Dodaj do ulubionych

Wydmy i obrazek z plaży

27.06.22, 08:39
Jestem w nadmorskiej miejscowości bardzo popularnej i zatłoczonej. Właśnie rozpoczął się sezon.
Siedzimy na plaży, zachód słońca. Pięknie.
Z wydm gramolą się przez badyle ustawione tam żeby na wydmy nie łazić pan i pani (siedzieli na wydmie, pewnie podziwiali zachód)
My: przepraszam, a wiedzą państwo że po wydmach się nie chodzi?
Pan: paaaaani, a co to za wydmy. To nie wydmy, to jakieś krzaczory.
My: państwo pierwszy raz nad morzem?
Partnerka pana: ale pani mądra.

Za chwilę z plaży na wydmy wchodzi (gramolac się przez badyle ochronne) nastolatka z chusteczką w ręku. Wraca bez chusteczki. Obok stoi kosz. No ale. Przecież podetrzeć się po sikaniu musi, inaczej dostanie śmiertelnej choroby od kropelki własnego moczu na gaciach a z obszczana chusteczką w ręku nie będzie wracać, wiadomo że wydmy to taka publiczna toaleta. Aha, przy wejściu na plażę jest toitoi. Ale na pewno fuj, na wydmach przyjemniej. I czyściej, bo to początek sezonu. W sierpniu będzie gorzej, stosy chusteczek przysłonią zapewne widok na morze.
No i tak się chciałam z ematką podzielić wrażeniami. Komentować nie chcę, bo mnie wytną.
Obserwuj wątek
    • golf_pod_brode Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 08:55
      Tak jest i nic z tym nie zrobisz. Ludzie głupie som to niszczo.
      Remedium? Edukacja, edukacja, edukacja od małego.
      • triss_merigold6 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 08:59
        Nie edukacja, a czyste toalety z wodą.
        • golf_pod_brode Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 09:11
          A gdzie chciałabyś ustawić te toalety? Przy każdym zejściu z plaży?
          W takiej Łebie masz 10 km linii brzegowej i ok. 100 tys.turystów co rok. Jak wyobrażasz sobie zorganizowanie toalet?
          • lauren6 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 09:17
            Tak, na części plaż już stoją czyste toalety przy wejściu z plaż. Z tym, że niestety często są płatne, więc ludzie wolą zaoszczędzić na sikaniu i pójść na wydmy.

Podejrzewam, że sprzątanie tych wydm znacznie przewyższa zarobek z płatnych toalet.
            • 1matka-polka Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 09:31
              lauren6 napisała:

> Podejrzewam, że sprzątanie tych wydm znacznie przewyższa zarobek z płatnych toa
              > let.

Tez jestem ciekawa, jak te kmioty to kalkuluja, chyba, ze chodzi o to, zeby jakies pociotki sobie dorobily na babcioklozetowaniu🙄
            • 3-mamuska Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:36
              lauren6 napisała:

> Tak, na części plaż już stoją czyste toalety przy wejściu z plaż. Z tym, że nie
              > stety często są płatne, więc ludzie wolą zaoszczędzić na sikaniu i pójść na wyd
              > my.
              >
              > Podejrzewam, że sprzątanie tych wydm znacznie przewyższa zarobek z płatnych toa
              > let.

Myślisz ze ktoś to sprząta? Natura robi swoje.
          • kamin Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 09:22
            A jak sobie wyobrażasz, że to 100 tysięcy ludzi przestanie sikać i defekować?
          • panna.nasturcja Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 16:49
            Przecież w Lebie są toalety. Z bieżąca woda. Właśnie stamtad wróciłam.
        • 3-mamuska Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:35
          triss_merigold6 napisała:

> Nie edukacja, a czyste toalety z wodą.

Na wydmie miałam czysto i wodę? Hahahaha
        • obrus_w_paski Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 12:54
          Jak to szło, byt określa świadomość? jako matka dopiero co odpieluchowaniego dziecka realnie doświadczam braku publicznych toalet
    • triss_merigold6 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 08:56
      Kwestia ilości i dostępności toalet. Opisanego problemu nie ma na plazach w Danii, na Litwie, Łotwie, jeśli zostajemy przy Bałtyku, ponieważ przy każdym zejściu na plażę, przy każdej marinie są bezpłatne czyste toalety z łazienkami, możliwością umycia się, prysznicami do spłukania piachu.
      Toi toi nie załatwia sprawy.
      • golf_pod_brode Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 09:02
        W Danii są również dzikie plaże, przy których nie ma toalet. Gdzie sikają duńscy urlopowicze?
        Natomiast w Polsce w miejscowościach wypoczynkowych, nawet niewielkich przy zejściach są toalety, ale niewiele i płatne. Do toalety płatnej nawet symbolicznie nie ma kolejki, bo można przecież obok...
        • dreg13 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 09:16
          Gdyby to bylo platne symbolicznie, to nie byloby problemu. Ale platne bywa nawet 5 zl od osoby. Iles razy siku, jak spora rodzina i robi sie kilkaset zlotych.
          (Nigdy nie sikalam na wydmie,ale ja nie pije browarow na plazy ani nie przychodze na caly dzien).
          • chococaffe Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 09:22
            Myślę, że to niekoniecznie koszt co brak gotówki/drobnych
            • kamin Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 13:11
              Niech terminal zrobią. Na bujaczkach po 2 zł juz są.
          • triismegistos Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 13:24
            To nawet nie jest kwestia tego, że komuś szkoda. Mnóstwo ludzi po prostu nie nosi gotówki.
            • triss_merigold6 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 13:29
              Zwłaszcza na plażę.
        • lauren6 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 09:19
          > Gdzie sikają duńscy urlopowicze?

Gdzieś muszą sikać. Jeśli nie do toalet to znaczy, że załatwiają sprawę na łonie natury.
          • homohominilupus Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 09:24
            Alez można sikać na łonie natury. Tylko nie niszczyć wydm przy tym ani nie zostawiać obszczanych chusteczek.
            • melikles Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 09:28
              Z tymi "czystymi" toaletami za granicą to można polemizować.
              • kropkacom Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 09:29
                Nie zawsze.
                • melikles Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:19
                  Mikulov naMorawach. Wypasiona hospoda, a toaleta jak z epoki Husaka, sprzątanie niewiele później. W ogóle toalety przy czeskich autostradach to raczej średnie przeżycie. jedyna czysta to Orlen pod Ostravą.
                  • kropkacom Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:27
                    A ja napisałam, ze w CR jest ok w tym temacie? Nie jest. Za to w Austrii, często kawałek za granicą Moraw) jest ok. I o tym pisałam. Także nie dotknąłeś mnie osobiście big_grin
                    • melikles Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:46
                      A po co dotykać? W Austrii różnie z tym bywa. Na stacjach czasami nieciekawie, w sieci Landzeit sympatycznie i czysto.
                      • kropkacom Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:48
                        No ja mam jednak jakieś porównanie. Oczywiście od każdej reguły są wyjątki.
                        • sueellen Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 15:11
                          Jak byłam ostatni raz na Ukrainie to tam były dziury w podłodze zamiast toalet. W sumie sprytne - niczego się nie dotyka 😅
                          • szmytka1 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 15:45
                            W moim mieście jeszcze z 5-6 lat temu funkcjonowała publiczna toaleta tego typu.
                          • gaga-sie Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 16:55
                            Nie tylko na Ukrainie. We Włoszech często tak jest, np.w parku rozrywki Gardaland.
        • julita165 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 20:02
          Tp troszke nie tak. Toalety owszem przy wielu, choc nie wszystkich, wejsciach na plaze sa ale ich czystosc wola o pomste do nieba. Te nadmorskie gminy skoro juz zyja z turystow powinny jednak bardziej zadbac o komfort tych turystow. Nie chodzi o usprawiedliwianie obsikiwania wydm tylkp o stwierdzenie faktu ze jednak tamtejsi wlodarze zbyt malo sie staraja.
      • g.r.uu Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:26
        Nie, kwestia chamstwa i bycia syfiarzami. Z jakiegoś powodu dwa metry od kosza na śmieci trawniki są usłane petami. Hołotę należałoby wychowywać wysokimi mandatami za śmiecenie to może by się coś zmieniło.
        • fornita111 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:29
          1000/10 a nie wiecznie usprawiedliwac bydlo, ze kosze za daleko, za malo ich, toytoy brzydki i smierdzi i uj wie jakie jeszcze wymowki.
          • triss_merigold6 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:36
            Byliśmy w sobotę na dużej imprezie z gatunku niszowych masowych, na całym terenie było zaskakująco czysto. Może dlatego, że co kilka metrów były worki pełniące funkcję koszy, a organizator zapewnił ludzi, którzy sprzątali na bieżąco. Toi toie i umywalnie z wodą też były i z nich ludzie korzystali.
          • lauren6 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 11:24
            Nie wiem skąd założenie, że ludzie będą woleli świecić gołą dupą w lasku przy plaży czy ryzykować zapłacenie kary za wchodzenie na wydmy jeżeli będą mieć dostęp do darmowych, czystych toalet.
            • triss_merigold6 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 11:43
              No, ja też nie wiem.
              • kokosowy15 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 11:59
                Najbliższe okolice płatnych parkingów są najbardziej zastawione samochodami, nawet na zakazie, krzyżowaniu, chodnikach.
              • fornita111 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 12:19
                To nie jest "zalozenie" tylko fakt. Jest toytoy przy wejsciu na plaze, ale ludziom blizej, wygodniej i milej szczac na wydmach. Mam zrobic zdjecia na dowod? No bez jaj.
                • chococaffe Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 12:26
                  Na marginesie - od lat jeżdżę poza sezonem. Niczego takiego nie zauważyłam.
                • lauren6 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 12:48
                  Słowo klucz: czystych.

Mamy falę upałów i jeśli ktoś na bieżąco nie opróżnia tych toitoiów to zapach pod koniec dnia pewnie może powalić.
                  • chococaffe Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 12:52
                    O tym też mówię - wszelkie toalety publiczne powinny mieć obsługę sprzątająca non-stop
                  • triismegistos Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 13:45
                    Bez bicia przyznaję się, ze mając do wyboru krzaczek a przelewającego się toitoia wybiorę krzaczek.
                    • fornita111 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 15:03
                      Ok, wybieraj krzaczek, tylko potem podcierke do kosza wyrzucaj. I nie na wydmach ten krzaczek, bo to juz w grubsze swinstwo tam lazic...
                      • triismegistos Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 15:43
                        Musieliby mi słono zapłacić żebym miała się plątać gdzieś nad Bałtykiem w sezonie, tak ze ten wink
                        • fornita111 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 15:48
                          Tyle dobrze.
                          • triismegistos Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 16:50
                            No chwała bogom nowym i starym, tylko dzięki temu te wydmy jeszcze stoją tongue_out
                            • fornita111 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 17:32
                              Jakis od czapy ten komentarz.
            • chococaffe Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 12:06
              darmowe są, problemem jest "czyste"
      • bramstenga Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:37
        Nieprawda. Toalety w Łotwie (Ryga) są płatne (choć jest ich dużo). Toalety przy marinach owszem, często bywają bezpłatne (zresztą w PL także), ale wstęp do łazienki z prysznicem najczęściej wymaga podania kodu, są też (rzadziej) prysznice na monety. Na pewno nie jest tak, że przy każdym zejściu na plaże są bezpłatne toalety z łazienkami.
    • kropkacom Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 09:27
      Niedługo po prostu turystyka ulegnie ograniczeniom. Jestem tego pewna. Z czego uważam, ze każdy powinien sobie zrobić prywatny rachunek sumienia w temacie.

Toalety. Byłam w szoku jak w małej wiosce austriackiej przy atrakcji turystycznej stała ładna toaleta. Była darmowa, czysta i estetyczna. w tym czasie za granicą stał toitoi. Nie pamiętam czy płatny.
      • kropkacom Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 09:29
        A przed wydmami stanie płot.
      • melikles Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 09:29
        Z kolei w małej wiosce bawarskiej przy atrakcji turystycznej stała toaleta płatna i nie pierwszej czystości.
        • kropkacom Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 09:31
          Pewnie się zdarzy.
    • 1matka-polka Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 09:30
      "przy wejściu na plażę jest toitoi."

Bezplatny? To luksus. Bo bylam w Pobierowie w dlugi weekend, i tam byly kibelki platne. A wiec wladze gminy same sobie strzelaja w tyl glowy a ja tez mam to w dupie, skoro ci na wyzszym szczeblu i z realna wladza maja to w dupie. I wysikam sie na tej wydmie na zlosc wszystkim debilom od pustego pieprzenia o ekologii. 🤷‍♀️
      • kropkacom Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 09:32
        Za jakiś czas nie wejdziesz po prostu na wydmą.
        • 1matka-polka Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 09:34
          Jak wola grodzic, zamiast udostepnic istniejace toalety za darmo, to co ja debilom poradze?
          • kropkacom Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 09:37
            Bądźmy szczerzy jeśli ktoś (pomijam defekację) zostawia na wydmach śmieci to to jest to stan umysłowy.
      • fornita111 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 12:27
        To juz lepiej kmiotku na plazy sikaj, zamiast wydmy niszczyc.
    • conena Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 09:52
      jakieś cztery pokolenia muszą się przekręcić, żeby to się zmieniło. jedyne co my możemy zrobić, to wymagać od siebie i swoich dzieci. innych mieć w dupie.
      • triss_merigold6 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 09:55
        Wymagać od samorządów miejscowości turystycznych, żeby zapewniły czyste toalety z łazienkami w wystarczającej liczbie, a nie od ludzi, żeby zechcieli zabrać czterolatka do płatnego toi toi, sprzątanego poprzedniego dnia.
        • kokosowy15 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:06
          Mamy kapitalizm, nic nie jest "za darmo". Przenośna toaleta kosztuje, sprzątanie kosztuje, woda i odprowadzenie ścieków to też koszt. Za wynajęcie pracowników, transportu trzeba zapłacić. Mieszkańcy mają dokładać do przyjezdnych?
          • kropkacom Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:07
            Przecież zarabiają na tych przyjezdnych.
            • kokosowy15 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:36
              Jedni zarabiają, inni nie. Sądzisz, że urzędniczka w gminie, nauczycielka lub konserwator w szkole mają dodatek za wczasowiczów?
              • triss_merigold6 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:39
                Podatki i opłaty lokalne, mówi Ci to coś czy nie za bardzo?
                • kokosowy15 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:45
                  Podatki płacą wszyscy, szczególnie w swoich miejscach zamieszkania. Nie wiem, jak jest rozliczany VAT, wątpię żeby trafiał do gminy. Nie wiem także, na co jest przewidziana opłata klimatyczna, kiedyś miała rekompensować brak możliwości uruchomienia w miejscowości wypoczynkowej np garbarni lub fermy norek.
                  • triss_merigold6 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:57
                    Opłaty lokalne, dziadku, od sezonowych stoisk, namiotow, budek, z parkingów etc.
                    I wiesz, żeby gość z kutrem "wycieczki i połowy" odprowadził podatek, najpierw musi mieć turystów na wycieczkę i amatorów wędkarstwa na morzu.
                    • kokosowy15 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 12:06
                      Amatorzy moczenia się w wodzie przyjeżdżali niezależnie od liczby toalet, a że gmina nadmorska nie ma źródła dochodu w postaci huty, kopalni ani fabryki samochodów, trzeba SEZONOWO płacić za stragany, lodziarnie i sklepy z ciupagami. Poza tym, pojedziesz tam, zatrudnić się SEZONOWO do obsługi tych darmowych toalet i łazienek?
                      • triss_merigold6 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 12:14
                        Przecież tak właśnie sezonowo ludzie są zatrudniani.
                      • lauren6 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 12:19
                        Widzę, że kolega w wieku emerytalnym właśnie się uczy na czym polega praca sezonowa.

Lepiej późno niż wcale big_grin
                        • triss_merigold6 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 12:27
                          Może z czasem ogarnie też na czym polega wynajem z serwisem (np. toalet), a nawet outsourcing usług (sprzątanie, gastronomia).
                          • kokosowy15 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 12:52
                            Może kiedyś się dowiesz, jakie trudności mają przedsiębiorcy z sezonowym zatrudnianiem pracowników. I płaczą, że muszą niie tylko dawać im pracę, to jeszcze pieniądze. 1
                            • chococaffe Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 12:56
                              a ty zatrudniałeś opiekunkę na etat?
                              • kokosowy15 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 13:59
                                Zatrudniałem z firmy i płaciłem firmie.
                                • chococaffe Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 14:17
                                  A firma na etat zatrudniała? Czy juz ciebie to nie interesowało?
                                  • kokosowy15 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 15:30
                                    Sprawdzasz, jaką umowę ma kasjerka w sklepie w którym robisz zakupy?
                                    • chococaffe Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 15:50
                                      Ty się zainteresowałeś umowami pracownikó sezonowych - prawda?
                                      • kokosowy15 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 16:03
                                        Nie. Interesowałem się sezonowymi wpływami do budżetów wczasowych gmin i ich wydatkami na instalowanie i utrzymanie bezpłatnych toalet i łazienek oraz ich obsługę.
                                        • kokosowy15 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 16:08
                                          Jeśli zaś chodzi o formy zatrudnienia pracowników, jest to od dawna znane. M in dlatego bezrobocie w czasie masowych zwolnień obsługi nie wzrosło, bo ci pracownicy oficjalnie zatrudnieni nie byli. Nie ja prowadziłem tego rodzaju badania, korzystam z tych, które są dziełem fachowców.
                                        • chococaffe Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 16:24
                                          Ale nie zainteresowałeś się jak zatrudniona jest opiekunka pracująca u ciebie.
                            • triss_merigold6 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 13:09
                              Co roku płaczą i co roku zatrudniają więc nie pochylałabym się zanadto.
                      • runny.babbit Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 13:02
                        🤦‍♀️moj borze, cały czas myślałeś że ci wszyscy ludzie pracujący na wybrzeżu w sezonie, to pracownicy całoroczni?
              • biala_ladecka Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 19:46
                kokosowy15 napisał(a):

> Jedni zarabiają, inni nie. Sądzisz, że urzędniczka w gminie, nauczycielka lub k
                > onserwator w szkole mają dodatek za wczasowiczów?

