Dodaj do ulubionych

Niemowlę na mm - porada potrzebna

22.06.22, 12:02
Uwaga, będzie długo. Potrzebna porada ematek doświadczonych w obsłudze niemowląt z problemami brzuszkowymi, żywiących się mm.

Trafił nam się egzemplarz z dość wrażliwym układem pokarmowym i próbujemy mu pomóc.
Na początku dostał w szpitalu mleko NAN Expert Pro HA 1 w wersji RTF, w miarę dobrze tolerował. Niestety dość szybko wylądowaliśmy w kolejnym szpitalu, gdzie po skończeniu ww. mały otrzymał Enfamil MFGM. Po tym mleku ulewał, chlustał, prężył się, ale wyboru nam lekarze nie dali (mieliśmy izolację). Po powrocie do domu próbowaliśmy wrócić do ww. NAN, ale ulewania i chlustania nadal były, a młody wrzeszczał jakbyśmy go ze skóry obdzierali.
W międzyczasie dostawał Espumisan, Vivomixx, Juwit C i Juwit Multi.
Ze względu na ulewania, po konsultacji z lekarzem przeszliśmy na NAN Total Comfort, które rzeczywiście zlikwidowało powyższe problemy. Zostało niestety prężenie się i płacz po jedzeniu, ale wcinał po 100-110 ml. Lekarz przepisał na to Debridat i Gastrotuss, po których nie było efektu i zalecił przejście na Nutramigen. Początkowo była masakra, młody ulewał nawet 3h po zakończeniu jedzenia. Po zaleceniu dodawania do mleka Nutritonu (zagęstnika) ulewanie opanowane, ale żarcie mu ewidentnie nie podchodzi. Młody już w połowie jedzenia wije się jak węgorz, zaczyna płakać i porzuca butelkę po 50-60 ml (za mało jak dla niego). Długo się go usypia, zazwyczaj w pozycji do odbijania (jak próbujemy go położyć bardziej poziomo na rękach, to zaczyna się krzyk). Śpi bardzo lekko, wije się i rzuca kończynami nawet w trakcie snu. Widać, że go boli. Czkawkę ma co chwilę, przed jedzeniem i po, przy przewijaniu, przy zabawie... Dodatkowo zaczął się mocno ślinić. Dziecko jest wymęczone i szkoda nam go jak diabli.

Wylądowaliśmy u gastrologa, który stwierdził, że to najprawdopodobniej refluks i na alergię to nie wygląda, ale żeby już zostać na Nutramigenie i nie wracać do poprzednich mm.  Przepisał Helicid i Dicogel gastro, a Debridat i Gastrotuss kazał odstawić. Nie ukrywam, że widząc jak młody męczy się z Nutramigenem, mam ochotę wywalić to mleko przez okno. Jednocześnie nie mam zamiaru rozwalić dziecku układu pokarmowego, więc działam zgodnie z tym, co zalecił lekarz. Ale mam duże wątpliwości czy to mleko jest odpowiednie dla młodego. Z drugiej strony 4 mleka w 8 tygodni to już jest gruba przesada.

Zerkniecie na to ematkowym okiem? Jak coś możemy ulepszyć to podpowiedzcie proszę.

Dzieć jest naszym pierwszym (i ostatnim) więc uczymy się niestety na błędach, czego w tym przypadku wolałabym uniknąć.

PS. Wisi mi na rękach od 03.30 i co chwilę się pręży 😕
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 12:13
      Leków przeciwbolowych typu paracetamol probowaliscie?
      • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 12:15
        Tak, Pedicetamol. Pomagał na krótko albo wcale, więc przestaliśmy.
    • ju_mi Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 12:34
      Poradzić, niestety nie poradzę, bo moje dzieci to już nastolatki, a i tak były kp.
      Jedyne co to z doświadczenia napiszę, że słuchaj siebie, bo matczyna/kobieca intuicja to potężne narzędzie i naprawdę warto jej zaufać. Powodzenia i zdrowia dla synka smile
      • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 12:45
        Dzięki. Właśnie mi młody padł na klacie
        przy dźwięku okapu, a ja się staram nie oddychać, żeby go nie obudzićbig_grin
        • turzyca Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 00:11
          >ja się staram nie oddychać, żeby go nie obudzićbig_grin

Oddychaj! To była jego kołysanka przez 9 miesięcy, znajomy rytm pomaga. Jeśli reaguje na biały szum to świetnie, są nagrania, możesz mu puszczać.
          Śpiewałaś coś w ciąży? Bo też mu się może dobrze kojarzyć.
          • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 12:04
            Oj, lepiej żebym nie śpiewała bo za 15 lat dzieć mi wyląduje na kozetce u terapeuty z traumą 🤪 Okap mnie raczej martwi, bo na moje oko zbyt głośny, a na szumisia nie zawsze reaguje.
      • black_magic_women Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 18:55
        Ja też kp i team "intuicja".
        • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 12:07
          Intuicja na razie sprawiła że wczoraj wieczorem wróciliśmy do poprzedniego mleka. Nadal się młody pręży ale przynajmniej je, śpi i dużo mniej wariuje. Jadę dziś z nim do pediatry, może coś podpowie, choć za wiele się nie spodziewam.
    • aqua48 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 12:51
      Masuj brzuszek, a także plecki jak bierzesz do odbicia. Mój młodszy miał kolki i jak tylko brałam go na ręce to zaczynałam od masażu brzuszka. Potem już jak tylko siadałam koło kogoś to miałam odruch żeby mu też masować brzuszek musiałam się mocno pilnować..
      Pomagają też termoforek i ciepła, świeżo uprasowana pieluszka kładziona na ten brzuch, oczywiście nie goły. I herbatka z kopru.
      • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 13:00
        Masuję jak pozwoli. Dodatkowo Shantala. Czasem za diabła nie da sobie zrobić masażu tak się wscieka. Okłady nie pomagają. Diagnoza refluksu wygląda logicznie, bardziej się
        zastanawiam nad doborem leków i mleka . Co do kopru, sporo lekarzy odradza, więcnie próbowaliśmy.
      • kota.helga Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 21:02
        @aqua48, obecnie mówi się, że herbata z kopru może szkodzić niemowlakom.

Ale masaż, termofor z pestek wiśni - jak najbardziej polecam. Mam podobny 2mc egzemplarz kolkowy, chociaż - odpukać - trzymamy się Bebilonu Pronutra Advanced - jako 2. mm.

Obserwuj młodego, daj mu czas na przyzwyczajenie się. Refluks to dobry kierunek.
        • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 12:08
          Wypróbuję termofor, właśnie zakupiony.
    • scarlett.o-hara Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 13:13
      Nasz córka ulewała po jedzeniu, miała skazę białkową. Na receptę piła mleko mm sojowe pamiętam, nazwa mi wyleciała. Ale to było 14 lat temu i chyba już go nie produkują, bo w google nie znalazłam. Przeszło wszystko i buzia zrobiła się gładziutka.
      • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 13:25
        Nasz nie ma problemów ze skórą. Badania laboratoryjne też nie wskazują na alergię. Ale mały cierpi w trakcie i po jedzeniu.
      • hanusinamama Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 14:48
        MOje miały uczulenie na białko krowie ( skaza to nazwa potoczna), bardzo duzo dzieci ma tez uczulenie na soję wiec z sojowym bym uważała. Teraz juz się nie daje chyba w PL sojowego takim dzieciom. Jest nutramigen albo Bebilon pepti
        • magia Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 12:27
          hmm, mam 18-latka na stanie i tez jako niemowlak byl na nutramigenie, bebilon pepti rowniez był dostępny. Juz wtedy mleko sojowe to bylo samo zlo.
          • ajr27 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 23:30
            No nie wiem, mój ma wprawdzie lat 22, a ponieważ odmawiał kategorycznie pepti i nutramigenu, dostaliśmy sojowe mleko z apteki Soyfen czy jakoś tak i to było to. Może wstrzelił się w czas tuż przed wycofaniem soi z rynku. Teraz to nie do pojęcia dawać niemowlakowi soję, jeszcze chłopcu!
    • philippa_p Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 13:26
      greatbarrierreef napisała:
      >
      > Wylądowaliśmy u gastrologa, który stwierdził, że to najprawdopodobniej refluks
      > i na alergię to nie wygląda,

Robiliscie badania na alergie na gluten? Tu nie ma co "wygladac" czy nie, to sie sprawdza. Zreszta, jak dla mnie, to moze jak najbardziej wygladac na alergie. Nie jestem lekarzem, ale w bliskim otoczeniu to widzialam. Tez lekarzom "nie wygladalo", az w koncu ktorys zrobil badania...
      • aguar Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 13:33
        No przecież to dziecko nie dostało nigdy glutenu.
        • philippa_p Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 14:20
          Faktycznie, weszlam w sklady tych mm.
      • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 13:51
        Wiesz, jeżeli refluks młody odczuwa podobnie jak ja w ciąży, to się nie dziwię, że płacze. Sama miałam jazdę bez trzymanki i mordercze myśli (a normalnie refluksu u mnie brak). Nie wykluczam alergii, ale kolejne badania pokazują, że to raczej nie ten kierunek.
    • katie3001 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 13:26
      Spóbuj mleka mm koziego np. CapriCare
      • lignum-vitae Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 20:31
        I pod tym się podpisuję, tam gdzie inne dla alergików się nie sprawdziły, CapriCare było ok. U nas objawem alergii była okropna wysypka na całym ciele. Tylko kupuj online, w aptece kiedyś zapłaciłam dokładnie dwa razy tyle.
    • berdebul Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 13:31
      Śpi na płasko, wiec jeżeli to refluks to leżenie jest nieprzyjemne bo pokarm się cofa i podrażnia już podrażnione miejsca. Dlatego pozycja do odbijania jest komfortowa.
      Jak to nie alergia, to nie musi być na mleku dla alergikow. Posłuchałabym intuicji i zmieniła mleko.
      • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 13:44
        Śpi już pod kątem, podnieśliśmy jedną stronę łóżeczka. Na przewijaku ma klin, ale spryciarz jeden, zsuwa się z niego w tempie ekspresowym i zwija w paragraf (i robi minę w stylu "no matka, spróbuj mnie teraz przewinąć" 😉).
        • rb_111222333 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 14:49
          Uwaga na to - jeśli dziecko ma łóżeczko pod kątem albo używacie klina to jego mięśnie pracują inaczej. Być może dzięki temu będzie klientem fizjoterapeuty w przyszłości. Kto Wam doradził ten sposób?
          • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 18:28
            2 pediatrów i położna
            • antonina.n Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 16:13
              Nam jeszcze polecono, żeby zrobić wałek z kocyka i podkładać małemu pod nogi- tak, żeby nie były w powietrzu jak leży. I kłaść małego dużo na brzuchu, bo to ponoć bardzo pomocne w brzuszkowych problemach.
              • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 27.06.22, 10:12
                Z kładzeniem na brzuchu trochę walczymy. Czasem młody się tak nawet prześpi, a czasem oprotestowuje każdą próbę. A to rzeczywiście by pomogło.
    • aguar Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 13:37
      To są objawy związane z niedojrzałością przewodu pokarmowego. Lekarstwem jest czas. Nutramigen jest stosunkowo dobrym mlekiem, lepsze by było ludzkie, ale raczej jest poza zasięgiem, jak sama nie karmisz. O ile dziecko dobrze przybiera, nie ma powodu do zmartwień, trzeba to przetrwać masować, nosić, czy co tam na niego działa. Przynajmniej taka zaleta mm, że możecie to dzielić po równo z mężem.
      • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 13:47
        Ludzkie nie wyszło. Przybierał dobrze do momentu zmiany na Nutramigen. Teraz zjada dużo mniej i od razu widać na wadze. Po równo się nie da dzielić, bo mąż musi być przytomny w pracy, ratuje mnie jedynie w weekendy. Już czort z nami, małego szkoda.
        • berdebul Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 13:54
          Chusta. I zmień mu to mleko jak słabo je.
          • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 14:26
            Chusta to jest myśl. Przy refluksie pomoże? Jak w ogóle z noszeniem coraz cięższego malucha w chuście? Ciężko? Gorąco? Nie miałam do czynienia z chustą, ale jak masz doświadczenie to chętnie poczytam opinię.
            • berdebul Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 19:41
              Zależy od materiału chusty, ale będziesz miała wolne ręce, a młodzież będzie w pionie.
            • turzyca Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 00:20
              Pomaga i na refluks - bo dziecko jest w pionie - i na kolki - bo brzuszek masuje się przy każdym ruchu i jeszcze jest mu cieplutko.
              Trudno zacząć nosić roczniaka, ale jeśli zaczniesz nosić teraz, to Twoje mięśnie będą się wzmacniać wraz ze wzrostem dziecka. Łatwiej w chuście niż na rękach, mniejsze obciążenie dla kręgosłupa.

Jeśli chodzi o temperaturę, to matki mają taki fajny ficzer, że jeśli masz dziecko skóra do skóry, to Twoje ciało będzie załatwiało termoregulację dziecia. Użyteczne w przypadku gorączki, ale też właśnie w upały, zakładasz górę od bikini, dziecku pieluszkę i cienkie spodnie, przytulasz, zakładasz chustę, ewentualnie wyścielasz ją od środka pieluchą muślinową, i hajda przed siebie.
              • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 12:16
                Muszę rzeczywiście poszukać kogoś kto sensownie szkoli z chustowania, bo kręgosłup już mi trzeszczy, a młody nie waży jeszcze zbyt dużo.
        • ajr27 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 13:56
          Wróć do NAN, tego, które najlepiej tolerował.
          My mieliśmy też rewelacyjne krople dla niemowląt z problemami brzuszkowymi, ale trzeba je sprowadzić z Niemiec ( są bez recepty). Jak chcesz, to przypomnę sobie nazwę.
          Nie pocieszę Cię, mój ma 5 lat i takie bobasy często nie wyrastają z takich zaburzeń. Nam zostały sezonowe biegunki ( latem), okresowe zaparcia, " boli mnie brzuch" to nasze drugie imię. Diagnostyka gastro zrobiona- nic nie stwierdzono. Taka uroda.
          • aguar Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 14:07
            "Wróć do NAN, tego, które najlepiej tolerował. "
            To jest dobry pomysł.
          • gdanskamarylka Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 14:12
            Te niemieckie krople to Sab Simplex, zawierają simeticon, a nie jest to coś, czego nie można dostać w Polsce smile Być może jego magia polega na dużej dawce podawanej dziecku, bo w samym składzie nie ma żadnych cudownych substancji.
            • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 14:23
              Nasz Espumisan 100 ma chyba większą ilość substancji czynnej niż Sab Simplex. Espumisan nie pomógł więc ten niemiecki pewnie zadziała podobnie.
              • hanusinamama Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 14:51
                Jak to niedojrzałośc układu pokarmowego- nie pomoże Espumisan, tak samo nie pomoże jak to tzw. "skaza białkowa"
            • black_magic_women Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 18:58
              Ten Sab to w Polsce ma status kultowego. Też 9 lat temu miałam go ściągać z zagranicy, a skończyliśmy na espumisanie czy innym tego typu w większej dawce.
              • backup_lady Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 23:50
                Do dzisiaj tak jest, moja ciotka to z takim zachwytem się wypowiadała o tym preparacie, jakie to on cuda zdziałał u jej wnuczka. Wystarczyło raz na tydzień mu podać parę kropel i działał smile smile smile
            • ajr27 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 12:05
              Magia Sab simplex polega na tym, że on działa, a espumisan nie
              • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 12:19
                Patrzę na skład i widzę tą samą substancję czynną. Może to kwestia jakiś dodatków? Sab Simplex chyba można przez internet zamówić.
                • ajr27 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 20:08
                  Przy suplementacji tsh też masz dwa leki z tym samym hormonem, a jednak zamiana z jednego na drugi zniszczyła mojej matce zdrowie
          • curry1 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 14:51
            Mam nadzieje, że podepnę się dobrze w drzewko pod ajr27.
            A propos Twojego syna - mój cierpiał (okresowo) na bóle brzucha do mniej więcej 1. klasy. Wcześniej kilka pobytów w szpitalu (przebadany, diagnozowany i nic...). Mniej więcej od 1-2. klasy SP przestał jeść mięso i....skończyły się problemy gastrologiczne. Być może to przypadek, być może to jakiś trop.
            • ajr27 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 18:18
              Może być trop
              Może Twojemu mięso a mojemu eliminacja nabiału by pomogła. Lub owoców ( nasilenie latem).
        • hanusinamama Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 14:50
          Przy uczuleniu na białko krowie jest jeszcze Bebilon Pepti. Moje obie miały uczulenie i były na kp ale byłam w 2 grupach dla mam z dziecmi z takim uczuleniem i spora częśc dzieci tolerowała albo Bebilon albo Nutramigen...
          • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 12:34
            A to ciekawe... zrobiłam sobie listę mieszanek z wątku i przegadam z pediatrą. Ale już coś czuję, że karton Nutramigenu pójdzie na olx, bo nie odważę się tym młodego faszerować
            • hanusinamama Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 14:17
              To nie jest trucizna. Jak dobrze działa na dziecko to trzeba dawać. Są dzieci które toleruja Nutramigen a nie moga bebilonu i odwrotnie
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 01.07.22, 19:29
            hanusinamama napisała:

> spora częśc dzieci tolerowała albo Bebilon albo Nutramigen...

Bo to zależy od tego na które białka mleka dziecko jest uczulone.
            Nutramigen jest hydrolizatem kazeiny a bebilon pepti białek serwatkowych.
            Jeśli dziecko uczulone bardzo na oba, to zostaje mleko robione na białkach sojowych, najlepsza Humana SL.
    • ichi51e Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 14:02
      a jak przybiera?
      • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 14:19
        Wcześniej 25-30 g na dobę, teraz 15-20.
    • india-mia21 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 14:23
      Można zmienić mleko na nutramigen puramino-ma inny smak, jest bardziej pofrakcjonowane-moze syn będzie lepiej tolerowal (można zastosować też odpowiednik innej firmy).
      Czy było wykonywane usg jamy brzusznej? Czy syn był na konsultacji u neurologa?
      Można udać się też do alergologa dzieciecego. Czasem wprowadzenie leków p/alergicznych (ketotifen?) moze pomoc (lub pośrednio wzmoc apetyt).
      A jak skóra?
      • hanusinamama Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 14:53
        MOje dziecko dostało od jebnietej pani alergolog ketotifen z zaleceniem ze ma dostawać codziennie...po jednej dawce dziecko zasneło tak ze dobudzić nie mogłam. Wezwana pediatra powiedziała, zeby tego nie dawać. To było 10 lat temu i chyba teraz sie bardzo uwaza z tym lekiem
        • india-mia21 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 14:57
          Teraz do 1 rż podaje się raczej fenistil tylko. Ketotifen ma złą renomę. Moje dziecko dostawało, bo coś jej musiałam dać (zresztą do dziś w okresie zaostrzenia trudno mi opanować objawy alergii u dziecka). Pediatra była niezadowolona, neurolog popatrzył na dziecko i powiedział, by dawać, bo neurologicznie mu nie szkodziło.
      • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 18:40
        Usg miał w szpitalu po urodzeniu, wszystko było w normie. Na razie był u gastrologa, neurologopedy, osteopaty, 2 pediatrów i zaliczył szpital, w którym miał też te objawy brzuszkowe (był z covidem). U neurologa nie byliśmy.
        • kiddy Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 22:45
          Powtórzcie USG. Można wykonać badanie, które pokaże, czy dziecko faktycznie ma refluks.
      • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 18:45
        A, i skóra ok. Drobne wypryski na twarzy, ale pojawiły się po użyciu kremu z filtrem mineralnym. Położna i lekarz stwierdzili że to nie jest alergiczne.
        • india-mia21 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 22:49
          Wszystko, co było wdrożone (debridat, gastrotuss, helicid, te modyfikacje hydrolizatów itd) to wszystko było stosowane zgodnie z wytycznymi. Ja bym powtórzyła usg jamy brzusznej, wykonała panel pediatryczny (nie doczytałam jeszcze w jakim wieku jest dziecko). Trzymaj się zaleceń lekarza. Do 1 rż powinno wszystko minąć.
          Mojemu dziecku wykonałam jeszcze eeg. Sugerowano także wykonanie pH-metrii, ale się nie zdecydowałam.
          Czy masz refundowany nutramigen?
          • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 11:11
            Na razie zrefundowano nam 10 opakowań, ale tak nam młody wczoraj wariował po tym mleku że wróciliśmy do NAN Total Comfort i noc była dużo spokojniejsza. Dalej się pręży po jedzeniu, ale przynajmniej jadł i spał. Ma 8 tygodni. W
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 01.07.22, 19:36
              Jeśli na NAN Total Comfort jest lepiej niż na nutramigenie, to spróbuj koniecznie babilon pepti.
              Bebilon pepti jest hydrolizatym białek serwatkowych, tych samych, które są w NAN, może być lepiej tolerowany niż Nan, bo białka są rozłożone na mniejsze fragmenty.

Nutramigen jest hydrolizatem kazeiny.
              Bardzo możliwe, że dziecko jest uczulone na kazeinę, a nie na białka serwatkowe.
              • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 01.07.22, 19:54
                Wyszło mu jeszcze za niskie IgA i za wysoka kalprotektyna. Z IgA skierowano nas do inmunologa (terminy tragiczne nawet prywatnie). A o kalprotektynie czytam, że albo wskazuje na stan zapalny, albo może świadczyć o alergii.
                • mamtrzykotyidwato5 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 01.07.22, 21:08
                  Stan zapalny w takim przypadku zwykle też wynika z alergii.
                  Obniżone IgA idzie w parze z alergią, albo celiakią. Glutenu na razie nie je. Alergię na mleko widać z objawów.
                  Czy dziecko miało robione testy z krwi na mleko?
                  Jak trochę podrośnie i wprowadzisz do jedzenia gluten, to dobrze by było zrobić test z krwi: test transformacji blastycznej dla glutenu. Teraz można zrobić dla mleka, jeśli nie uda się potwierdzić alergii testem alergicznym z krwi i jeśli koniecznie takiego potwierdzenia potrzebujesz, bo moim zdaniem widać na oko, że dziecko na mleko uczulone. Wiem, że robią takie testy w Warszawie w Instytucie matki i dziecka na Kasprzaka. A jak bardziej podrośnie, to badania na celiakię.
                  IgA może się wyrównać, jak wyłączysz z diety mleko.
                  Uczulenie na mleko może skutkować zachorowaniem na cukrzycę 1, jeśli ma obniżone IgA, więc nie dawałbym mleka krowiego nigdy, koziego i owczego też nie, ani żadnych wyrobów mlecznych. Szczególnie, jak miałaś w rodzinie przypadki cukrzycy. Cukrzyca może powstać w wyniku alergii krzyżowej pomiędzy betalaktoglubuliną mleka krowiego, a białkiem błony komórkowej komórek beta trzustki, wtedy alergia niszczy komórki trzustki nawet po spożyciu najmniejszej ilości mleka i cukrzyca 1 gotowa.
                  Czy ty jesteś alergiczką?
                  Jesli nie wiesz, to zrób sobie test skórny dla mleka, jeśli jesteś uczulona, nie dawaj dziecku mleka nigdy, ani niczego co pochodzi od krowy, kozy, owcy.
                  Wtedy najlepiej będzie przejść od razu na mleko sojowe Humana SL i pożegnać się w domu z krową i spółką.

• greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 02.07.22, 13:12
                    Mój tato jest cukrzykiem, ja mam problem z insuliną, więc coś może w tym być. Gastrolog zasugerował dziś alergię i proponuje przejście na Neocate lub Nutramigen Puramino. I teraz się zastanawiam które z nich wypróbować (czy może od razu tą Humanę). O testy podpytam w Diagnostyce, do Warszawy mam trochę daleko.
                    • mamtrzykotyidwato5 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 02.07.22, 13:34
                      Neocate jest bardzo dobrym pokarmem. Nie wiedziałam, że teraz można kupić w aptece.
                      Drogie jest, ale może jest refundacja, jak masz receptę. Musisz dopytać.
                      Nutramigen Puramino też może być, to ma refundację na receptę, jeśli ci wypiszą, kiedyś były z tym duże problemy.
                    • mamtrzykotyidwato5 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 02.07.22, 13:40
                      Testów transformacji w diagnostyce nie robią, to tylko w szpitalu.
                      W diagnostyce pewnie możesz test z krwi dla mleka zrobić, ale tu może nic nie wyjść, pomimo alergii, bo dziecko może nie wytwarzać przeciwciał, albo ich mieć za mało, żeby test wyłapał. Jeśli będziesz chciała zrobić,to zrób jak najszybciej zanim przestaniesz dawać krowie białka, bo potem przeciwciała mogą szybko zaniknąć i nic nie wyjdzie.
                  • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 02.07.22, 13:17
                    I dziękuję bardzo za dużo konkretnych informacji. W ogóle e-matki to bezcenna kopalnia wiedzy (wino wam wszystkim stawiam wink ).
                    • mamtrzykotyidwato5 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 02.07.22, 13:44
                      Jak będziesz dawała neocate, czy nutramigen puramino to odstaw te wszystkie witaminy i suplementy i dopytaj lekarza, czy trzeba dodatkowo żelazo podawać, bo żeby za dużo nie było.
    • zielonyjeziorak Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 14:33
      Po pierwsze chusta, po drugie czas, jak już tu ktoś napisał.

Twój opis przypomina mi o początkach z moim pierwszym dzieckiem - nic człowiek nie wie, wszystkiego się boi, i biega od lekarza do lekarza. Rozumiem, że jest ci ciężko. Jemu też jest ciężko, wyszedł z miejsca, gdzie zawsze było miło, ciepło i nie trzeba było trawić smile

Spokojnie oddychaj, pomóż mu przejść przez ten okres przystosowawczy jak najłagodniej. Dawaj mu to mleko, które toleruje najlepiej, i uwierz w to, że to minie. I naprawdę polecam nosić w chuście, będziesz miała wolne ręce, on będzie w pozycji pionowej i brzuszek od razu będzie masowany i ogrzewany przez ciebie. Jeżeli bardzo chcesz, to możesz też pochodzić do rehabilitanta na masaż specjalny dla niemowląt. Leki - hmm, te z simeticonem nie wchłaniają się, więc też nie mają skutków ubocznych, można próbować. Do tego probiotyki (ja polecam takie, które są lekami zarejestrowanymi dodawać do mleka). Pozostałych nie znam, ale zastanowiłabym się, czy dziecku z niedojrzałością pokarmową bardziej pomaga czy przeszkadza podawanie takiego arsenału. Będzie dobrze.
      • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 18:43
        Z tymi lekarzami to prawda. I każdy mówi co innego. Jak tu nie oszaleć?
        • berdebul Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 19:45
          Słuchaj wewnętrznej matki. wink
        • aqua48 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 20:11
          greatbarrierreef napisała:

> Z tymi lekarzami to prawda. I każdy mówi co innego. Jak tu nie oszaleć?

Uważnie obserwuj swoje dziecko i jego reakcje.
      • aguar Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 20:11
        Podpisuję się.
    • rb_111222333 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 14:45
      Ja przy pierwszym dziecku tak miałam, karmiona była mieszanie. Dużo cudowaliśmy z mężem, dawaliśmy espumisan i delicol i nic to nie dało. Pomógł czas, układ pokarmowy dojrzał, chyba około 3 miesiąca. Wróciłabym do mleka, na którym ulewał, ale przybierał na wadze prawidłowo. Te zagęstniki mogą powodować zaparcia u dzieci - też niedobrze. Niepokojące mogłoby być chlustające ulewanie, bo może oznaczać chorobę, ale jesteś pod opieką lekarzy, więc pewnie to już wykluczyli.
    • 1.wetta.1 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 15:04
      Mój drugi syn wylewał z siebie wszystko co wypił. To były chluśnięcia na odległość. Po skierowaniu do szpitala okazał się to być refluks. Stosowaliśmy mleko z zagęszczaczem, po wprowadzeniu tego mleka problemy minęły, ale nie całkowicie. Dopiero uspokoilo się wszystko po wprowadzeniu normalnych pokarmów jak syn skończył rok.
      Myślę, że potrzebujecie czasu i przede wszystkim trafienia na odpowiednie mleko. Wspieram i życzę dużo cierpliwości.
      ( nie mogę przypomnieć sobie nazwy tego mleka, chyba cos na E.).
      • grey_delphinum Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 15:08
        Mój syn miał podobne problemy i poprawa była na mleku bebilon pepti.
      • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 18:35
        Martwią mnie te zmiany mleka co chwilę. Już 4 przeszedł.
        • ajr27 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 20:13
          Współczuję Ci tego. Ja próbowałam dokarmiać butelką i też po każdej mieszance był szał, gazy, płacze i kupy po pachy. Wróciłam do piersi i uwiązałam się na długie miesiące. Generalnie uważam, że dieta mleczna to koszmar dla dziecka i matki.
        • neomycyna123 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 23:09
          Z mojego doświadczenia - szukaj pasującego mleka. Mój zaczynał od NAN, po 2 tygodniach zaczęły się zaparcia. Potem przez 3 tygodnie testowaliśmy chyba 3 inne. Po każdej porcji płacz, prężenie się, spanie po 20-30 minut max. Strzałem w 10 był HIPP, ja to zauważyłam po pierwszej butli HIPPa (i to tego standardowego, o dziwo ten anty refluksowy był w naszym przypadku również nietrafiony).
    • mika_p Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 16:51
      Dostaje coś oprócz mleka? Witaminy? probiotyki? Może ktores z tych mu szkodzi, a nie mleko
      • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 18:32
        Dostaje Vivomixx (probiotyk), witaminę C, multiwitaminę Juwit multi. Od wczoraj dodatkowo Helicid.
        • mika_p Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 21:09
          Odstaw wszystko na kilka dni i zobacz, czy jest różnica. Jeżeli to któreś z tych, to będzie różnica. Po co w ogóle witaminy?
          • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 12:13
            Hmm, pediatra kazał... Dopytam dziś czy nadal stosować.
            • rb_111222333 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 12:52
              Mój synek ma tylko brać witaminę d3
              • hanusinamama Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 14:17
                Ale to sie daje na KP a nie MM, W MM jest chyba D3 w odpowiedniej ilosci
            • rb_111222333 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 12:53
              Poza tym, jeśli dobrze pamiętam, w mm masz już dodane witaminy
              • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 13:01
                Początkowo kazano mu brać Wit D3 + DHA (lekarz z ostatniego szpitala). Pediatra zmienił na Juvity, a DHA miał mały w mleku. Co lekarz, to inna wersja. Pytanie, które D3 jest dobre, wcześniej brał OmegaMed, ale to był moment że wił się z bólu, więc może olej z tamtego preparatu nie był dla niego najlepszy.
                • hanusinamama Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 14:19
                  Ja bym nie dawała tych multiwitamin. tam jest spora czesc substancji ktore mogą podrażniać mały brzuszek.
                • mika_p Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 20:49
                  Odstaw na kilka dni wszystko poza mlekiem, w tej chwili to jest wróżenie z fusów, co by było dobre, a co zaszkodzi. A pchanie mu kolejnych suplementów diety nie pomoże, jesli dalej będzie dostawał coś, co mu szkodzi. Nawet zakładając, że są potrzebne, przez kilka dni nic się nie stanie, jak ich nie dostanie.
                  Może to wcale nie refluks, tylko alergia, a wtedy podstawowym postępowaniem jest eliminacja.
                  • mamtrzykotyidwato5 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 01.07.22, 19:50
                    Przyczyną refluksu jest właśnie alergia.
                    Inne przyczyny, to wady budowy, ale to by wyszło na USG, które dziecko miało robione w szpitalu, a skoro nic na USG nie wyszło, to jedyną przyczyną refluksu może być tylko alergia.
                  • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 01.07.22, 19:56
                    Odstawiam pojedynczo, żeby wiedzieć co generuje problem. Na razie po odstawieniu witC i Debridatu różnicy nie ma.
                    • mika_p Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 01.07.22, 22:03
                      Ja bym odstawiła hurtem i ewentualnie wprowadzała od nowa pojedynczo co kilka dni, byłoby szybciej. Ale idziesz dobrą drogą smile
                      • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 01.07.22, 23:46
                        Nie chcę mu, cholewcia, krzywdy zrobić. Póki co, martwią mnie te wyniki. Zobaczymy co powie gastrolog.
    • larix_decidua77 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 18:29
      Nie ma szans na karmienie ludzkim? Może ściąganym? Nie każde dziecko toleruje mieszanki. Tam jest złożony skład, ciężko dojść co szkodzi, mleko ludzkie działa jak lekarstwo. Na temat mlek sztucznych niestety nic nie wiem, więc nie doradzę ale tu na pewno jest dużo ekspertek.
      • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 18:34
        Nie ma. Początkowo był karmiony w sposób mieszany (przewaga mm + kp), ale 3 szpitale po drodze skutecznie rozwaliły kp.
        • larix_decidua77 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 18:45
          A jak długo nie karmisz? Laktację da się rozbujać nawet gdy nigdy się nie karmiło. Krótko po porodzie jest dosyć łatwo, chyba że masz przeciwskazania do karmienia.
          • zielonyjeziorak Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 21:40
            karmiłam piersią trójkę dzieci (każde długo) i bym nie przesadzała: akurat na niedojrzałość układu pokarmowego, kolki i refluks to nie pomaga za bardzo. Po prostu dziecko musi dorosnąć. Nie dołuj kobiety dodatkowo, że jej się kp nie udało.
            • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 12:25
              Już się pogodziłam, choć walczyliśmy o kp. Teraz ważne, aby młodemu dobrać odpowiednią paszę.
          • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 12:24
            Już od miesiąca padło. Byłam u 2 doradców laktacyjnych i obydwie kobitki potwierdziły, że się nie da. Kilka szpitali w międzyczasie + leki skutecznie rozwaliły laktację, która i tak była do bani od samego początku.
      • azalee Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 14:53
        larix_decidua77 napisał(a):

> mleko ludzkie działa jak lekarstwo.

To jest nieprawda. Moj na 100% kp mial kolki jak ta lala.
        Drugi syn wylacznie na mm zadnych problemow gastrycznych nie zaliczyl.
    • mamalgosia Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 18:44
      Mysle, ze nalezy wrocic do Nan Total Comfort. Skoro kolki sa po kazdym mleku, a po tym nie ma dodatkowych atrakcji, to przy tym bym zostala.

Moj Starszy mial takie wsciekle kolki. Tez wpadlismy w ten ciag co Wy- syropy, krople, wszystko psu na bude. Lekarka zmieniala co chwile, ale nic nie dzialalo.

To byla gehenna.
      Skonczylo sie dopiero, jak dziecko zaczynalo przyjmowac pozycje inna od lezacej, czyli po 5 miesiacu
      • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 12:28
        Piszesz to, co mówi nam wiele matek. Może rzeczywiście nie warto pakować w młodego całej apteki i 50 rodzajów mleka... chciałabym tylko dobrać mu mleko, które będzie dla niego najmniej dokuczliwe.
    • sagutxiki Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 19:07
      Jeśli nie masz możliwości powrotu do kp lub dostępu do mleka z banku mleka to tak jak dziewczyny radzą wróciłabym do mleka na którym "chociaż" przybierał. Współczuję bardzo, sama przechodziłam przez kolki, z krzyku i prężenia wyszła dziecku przepuklina, pediatra odradzał operację ze względu na niską wagę, z odrzuconej przez dziecko piersi przeszliśmy na mm Nan Expert Exel i potem powoli poszło ku lepszemu.
      Moim zdaniem z Twojego opisu wygląda, że on nie trawi tego mleka bo po 3 godz to powinno być już przetrawione a nie zwymiotowane. Może dawać częściej ale mniej?
    • shellyanna Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 19:42
      A ile ma miesięcy?
      Moje najmłodsze dziecko po pół roku kp przeszło na mm i zaczęły się jazdy. Przetestowalam różne. Po każdym mieliśmy sensacje w postaci konkretnych wysypek. W końcu podałam mu mleko krowie. Zwykle tyle ze jakieś bardziej eko. I przeszło. Ale dość szybko z mleka wogole zrezygnowaliśmy, bo zaczął jeść szybko „stałe” pokarmy.
      • shellyanna Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 19:44
        A! Do czego zmierzałam. Pierwszy raz wtedy zwróciłam uwagę na składy tych mm. Nawet te niby specjalne na alergie i inne problemy skład mają jak tablica Mendelejewa.
      • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 12:30
        Ma skończone 8 tygodni, więc jeszcze maluch. Dodatkowo z cc w 38 tyg, więc lekarze twierdzą, że dojrzałość przewodu pokarmowego ma na poziomie 6 tyg.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 20:48
      Masz jeszcze do wypróbowania mleko bebilon pepti, ale pewnie też się nie sprawdzi, bo tak jak nutramigen jest robione z krowiego mleka.
      Leki które podajesz są bardzo szkodliwe dla takiego maluszka, rozwalają mu układ pokarmowy.
      Gastrolog, który diagnozuje refluks i jednocześnie twierdzi, że to nie alergia, jest do odstrzału.
      Co najmniej 95% refluksów u niemowlaków jest spowodowanych alergią na mleko krowie.
      Idź do alergologa natychmiast.
      Trzeba odstawić wszystko, co podajesz dziecku i zostawić tylko mleko na co najmniej dwa tygodnie, żadnych innych preparatów, żadnych witamin, picia.... Nie bawiłabym się w próbowanie bebilonu pepti na razie, tylko od razu podałabym mleko Humana SL, robione na białku sojowym.

Jeśli podajesz dziecku wit D, to zanim zrobisz cokolwiek, sprawdź na jakim jest oleju.
      Olej MCT bardzo często daje takie objawy, jak opisujesz. Wtedy odstaw wit. dawaj tylko nutramigen przez tydzień, może się uspokoi, a potem kup inną wit. z innym olejem.
      Jeśli to nie wina witamin, to mleko Humana SL do wypróbowania.

• piszaca.zza.swiatow2 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 20:52
      U nas sprawdziło się mleko Mikuła, też po kilku próbach.
      Ja matczyną intuicję odstawilabym te wszystkie eksperymenty z lekami, taki mały u i już tyle tego.
      Z naturalnych środków łagodzących polecam herbatkę z kminku (a nie jak ktoś polecał z kopru, bo to dla matki na laktację).
      Moje dziecko pierwsze miesiące spędziło w kraju, gdzie nie ma żadnych cudownych środków z apteki 😉, tam wszyscy dają dzieciaczkom herbatkę z kminku i działa cudownie (sama pije, jak przesadzę z jedzeniem
    • kiddy Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 22:42
      Czy dziecko miało jakieś badania? USG?
      • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 12:52
        Usg w szpitalu. Badania kału, morfologię, tsh, IgA, IgE.
    • migafka357 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 23:14
      Z mlekiem nie pomogę, ale zamiast okapu do spania znajdź mu filmiki z białym szumem na You Tube, moja córka spała po nich aż miło. Czy kładziecie go do spania na boku? Mam wrażenie, że na boku refluks mniej dokucza. A przeciwbólowe najlepsze na brzuszek są czopki, nie syrop, próbowałaś czopków?
      • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 12:49
        Kładziemy na boku ale się spryciarz przekręca. Bywa, że prześpi jeden cykl na boku, ale zdarza się też, że zaliczy wszystkie pozycje w ciągu 2h snu. Podkladaliśmy blokadę pod plecy, żeby się nie przekręcał ale młody jest tak ruchliwy, że spokojnie dał sobie z nią radę i spał jak chciał. Po Nutramigenie tak się rzucał w trakcie snu, że uderzał wszystkimi kończynami o szczebelki - musieliśmy ochraniacz zamontować (przynajmniej się dziecko nie uszkodzi).
      • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 13:07
        Mam aplikację z białym szumem, szumisia nawet dostał, ale jak jest mega wściek, to żadne z powyższych nie działa, tylko okap. Włączamy tak rzadko, jak tylko się da (w ciągu 2 tygodni 2-3 razy) i trzymamy młodego w drugim końcu pomieszczenia. Jak tylko zaśnie, natychmiast wyłączamy. A swoją drogą od szumisia to mnie łepetyna potrafi rozboleć - jakim cudem dzieciaki tolerują takie dźwięki...?
        • turzyca Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 13:27
          >swoją drogą od szumisia to mnie łepetyna potrafi rozboleć - jakim cudem dzieciaki tolerują takie dźwięki...?

Bo siedzą 9 miesięcy między żyłami, tętnicami, jelitami, moczowodami, cały czas coś szumi, dla nich to norma.
        • mamaafg Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 24.06.22, 00:06
          Sa specjalne urzadzenia do bialego szumu. Moje kilkuletnie dzieci spia przy nim do dzis. To takie radio jakby. Sama ustalasz glosnosc i wybierasz rodzsj szumu; deszcz; wiatr itd bardzo uspokajajace. Czemu wylaczacie szum po zasnieciu dziecka? Powinno budzic sie w takich samych warunkach jak zasypia. Jesli chodzi o problemy brzuszkowe to z pierworodnym tez tak mialam; mnostwo lekarzy, co chwila nowe rodzaje mleka, nowe butelki (bo sie krztusil czesto), kropelki i inne cuda. Pomogl czas jak tu wczesniej dziewczyny pisaly. I duzo snu (tu ppmogl szum), duzo noszenia w miekkich nosidlach (cos jak chusta ale nie trzeba wiazac), spal czesto na nas. Sluchaj swojej intuicji. Poowdzenia!
          • ajr27 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 24.06.22, 16:35
            Kilkuletnie? To nie jest aby przesada? Chcesz, żeby pierwszy pobyt w łóżku bez szumu z urządzenia, za to z szumem ulicy, dajmy na to, Piotrkowskiej, stał się ich traumą życia?
            • mamaafg Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 24.06.22, 18:59
              Na wakacje ani do rodziny szumu nie zabieramy i spia tak samo dobrze, bez obaw. Po prostu to lubia.
    • chrzescijanka314 Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 22.06.22, 23:41
      Maluch może nie tolerować którejś z substancji pomocniczych zawartych w lekach (suplementach), które przyjmuje. Np. aromatu pomarańczowego (!), który jest w składzie Juvit multi.
      • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 12:44
        Podpytam pediatrę czy te witaminy są konieczne. Zrobiłam mu morfologię i wyszedł m.in niedobór żelaza.
        • hanusinamama Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 14:21
          Są krople z żelazem dla takich dzieci...tylko ze po nich znowu mgą być problemy z zatwardzeniem., Odstaw te multiwitami (tam jest wiecej substancji po ktorych moze sie źle czuć)....odczekaj 2 tygodnie zobacz czy jest poprawa.
      • hanusinamama Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 14:29
        Ja mam wrażenie, ze lekarze nie mają pojecia o witaminach a na chemii spali.
        Dzieciak je mleko modyfikowane które ma witaminy dodawane (suplementowane):
        W Nutramigenie masz witaminy:
        octan DL-alfa-tokoferylu - witamina E
        6-palmitynian-L-askorbylu - rozpuszczalna w tłuszczach witamina C
        nikotynamid - B3
        palmitynian retinylu- witamina A

Do tego ma jeść multiwitaminę ( z masą wypełniaczy i paskudnym aromatem) ...oraz odobno jeszcze witaminę D3 i C.

Samej witaminy C je z 3 róznych źródeł. Po wuj?
    • turzyca Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 00:29
      >Długo się go usypia, zazwyczaj w pozycji do odbijania (jak próbujemy go położyć bardziej poziomo na rękach, to zaczyna się krzyk).

Rozważ taką pozycję: siadasz po turecku na kanapie lub łóżku, dziecko układasz tak, że pupa jest między Twoimi nogami, a ciałko spoczywa na Twoim udzie. Dziecko ogólnie jest w tej samej pozycji co do odbicia, ale nie musisz podtrzymywać całego ciężaru jego ciała, poza tym możesz go unieść do pionu tylko podnosząc udo, sama możesz siedzieć z podpartymi plecami. Dodatkowo możesz dziecko głaskać, bo ręce masz swobodne. Dziecko może w tej pozycji spać, mimo że niby leży na brzuchu, bo główka jest dość wysoko, nie ma ryzyka podsuszenia się.
      To jest użyteczna pozycja w przypadku "pionowych" dzieci, zaspokaja ich potrzebę bycia w pionie, a nie męczy opiekuna tak bardzo. Z czasem możesz ostrożnie próbować przełożyć dziecko na drugie udo, tak żeby półleżało z twarzą do Ciebie.
      • greatbarrierreef Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 23.06.22, 12:42
        Próbuję sobie to zwizualizować. Brzuch dziecka ma być oparty o udo? Jak mu ułożyć nogi?
        • turzyca Re: Niemowlę na mm - porada potrzebna 13.07.22, 13:21
          > Brzuch dziecka ma być oparty o udo?

Mnie raczej wychodziła klatka piersiowa. Ale może być brzuch, wtedy jest bardziej na płask.

Ogólnie dziecko jest mniej więcej w tej pozycji: https://mamaundfamily.de/wp-content/uploads/2021/10/teaser_fliegergriff.jpg tylko oparte o Twoje nogi. Nadal ma ciepło w brzuszek, kontakt z rodzicem, tylko Tobie ręce nie odpadają.

>Jak mu ułożyć nogi?

Podkulone. W sumie wszystkie pozycje dzidziusiowe z podkulonymi nóżkami.

A masowanie "na Buddę" znasz? Dziecko na pleckach, kolanka szeroko, stópki trzymasz razem dłonią, i zataczasz kółka, tak żeby bioderka też się ruszały. Ew. drugą rękę trzymasz na brzuszku, żeby mu było cieplej. Moje dzieci nie cierpiały rowerków, ale Buddę lubiły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka