alterego72 28.06.22, 08:31 Jeden ząb, trzy kanały, w wymienionej cenie RTG i TK zęba. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ichi51e Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 08:36 raczej normalnie Odpowiedz Link Zgłoś
noc_na_pustyni Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 08:37 Norma. Odpowiedz Link Zgłoś
aguha Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 08:54 Wydaje mi się, że to jest normalna cena. Płaciłam 1450 zł ponad rok temu (reendo zęba leczonego wiele lat temu). Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 08:57 Tak Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 09:26 U nas za jeden kanał chcą nawet 700-900 zł, więc tanio. Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 09:27 Normalna cena Odpowiedz Link Zgłoś
joaz Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 09:29 Moje dziecko płaciło 300 zł za kanał. W tym leczenie, RTG . TK nie było Odpowiedz Link Zgłoś
bywalczyni.hosteli Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 09:29 Jak za darmo. A tak na serio-normalna cena. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 09:30 Normalna cena, a nawet dość tanio, bo mój m. ostatnio za 3 kanały płacił 1850. Odpowiedz Link Zgłoś
chebellacosa92 Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 09:48 Zawsze się zastanawiam, dlaczego ludzie dopuszczają do tak głębokiego zniszczenia tkanki zębowej. Chodzić regularnie na kontrolę, a jak zdarzy się choćby plamka natychmiast leczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
marszawka Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 09:53 Jestem na kontroli co pół roku. I tak mam ząb do kanałowego. Próchnica rozwinęła mi sie pod istniejąca plomba. Ząb juz 2 razy leczony w ciagu miesiąca bo głęboka plomba drażni miazgę. Wymieniane wypełnienie na inny material bo podejrzewano uczulenie.Ząb na ten moment zdrowy a boli. Bo plomba uciska miazgę. I co zrobisz? Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 10:02 Tez mi się wydaje, ze ludzie, którzy leczą żeby kanałowo to ci, którym ubytki powstały pod istniejącymi wypełnieniami (takimi z lat 90, zakładanymi często bez żadnego mikroskopu czy innych cudów). Jak ktoś dopuszcza do takiego popsucia zęba „od zera”, to raczej go potem wyrywa jak boli. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 10:26 To odpowiedź na pytanie o cenę kanałowego? Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 10:45 Bredzisz. Często tego nie widac bez rentgena. Chodzę regularnie co kilka miesięcy na kontrole do dentysty i nie wykrył takiego stanu. Mialam leczenie kanalowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 11:14 U mnie na rtg tez nie było widać dentystka strasznie kręciła nosem jak już powiedziałam ze nie wyjdę dopóki nie otworzy względnie ze albo otwiera albo wyrywamy bo ja mam serio dosyć bycia odsyłana i tekstów ze nadwrażliwy na temp i kwasy. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 14:25 Chodze dwa razy do roku na przeglad i czyszczenie. Raz w roku mam przeswietlenie, zeby sprawdzic stan zebow pod plombami. Stan zapalny rozwinal sie nagle w wiercholku korzenia, plomba byla szczelna i nie bylo pod nia prochnicy. Mezowi miesiac temu stalo sie dokladnie tak samo. Stan zapalny przy korzeniu, na zebie mial koronke nadal szczelna. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 15:13 Bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 16:06 Bo nie każdą plamkę widać? Ja mam zęby zniszczone fatalnym leczeniem w PRL-u. Większość trzonowych mam leczoną kanałowo. A cena dość tanio ja płaciłam ponad 2000 i to z dobre pięć lat temu, Z tym że moje kanały są ciężkie do obróbki, a poprawianie po starym to był koszmar, wizyty po 1,5-2h mozolnej pracy Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 19:44 chebellacosa92 napisała: > Zawsze się zastanawiam, dlaczego ludzie dopuszczają do tak głębokiego zniszczen > ia tkanki zębowej. Chodzić regularnie na kontrolę, a jak zdarzy się choćby plamka natychmiast leczyć. Ale zaleciało wyższością Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 20:16 abecadlowa1 napisała: > Ale zaleciało wyższością Eee, nie, raczej niewiedza. Sama w niektorych sprawach mialam podobne podejscie , ale dzieki ematce dowiedzialam sie jak bardzo czasem czlowiek moze sie mylic. Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 10:04 Ja w styczniu placilam 1650 zl, moj mąż tydzien temu u tej samej dentystki 2200...takżeten...tanio miałaś jak barszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 10:42 Nie, to norma. Odpowiedz Link Zgłoś
boremloska Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 11:26 Właśnie windjuhesz ceny dentystom Tak to za drogo Jak zaplacisz to następnym razem zażąda 3500... Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 15:12 Jeśli z TK to rozumiem klinika i technologia na czasie. Czyli normalna cena. Znajdziesz taniej, ale w gabinecie u Pani Czesi, która TK ani RTG nie ma i pracuje na słabo zaktualizowanych rozwiązaniach technologicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 20:37 Taka pani Czesia bez mikroskopu ale z doswiadczeniem i dobrym okiem do RTG z niezlych bagien mnie wyciagala Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 15:15 Moim zdaniem bardzo drogo, ale ja kanałowo leczyłam dawno temu. Teraz tylko zwykle plomby. Nie rozumiem idei TK (tomografia?), rtg nie wystarczy już? Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 15:28 No u mnie nie wystarczyło. Przypadek bardzo skomplikowany. I ci zrobić? Ząb zrobił się martwy, mimo kontroli, przeglądów. Ciągle bolało a u dentysty na fotelu nie. Już mi głupio było tam chodzić. Też była mowa o nadwrażliwości. Pozornie wszystko było ok. Plomba szczelna. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 16:38 Miałam 3 razy RTG na których za każdym razem ząb wyglądał jak zdrowy, a na TK wyszła torbiel i konieczność wielkiej akcji chirurga szczękowego. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 29.06.22, 00:46 Rozumiem 🙂 Czyli nie zawsze jest potrzebna, w trudnych przypadkach. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 15:25 Ja rok temu za leczenie kanałowe (bez RTG) , 4 kanały, płaciłam 600zł. Ale to było tanio, wiem, bo słyszałam od innych,że 1000-1200zł to norma. Więc byłam miło zaskoczona kiedy mój dentysta zażyczył sobie tylko 600zł. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 16:12 Fakt, mega tanio, aż dziwne bo tyle się płaci za jeden kanał. A robi pod mikroskopem? U mnie jeden kanał kosztuje 700 zł, a dochodzą przecież opatrunki, badania i inne koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 16:44 koronka2012 napisała: > Fakt, mega tanio, aż dziwne bo tyle się płaci za jeden kanał. A robi pod mikros > kopem? > To było zwykle leczenie kanałowe. Wiem że jest jeszcze "komputerowe" czyli pod mikroskopem i to już jest droższe ale nie pytałam o cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 20:20 Zaplacilas tanio, bo wykonal je zwykly dentysta pewnie bez specjalizacji w endodoncji. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 20:25 Omg, doczytalam, ze nawet nie mialas robionego rtg. Radze przy nastepnym przegladzie przeswietlic ten zab, zeby sprawdzic, czy kanaly masz chociaz prawidlowo wypelnione, bo mozesz sie kiedys obudzic z okropnym bolem. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 21:11 mrs.solis napisała: > Zaplacilas tanio, bo wykonal je zwykly dentysta pewnie bez specjalizacji w endo > doncji. Mylisz się. Ma specjalizację w endodoncji. 13 lat temu ratował mi zęba,który spieprzył mi poprzedni dentysta. Miałam do wyboru leczenie kanałowe pod mikroskopem, z gwarancją lub zwykle kanałowe bez gwarancji,że w trakcie ząb się nie rozpadnie bo był w tak złym stanie. Zaryzykowałam i wybrałam zwykłe kanałowe, które się powiodło i jest wszystko w porządku. Tak więc wiem że ,moje zęby są w dobrych rękach. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 29.06.22, 00:31 To co masz zrobione to bylejakie kanalowe, a nie zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 29.06.22, 00:56 Ah jej. Kiedyś tylko takie byle jakie robiono bo nie było technologii komputerowej. Te "byle jakie" już ponad 10 lat sie u mnie trzymają i nic się nie dzieje. Ale widzę że nowa moda nastała 😉, nie masz komputerowo nie liczy się. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 29.06.22, 08:42 mrs.solis napisała: > To co masz zrobione to bylejakie kanalowe, a nie zwykle. Są dwie metody leczenia kanałowego - komputerowe i tradycyjne. I to tradycyjne jest już od wielu lat znane i praktykowane. Co nie oznacza że jest byle jakie. Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczka.chili Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 20:09 Normalna cena. A jesli jeszcze z odbudową zęba to tanio bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 20:10 Normalna cena, może kosztować i więcej, widziałam cennik-ok 2 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczka.chili Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 20:28 Wcześniej pisałam, że to normalna cena, ale generalnie rozpiętosci cen w różnych gabinetach są różne. Są gabinety, gdzie leczenie kanałowe zaczyna się od 2000 zł. Leczenie kanałowe, szczególnie trzonowców jest skomplikowane, chociaż nie zawsze na takie wygląda (zakrzywienia, obliteracje, dodatkowe kanały, kanały które rozchodzą się a potem znów łączą i inne kwiatki). Dlatego to co ja mogę doradzić, to leczyć tam, gdzie się na tym naprawdę znają. Bo jak się nie znają to potem wychodzą niedopełnione kanały, które prędzej czy później trzeba będzie leczyć ponownie. Tzw. reendo (czyli ponowne leczenie) jest jeszcze droższe. U nas nie leczymy powtórnie kanałów bez mikroskopu. Jeśli mikroskop to cbct, czyli tk obowiązowo trzeba zrobić. My mamy jeszcze tanio, uważam, że za tanio jak na to, jaką wiedzę trzeba mieć, ile jest przy tym dodatkowo jeszcze pracy i myślenia jak zrobić żeby było super. Uważam że powinno się wlaśnie od 2000 zł zaczynać kanałowe. To jest ostatni ratunek dla zęba, którego warto ratować bo to jednak swój ząb. Dobrze zrobiony to spokój na lata, oraz wiele innych korzyści z tego wynikających, o czym wielu pacjentów nie ma zielonego pojęcia. Ale wydaje im się za to, że drogo i jak to tak. Ano tak. Implant to minimum 5000. Niech sobie usuną swojego zęba, jak drogo i wstawią ten taniutki implancik. Aaa czekaj, toż implant to tylko proteza zęba, w życiu nie będzie lepszy od swojego. Na temat czy zęby kanałowo leczone to tylko u tych co doprowadzają się do takiego stanu: nie, nie tylko. Są różne sytuacje, np leczy się kanalowo zęby pod most, ponieważ ich przeciążenie (np dwa zęby muszą wtedy wziąć na siebie robotę za ten trzeci, ktorego nie ma) mogłoby spowodować, że zęby na których jest zawieszony zaczną boleć. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 20:40 most w dzisiejszych czasach to jakis idiotyzm.. zabijac dwa zeby. To juz lepiej zrobic implant. Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczka.chili Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 21:05 No oczywiście, ale jak np ktoś nałogowo pali papierosy to implant jest nie dla niego. Zbyt duże ryzyko, że się nie przyjmie. Poza tym niektórzy nie chcą implantu bo most jest jednak tańszy, szczególnie ten na podbudowie metalowej. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 28.06.22, 20:30 Raczej niedrogo. Za ponowne leczenie kanałowe (poprawka po poprzednim dentyście, wypełnienie włóknami szklanymi trzech kanałów) płaciłam 1300 zł 6 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Czy 1550 zł za leczenie kanałowe zęba to drog 29.06.22, 12:23 Moim zdaniem drogo. Odpowiedz Link Zgłoś