Zdaje sie, ze jest cos takiego jak oplata klimatyczna. Na kible starczy.
                • kokosowy15 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 19:54
                  Już napisałem co to jest opłata klimatyczna. Nie jest przeznaczona na finansowanie wydatków nadzwyczajnych, bo to rekompensata za brak wplywow z zyskownej ale uciążliwej, szczególnie dla przyjezdnych, działalności.
                  • biala_ladecka Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 20:48
                    I powiadasz, ze w takim Krakowie brak jest wplywow z dzialalnosci pozaturystycznej?
                    • kokosowy15 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 21:07
                      W takim Mielnie - jest. A w Krakowie są chyba bezpłatne, czyste toalety? (nie wiem, nie byłem).
                      • kokosowy15 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 21:08
                        W Krakowie od lat nie jest pobierana opłata klimatyczna.
          • chococaffe Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:16
            Nie - z opłat tzw klimatycznych plus podatków odprowadzanych z dochodu z usług (wynajem/gastronomia)
          • chococaffe Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:17
            p.s. czy sugerujesz, że np toalety publiczne w Warszawie powinny być tylko dla Warszawiaków?
            • kokosowy15 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:39
              Nie bywam w Warszawie, toalety Łódzkie są bezpłatne w centrach handlowych, za korzystanie w lokalach, na cmentarzach, w halach targowych trzeba płacić.
              • triss_merigold6 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:40
                Na stacjach benzynowych też są bezpłatne, w razie gdybyś nie wiedział.
                • borsuczyca.klusek Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:47
                  Kokosowy to prędzej by się w gacie zlał niż skorzystał ze stacji benzynowej, gdzie tankują blachosmrody 🙄
                • kokosowy15 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:47
                  Nie wiedziałem, nie bywam. 1
              • bramstenga Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:41
                W przypadku części knajp w centrum (jest stosowna naklejka) miasto płaci za bezpłatne udostępnianie toalet.
              • chococaffe Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:45
                Ojej, płacisz za toalety przyjezdnych? To może nad morzem można tak samo?
            • bramstenga Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:40
              Fajnie zostało to rozwiązane w Łodzi - miasto płaci lokalom w centrum za bezpłatne udostępnianie toalet. Takie knajpy są specjalnie oznaczone.
          • triss_merigold6 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:28
            Nie dokładają do przyjezdnych, to dokładają do sprzątania.
          • triss_merigold6 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:53
            Tak przy okazji jęków na turystów.
            Przy pierwszym rzucie covidowego lockdownu, jak w maju już było wiadomo, że nie ma zombie apokalipsy, samorządy gmin nadmorskich cisnęły na otwarcie wszystkiego bo SEZON. Ryzyko braku turystów i utraty sezonu było zbyt duże, żeby przejmować się jakąś epidemia, czyli jednak ci turyści są mieszkańcom wybrzeża potrzebni.
        • marta.graca Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:11
          Gdzie ty widziałaś płatne toi-toie?
          • homohominilupus Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:19
            Ja widziałam bezpłatny
    • chococaffe Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:18
      Trochę obok tematu. Uwielbiam pociągi. Jednak do dłuższych podróży zniechęcają mnie toalety. "Bezpłatne"
      • triss_merigold6 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:32
        A powinny zniechęcać ceny (do podróży pociągiem)
        www.auto-swiat.pl/porady/eksploatacja/ceny-paliw-rosna-czym-wybrac-sie-w-podroz-pociagiem-czy-samochodem-porownujemy-koszty/k9gvj22
        • chococaffe Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:36
          Ostatnio miałam szczęśćie 1 klasy w IC (bezprzedziałowe) za 90 pln i 50 pln. Dla mnie to ok.
    • fornita111 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:24
      Widze, ze ematki sie na sikaniu postanowily skupic. A prawda jest taka, ze ludzie laza po wydmach "na skroty", dla foci, bo tak im sie zachcialo. I karmia ptaki chlebem i innym gownem pomimo tablic informacyjnych. O petach w piasku juz nawet nie ma co wspominac... Po prostu tepa, pierdolona szarancza i tyle. (Obserwacje aktualne, Podczele)
      • homohominilupus Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:30
        Właśnie mialam to pisać, że wszyscy tu o sikaniu i o kiblach a powszechne łażenie po wydmach to co? Wszędzie informacje zeby nie chodzic, w niektórych miejscach ogrodzenia, w innych badyle, takie zasieki z gałęzi porobione. Nic do pustych łbów nie przyjdzie, że może to po coś tam jest.
        • fornita111 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:35
          Sa tablice informacyjne, nawet na nich grozby mandatow. Ale to u nas martwe prawo i ludzie to wiedza. Ja kiedys probowalam tlumaczyc, teraz juz tylko zwracam uwage- niemilo, wrecz chamsko. Bo ci ludzie traktuja caly swiat jak kot swoja kuwete, to jest mentalnosc "jestem bialy pan i tylko bog mnie moze sadzic".
    • 3-mamuska Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:34
      Weź we czwartek czy piątek post na grupie fb pytanie mamusi:
      Jak nauczyła 4 lata sikać na zewnątrz. W parku na trawę pod drzewkiem ,bo mały nie chce chce do toalety 🤦‍♀️
      Na sporo odpowiedzi 3/4 były po co ?dobrze ze chce korzystać z toalety . Tez napisałam co myśle ale pewne i tak nie dotrze.
      I dziwić się później ze leją gdzie bądź.
      • obrus_w_paski Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 12:57
        Problem jest jeśli toalety nie ma blisko.
        Mam na stanie 2 letnie dopiero co odpieluchowane dziecko. I wierz mi ze nie chce dziecięcym tyłkiem świecić. Ale Jeśli mam do wybory obsranego z wczoraj toitoi albo drzewko to wybieram drzewko. Inna sprawa, ze moje dziecko ma na to inny pogląd wink i to problem raczej hipotetyczny dla mnie, bo ja wbijam się do knajp z dzieckiem
        • szafireczek Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 13:13
          Przecież można zabrać przenośny nocniczek z jednorazowymi wkładami. Niewielki, lekki, są nawet składane.
          • obrus_w_paski Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 13:38
            Ale rozumiesz ze są dzieci które NIE chcą sikać na wolnym powietrzu tam gdzie ich widza inni ludzie? Chcą sikać w zamkniętej toalecie.
            • szafireczek Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 14:45
              Z reguły dzieci nie mają jeszcze takiej obsesji, że "widzą inni ludzie", to się nabywa z wiekiem i wbijaniem w głowę teorii "wstydu". Potem wstydzą się i ciała i potrzeb.
              • lauren6 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 14:54
                Dzieci mają za to swoje rytuały. Jeżeli w domu widzą, że rodzina załatwia się w toalecie, na spacerze korzysta się z toalet publicznych lub w WC w restauracji to takie dziecko może mieć blokadę psychiczną z załatwianiem się w plenerze. Nie każde, po prostu warto mieć na uwadze, że i takie egzemplarze się trafiają.
    • tol8 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:35
      Jak kobiety dają radę załatwić się w toi toi? Nie umiem, nie korzystam.
      • fornita111 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 10:37
        Na Malysza. Tylko papieru nie kradnij tam!
        • kamin Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 19:19
          Zazdroszczę potrafiącym sikać na Małysza. Ja w tej pozycji mam tak spięte mięśnie że nic nie poleci.
          • fornita111 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 19:29
            Kwestia wprawy smile
      • ga-ti Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 20:40
        Kobiety, jak kobiety (na Małysza, i najlepiej być wysoką), a weź w tym wysadź dziecko, ech.
    • leosia-wspaniala Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 11:03
      Czytałam wczoraj o karach, jakie Hiszpania będzie nakładać na turystów (m.in. za sikanie w morzu, sikanie w krzakach i łażenie bez koszulek poza plażą, a także z zajmowanie leżaków ręcznikami). Obawiam się, że tego się po prostu nie przeskoczy, ludzki ród jest po prostu niereformowalny uncertain
      • lauren6 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 11:30
        > karach, jakie Hiszpania będzie nakładać na turystów (m.in. za sikanie w morzu

big_grin już to widzę
        • marta.graca Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 12:13
          Ciekawe, jak będą egzekwować smile
      • milupaa Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 12:21
        Hehe a jak będą sprawdzać czy ktoś sika w morzu? Po wyrazie twarzy? Reszta ok ale zakaz sikania do morza to już przesada, rybki też sikają.
        • kokosowy15 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 12:54
          Jakież to nam bliskie. Nie wystarczy powiedzieć "nie rób tego, bo szkodzisz innym". Jeszcze trzeba śledzić, ścigać, karać.
          • milupaa Re: Wydmy i obrazek z plaży 28.06.22, 14:36
            A w jakim sensie szkodzi?
          • milupaa Re: Wydmy i obrazek z plaży 28.06.22, 14:37
            Szkodzą śmieci i ścieki a nie sikanie.
            • kokosowy15 Re: Wydmy i obrazek z plaży 28.06.22, 15:52
              Lubisz pływać w sikach? Cóż ludzie mają różne upodobania, czasem zaskakujące.
        • sueellen Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 15:07
          Jestem za ściganiem facetów ( bo to częściej dotyczy, choć kto wie..) za brak koszulki poza plaża. Z drugiej strony są laski spacerujące po moście w 👙, a w Hiszpanii było całkiem sporo topless. Zakaz sikania w morzu - pojęcia nie mam jak sprawdzić i wyegzekwować ale zakaz rezerwacji leżaka ręcznikiem? To akurat dziwne bo leżaki są na wynajem i zazwyczaj taki leżak wynajmuje się na cały dzień więc jak rodzinka idzie do knajpy na obiad to zabiera wartościowe rzeczy a zostawia właśnie ręczniki by wrócić do swego grajdola na plaży.. w Hiszpanii jest też zakaz psów w sezonie na plaży i jeśli dobrze piętami, zakaz zostawiania petów. Osobiście wolę ludzi sikających do morza niż rzucających pety w piach.
    • sueellen Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 11:35
      I dlatego jeżdżę na absolutne zadupie a popularne miejscowości turystyczne omijam szerokim łukiem 🙂
      • afro.ninja Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 12:29
        No i gdzie sie tam zalatwiasz?!
      • fornita111 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 16:22
        To tez "totalne zadupie"- ale ludzie sie trafiaja zawsze- i niemal zawsze sie zachowuja skandalicznie. Na dzikich plazach, nawet jesli nie ma ani pol czlowieka, to zawsze sa slady po nich- smieci, pety, chusteczki. Nie wietze, ze w Polsce znalazlas miejsce nad morzem bez tego odwiecznego syfu.
    • afro.ninja Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 12:28
      Co roku ten sam temat. Ja jestem za płatnymi, ładnymi toaletami. Chętnie zapłacę, tylko w Polsce są rzadkością.
      • chococaffe Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 12:30
        Też bym zapłąciła za czyste, pucowane na bieżąco toalety. Nawet dyszkę.
    • lucky80 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 12:57
      ja bym dodała do obrazka wszędobylskie psy, puszczane najczęściej samopas. Sikające i defekujące gdzie popadnie. Jak zwykle zakazy przychodzenia z psami na plażę są totalnie olewane. Są przecież plaże dla psów, i tam psiarze powinni z nimi być. Jeśli zaś w okolicy nie ma - sorry, nie wchodzimy na plażę dla ludzi.
    • primula.alpicola Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 15:44
      Ej, myślałam, że jakieś piękne fotki wstawiłaś, a tu takie coś.
      • homohominilupus Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 16:39
        Sorry primula.
        Chociaż chcesz fotkę? Proszszsz
        • primula.alpicola Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 19:34
          O, dzięki. Ładnesmile
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 17:03
      Bo zamiast badyli powinni zasieki z drutu kolczastego ustawić.
      Chociaż też do bani, bo złomiarze ukradną.
      Szkoda, że u nas kaktusy nie rosną.
      • triismegistos Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 17:05
        W sumie opuncje dałyby radę. Tylko chyba potem trudno byłoby pozbyć się opuncji.
      • kokosowy15 Re: Wydmy i obrazek z plaży 27.06.22, 19:56
        Zaminowac.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka