amsterdama 14.06.22, 20:33 …czy to szumi, brzęczy? Czy poza tym, że się ma fajne, świeże powietrze, trzeba znosić jakieś niedogodności? Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1matka-polka Re: Rekuperacja- kto ma i wie…? 14.06.22, 20:37 Szumi na trojce, jak ped powietrza jest wiekszy, na jedynce nic nie slysze. Jednostke mam na strychu, tez nic nie slychac. Niektorzy to montuja na poziomie mieszkalnym i tez nic nie slychac. Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Rekuperacja- kto ma i wie…? 14.06.22, 20:58 O, dziękuję! U nas, jeśli będzie, to na poziomie mieszkalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Rekuperacja- kto ma i wie…? 14.06.22, 22:00 Ja nie mam, ale czytam na ten temat. Niektórzy właściciele takiej instalacji mówią, że już nigdy by nie zrobili sobie nawiewu nad łóżkiem, że ta morska bryza, niesie również hałas, co nie do końca przewidzieli Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Rekuperacja- kto ma i wie…? 14.06.22, 22:33 Nad lozkiem, to rzeczywiscie nie, bo wieje i zimno. Ale halasu nie slysze, a bardzom czula na tym punkcie. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: Rekuperacja- kto ma i wie…? 14.06.22, 23:07 Absolutnie nic nie slychac. Zero. Nawet szumu, no nic. Poza tym kapturki powoduja ze powietrze rozchodzi sie po suficie a nie wieje ci na glowe Bedziesz bardzo zadowolona po pierwszej wymianie filtra. U nas wyglada jakby ktos wydlubal syf worka z odkurzacza. Az niebywale ile tego jest. Zima jest czarny. Odpowiedz Link Zgłoś
mamdomek Re: Rekuperacja- kto ma i wie…? 14.06.22, 23:30 Szum zależy od sposobu zaprojektowania, materiałów i wykonania. Można zrobić tak, że jest na poziomie progu słuchu albo poniżej, ale też można użyć "genialnych" plastikowych przewodów stropowych spiro i wtedy musi być słychać nawet na najniższym biegu. Wyloty sa także ważne. Oraz umiejscowienie i izolacja akustyczna jednostki. Poza tym trzeba być idiotą żeby sobie wylot zaprojektować wprost nad głową. Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka Re: Rekuperacja- kto ma i wie…? 15.06.22, 03:14 U nas szumi na dwójce , na jedynce nic nie słychać . Szum jest znośny. Odpowiedz Link Zgłoś
unaluna Re: Rekuperacja- kto ma i wie…? 15.06.22, 06:53 Zero żadnego hałasu. Jednostkę centralną mamy na strychu nad garażem. Odpowiedz Link Zgłoś
matacznik Re: Rekuperacja- kto ma i wie…? 15.06.22, 07:00 amsterdama napisała: > Czy poza tym, że się ma fajne, świeże powietrze, trzeba > znosić jakieś niedogodności? Dziękuję > Niby mam, ale jeszcze nieuruchomioną, więc w sumie nic nie wiem. Jeśli chodzi o jakość powietrza, to bez wymiennika entalpicznego może wysuszać powietrze, zwłaszcza zimą. Odpowiedz Link Zgłoś
marzec2022 Re: Rekuperacja- kto ma i wie…? 16.06.22, 15:55 Najlepsze co zrobiliśmy w domu. Mieszkamy 3 lata, A ciągle się zachwycamy jednostka zamontowana na poziomie mieszkalnym, nic nie słychać, powietrze świeże, zwłaszcza zimą coś wspaniałego. Odpowiedz Link Zgłoś