olpa7 19.06.22, 20:34 Bo ja chciałabym być z moim do końca życia ale nie potrafię zdecydować się na ślub. On bardzo by chciał a ja ciągle go zwodzę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bylam.stara.mostowiakowa Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 19.06.22, 20:38 Czy tego można być kiedykolwiek pewnym? Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 19.06.22, 21:20 Jedne ślub mi wystarczy, mam awersję i nie potrafię się przełamać do kolejnego Odpowiedz Link Zgłoś
trampki_w_kwiatki Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 19.06.22, 21:47 No ja tam lepiej czuję się w konkubinacie, ale co kto woli. Gdybym planowała mieć z tym konkubentem dzieci to bym za niego wyszła. Ale więcej dzieci z nikim już nie planuję, to nie wychodzę. A pewnym to można być tylko tego, że jutro będzie poniedziałek, poza tym już niewielu rzeczy. Gdybym teraz wychodziła za mąż to już bym nie myślała w kategoriach "ach, czy to ten do końca życia?". Małżeństwo to nie rodzina, to umowa cywilna, warto mieć to na uwadze. Odpowiedz Link Zgłoś
cudko1 Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 20.06.22, 13:31 jeszcze mozna byc pewnym podatkow i smierci Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 20.06.22, 13:41 >jeszcze mozna byc pewnym podatkow Sprawdzić, czy nie Kraśko. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 19.06.22, 22:07 Gdyby facet był bogaty - byłabym pewna😀. Ale zejdźmy na ziemię - przy średniej krajowej - po co? Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 20.06.22, 13:12 haha coo? Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 21.06.22, 11:43 Jak to co? Pragmatyzm to zaleta, nie wada . Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 19.06.22, 22:24 Ale pewne czego? Odpowiedz Link Zgłoś
olpa7 Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 19.06.22, 22:26 Że chcecie to zrobić, nie miałyście żadnych myśli że może to zły ruch. Ja się boje ze znowu się pomyle chociaż jest to zupełnie inny człowiek niż ex. W zasadzie nie wiem czym się kierowałam wychodząc wtedy za mąż bo wszystko krzyczało żeby tego nie robić. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 21.06.22, 08:55 To może jednak przeanalizuj, co tobą kierowało, bo póki co ani nie wiesz, dlaczego wzięślub ślub, ani dlaczego nie chcesz kolejnego. Ślub to nie wyrok, jak się pomylisz, to się rozwiedziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
olpa7 Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 21.06.22, 09:28 Czym się wtedy kierowałam? Chciałam mieć rodzinę i ex wydawał się odpowiedzialny. W sumie takie jest, wiedziałam że niczego mi przy nim nie zabraknie materialnie. Gorzej z uczuciami. Tu sytuacja jest inna. Jestem samodzielna, finanse chcemy mieć oddzielne. Jednak jest moim najlepszym przyjacielem, mogę powiedzieć mu wszystko, zawsze mnie zrozumie. Różnimy się od siebie bardzo a zarazem bardzo siebie przypominamy. I wiem że zawsze o mnie zadba tylko czasami nie potrafię mu wytłumaczyć czego oczekuję. Nie chce kolejnego tylko dlatego że nie chce się znowu rozwodzić bo rozwód był straszny. A niestety przed rozwodem na 100% uchroni mnie tylko brak ślubu. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki_w_kwiatki Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 21.06.22, 12:03 To nie wychodź za mąż, proste. Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 21.06.22, 09:00 To pomyśl o tym pragmatycznie: - czy finansowo będzie Wam wygodniej, np w razie dziedziczenia też - czy potrzebujecie się często reprezentować w instytucjach, bankach, potrzebujecie wglądu w dokumentację swoją itp. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 19.06.22, 22:26 Pewne czego? Ze chce być z tym facetem? Ze chce sie starać, żeby nasz związek był „zgodny, szczęśliwy i trwały”? Tak. Ze to aż po grób? Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 19.06.22, 22:40 A za pierwszym razem byłaś pewna? Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 19.06.22, 22:42 majenkir napisała: > A za pierwszym razem byłaś pewna? > Ja za pierwszym byłam Odpowiedz Link Zgłoś
olpa7 Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 19.06.22, 22:49 Nie byłam, zresztą zerwałam z nim i wróciliśmy do siebie bo mi się nudziło. Byłam młoda i głupia. Wydawało mi się że nie znajdę nikogo lepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
aluap1980 Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 20.06.22, 13:10 Nie byłam pewna biorąc drugi ślub, za pierwszym razem też nie byłam pewna. Nie żałuję drugiego ślubu, ten związek jest dużo bardziej udany iż pierwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 20.06.22, 13:19 Dopiero drugi slub ma sens. Pierwszy to jak proba generalna czy jakos tak Odpowiedz Link Zgłoś
aluap1980 Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 20.06.22, 13:29 he he he tak pierwszy był próbą generalną. A tak na prawdę to za pierwszym razem w ogóle tego nie przemyślałam, poszłam na spontan, byłam młoda i naiwna. Za to drugi ślub był dobrze przemyślany. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 20.06.22, 22:09 Dlatego ja najpierw pozylam z mężem 7 lat, mieliśmy dom, dziecko i potem dopiero ślub. Czyli próba generalna 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 20.06.22, 18:36 tak za każdym razem Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 20.06.22, 18:46 Nigdy nie byłam pewna, czy chcę, który to stan płynnie przeszedł w pewność, że nie chcę 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 20.06.22, 22:06 Jestem w pierwszym i oby jedynym małżeństwie. Mam dzieci, więc drugi ślub (gdybym z jakiegoś powodu została stanu wolnego) mnie nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 21.06.22, 08:51 Ale pewna czego? Że się nie rozstaniemy, że to już ostatni ślub, że będziemy razem do końca życia? Oczywiście, że nie, co za pomysł. W ogóle o tym nie myślałam, co ma ślub z tym wspólnego? Można sie starzeć razem i bez ślubu. Dla mnie ślub to wyłącznie praktyczna instytucja, układ ułatwiający życie i wiele codziennych spraw i podchodzę do niego czysto pragmatycznie. Do rozwodu też. Odpowiedz Link Zgłoś
olpa7 Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 21.06.22, 08:56 Czysto pragmatycznie moim zdaniem ślubu nie potrzebujemy. I tak zrobimy rozdzielność. Dzieci też mieć nie planujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 21.06.22, 11:11 Tzn. kiedy zrobicie rozdzielność, skoro nie będziecie brać ślubu? Poza tym rozdzielność nie wyklucza przecież różnych innych zobowiązań/profitów wynikających z małżeństwa. A partnerowi dlaczego zależy na ślubie? Odpowiedz Link Zgłoś
olpa7 Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 21.06.22, 11:18 Przecież jeśli się zdecydujemy na ślub to zrobimy rozdzielność. Partnerowi zależy bo po prostu chce żebym była jego żona a nie do końca życia partnerka czy tam konkubiną. Odpowiedz Link Zgłoś
olpa7 Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 21.06.22, 11:19 No i on nie miał nigdy żony, stąd może ta fascynacja xd Odpowiedz Link Zgłoś
trampki_w_kwiatki Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 21.06.22, 12:08 Ło Jeżu, to na cholerę wam ten ślub, skoro nie chcecie mieć dzieci i planujecie rozdzielność. Jeśli nie macie swojego potomstwa to jeszcze luz, ale jeśli macie dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 21.06.22, 14:44 Rozdzielność to rozdzielność, a dziedziczenie swoją drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
tryggia Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 21.06.22, 09:45 Jedna moja znajoma była 6 razy pewna. Odpowiedz Link Zgłoś
taniax Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 21.06.22, 09:49 Tak bo 25 lat temu nikt nie dostawał świergla do głowy od nadmiaru i tak dużej możliwości wyboru drogi życiowej, dziś trudno się zdecydować a tym bardziej zadeklarować stałość bo jest zbyt wiele możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Byłyście pewne ponownie wychodząc za mąż? 21.06.22, 11:41 Tak w 80% wystarczyło bo to bardziej ze względów praktycznych się hajtnęłam. Po ślubie tak samo jak przed, dopiero urodzenie pierwszego dziecka spore zmiany wprowadziło. Odpowiedz Link Zgłoś