iberka 22.06.22, 10:52 Nie wiem czy ratownica mnie bardziej bawi czy zastanawia .....bo jednak myślałam, że żeński odpowiednik ratownika, to ratowniczka. Pora na powrót do szkoły? P.S. generalnie żeńskie wersje zawodów nie przemawiają do mnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iberka Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 10:52 Ach, i bez linku wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,28605258,zapnij-pasy-kapoka-nie-walcz-z-pradem-ratownica-medyczna.html#s=BoxOpMT Odpowiedz Link Zgłoś
bramstenga Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:15 A przeczytałaś artykuł? Ane SAMA tak się określa, argumentując, że praca w ratownictwie jest ciężka i brudna. Tak się składa, że byłam u niej na szkoleniu z ratownictwa w żeglarstwie (włącznie z szyciem ran i ewakuacją z naprawdę płonącego jachtu na wodzie) . Gdybym miała znaleźć się w niebezpieczeństwie, chciałabym, żeby była gdzieś w okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:29 Otóż to. Sama mówi, że słowo ratownica budzi niepokój, respekt, ratowniczka klimat lekkiego uśmiechu. Miła zgrabna pani w kostiumie ( moja interpretacja. A tu chodzi o mega poważną pracę. Słyszałam ją kiedyś w innym wywiadzie i zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie. Mocny i zdecydowany człowiek, budzi zaufanie. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 12:29 Ratowniczek- ratowniczka Ratownik- ratownica. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 12:31 Mnie ratowniczka uspokaja. Ratownica kojarzy mi się z poludnicą. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 16:12 Przeczytałam i nadal ratownica ani argumentacja feministyczna nie przemawia do mnie. Ratownica brzmi oschle, ostro. Odpowiedz Link Zgłoś
snaefrid Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 17:03 iberka napisała: > Przeczytałam i nadal ratownica ani argumentacja feministyczna nie przemawia do > mnie. > Ratownica brzmi oschle, ostro. A ty uważasz, że kobiety można nazywać tylko miękko i puszyscie? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 17:11 Zwłaszcza że babka z wywiadu "w pierwszych słowach" tłumaczy, dlaczego akurat ona lubię formę "ratownica". Ale nie, za oschle jest. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 18:38 Dla mnie za oschle . Lubię poznawać zdanie innych więc im więcej ludzi tym ciekawiej. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:49 Mhm i po przeczytaniu tego w głowie została ci tylko ratownica....to mnie dziwi, ze tyle osób sie topi ze swojej głupoty Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 10:53 Jeszcze do kompletu gościni. Nie znoszę tego słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
akn82 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 16:14 A czemu nie przyjęło się gościówa? Z ciekawości Pytam bo to moje ulubione Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 16:28 Bo język polski nie przewiduje takiej formy tworzenia feminatywów Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 16:35 akn82 napisał(a): > A czemu nie przyjęło się gościówa? Z ciekawości Pytam bo to moje ulubione Może właśnie temu, że było już wyeksploatowane przez młodzieżowy slang w latach dziewięćdziesiątych Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 16:46 U Muszyńskiej - Hoffmanowej istniała w tych rzekomo antycznych listach forma "gościa". Do panienek na Wilanowie czy gdzieś tam przyjechała ciotka i opis brzmi właśnie z użyciem "przyjechała szacowna gościa", czy jakoś podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 10:58 Też uwielbiam. Trzeba kochać język(i), żeby zrozumieć wartość tego słowa Odpowiedz Link Zgłoś
kloi0505 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 10:58 Ja też. Ale chyba tyko TVN go używa. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:02 Nie, nie tylko. Nie słuchasz radia? Odpowiedz Link Zgłoś
kloi0505 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:16 W tych stacjach, które słucham nie używają. A w których używają? Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 21:42 w radiu Nowy Świat i w 3 5 7 Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:07 Nie, nie tylko. W moim radiu używają Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:11 anilorak174 napisała: > Jeszcze do kompletu gościni. Nie znoszę tego słowa. też nie lubię, od razu przed oczami mam stateczną, grubawą matronę w koronkach. gdybym była osoba medialną to życzyłabym sobie byc przedstawiana jako gościówa. Gościówą specjalna naszej dzisiejszej audycji jest pani... normalnie słyszę to uszami wyobraźni. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:14 tez nie cierpie i milosc do jezykow nie ma tu nic do rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 12:31 Bardzo lubię to słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 13:58 anilorak174 napisała: > Jeszcze do kompletu gościni. Nie znoszę tego słowa. Piekne slowo! Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 21:43 połączenie pani i gościa. albo gospodyni. piękne to słowo jest. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 17:03 O tak, gościni to masakra! Odpowiedz Link Zgłoś
lisciasty_pl Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 18:54 anilorak174 napisała: > Jeszcze do kompletu gościni. Nie znoszę tego słowa. To jest makabra. Wydźwięk ma taki jak "facetka". Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Psycholożka, ratownica itp. 23.06.22, 12:50 Dlaczego? Przy piwie siedzą panie, gospodyni i gościni. Masz problem z gospodynią też? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 10:56 A do mnie na ogół przemawiają. I co tu zrobić? Natomiast rzeczywiście nie widzę powodu używania słowa "ratownica" zamiast "ratowniczka" Prawnik- prawniczka, ratownik- ratowniczka. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:38 Ratowniczka - ratowniczek. Faktycznie, forma żeńska wygląda na zdrobnienie od męskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 13:21 daniela34 napisała: > A do mnie na ogół przemawiają. I co tu zrobić? > Natomiast rzeczywiście nie widzę powodu używania słowa "ratownica" zamiast "rat > owniczka" Prawnik- prawniczka, ratownik- ratowniczka. hm... robotnik-robotnica, pracownik-pracownica, czarownik-czarownica, roznie sie plecie na tym bozym swiecie ps - gdyby ktokolwiek za moich uczniowskich czasow nazwal mnie uczenniczka zamiast uczennica, edukacje konczylabym zapewne w poprawczaku ! Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 13:45 Ależ nie twierdzę, że końcówka "ica" nie jest stosowana, tylko że jakoś tak się to plecie, że ukształtowała się forma ratowniczka i prawniczka i nie widzę powodu, żeby to zmieniać w powszechnym użyciu, natomiast rozumiem że pani na potrzeby własne tak woli i ok. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 13:49 Mhm...bolesna. Albo dławica (piersiowa). Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 14:11 Bolesna to Matka Boska. Dławica i Krztusiec, ładne imiona. Krztusiu, co tam dzisiaj w przedszkolu, zadławiłeś ładnie Dusię? Odpowiedz Link Zgłoś
kloi0505 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 10:58 A czy od słowa trup wersja żeńska to trupka? Bo nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 23:31 Trupini jest super 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
kloi0505 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:44 Nieboszczka jest od nieboszczyka. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 12:05 Ojojoj, jak chciałoś błysnąć, a nie wyszło... W języku polskim istnieją 3 rodzaje. Trup to rodzaj męski i nie ma wersji żeńskiej. Nazwy zawodów dotyczą konkretnych ludzi, więc mają wersję żeńską i męską, ciężko żeby panią od matematyki nazywać nauczycielem. Pań sprzątających też nikt nie nazywa sprzątaczami. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 12:13 leosia-wspaniala napisał(a): > Ojojoj, jak chciałoś błysnąć, a nie wyszło... W języku polskim istnieją 3 rodza > je. Trup to rodzaj męski i nie ma wersji żeńskiej. Nazwy zawodów dotyczą konkre > tnych ludzi, więc mają wersję żeńską i męską, ciężko żeby panią od matematyki n > azywać nauczycielem. Pań sprzątających też nikt nie nazywa sprzątaczami. Kurcze a moja mama nieraz mówiła, że jest nauczycielem. I wiele jej koleżanek też tak się określa. Bo prawidłowa nazwa zawodu to nauczyciel, a nauczycielka to forma potoczna nauczyciela kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 12:23 >a nauczycielka to forma potoczna nauczyciela kobiety. Mam nadzieję, że ta mama nie uczyła polskiego, bo nie byłaby z ciebie dumna. Zobacz na stylistykę tego zdania, zobacz na pisownię. I ty próbujesz kogoś pouczać w kwestii języka polskiego... >Bo prawidłowa nazwa zawodu to nauczyciel Nauczyciel to mężczyzna, który uczy, nauczycielka to kobieta, która uczy. A nazwą potoczną to jest np. belfer. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 12:25 leosia-wspaniala napisał(a): > >a nauczycielka to forma potoczna nauczyciela kobiety. > > Mam nadzieję, że ta mama nie uczyła polskiego, bo nie byłaby z ciebie dumna. Zo > bacz na stylistykę tego zdania, zobacz na pisownię. I ty próbujesz kogoś poucza > ć w kwestii języka polskiego... > > >Bo prawidłowa nazwa zawodu to nauczyciel > > Nauczyciel to mężczyzna, który uczy, nauczycielka to kobieta, która uczy. A naz > wą potoczną to jest np. belfer Tylko dlaczego w takim razie nauczycielki w umowach o pracę mają wpisane stanowisko nauczyciel? I same się określają jako nauczyciel? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 12:36 Dlaczego same się określają to by trzeba było zapytać te, które się tak określają. A w umowach o pracę mają wpisane stanowisko: "nauczyciel", bo w aktach prawnych, dokumentach, pismach urzędowych panuje prawnicza i urzędnicza nowomowa. Z tego samego powodu w wielu pismach urzędowych znajdziesz nieodmienione nazwiska. "Wymierza Janowi Kij karę..." Sporządzającym umowy wydaje się, że jak "powierzy Annie Wrona (rzadziej: Wronie) pracę na stanowisku nauczycielki" to umowa będzie nieważna, bo nie ma takiego miasta- Londyn i nie ma takiego stanowiska- nauczycielka. Akurat z umów o pracę, aktów prawnych, pism urzędowych i sądowych nie należy się uczyć języka polskiego. Nie idź tą drogą, Sabo! Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 13:00 daniela34 napisała: > Dlaczego same się określają to by trzeba było zapytać te, które się tak określa > ją. A w umowach o pracę mają wpisane stanowisko: "nauczyciel", bo w aktach praw > nych, dokumentach, pismach urzędowych panuje prawnicza i urzędnicza nowomowa. Z > tego samego powodu w wielu pismach urzędowych znajdziesz nieodmienione nazwisk > a. "Wymierza Janowi Kij karę..." Danielo, to odpowiedź na post Leosi "Nazwy zawodów dotyczą konkretnych ludzi, więc mają wersję żeńską i męską, ciężko żeby panią od matematyki nazywać nauczycielem." Nie mówię, że to jest poprawnie ale tak mówią nauczycielki, które znam. Nie mają problemu z byciem nazywaną nauczycielem. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 13:02 No czasem mówią. A bo to wszystkie nauczycielki mówią poprawnie po polsku? Niestety nie jest tak pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
bajgla Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 14:04 Gorzej, nauczycielki dość często mówią: Jestem nauczycielem. Zgrzyta bardzo, zwłaszcza w przypadku polonistek. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 18:23 >Danielo, to odpowiedź na post Leosi "Nazwy zawodów dotyczą konkretnych ludzi, więc mają wersję żeńską i męską, ciężko żeby panią od matematyki nazywać nauczycielem." No ale Daniela ci tłumaczy. Język językiem, dokumenty niestety za nim nie zawsze nadążają. W dodatku położyłaś się stwierdzeniem, że "nauczycielka" to wyraz potoczny... "Nauczycielka" JEST żeńską formą słowa "nauczyciel". >Nie mówię, że to jest poprawnie ale tak mówią nauczycielki, które znam. Nie mają problemu z byciem nazywaną nauczycielem. Co nie zmienia faktu, że są nauczycielkami. Ja tam w życiu nie słyszałam, żeby pani Jadzia mówiła: jestem nauczycielem. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 21:35 Leosia, jeśli już, to "popatrz na", nie "zobacz na"! Odpowiedz Link Zgłoś
kloi0505 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 12:56 <Ojojoj, jak chciałoś błysnąć, a nie wyszło..> Ojojoj, nie chciałam błysnąć tylko porozmawiać na forum. Wolno mi. Bawimy się w tworzenie feminatywów pani mądra inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
kloi0505 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 12:57 <Trup to rodzaj męski i nie ma wersji żeńskiej. > To należy ją stworzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 18:24 Dla rodzaju męskiego? No nie brnij już. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 13:42 > Trup to rodzaj męski i nie ma wersji żeńskiej. To tak samo jak gość Jest gościni, domagaj się formy żeńskiej rzeczownika trup. Trupa jest już zajęta Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 13:39 Trupini koniecznie albo truposzka Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Psycholożka, ratownica itp. 23.06.22, 19:52 Napisałam, że trupa już zajęta. Odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 10:58 Kierwonica ... Ale ale, jak to w drugą stronę funkcjonuje? Odpowiednikiem połowicy jest kto, połowiec, położny, połoz, pokład? Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 17:00 Istniał (eje?) w polszczyźnie "połownik", ale o ile pamiętam kontekst, to był to człowiek z kontraktem na uprawę cudzej ziemi, z której był obowiązany oddawać połowę plonów. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 10:59 Nie kupuję dużej części feminatywow i nie używam. Jest ratownik i ratowniczka, kierownik i kierowniczka, medyk i medyczka jesli już. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 21:44 200 lat temu ludzi nie kupowali artystki i co? język ma to gdzieś. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 23:20 Zastanów się nad zdaniem "język ma to gdzieś". Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Psycholożka, ratownica itp. 24.06.22, 08:42 i mam ci wyjaśnić? otóż, moja droga, język jest żywy, żyje i się zmienia, nie możesz powiedzieć „nie podoba mi się”, więc słowo przestaje istnieć, raz utworzona forma, jeśli opisuje poprawnie i odpowiednio dla mówiącego jakieś zjawisko bądź osobę w języku pozostanie i kropka. to, że triss nie kupuje żywy język …. ma gdzieś Odpowiedz Link Zgłoś
kropka_kom Re: Psycholożka, ratownica itp. 24.06.22, 12:43 na szczęście niecwszystko się przyjmuje i pozostaje... Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:04 Nie uznaję ws elkich -lożek. Bo wymawiane są jako -loszki.🙄 I sędziny, bo dla mnie to żona sędzi. Trudno Jakoś z tym żyję. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:08 Ale wiesz, że w przypadku "sędziny" to akurat żadna z sędzi nie oczekuje, że będziesz używać? Sędzina to żona sędziego i sędzie akurat bardzo mocno to podkreślają. Odpowiedz Link Zgłoś
kloi0505 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:19 Czyli jaki jest żeński odpowiednik sędzi? Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:23 Sędzia. Tylko inaczej odmieniasz. Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:23 Przecież już masz. Sędzia. Ona sędzia. A na końcu. Jak kobieta. Raczęj trzeba poszukać męskiego odpowiednika. Sędzin? Odpowiedz Link Zgłoś
kloi0505 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:27 Ten sędzia, ta sędzina. Jak będzie ten sędzin, to będzie ta sędzina. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 17:01 Skoro istniał, a jakże, podsędek... Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:25 Ta sędzia: Mianownik: sędzia Dopełniacz: sędzi Celownik: sędzi Biernik: sędzię Narzędnik: sędzią Miejscownik: sędzi Wołacz: sędzio Ten sędzia: Mianownik: sędzia Dopełniacz: sędziego lub rzadziej, raczej archaiczne -sędzi Celownik: sędziemu, rzadziej używane: sędzi Biernik: sędziego Narzędnik: sędzią Miejscownik: sędzim lub sędzi Wołacz: sędzio Odpowiedz Link Zgłoś
kloi0505 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:29 Ależ nie musisz mnie uczyć deklinacji. Ten sędzia, ta..... . Albo ta sędzia, ten..... . Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:32 Wróć na polski do podstawówki. Odpowiedz Link Zgłoś
kloi0505 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:40 Chyba nie zrozumiałaś. Ja nie odmieniam przez przypadki, tylko chcę żeby daniela napisała mi jak mam się zwracać do kobiety i mężczyzny, którzy wykonują zawód sędzi. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:43 "Wysoki Sądzie!" na sali. Pani sędzio, panie sędzio poza nim. W wołaczu obie formy brzmią tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
kloi0505 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:47 A ja bym chciała, żeby ludzie zwracali się do mnie przykładowo "pani weterynarz" a nie "pani weterynarko". Rozumiem, że kobieta sędzia nie chce być sędziną i to jest ok, natomiast jeśli kobieta weterynarz nie chce być weterynarką to jest źle. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:51 A "weterynarka" oznacza żonę weterynarza? To nie wiedziałam. Człowiek się uczy całe życie. Jeśli oznacza żonę weterynarza to masz rację, to identyczne sytuacje. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Psycholożka, ratownica itp. 23.06.22, 09:41 "Pani weterynarz"? Do weterynarza kobiety mówi się "pani doktor". Tak samo jak do dentystki nie mówisz "pani dentystko" tylko "pani doktor". Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Psycholożka, ratownica itp. 23.06.22, 09:41 Weterynarza-kobiety* Weterynarz kobiety to byłaby gruba fiksacja. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Psycholożka, ratownica itp. 23.06.22, 09:48 Ja mówię "proszę pani", nie znoszę tego zwyczaju zwracania się do człowieka nazwą profesji lub tytułem. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:50 Po lekcje które przespałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
kloi0505 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:53 A co cię to obchodzi? Nie pisałam do ciebie, to się z łaski swojej nie wcinaj. Widzę, że nadal nic nie zrobiłaś ze swoją agresją. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:59 Paradne. Chciałaś komuś przysrać a okazało się, ze sobie dowaliłaś...Gdzie tu agresja z mojej strony? Odpowiedz Link Zgłoś
kloi0505 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:33 Skoro przemawia do ciebie podział na żeńskie i męskie nazwy zawodów to bądź konsekwentna. Bo ja nie chcę być nazywana np. weterynarką, a ty byś mnie chciała tak nazywać. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 13:52 kloi0505 napisał(a): > Skoro przemawia do ciebie podział na żeńskie i męskie nazwy zawodów to bądź kon > sekwentna. Bo ja nie chcę być nazywana np. weterynarką, a ty byś mnie chciała t > ak nazywać. Jedyny rozsądny kompromis: nazywaj siebie jak chcesz, ja będę nazywać ciebie, jak ja chcę. Ja cię do niczego nie zmuszam, ty mnie to niczego nie zmuszasz. (A twoje wnuki będą się z ciebie śmiały, że babcia tak dziwnie o sobie mówi.) Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:33 Ależ gdzież ja, niegodna, bym śmiała cię uczyć? A nawet, gdybym się godną uznała, to jak będę chciała cię uczyć to napiszę: "Kloi, jako moja uczennica uczysz się u mnie na nauce." I zażądam, żebyś podkreśliła wężykiem. A tak to po prostu umieściłam deklinację, albowiem, ponieważ, gdyż w deklinacji wychodzi różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:25 To ok. Niestety, w mediach różnie bywa Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:26 Na szczęście już w mediach jest całkiem dobrze. Ostatnio nawet Piotr Marciniak poprawiał w tvn24 jakiegoś polityka, który wyskoczył z sędziną. Powiedział mu właśnie, że sędzina to żona sędziego. Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 12:59 Panią byłą minister od szkół. Annę Zalewską. Jej mina bezcenna Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 13:04 Racja!!! Przypomniałaś mi, że pomyślałam wtedy, że wstyd, że nauczycielkę trzeba poprawiać. Swoją drogą inna nauczycielka, pani Witek, z lubością mówiła o "tygodniu czasu" i "pięciu dniach czasu." Zęby mnie rozbolały. Odpowiedz Link Zgłoś
kloi0505 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 13:06 <Powiedział mu właśnie, że sędzina to żona sędziego.> To może czas to zmienić. A P. Marciniak to tak naprawdę żaden autorytet. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 13:09 A ja twierdzę, że autorytet? Odpowiadam na post, że w mediach bywa różnie. Ja akurat wiadomości dotyczące wymiaru sprawiedliwości śledzę dość uważnie i jest bardzo dobrze. Dziennikarze stosują terminologię prawidłowo. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:51 I najwazniejsze jak kto o sobie mowi..a nie co mowi. Nie co robi, co reprezentuje..ale jak się nazywa. I tylko kobiet to dotyczy. Bo przecież to taaaaaaaaakie śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:42 > Nie uznaję ws elkich -lożek. Bo wymawiane są jako -loszki. No i ? Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:47 no i to mi się nie podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
balladyna Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 23:48 No i wyraziła własne zdanie na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Psycholożka, ratownica itp. 23.06.22, 06:16 Jak widać, według niektórych, nie można mieć własnego zdania, własnych odczuć. Trzeba podążać za grupą. Bo jak nie jesteś z nami, to jesteś przeciwko nam. ech... Jestem -logiem. Nie -loszką, czyli zdrobnieniem od lochy. A tak wymawiany mój zawód, w moim subiektywnym odczuciu (zresztą, nie tylko moim. Ten pogląd podziela zdecydowana większość pań -logów z mojego szeroko pojętego) mocno deprecjonuje. Te odczucia mają, niestety, mocne uzasadnienie w rzeczywistości świata naukowego. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Psycholożka, ratownica itp. 23.06.22, 06:58 Jeśli już to loŻką. Jeśli poprawne wypowiadanie słów sprawia Ci trudność to do logopedy się udaj. Owszem, można mieć "swoje zdanie" tylko tutaj to jest kwestia językowa i raczej nie zachodzi tutaj kwestia "swojego zdania". No chyba że na ortografię też miweasz "swoje zdanie". A swoją drogą ciekawe zjawisko - w artykule użyto jednego słowa i już nikt o artykule nie rozmawia, nie dyskutuje o tym co tam zawarto tylko znowu te same ograne teksty o feminatywach. Tak bardzo czujecie się gorsze że musicie nazywać się zawodowo jak mężczyźni? Volta gdzieś pod koniec wątku napisała prześmiewczo że ojej x tyle lat gadania że płeć nie ma znaczenia a teraz wszyscy się upierają że ma. Otóż język kształtuje świadomość, miło by było gdyby w przestrzeni publicznej finkcjonowlay także kobiety a nie WYŁĄCZNIE albo głównie mężczyźni. Tak jak pisałam - w jednym z najbardziej sfeminizowanuch zawodów, w dokumentacji oficjalnej, poza ewentualnymi nazwiskami, nie ma ani jednej kobiety. I uważam że to niesprawiedliwe. Podobnie chciałabym aby, kobiety były w polityce, nauce. Bo jak ich nie ma w warstwie językowej to potem znów różni mizogini dają sobie prawo do pierdolenia że kobiet w nauce nie ma itp. Otóż są. Tylko się je skutecznie usuwa poprzez język. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Psycholożka, ratownica itp. 23.06.22, 07:41 Sęk w tym, że to nie mnie kłopot sprawia poprawna wymowa. Ja umiem poprawnie wymówić końcówkę -lożka. Polecam naukę czytania ze zrozumieniem Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Psycholożka, ratownica itp. 23.06.22, 07:43 kochamruskieileniwe napisała: > Sęk w tym, że to nie mnie kłopot sprawia poprawna wymowa. Ja umiem poprawnie wy > mówić końcówkę -lożka. > Polecam naukę czytania ze zrozumieniem > No to skąd ci się ta loszka bierze skoro umiesz poprawnie wypowiadać? Mnie jakoś nie przeszkadza. Słowa niekiedy mają to do siebie że dziwnie mogą brzmieć. Mam ich nie używać bo każdemu może dziwnie brzmieć coś innego? Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Psycholożka, ratownica itp. 23.06.22, 08:14 Stąd mi się to wzieło, że są tak wymawiane przez innych. Z różnymi intencjami. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Psycholożka, ratownica itp. 23.06.22, 07:48 A w kwestii językowej - obie formy są poprawne. Pani -log jak i -lożka. I tak - jedna forma może mi się bardziej podobać - dlatego będę ją stosować. Twój zarzut byłby słuszny, gdyby forma, która mi się podoba, była niepoprawna. Odpowiedz Link Zgłoś
balladyna Re: Psycholożka, ratownica itp. 23.06.22, 07:57 To nie jest do końca tak, że tylko język określa świadomość. W drugą stronę też to działa: nie byłoby potrzeby tworzenia form żeńskich, gdyby w rzeczywistości nie było pań pracujących w danym zawodzie, prawda? Można więc dyskutować, co było pierwsze, jajko czy kura? Bez sensu jest też twierdzenie, że język ruguje kobiety ze świata nauki, kultury itd. Zazwyczaj poruszając jakieś problemy naukowe, przyznając nagrody itp. dodaje się jednak imię i nazwisko i najczęściej można się po nim zorientować z jaką płcią mamy do czynienia. Przesada jest niedobra w każdą stronę, a nadgorliwość robi czasem wiele złego. Wydaje mi się, że wiele osób rażą nie tyle feminatywy, co sposób, w jaki chce się je wprowadzić do obiegu oraz pewien apodyktyczny sposób reagowania na zdania odrębne. Mnie na przykład zirytowała napastliwość z jaką pytano kochamruskieileniwe, to powtarzane przez angazetkę i bene "no i?" No i nic, kobieta wyraziła własne zdanie, wolno jej. A takie powtarzane "no i?" sugeruje, że jej zdanie się nie liczy. Jak mam wybór między szacunkiem dla rozmówcy a feminatywami, to wolę to pierwsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Psycholożka, ratownica itp. 23.06.22, 08:15 Wydaje mi się, że wiele osób rażą nie tyle feminatywy, co sposób, w jaki chce się je wprowadzić do obiegu oraz pewien apodyktyczny sposób reagowania na zdania odrębne Tak, tak, tak. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Psycholożka, ratownica itp. 23.06.22, 09:34 To bardzo przykre, że uważasz, że deprecjonuje cię własna płeć. Musi ci być ciężko z tym żyć, współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Psycholożka, ratownica itp. 23.06.22, 10:09 nic a nic nie zrozumiałaś Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Psycholożka, ratownica itp. 23.06.22, 10:40 kochamruskieileniwe napisała: > nic a nic nie zrozumiałaś Trudno rozumieć argumentację, która zasadza się na czystym uprzedzeniu, bez żadnej merytorycznej wartości Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Psycholożka, ratownica itp. 23.06.22, 10:56 Ale wiesz co oznacza słowo loszka? Podpowiem. Zdrobnienie od lochy. I w tym znaczeniu jest używane. Tzn. -lożka w wymowie zamienia się na -loszkę. Zbyt długo siedzę w środowisku -logicznym, by nie zauważyć pewnych zjawisk Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Psycholożka, ratownica itp. 23.06.22, 11:15 Rozne slowa sie roznie roznym ludziom kojarza- i to nie znaczy, ze sa obiektywnie smieczne, czy niepowazne (psycho-the-rapist, kaplan-kaplon itp. ). Ale bronienie swojej osobistej "karuzeli smiechu" jak niepodleglosci zajezdza mallardem, sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Psycholożka, ratownica itp. 23.06.22, 11:32 jakbyś przeczytała uważniej wcześniejsze posty, ty byś wiedziała, że to nie tylko moja osobista "karuzela śmiechu". Jestem -logiem. Nie -loszką, czyli zdrobnieniem od lochy. A tak wymawiany mój zawód, w moim subiektywnym odczuciu (zresztą, nie tylko moim. Ten pogląd podziela zdecydowana większość pań -logów z mojego szeroko pojętego) mocno deprecjonuje. Te odczucia mają, niestety, mocne uzasadnienie w rzeczywistości świata naukowego Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Psycholożka, ratownica itp. 23.06.22, 11:21 I to jest zabawne, gdyż? Bo tak to wygląda mi na heheszki w rodzaju "jak się nazywa córka pana Kupaga?". Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Psycholożka, ratownica itp. 23.06.22, 11:30 Aha - aha. I "bo mi się tak kojarzy" występuje tu w charakterze racjonalnego argumentu? Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Psycholożka, ratownica itp. 23.06.22, 11:36 Nie. Nie kojarzy. łopatologicznie: Jest nader często używany do zdeprecjonowania kobiety wykonującej zawód -loga. Zwłaszcza w mocno zmaskulinizowanym środowisku. W niektórych dziedzinach nauk ścisłych, przyrodniczych kobiety mają i tak mocno pod górkę, by przebić się przez pogląd- kobiety do tego zawodu się nie nadają. I tu te -loszki są używane do deprecjonowania. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Psycholożka, ratownica itp. 23.06.22, 12:21 Przyjęcie mizoginicznej perspektywy i kryteriów z pewnością korzystnie wpłynie na sytuację zawodową kobiet. Słowo "feministka" też jest dla niektórych osób deprecjonujące. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Psycholożka, ratownica itp. 23.06.22, 12:45 Na korzystną pozycje zawodową kobiet w "moim świecie" pracuję w inny sposób. I w to wkładam większość energii. Nawet mam pewne sukcesy w świecie, gdzie kobiety mają całkowicie do tyłu (z punktu widzenia świata zachodniego). A że odczucia w kwestii loszki mam jakie mam - trudno. Ja z tym żyję i Ty tez żyć z tym musisz. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Psycholożka, ratownica itp. 23.06.22, 12:47 Ależ miej sobie. Tylko nie wmawiaj nikomu, że twoje, dzielone z mizoginami, uprzedzenia mają jakiekolwiek racjonalne podłoże. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Psycholożka, ratownica itp. 23.06.22, 13:00 Według ciebie (przyjęłam twoją konwencję) nieracjonalne. Według innych racjonalne (już o tych osobach pisałam). I kto tu ma rację? Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Psycholożka, ratownica itp. 23.06.22, 13:31 kochamruskieileniwe napisała: > Według ciebie (przyjęłam twoją konwencję) nieracjonalne. > Według innych racjonalne (już o tych osobach pisałam). > I kto tu ma rację? > Chyba już zdecydowałaś, nie wiem, dlaczego mnie pytasz. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Psycholożka, ratownica itp. 23.06.22, 16:42 > I tu te -loszki są używane do deprecjonowania. Przez, nie bójmy się tego słowa, debili. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Psycholożka, ratownica itp. 23.06.22, 16:50 Agnazetka pozamiatalas nic dodac, nic ujac Odpowiedz Link Zgłoś
geez_louise Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:04 Najlepszy ubaw wywołują u mnie: nauczycielka, lekarka, pielęgniarka, ekspedientka, fizjoterapeutka. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:11 Ratownica zamiast istniejacego już żeńskiego odpowiednika ratowniczka wywołuje ubaw. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:51 To przeczytaj zalinkowany artykuł, może zrozumiesz. Dziewczyna tłumaczy, czemu tak na siebie mówi . Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 12:05 Ale to nie zmienia mojego odczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
starczy_tego Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 11:12 Mnie bardziej bawi sprzątaczka, opiekunka, kucharka. Kto to widział tak wymyślać, powinno być pani kucharz. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Psycholożka, ratownica itp. 22.06.22, 16:13 Skoro jest ratownica powinna być weterynara. Odpowiedz Link Zgłoś