Dodaj do ulubionych

Czy masło

14.06.22, 18:50
Po 6,5 zł kostka to okazja, taniej nie będzie i trzeba brać na zapas i mrozić? Nie wiem, ile czasu takie mrożone wytrzyma.
Pytanie całkiem serio, inflacja+ mnie zaorała, muszę oszczędzać.
Obserwuj wątek
      • golf_pod_brode Re: Czy masło 14.06.22, 19:11
        No właśnie nie wiem. Jakbym tak nakupiła teraz, a wyjęła np.za 2 miesiące, to może już nie być dobre. Przecież nawet mrożenie nie jest na zawsze .. za wyjątkiem tych podróżników odnalezionych gdzieś wysoko w Himalajach, ale to inny temat
          • default Re: Czy masło 14.06.22, 21:18
            Słyszałam/czytałam o tym jak ludzie w czasie wojny zakopywali w ziemi garnki że smalcem - był cały czas dobry po wielu miesiącach, a nawet latach. Masło w zamrażalniku tym bardziej wytrzyma parę miesięcy.
            • szmytka1 Re: Czy masło 14.06.22, 21:36
              Tłuszcz też się starzeje, jest niedobry w smaku, zjelczaly. Kiedyś ludzie mieli większą tolerancję na to co świeże to i zjadali. Zamrożone mięso też się starzeje, takoż masło. Zwłaszcza w nowoczesnych No Frost. Też robię smalec i czasem, jak za długo stoi, się robi niezjadliwy i dostają go sikorki.
              • hanusinamama Re: Czy masło 15.06.22, 09:45
                Tłuszcz się "starzeje" i psuje od utleniania. Utleniony tłuszcz to włąsnie zjełczały. Wiec zapakowany szczelnie w woreczek, szczelne opakowanie, w zamrażalniku moze leżeć dłużej niz 2 miesiące.
                Ten smalec zakopany tez nie musiał być zepsuty, własnie zakopanie gwarantowało brak dostępu powietrza.
                • hanusinamama Re: Czy masło 15.06.22, 14:19
                  Do mnie to?? Własnie napisałam w jaki sposób. Tzn utlenianie to nie jedyny sposób , bo też dochodzi do degracji pod wpływem bakrerii i ich enzymów ale najczęstrze psucie dotyzy własnie utleniania. Zachodzi ono szybciej pod wpływem promieni UV.
                  Dlatego zamrożone (czyli chronione przed bakteriami), zapakowane szczelnie masło nie zepsuje się długo (w zamrażarce dodatkowo jest ciemno)
              • karme-lowa Re: Czy masło 15.06.22, 14:13
                szmytka1 napisała:

                > Tłuszcz też się starzeje, jest niedobry w smaku, zjelczaly. Kiedyś ludzie mieli
                > większą tolerancję na to co świeże to i zjadali. Zamrożone mięso też się starz
                > eje, takoż masło. Zwłaszcza w nowoczesnych No Frost. Też robię smalec i czasem
                > , jak za długo stoi, się robi niezjadliwy i dostają go sikorki.
                Od kiedy masło w zamrażarce jełczeje?
    • kachaa17 Re: Czy masło 14.06.22, 19:04
      Doszłam do wniosku, że tak. Też czekałam na promocję i się nie doczekałam. Na razie kupiłam 2 po 6,7 zł. Olej już kosztuje 12 zł za litr - też to czysty zysk jakby zrobić zapasy że 2 miesiące temu.
    • bib24 Re: Czy masło 14.06.22, 19:21
      ponieważ kupuję dość wysublimowane masło, które jest rzadko dostępne to zawsze biorę dużo i mrożę. długo wytrzymuje.
    • snajper55 Re: Czy masło 14.06.22, 19:24
      golf_pod_brode napisał(a):

      > Po 6,5 zł kostka to okazja, taniej nie będzie i trzeba brać na zapas i mrozić?
      > Nie wiem, ile czasu takie mrożone wytrzyma.
      > Pytanie całkiem serio, inflacja+ mnie zaorała, muszę oszczędzać.

      To jest niska cena i ja bym kupił. Można też kupić w promocji poniżej 6 zł za kostkę, ale trzeba trafić.

      S.
    • mamkotanagoracymdachu Re: Czy masło 14.06.22, 22:02
      Ludzie, ile Wy tego masła zużywacie, ze to robi różnice w budżecie?
      U mnie schodzą ze 3-4 kostki na miesiąc, zakup masła naprawdę nie ma żadnego wpływu na nasza kondycję finansowa.
      • mysiaapysia Re: Czy masło 14.06.22, 22:25
        U nas jakieś 6 kostek po 200 g każda. I przecież nie tylko na tym się oszczędza. Na innych towarach również. To efekt skali. Na jednym towarze masz różnicę rzędu prawie 20 zł miesięcznie, po dodaniu oszczędności na cenach innych towarów (u nas zwłaszcza owoców, warzyw, nabiału i mleka- np. 7-8 l mleka tygodniowo ) robi się całkiem pokaźna kwota miesięcznie.
      • kachaa17 Re: Czy masło 14.06.22, 22:28
        Jak się ma dobrą kondycję finansową to nic nie ma na nią wpływu. U mnie schodzi może 1 - 1,5 kotki na miesiąc. I owszem te parę zł. Mnie nie zabije ale uważam, że masło jest zbyt drogie, żeby je kupować w takiej cenie. A jak się doda do tego np. olej za 12 zł to już się zbiera. Ja jeśli chodziło o masło to już od dawna kupuję tylko na promocjach.
      • mava1 Re: Czy masło 15.06.22, 09:32
        widocznie używasz masła tylko do kanapek. Jest wiele przepisów, w których masło się stosuje. Choćby wczoraj robiłam pure do obiadu i łyżke masła tam włożyłam. Do tego kalafior polany bułką tartą - z masłem a jakże. Polędwiczki też smażę na maśle a nie oleju. I nie piekę ciast a mimo to u mnie wychodzą 2 kostki w tygodniu, na 2 osoby. Przy dzieciach wychodziło odpowiednio więcej.
        Przy czym nie robię zapasów masła, oliwy i czego tam, bo nie mam gdzie tego przechowywać. W zamrażalniku mam tylko mięso, rybę i wędliny, które kupuję raz w tygodniu. I lody oraz ciasto spring rolls do sajgonek bo ciężko je kupić. Oraz trochę warzyw np. kilka kawałków selera bo kupic mozna tylko takie wielkości arbuza niemal a to za dużo na jedno użycie. 10 kostek masła już tam nie wejdzie.
      • magia Re: Czy masło 15.06.22, 09:45
        Dziwne pytanie. Ja np. Rocznie zużywam 1l oleju. I co powinnam się dziwić, że komuś ta ilość na tydzień wystarczy? Przecież nie każdy jada to samo.
        Co do masła. U mnie idzie 10-12 kostek miesięcznie (dużo pieke)
        Najtaniej ostatnio trafiła w Barborze chyba po 5zl, ale był limit na osobę chyba 3 kostki.
    • igge Re: Czy masło 15.06.22, 17:50
      Nie mam tyle miejsca w zamrażarce teraz by mrozić choć masło mrozi się całkiem dobrze.
      U nas oszczędność polega na tym, że ja bez żalu przestałam jeść masło. Nie smaruję niczym chleba i tyle. Kupuję więc tylko dla dzieciora irlandzkie i to 1 kostkę i wystarczy na tydzień. Mąż trochę jeszcze je.
      Jak już muszę kanapkę czymś ( komuś) posmarować to wybieram pastę jajeczną koncentrat pomidorowy, ajvar, pasty różne warzywne, twarożek, bakłażan pieczony itp

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka