korniz 20.06.22, 13:48 Kto stosuje i czy faktycznie dłużej utrzymuje się zapach ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: Mycie podłóg płynem do płukania 20.06.22, 14:25 Mam nadzieję, że nikt, przecież płyny do płukania dają poślizg. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Mycie podłóg płynem do płukania 20.06.22, 14:27 Zależy, co się ma na podłodze Nie, nie myję płynem do płukania, ale może spróbuję? Swoją drogą - po co pytać o taką rzecz? Nie prościej samemu sprawdzić "czy faktycznie dłużej utrzymuje się zapach"? Przecież to żadnych nakładów nie wymaga. Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: Mycie podłóg płynem do płukania 20.06.22, 14:39 Dziś czytałam o zastosowaniu. Jeszcze nie zdazylam wypróbować. Piszą, że podlogi są lepiej umyte , pachną. Można myć kabiny ,płytki, naczynia ,czyścić patelnię. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Mycie podłóg płynem do płukania 20.06.22, 14:56 Serio? I chcesz, by ci patelnia woniała syntetycznym zapachem kwiatów? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Mycie podłóg płynem do płukania 20.06.22, 15:17 te zapachy są mega szkodliwe powinny być już dawno zakazane. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mycie podłóg płynem do płukania 20.06.22, 20:22 Są zakazane w kosmetykach. W chemii gospodarczej nie ma jak ich zakazać. Taki np. Lilial moze byc do 0,3%. Jest silnie działający szkodliwie na rozrodczość i w kosmetykach jest zabroniony. Wszystkie płyny do płuykania czy do podłóg pachnące białymi kwiatami go zawierają. Niestety inne kompozycje też ( ostatnio malina-mięta).... Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 19:22 A ja lubię konwaliowy zapach i płyny konwaliowe do podłóg kupuje. Mówisz, że lepiej jak przerzucę się na np różowe kwiatki? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Mycie podłóg płynem do płukania 20.06.22, 15:27 Naczynia plynem do płukania?! Nie wiem, kto to wymyśla i po co, ale że znajdują się takie, co te bzdety biorą na serio? 🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mycie podłóg płynem do płukania 20.06.22, 20:20 Nie!!! Nie myjcie tym naczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Mycie podłóg płynem do płukania 20.06.22, 20:26 I jest dopuszczony do kontaktu z żywnością?? Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 17:07 Patelnię??? Zasadniczo patelnię równie dobrze jeśli nie lepiej można wyszorować domestosem, płynem do usuwania smarów z powierzchni silników, a także ziemią z trawnika przed domem. Nie wiem kto produkuje takie goovniane rady jak "myjcie patelnie płynem do płukania tkanin", a jeszcze bardziej nie wiem, kto się tym może ekscytować. Ktoś, kto NIE OGARNIA że istnieją płyny do mycia naczyń? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 19:00 Patelnie? A to ma certyfikat dopuszczenia do kontaktu z żywnością? Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Mycie podłóg płynem do płukania 20.06.22, 15:25 >Przecież to żadnych nakładów nie wymaga. Jak to żadnych? Trzeba iść do sklepu (czas) i kupić płyn do płukania (pieniądze). Co gorsza, jeśli nie ma jednorazowych saszetek to trzeba kupić całą butlę (środowisko). Bo chyba nie sądzisz, że każdy ma w domu płyn do płukania? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 18:59 Jak to nie wymaga nakładów? Za darmo dają? Nie używam płynów do płukania, musiałabym kupić. To chyba juz lepiej kupić środek przeznaczony do tego czego potrzebuję. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Mycie podłóg płynem do płukania 20.06.22, 15:13 To chyba jak już wszystkiego zabraknie. Wczoraj robiłam pranie w proszku do zmywarek, bo nawet eco sreko plyn z orzechów piorących mi się skończył. Mialam wybór: mydło albo proszek do mywarki. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Mycie podłóg płynem do płukania 20.06.22, 15:16 Zdradzam patent na przyszłość: szampon. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Mycie podłóg płynem do płukania 20.06.22, 20:17 Mąz myje najmniej pachnącym płyn do podłóg (eco z Lilda zapach czarnej porzeczki). Nienawidzę zapachowych płynów. Jak raz umył jakimś Ajaxem...to 2 razy leciałam mopem z czystą wodą zeby to zmyć. Nie polecam też mycia płynem do płukania, bo niestety stosowany jest w nich Lilial, który został zakazany w kosmetykach ze względu na szkodliwe działanie. Raz na jakis czas nie zaszkodzi ale regularnie to bym wąchać nie polecała Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Mycie podłóg płynem do płukania 20.06.22, 20:42 Frosch ma eko płyn na mydle marsylskim. Pachnie niezbyt mocno i mydłem. Ja zwykle używam eko savon noir w płynie (praktycznie bezzapachowe), ale nie wiem, czy jest do kupienia w Polsce (bo Frosch jest). Odpowiedz Link Zgłoś
banicazarbuzem Re: Mycie podłóg płynem do płukania 20.06.22, 22:17 Ja polecam lanolinę, świetnie myje okna i efekt czystych szyb długo się utrzymuje Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 10:16 Lanolinę? przecież to rodzaj tłuszczu czy wosku, jak to ma myć okna? Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 12:24 kk345 napisała: > Lanolinę? przecież to rodzaj tłuszczu czy wosku, jak to ma myć okna? Od tłuszczu szyby aż błyszczą pewnie. Ja spróbuję następnym razem smalcu Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 17:53 O, ja też mam porzeczkowy z Lidla. Dobrze, że approved jako bezpieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 10:06 Używam mało pachnącego płynu do płukania dla dzieci i alergików, po co te syntetyczne smrody roznosić na inne powierzchnie w domu? Co to ma dać? Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 10:24 latarnia_umarlych napisał(a): > Co to ma dać? Efekt czystości. Kiedyś czytałam o patencie smarowania żarówek olejkiem eterycznym, niby że jak pachnie to jest wrażenie posprzątania. Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 10:53 borsuczyca.klusek napisała: > latarnia_umarlych napisał(a): > > > Co to ma dać? > > > Efekt czystości. Lubię czystą podłogę, ale do tego mam płyn do mycia i ocet cytrusowy (polecam swoją drogą, robię od razu kilka litrów, szyby myję tylko tym). Kiedyś czytałam o patencie smarowania żarówek olejkiem eterycz > nym, niby że jak pachnie to jest wrażenie posprzątania. > Nie byłam pewna, czy się ze mnie nie nabijasz, więc wyszukałam to aromatyzowanie żarówek i znalazłam porady, żeby pryskać żarówki i firany perfumami, żeby uzyskać w domu "pięknie pachnący klimat". Niech mi ktoś powie, że ematka nie poszerza horyzontów. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 12:31 Trzeba uważać czym się te żarówki aromatyzuje bo efekt może być różny. Mi się wychlapal w przedpokoju olejek goździkowy (ponoć kleszcze go nie lubią, smaruje nim psie akcesoria) i teraz co wchodzę do domu to mam chęć na grzańca. Ogólnie olejkow używam, zima czasami kładę wacik na kaloryferze. Po prostu ładnie pachnie i bez związku z czystością. Perfumami się psikam ot tak bo je lubię, a nie żeby udawać, że jestem czysta. Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 15:00 mid.week napisała: > Trzeba uważać czym się te żarówki aromatyzuje bo efekt może być różny. Mi się w > ychlapal w przedpokoju olejek goździkowy (ponoć kleszcze go nie lubią, smaruje > nim psie akcesoria) i teraz co wchodzę do domu to mam chęć na grzańca. ❤️!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 12:08 Masakra. Dla mnie efekt czystości daje brak zapachu. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 10:42 Z tym płynem to nie chodziło o zapach, tylko ponoć kurz tak nie osiada Ogólnie - płynu do płukania nie kupuję. Odpowiedz Link Zgłoś
hummorek Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 11:02 To już lepiej kupić oczyszczacz powietrza, też kurz mniej osiada. I jeszcze powietrze lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2020 Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 11:04 To jak nie osiada to gdzie się podziewa? Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 12:32 hummorek napisała: > W filtrze? Ale jaki to ma związek z płynem do płukania na podłodze? Odpowiedz Link Zgłoś
hummorek Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 15:14 Taki, że płyn jest bez sensu 🤷 I taki, że wyszedł temat kurzu. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 13:34 Pewnie fruwa i osiada tam, gdzie nie maźnięte płynem do płukania Ponoć, jak się taką ścierką na mokro z płynem do płukania przejedzie po meblach, czy podłodze to ten kurz sie tak nie zbiera, co może mieć związek z poślizgiem - zjeżdza w inne mniej widoczne miejsca Zapach to chyba robią dyfuzory z patyczkami??? widziałam takie w zara home. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 13:38 Nie z poślizgiem, tylko z elektrostatyką (cząsteczki kurzu są odpychane, bo mają przeciwstawny ładunek elektryczny). Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 14:02 Ale ten kurz chyba cudownie nie znika? Tylko osiada gdzie indziej. Bo chyba do sąsiada nie pielgrzymuje? Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 19:13 kropkaa napisała: > Ale ten kurz chyba cudownie nie znika? Tylko osiada gdzie indziej. Bo chyba do > sąsiada nie pielgrzymuje? Oczywiście, że nie znika i osiada gdzie indziej, najczęściej pewnie na dywanach i firankach. W tym "patencie" pewnie chodzi o to, żeby gładkie części mebli wolniej się pokrywały kurzem, bo tam najbardziej rzuca się w oczy (ale elektrostatyczne i opóźniające osiadanie kurzu są obecnie praktycznie wszystkie spraye, płyny i pasty do czyszczenia mebli, w dodatku te środki specjalnie do nich przeznaczone dodatkowo je nabłyszczają, zabezpieczają i konserwują, więc zastępowanie ich płynem do płukania jest kompletnie bez sensu). Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 14:07 O! fajniej brzmi, niż w ujęciu laika. Czyli coś tam jednak jest na rzeczy z tym płynem Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 14:18 Świetnie myło mi się okna płynem do spryskiwaczy do aut. Przeceniali 5l kanistry na 3,99zł. A wiadomo jak się paskudzi przednie okno auta i wycieraczki muszą to zgarnąć i litr płynu do okien był przy tym malutki. Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczek12345 Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 11:26 A co z tym kurzem się dzieje? Wyparowuje? Przecież to bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 19:03 Osiada na powierzchni, której nie umylas płynem do płukania. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 11:35 Ja stosuję boraks dzięki czemu mop mi nie gnije i dodaję trochę płynu do prania eko ale mi na sztucznym zapachu w ogóle nie zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 12:16 Płyn do płukania nie ma czasem za mało składników myjących, detergentów? Bo z podłogi trzeba ściągnąć warstwę brudu, nie pomiziać ją pachnidłem. Zdarzało się że zabrakło mi płynu do prania, wtedy korzystałam z płynu do naczyń (pranie ręczne). Stosuję go też do mycia podłóg. Oraz do mycia bardzo brudnych rąk. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 12:24 Za PRL to w ogóle zmywało się podłogi ciepłą wodą z Ludwikiem (przypomniałaś mi). Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 17:49 Za PRL wszystko Ludwikiem, a ja jako relikt ancien regime obskakuję wszystko przy pomocy Fairy - metoda ta sama, ale specyfik inny bo Ludwik do jakiegoś gościa przykruchtowego należy Jak mi zabraknie płynu do podłóg to myję płynem do naczyń, a okna czy futryny regularnie nim właśnie. W stanie wojennym zdarzało mi się myć włosy Ludwikiem, kto przeżył ten zrozumie. Nie, obecnie nie mieszkam w jeziorze Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 19:17 Też często używam płynu do naczyń do mycia wszystkiego, a teraz we Francji również ichniego czarnego mydła, to taki ich uniwersalny środek do mycia wszystkiego (i stary jak świat). Lubię płyny do naczyń Froscha Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: Mycie podłóg płynem do płukania 21.06.22, 17:26 Ja stosuję od lat. Ale tylko dlatego, żeby podłogi się nie elektryzowały. Pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś