Dodaj do ulubionych

autostrada, wypadek i ciąża

21.06.22, 15:19
Trafiacie na autostradzie na korek spowodowany wypadkiem, jesteście w ciąży i chce wam się siku, źle się czujecie w nagrzanym samochodzie, za 3 kilometry jest Stacja Benzynowa. Problem w tym że aby do niej dojechać trzeba jechać pasem awaryjnym, aby ominąć korek. Co robicie w takiej sytuacji, przewidując że korek może jeszcze być przez kilka godzin, bo służby dopiero przyjeżdżają na miejsce. Jedziecie pasem awaryjnym czy robicie siku na miejscu i próbujecie jakoś przetrwać w samochodzie lub na poboczu?
Obserwuj wątek
    • mamkotanagoracymdachu Re: autostrada, wypadek i ciąża 21.06.22, 15:22
      Robię siku za krzakami i włączam klimatyzacje.
      • bylam.stara.mostowiakowa Re: autostrada, wypadek i ciąża 21.06.22, 15:24
        Pas awaryjny nie służy do jazdy.
        • mamkotanagoracymdachu Re: autostrada, wypadek i ciąża 21.06.22, 15:25
          bylam.stara.mostowiakowa napisała:

> Pas awaryjny nie służy do jazdy.

Ale to do mnie miało być?
          • bylam.stara.mostowiakowa Re: autostrada, wypadek i ciąża 21.06.22, 15:27
            mamkotanagoracymdachu napisała:

> bylam.stara.mostowiakowa napisała:
            >
            > > Pas awaryjny nie służy do jazdy.
            >
            > Ale to do mnie miało być?
            Nie, do autorki wątku. Zakłada taki wątek, że nie jestem pewna czy w ogóle wie jakie jest przeznaczenie tego pasa, więc niosę jej kaganek oświaty. A może krużganek oświaty?
            • mamkotanagoracymdachu Re: autostrada, wypadek i ciąża 21.06.22, 15:29
              To może tym kagankiem dałabyś radę oświetlić meandry drzewka i podpiąć swoją wypowiedz pod post startowy?
    • kryzys_wieku_sredniego Re: autostrada, wypadek i ciąża 21.06.22, 15:24
      Idąc tym rokiem myslenia to wszycy kierowcy którzy na "pokładzie" mają małe dzieci, żony w ciąży mogli by jechać pod prąd.
      A dalej patrzac, to kierowcy tirów przewożący zwierzęta też mogą.
      Również osoby niepelnosprawne, itp.
      Idę siku do rowu.
      A jak się czuje kiepsko to proszę o pomoc policję.
      • hanusinamama Re: autostrada, wypadek i ciąża 21.06.22, 18:07
        Albo starszą babcię...albo cukrzyka, astmatyka ...
    • mrs.solis Re: autostrada, wypadek i ciąża 21.06.22, 15:27
      Robie siku na miejscu.
    • woman_in_love Re: autostrada, wypadek i ciąża 21.06.22, 15:30
      sikam do woreczka

woreczek pod drona

a potem lece dronem I zrzucam siki na glowy sprawcow korka
      • mamkotanagoracymdachu Re: autostrada, wypadek i ciąża 21.06.22, 15:34
        woman_in_love napisała:

> sikam do woreczka
        >
        > woreczek pod drona
        >
        > a potem lece dronem I zrzucam siki na glowy sprawcow korka

A nie na sąsiada, co pali na balkonie?
        • arthwen Re: autostrada, wypadek i ciąża 21.06.22, 16:09
          Myślę, że robi więcej siku dziennie niż jedno, wystarczy i dla sąsiada.
        • woman_in_love Re: autostrada, wypadek i ciąża 21.06.22, 16:30
          w ciąży leje się ciurkiem
        • iwoniaw Re: autostrada, wypadek i ciąża 21.06.22, 16:31
          Sąsiadowi palaczowi wysyla przeciez kupy psa, pisala o tym 🤣
          Woman, który producent dronów cię wynajął do kryptoreklamy? 😀
          • woman_in_love Re: autostrada, wypadek i ciąża 21.06.22, 16:37
            nie mogę napisać, tutejsze modki to świruski antyspamowe i zaraz dadzą mi bana
            • iwoniaw Re: autostrada, wypadek i ciąża 21.06.22, 16:45
              woman_in_love napisała:

> nie mogę napisać, tutejsze modki to świruski antyspamowe i zaraz dadzą mi bana

Wiedzialam, że się nie przyznasz, ze pracujesz dla Chińczyków.
    • geez_louise Re: autostrada, wypadek i ciąża 21.06.22, 15:42
      Nie ma wolnego pasa awaryjnego, bo samochody robią korytarz życia na środku i awaryjny nie jest już przejezdny.

Jak lubisz trollowac i masz ochotę na jateczkę ciężarne vs. lambadziary plus stare baby, to może zabierz się za temat który znasz.
    • mid.week Re: autostrada, wypadek i ciąża 21.06.22, 15:43
      sprawdzam co mówi internet o pasie awaryjnym. A mówi tak:

"Pas awaryjny nie bez przyczyny został wyznaczony przy drogach szybkiego ruchu. Według przepisów służy przede wszystkim do postoju tych pojazdów, które zostały unieruchomione i nie mogą kontynuować podróży z uwagi na wystąpienie usterki lub po kolizji. Poza niezależnymi przyczynami, na pas awaryjny wjeżdżać nie można".

"Czemu na pas awaryjny nie można wjechać np. w celu wyprzedzenia innego użytkownika ruchu? Bo to ekstremalnie niebezpieczne"

zastanawiam się czy poruszanie się 30km/h rzy zablokowanej trasie bedzie dla kogoś "ekstremalnie niebezpieczne". Chyba nie, bo jak zacznie wyć za mną syrena karetki to wcisnę sie w pierszą lukę pomiedzy inne auta.

"Niekiedy zdarza się, że kierujący pojazdami omijają zator drogowy który utworzył się na pasach ruchu autostrady, wykorzystując pobocze. Jest to wykroczenie wykorzystania drogi w sposób niezgodny z przeznaczeniem"

"Kiedy pojazd obsługi drogi jest widoczny, oznakowany sygnałami świetlnymi i jedzie powoli, to nie stanowi zagrożenia na pasie awaryjnym tak dużego, jakie stanowiłby na jezdni. Również nielogiczne byłoby zachowanie kierowcy, który, pomimo iż może kontynuować jazdę, ale z prędkością poniżej minimalnej (na autostradzie 40 km/h), zatrzymuje się kilkaset metrów przed zjazdem z autostrady lub parkingiem MOP. Stojący pojazd, nawet na pasie awaryjnym, byłby większym zagrożeniem czy utrudnieniem niż jadący tym pasem przez kilka, czy nawet kilkanaście minut. Oczywiście traktując przepisy literalnie, taka jazda jest wykroczeniem, jednak trudno wyobrazić sobie policjanta, który nie zrozumiałby tej sytuacji."

albo omdlewjącej kobiety z brzuchem....?

W razie gdyby policjant nie był wyrozumiały to:
      "Ile wynosi mandat za jazdę pasem awaryjnym? Tak naprawdę opcji jest kilka. Po pierwsze funkcjonariusz może zakwalifikować czyn jako nieuprawnione korzystanie z pasa awaryjnego. W takim przypadku mandat sięgnie 300 zł, ale nie będzie oznaczał punktów karnych. Bardziej złośliwy policjant uzna, że prowadzący popełnił wykroczenie polegające na niestosowaniu się do znaków drogowych. A czyn taki jest obwarowany karą dochodzącą do 500 zł i 1 punktem karnym."

Sprawdzam stan konta, ilośc krzaków wokół i podejmuję decyzję.
    • figa_z_makiem99 Re: autostrada, wypadek i ciąża 21.06.22, 15:49
      Nie ruszam się w dłuższą trasę bez sprawnej klimatyzacji. Kiedyś sikałam za drzwiami samochodu.
    • majenkir Re: autostrada, wypadek i ciąża 21.06.22, 16:29
      Kiedyś w takiej sytuacji (korek, ciąża, siku) wysikałam się w aucie w pieluchy córki 😂😂. Ponad 20 lat minęło, a ja dalej pamiętam w którym dokładnie to miejscu było.
    • sandy_cheeks Re: autostrada, wypadek i ciąża 21.06.22, 16:57
      Zapewne wysikałabym się na poboczu celując w trawkę (zakładam, ze ruch stoi całkowicie). Konkubin by dzielnie osłonił jakaś kurtka moja dudę…
      • beata985 Re: autostrada, wypadek i ciąża 22.06.22, 21:53
        sandy_cheeks napisała:

> Zapewne wysikałabym się na poboczu celując w trawkę (zakładam, ze ruch stoi cał
        > kowicie). Konkubin by dzielnie osłonił jakaś kurtka moja dudę…

No właśnie....że faceci w ogóle nie rozkminiają tej kwestii...idą i szczyją gdzie popadnie.... co tam korek jakiś
    • arabelax Re: autostrada, wypadek i ciąża 21.06.22, 17:38
      Czym sie rozni kobieta w ciazy, ktra chce siku, od innej osoby, ktora tez chce siku?

Na miejscu zrobiłbym, przy aucie/w rowie etc
      • bi_scotti Re: autostrada, wypadek i ciąża 21.06.22, 17:50
        arabelax napisał:

> Czym sie rozni kobieta w ciazy, ktra chce siku, od innej osoby, ktora tez chce
        > siku?

Point! Nie mam wstydu, gdy potrzebuje sie wysikac, moge to zrobic na srodku drogi - pure fizjologia, nothing exciting!
        Brak A/C bywa uciazliwy (zepsuty? nie ma w aucie?) - lesson for next time gdy sie czlowiek bedzie wybieral latem w dluzsza droge: albo naprawic, albo pozyczyc auto ze sprawnym A/C.
        Shoulder nie jest do jazdy - gdyby wspomniana w pierwszym poscie teoretyczna kobieta w ciazy zaczela rodzic, kierowca powinien zjechac na shoulder i wezwac pomoc (moga to tez zrobic inni uziemieni w korku kierowcy jesli kierowca podrozujacy z juz wtedy rodzaca np. nie ma cell phone albo zaczyna odchodzic od zmyslow z powodu upalu & porodu). Simple. Cheers.
        • majenkir Re: autostrada, wypadek i ciąża 21.06.22, 17:54
          bi_scotti napisała:
          > Point
          !

Chyba żartujesz? Ja mogę trzymać i 12 godzin jak zajdzie potrzeba. W przypadku, o którym wyżej pisałam, myślałam że umrę
          • bi_scotti Re: autostrada, wypadek i ciąża 21.06.22, 19:21
            Good for you smile Ja nie moge. To znaczy moge dlugo ale przychodzi moment, w ktorym ani ulamka sekundy dluzej - musze JUZ! big_grin Sorry, chyba za duzo info jak na ematka - na pewno mi to wyznanie kiedys ktos wypomni/przypomni wink Anyway, czy w ciazy, czy nie w ciazy, podejrzewam, ze gdybys siedziala w tym korku i wlasnie minelo tych 12 godzin, to tez osiagnelabys stan "NOW" i ani momencika dluzej - nawet na najbardziej experienced fizylierki nachodzi ta chwila i wtedy juz tylko mozna sikac po nogach/w pieluche/w krzakach/na srodku Placu Trzech Krzyzy (prosze nie pytac o details!) etc. wink Cheers.
      • maleficent6 Re: autostrada, wypadek i ciąża 21.06.22, 23:31
        arabelax napisał:

> Czym sie rozni kobieta w ciazy, ktra chce siku, od innej osoby, ktora tez chce
        > siku?
        >
        > Na miejscu zrobiłbym, przy aucie/w rowie etc

Kobieta w ciąży często ma mniejszą kontrolę nad zwieraczami. Zaawansowana ciąża to dodatkowy ciężar uciskający na pęcherz. A jak się ten ciężar zaczyna ruszać to już w ogóle...
    • 3-mamuska Re: autostrada, wypadek i ciąża 21.06.22, 18:09
      Jeśli ktoś jest w aucie staram się zejść na pobocze w cień. Lub dotrzeć do stacji benzynowej. W bezpieczny sposób.
    • panna.nasturcja Re: autostrada, wypadek i ciąża 21.06.22, 18:29
      Mam klimatyzację w samochodzie, polecam na upały.
    • angazetka Re: autostrada, wypadek i ciąża 21.06.22, 19:27
      Siku to mi się zawsze chce i bez ciąży, więc nie łamię przepisów, tylko załatwiam potrzeby w krzaczkach.
    • larix_decidua77 Re: autostrada, wypadek i ciąża 22.06.22, 18:21
      Ja w zaawansowanej ciąży podarowałam sobie ważną podróż właśnie z takich względów.
    • berdebul Re: autostrada, wypadek i ciąża 22.06.22, 19:36
      Mam kaczkę w samochodzie, z przystawką dla obydwu płci. Kto potrzebuje, ten się odsika.
      Jeżeli dzieje się coś złego, to informuję służby i zabierają mnie korytarzem życia. Blokowanie pasa awaryjnego to ryzyko utknięcia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka