Dodaj do ulubionych

Cholesterol i statyny, nadgorliwy lekarz?

17.06.22, 21:58
Moja mama była ostatnio u swojego prowincjonalnego diabetologa (mama ma cukrzycę ustabilizowaną lekami) przy okazji różnych badań był też cholesterol. Lekarz stwierdził, że trójglicerydy za wysokie i przepisał jej statyny na 3 miesiące, Sortis - 10. Nie zalecił dodatkowych badań, tylko tak lekko dał jej te statyny, mama ma 75 lat, bierze garść leków 3 razy dziennie i jeszcze te statyny. Moim zdaniem na wyrost, statyny mają wiele skutków ubocznych, boję się, że jej to zaszkodzi. Jak emama to widzi? Czy przy takim cholesterolu powinny być włączone statyny?
cholesterol całkowity- 188 (115-190)
hdl - 38
ldl = 107 (00-135)
trojglicerydy - 218
Obserwuj wątek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka