż mi się chciało pomiziać tego dziwnego trzmiela... A to nie trzmiel, wystawił dupkę, a ja się dałam nabrać na te owłosione pokrywy. Dziękuję bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Piękność w jaśminie, geigo pomóż proszę 13.06.22, 19:10 C d. Sytuacji że spacerku Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Piękność w jaśminie, geigo pomóż proszę 13.06.22, 19:20 Przecież jasmin z bliska śmierdzi gównem. Tez się zawsze łapie na te piękne kwiatki z daleka nawet ładnie pachnace, podchodzę wkladam nos w kwiaty i bleeeee ... kupa. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Piękność w jaśminie, geigo pomóż proszę 13.06.22, 20:20 Miliony much nie mogą się mylić! U mnie kwitną też lipy, a że wszędzie tego gówna pełno, to słodycz się rozlewa po okolicy. Zresztą mam wrażenie, że cały Berlin jest zasiedlony lipami. Odpowiedz Link Zgłoś