triss_merigold6
20.06.22, 15:28
Temat trudny do ujęcia w sposób nie prowokujący zarzutów o propagandę na rzecz Rosji, niemniej zaczynają pojawiać się jakieś informacje.
Po pierwsze korupcja i rozkradanie nie wiadomo jak dużej części pomocy humanitarnej.
oko.press/pomoc-humanitarna-dla-ukrainy-defraudacja/
Ukraina przed atakiem rosyjskim przez dekady była państwem skorumpowanym i zoligarchizowanym na każdym poziomie, na skalę wschodnią, nie do wyobrażenia w Polsce. Wojna i chaos raczej wzmacniają patologiczne zjawiska niż osłabiają więc szaber, robienie interesów na dostawach, sprzedaż sprzętu i produktów przekazywanych w darach pojawiły się od razu (nie zmienia to zasadności pomocy międzynarodowej i wolontariuszy).
Niekontrolowany napływ mężczyzn, którzy uciekli przed wojskiem.
www.bankier.pl/wiadomosc/Lapowka-za-ucieczke-z-Ukrainy-Do-Polski-mialo-wjechac-ponad-400-tys-mezczyzn-objetych-mobilizacja-8354784.html
www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,28565796,kilka-tysiecy-dolarow-lapowki-za-ucieczke-z-ukrainy-jestem.html
Z jednej strony - trudno się dziwić, działają racjonalnie we własnym i swoich rodzin interesie, a skala korupcji na Ukrainie sprzyja.
Z drugiej strony - w interesie państw, których granice przekraczają, w tym Polski, jest przynajmniej podjęcie prób monitorowania przepływów ludzi, zwłaszcza mężczyzn, którzy nie mają konkretnego statusu (pracownik, student) i zwłaszcza mężczyzn, których można podejrzewać o dezercje z frontu.
Generalnie, IMO przestępczość polsko-ukraińska wzrośnie jak na Ukrainie wygasną działania wojenne, stamtąd napłynie broń i weterani (jak po wojnie w byłej Jugosławii), tam, biorąc pod uwagę skalę zniszczeń, będzie zapotrzebowanie na wszystko - materiały do odbudowy, sprzęt, towary codziennego użytku etc. Czyli wzrośnie przestępczość od poziomu ustawiania gigantycznych kontraktów, po drobną.
Nigdzie nie znalazłam analiz na okoliczność ww, ale może źle szukałam, niemniej służby powinny jakieś szacowanie ryzyk wytworzyć. Jestem dziwnie pewna, że te przyszłe ryzyka i zagrożenia w ogóle nie są brane pod uwagę.