akn82 15.06.22, 00:39 Zastanawiam się nad zakupem domowej maszyny do lodów. Czy macie może jakieś doświadczenie z takim sprzętem. Warto kupić? Jeśli tak to jaki? Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mikams75 Re: Jaka maszyna do lodów domowych? 15.06.22, 01:00 Zacznij od porównania wymiarow mis i zamrażalnika. Odpowiedz Link Zgłoś
basiastel Re: Jaka maszyna do lodów domowych? 15.06.22, 06:13 Niekoniecznie, sa takie, które same mrożą i misy nie trzeba wstawiać przed do zamrażalnika. Ja sobie poszperałam i wybrałam taką: allegro.pl/oferta/maszyna-do-lodow-sorbetow-jogurtu-90w-cam.ry-4481-10595825380. Właśnie zamówiłam, wiec o doswiadczeniu jeszcze trudno mówić. Lipiec ma być ponoć upalny, planujemy kręcic lody. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Jaka maszyna do lodów domowych? 15.06.22, 01:44 bez maszyny robie 😊 smietanka, mleko slodzone i dodatki casaty tez ale tu surowe zoltka potrzebne wiec nie kazdemu pasuja maszynka do lodow dla mnie by miala sens gdyby robila lody bez wczesniejszego mrozenia misy w zamrazarce, w ktorej najczesciej nie mam miejsca 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Jaka maszyna do lodów domowych? 15.06.22, 02:17 Nie warto, dużo zachodu, koszty domowych lodów ogromne, a tyłek rośnie Jeszcze miejsce zajmuje maszyna Jak już musisz to mikser i zamrażarka sprawę załatwia, a także jest w każdym domu Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Jaka maszyna do lodów domowych? 15.06.22, 02:38 Daj se spokoj. Moja siedzi gleboko w szafce i tylko miejsce zajmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Jaka maszyna do lodów domowych? 15.06.22, 08:02 ja już mam trzecią pierwsze dwie to były używane philipsy z allegro z wkładem chłodzącym wymagającym chłodzenia w zamrażarce. wytrzymały po kilka lat każda a potem zepsuł się wkład, tj jakiś środek zaczął z niego wychodzić. niezależnie polecam maszynkę z płaskim wkładem a nie misą. zajmuje mało miejsca w zamrażarce. teraz mam taką co sama chłodzi i komfort (ale i koszt maszynki) jest nieporównywalny. w sezonie chodzi codziennie albo co dwa dni. ale nas jest dużo w domu. praktycznie żadnych lodów kupnych nie przełknę z bardzo małymi wyjątkami, to jest kosmiczna różnica w smaku a praca przy zrobieniu minimalna. bezwzględnie trzeba mieć dobre przepisy bo lody nie są intuicyjne, poza tym zimne smakuje inaczej niż ciepłe, nie da się robić na smak. wbrew pozorom żeby zrobić rewelacyjne truskawkowe albo czekoladowe to nie jest takie proste, np dodaje się trochę soli bardzo polecam książkę lebovitza jako punkt wyjścia. nie wiem po ile u was są lody kupne, pomijając smak, ale u nas po 5 zl za gałkę, czyli 2 gałki * 4 osoby * 5 zł to daje 40 zł. za to można zrobić super lody domowe. Odpowiedz Link Zgłoś
basiastel Re: Jaka maszyna do lodów domowych? 15.06.22, 11:03 No własnie, u mnie zaraz koło bramy otworzyli lodziarnię i mała kulka lodów kosztuje 7 zł. Jak zjemy z córka po 5 takich kuleczek, to daje 70 zł. To mnie zmobilizowało i właśnie zakupiłam maszynkę, która sama mrozi i już nie możemy się doczekać dostawy. Każde wyjscie z domu to przejscie koło tej lodziarni, oj chce sie lodów. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Jaka maszyna do lodów domowych? 16.06.22, 16:59 Zjecie z córką po 5 kulek lodów? Ja zwykle jem 1 w porywach do 2 I to ta druga to jeżeli nie jestem najedzona. Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: Jaka maszyna do lodów domowych? 15.06.22, 11:22 Też mam tego Philipsa. Ten płyn we wkładzie to jest po prostu solanka - zabarwiona barwnikiem (raczej spożywczym), bo faktycznie wylazło mi ostatnio trochę czegoś niebieskiego. Można było go kupić kiedyś oddzielnie, ale na stronie Philipsa mi się wyświetla jako wycofany z produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Jaka maszyna do lodów domowych? 15.06.22, 11:29 5 mega mało. U mnie od 7 w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Jaka maszyna do lodów domowych? 15.06.22, 22:23 dziś zrobione domowe pistacjowe. nie uwierzycie jakie pyszne ale najczęściej robimy śmietankowe bez jajek przepis od Lebovitza, przy czym dajemy domowy ekstrakt z wanilii ale laski już nie i troszkę mniej cukru. Są genialne. www.browneyedbaker.com/classic-vanilla-ice-cream/ Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Jaka maszyna do lodów domowych? 15.06.22, 08:25 Mam od kilku lat i w sezonie letnim używam regularnie. Miskę po umyciu i wyschnięciu wrzucam od razu do zamrażarki. Zwróć uwagę na pojemność misy i to czy rozmiarowo wejdzie do szuflady zamrażarki. Ja mam misę na 0,5l lodów i to trochę mało jest. Są też maszynki na 2 misy. Daruj sobie bajery typu nakładana tarka do czekolady. Mam i nigdy nie użyłam. Lody robię z przepisów moich wypieków. Pewnie te sklepowe są tańsze ale w domowych wiesz co jest w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
akn82 Re: Jaka maszyna do lodów domowych? 15.06.22, 22:15 Dziękuję. Przemyślę sprawę zakupu jeszcze raz Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Jaka maszyna do lodów domowych? 15.06.22, 22:42 Mam maszynę do lodów Solisa, jest z elementem chłodzącym wiec nie trzeba używać zamrażalnika. Dodatkowo ma opcję robienia jogurtu. Używamy regularnie do produkcji jogurtu i lodów. Robimy głównie sorbety i jogurt mrożony z owocami. solis.com/pl_pl/solis-gelateria-pro-touch Korzystamy z różnych przepisów ale chyba najlepsze lody wychodzą na podstawie przepisów z tej książki: www.davidlebovitz.com/perfect-scoop-new-updated-edition-ice-cream-sorbet-cookbook-david-lebovitz-recipes/ Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Jaka maszyna do lodów domowych? 15.06.22, 22:47 ha! kolejny glos na lebovitza. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Jaka maszyna do lodów domowych? 15.06.22, 22:52 Kolega męża polecił nam i maszynę i książkę z przepisami, wszystkie przepisy z książki jak na razie wychodzą i są bardzo smaczne. Często w przepisach zastępujemy cukier erytrolem. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Jaka maszyna do lodów domowych? 15.06.22, 22:48 i jest wydana po polsku Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Jaka maszyna do lodów domowych? 15.06.22, 22:53 Blender ręczny. Nim miksuje zamrożone banany z "czymkolwiek innym" i mam lody. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Jaka maszyna do lodów domowych? 16.06.22, 17:21 "Lody" z mrożonych bananów to było jedne z większych rozczarowań kulinarnych. Można troszkę banana dodać do czegoś, ale sam miksowany mrożony banan jest sluzowato-glutowaty... Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Jaka maszyna do lodów domowych? 16.06.22, 00:32 Dobre lody to nie maszyna najlepiej robi Odpowiedz Link Zgłoś
ladymercury Re: Jaka maszyna do lodów domowych? 16.06.22, 13:41 Ja mam przystawkę do lodów w wyciskaarce wolnoobrotowej. Montuję, przeciskam zamrożone owoce od razu z jogurtem i miodem. Wychodzi lodowa wstęga 😄. Na moje potrzeby wystarczy, lody są spoko. Pewnie oddzielne ustrojstwo leżałoby na dnie szafki 😉 Odpowiedz Link Zgłoś