Dodaj do ulubionych

Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sobie?

28.06.22, 16:38
Danych, które o sobie udostępniacie przez aplikacje, itp?

Trochę rozumiem, czujecie się na tyle mało interesujące dla władz i innych instytucji, że chronienie ich nie ma sensu. Jasne, też mam takie poczucie.

Dodatkowo to trochę jak że zdrową żywnością - można jedynie ograniczać szkody, zapobiegać całkowicie takiemu procederowi się nie da.

Jednak zważywszy, że te dane nabywają np. ubezpieczyciele, to taka niefrasobliwość może wiązać się z konkretnymi kosztami.
Na szerszą skalę wchodzi w grę przecież wykorzystanie tych informacji do manipulacji np. wynikami wyborów... To już mocno niefajne. Wystarczy, jak reklamy, przedstawiać odpowiednie treści jako niewinną z pozoru sugestię tematu, który człowieka interesuje... Piszę dużym skrócie rzecz jasna.

Oczywiście inspiracją dla tego wątku są poprzednie, o aplikacjach, i wasze wpisy.

Czemu więc korzystacie z aplikacji, które nie są niezbędne, a nikt poza ich właścicielem nie wie, jakie dane zbierają - bezpośrednio lub z odwiedzanych w necie stron.

I chyba mało kto wierzy, że przez te dane jakiś człowiek przegryza się osobiście? Ale niektórzy chyba tak, jak wynika z wątku o apkach i cyklu menstruacyjnym.
W rzeczywistości działają tu przecież algorytmy.

Obserwuj wątek
    • anorektycznazdzira Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 16:40
      "Wy macie"- czyli kto? Ja?
      • noc_na_pustyni Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 16:42
        Osoby, wypowiadające się we wcześniejszych wątkach. I pewnie nie tylko one.
        • anorektycznazdzira Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 17:06
          wszystkie?
          Dlaczego nie kontynuujesz dyskusji z osobami, których to dotyczy?
    • triss_merigold6 Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 16:43
      Wy, czyli kto? Nie mam smartwatcha, nie używam żadnej aplikacji do monitorowania czegokolwiek.
      • noc_na_pustyni Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 16:45
        Wyżej napisałam.
        • noc_na_pustyni Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 16:50
          Swoją drogą, jak ostatnio przeczytałam, że smartwatche monitorują np. sposób chodzenia i wyciąga się z tych danych różne wnioski, to odpadłam...
          • mamkotanagoracymdachu Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 16:57
            Jakie wnioski się wyciąga ze sposobu chodzenia?
            • noc_na_pustyni Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 17:00
              W jakim jesteś nastroju, czy cierpisz na jakieś choroby... Pewnie konkretne, nie że każdą da się tak zidentyfikować.
            • triismegistos Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 17:06
              W sumie patrząc na swoje wykresy kroków od razu widzę, czy byłam np chora.
          • g.r.uu Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 17:10
            Moja opaska nie potrafi nawet przeskoczyć tego, że jak mam rękę nieruchomo ale się przemieszczam to idę z wózkiem
            • mamkotanagoracymdachu Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 17:27
              Z wózkiem to jest problem, są jakieś specjalne aplikacje, które to mierzą.
            • kk345 Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 29.06.22, 20:21
              Mój smartwatch spacer z wózkiem potrafi podciągnąć pod jazdę rowerem big_grin
          • georgia.guidestones Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 29.06.22, 14:11
            noc_na_pustyni napisała:

> Swoją drogą, jak ostatnio przeczytałam, że smartwatche monitorują np. sposób ch
            > odzenia i wyciąga się z tych danych różne wnioski, to odpadłam...
            Tetno przy wysilku monitoruja (24/7tez, jak nosisz do spania), lub tempo przemieszczania sie. I tyle.
          • hanusinamama Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 30.06.22, 15:54
            No jakbym miała to by jakiś Wielki Brat wiedział, ze jestem bardzo zapominalska, bo milion razy sie wracam zanim wyjzde z domu
    • alpepe Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 16:44
      Kto ma, ten ma. Ja i tak jestem przerażona, bo rozmawiałam z przyjacielem o aktorce, która w pewnym serialu nosi perukę, a potem wchodzę w komórce na pudla, a tam reklama peruk dla osób po chemioterapii. Komórkę miałam tak blisko siebie, że to nie był przypadek.
      • 3-mamuska Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 29.06.22, 01:30
        alpepe napisała:

> Kto ma, ten ma. Ja i tak jestem przerażona, bo rozmawiałam z przyjacielem o ak
        > torce, która w pewnym serialu nosi perukę, a potem wchodzę w komórce na pudla,
        > a tam reklama peruk dla osób po chemioterapii. Komórkę miałam tak blisko siebi
        > e, że to nie był przypadek.
        >

To ty tak. A ja w zeszłym tygodniu pomyślałam ze trzeba kupić psu taką tackę do wylizywanie masła orzechowego (dostaje w nim leki)
        Akurat sprzątałam kuchnie i psie i kocie miski myłam. Kończę,robię kawę siadam .Wchodzę na fb a tam reklama takiej tacki przyczepianej do ściany. 😳😵‍💫
        • georgia.guidestones Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 29.06.22, 14:10
          3-mamuska napisała:

> alpepe napisała:
          >
          > > Kto ma, ten ma. Ja i tak jestem przerażona, bo rozmawiałam z przyjaciele
          > m o ak
          > > torce, która w pewnym serialu nosi perukę, a potem wchodzę w komórce na
          > pudla,
          > > a tam reklama peruk dla osób po chemioterapii. Komórkę miałam tak blisko
          > siebi
          > > e, że to nie był przypadek.
          > >
          >
          >
          > To ty tak. A ja w zeszłym tygodniu pomyślałam ze trzeba kupić psu taką tackę d
          > o wylizywanie masła orzechowego (dostaje w nim leki)
          > Akurat sprzątałam kuchnie i psie i kocie miski myłam. Kończę,robię kawę siadam
          > .Wchodzę na fb a tam reklama takiej tacki przyczepianej do ściany. 😳😵‍💫
          >
          Mowilas to na glos, czy telepatia zadzialala? Albo chip ze szczepionki somsiada, foliaro? 🤡
        • szmytka1 Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 29.06.22, 17:44
          A ja mam jeszcze gorzej. Wchodze dziś.do TK.maxa a tam stoi taka.lqdna lawka ogrodowa i od razu pomyślałam e ematxe i wątku lawkowym. Wszędzie teraz mam.skojarzenia z ematka.
    • g.r.uu Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 16:55
      W jaki sposób informacje o moim cyklu miesiączkowym mogą wpłynąć na wynik wyborów albo czegokolwiek innego?
      • noc_na_pustyni Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 17:02
        Skąd wiesz, co taka aplikacja zbiera oprócz tego, co jej sama podajesz na tacy?
        • triismegistos Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 17:05
          A do tego nie trzeba żadnych aplikacji wink
        • g.r.uu Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 17:09
          A co ma zbierać więcej niż google?
      • furiatka_wariatka Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 17:23
        Oczywiście ja wiem, że to sf, ale jest taki serial Westorld, i w szczególności sezon 3, odpowiada na to pytanie. W skrocie: dane, bardzo różne, o ludziach są gromadzone, i tworzone są profile ludzi, określające ich prawdopodobna długość życia, przydatność dla społeczeństwa itd. Np jeden z głównych bohaterów nie jest w stanie dostać jakiejkolwiek pracy poza pracą na budowie, ponieważ algorytm wyliczył, że najprawdopodobniej za kilka lat popełni samobójstwo, więc nie warto w niego inwestować. Oczywiście fabuła jest dosyć odjechana, i nie twierdzę, że tak będzie wyglądać przyszłość, ale daje trochę do myślenia po co komu moje dane, nawet jeśli to tylko mój cykl menstruacyjny czy lokalizacja, czy historia przeglądania.
        • simply_z Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 17:25
          W Chinach juz cos takiego sie tworzy, a Europa patrzy w te strone. Juz teraz zreszta paszporty covidowe sa takim SF.
          • princesswhitewolf Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 30.06.22, 16:53

>Juz teraz zreszta paszporty covidowe sa takim SF

Nonsens
        • cegehana Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 17:30
          Jest mnóstwo zastosowan prywatnych danych - komuniści w czasach przedinternetowych umieli wykorzystać wiedzę o zdradach małżeńskich do szantazowania przeciwników politycznych np. Może się to wydawać śmieszne, po co pzprrowi dane o to kto z kim poszedł do kawiarni. A im więcej się o nas wie tym łatwiej nami rządzić.
        • massinga Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 29.06.22, 14:19
          Kiedys czytalam opowiadanie SF, gdzie spoleczenstwo wlasnie tak bylo podzielone - od urodzenia mialo sie ograniczone mozliwosci wyboru i absolutnie zadnej szansy na wykroczenie poza swoja grupe spoleczna.
          • georgia.guidestones Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 29.06.22, 14:22
            Juz teraz, bez sf, jest sporo grup wykluczonych spolecznie, ktord raczej nie zmiksuja sie z innymi (bardziej uprzywilejowanymi) srodowiskami
    • cegehana Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 16:55
      Myślę, że wiele osób czuje się wobec tego po prostu bezradnymi. Przeciwnik jest zbyt silny i jedyne co można zrobić to jakoś się w tej dupie urządzić i zapomnieć. Albo zostać foliarzem.
      • majenkir Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 29.06.22, 22:05
        Otóż to.
    • triismegistos Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 17:02
      Nie używam aplikacji menstruacyjnych, ale myślę, że gdybym używała i w związku z tym oglądała spersonalizowane reklamy podpadek to jakoś bym to uniosla.
      • princesswhitewolf Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 29.06.22, 21:05
        Hahha ale sygnaturka
        • majenkir Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 29.06.22, 22:06
          😂😂😂 Bardzo lubię Snejkowà w formie
    • daniela34 Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 17:04
      Kontekst. Zapytałaś o aplikację do śledzenia cyklu i ryzyko poniesienia przez kobietę kary a aborcję. Nie ten kraj, nie takie przepisy. Na wybory też mój cykl wpływu nie ma.
      • georgia.guidestones Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 30.06.22, 21:31
        daniela34 napisała:

> Kontekst. Zapytałaś o aplikację do śledzenia cyklu i ryzyko poniesienia przez
        > kobietę kary a aborcję. Nie ten kraj, nie takie przepisy. Na wybory też mój cyk
        > l wpływu nie ma.
        A aplikacja jest jakos powiazana z jakas "(nie)rzadową" typumObywatel, czy co?
    • pyza-wedrowniczka Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 17:10
      Ja się po prostu pogodziłam z tym, że systemy wiedzą o mnie dużo i dostosowują komunikaty i reklamy pod tą wiedzę. Chyba trzeba by żyć jak amisze, żeby uniknąć śledzenia przez wirtualne systemy. Dla własnej wygody korzystam z wielu aplikacji, które pewnie nie są niezbędne, ale je lubię lub po prostu ułatwiają mi życie.
    • chococaffe Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 17:12
      Jedyną aplikację, którą mam to francuskie taksówki. Boję się, że jak zamówię swoim wspaniałym akcentem to podjedzie w zupełnie inne miejsce.

Innych nie mam , pomijając już dane - to chyba strasznie zapycha pamięć?
      • simply_z Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 17:21
        nie zapychaja ale niektore rozleniwiaja umysl..jakkolwiek to smiesznie brzmi. Poza tym uzalezniaja.
    • wapaha Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 17:36
      widać jestem ekshibicjonistką
      nie walczę z tym na co nie mam wpływu
      ty myslisz ze taka incognito jestes ? suspicious
    • memphis90 Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 17:55
      Hmm, mialam apkę do pokazywania fontann w Rzymie. Ile pand przeze mnie zginęło i co to mowi o moim cyklu menstruacyjnym?
      • majenkir Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 29.06.22, 22:07
        Pandy ginà przez siebie, nie nasze apki 😌
    • ichi51e Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 18:08
      korzystam bo lubię pozycjonowane reklamy. Genialna sprawa.
      • georgia.guidestones Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 29.06.22, 18:35
        ichi51e napisała:

> korzystam bo lubię pozycjonowane reklamy. Genialna sprawa.
        >
        Zalezy skad wchodze na ematke; w dyskusji o torebkach linkowalam torby z collabo versace i fendi, i z tych kiczowatych Fendace, nadal mam ubaw, bo sie wyswietlaja, albo allegro i opiekacz do parówek (to juz nie wiem skad i dlaczego).
    • ritual2019 Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 18:16
      To obsesja?
    • asia_i_p Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 18:50
      Ty mieszkasz pewnie w dużym mieście, prawda? Żaden Google nie wie o mnie tyle, co 12 tys. trzebniczan.
      • m_incubo Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 30.06.22, 11:25
        🤣🫶
    • georgia.guidestones Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 19:25
      System w telefonie mam na fikcyjne dane z dooopy wziete (nie, ludzie nawet w liberalnym pod tym wzgledem USA nie maja takiego imienia). zwykle dostawcy uslug z appek potwierdzajac np telefonicznie imie, ew imie i nazwisko probuja powstrzymac smiech. Do fejsbuczka posiadam jeszcze inny osobny mail, nr tel nie podaje. Apki rozrywkowo-spolecznosciowe to tylko na tablecie przez wifi (bez karty sim).
      • szmytka1 Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 20:29
        Ja w ogóle mam smartfona bez karty sim. Do dzwobienia mam.stary tel klawiszowy beż internetu 😆
        • georgia.guidestones Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 20:33
          Ja do dzis mam nokie 6310i, ktorej jeszcze nie tak dawno używalam. Niezniszczalny telefon.
          • szmytka1 Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 20:43
            Chce nowy, ale taki sam. Jak sprawdzić jaki to nr modelu? Ciekawe, czy to jeszcze gdzieś w odmętach internetu jest do kupienia. Bateria traci żywotność.
            • georgia.guidestones Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 22:52
              Nokia c2-01. Lepiej wymien baterie, wyjdzie taniej.
              • szmytka1 Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 23:21
                Obudowa jest pęknięta na pół.a ekran tak.zmatowiony, że utrudnia widoczność a do tego ładowanie na USB czasem.dziala.a czasem nie, a ta.ladowarke że szpikulcem z lekka uszkodziłam. No czas na nową nokie, dzięki za info o modelu. On jest naprawdę fajny. Raz mi dIecko wzięło do.kapieli, to po wyjęciu z piany, wypłukaniu pod kranem, wysuszeniu, działała jak nowa 😆
    • szmytka1 Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 20:28
      Niech pomyślę. Z lidla dowiedzą się, że lubię kwiatki i czekolade, z boedry że jemy masła dużo i używamy oleju rzepakowego. Z hm.poznaja rozmiar majtow a ze.smyka jakie puzzle układa moje dziecko, z reserved jaki fason kurteczki dziecięcej preferuje, bo kupilam już że 7 takich samych. Zmanipulują mnie, ze szok. Gorsze reklamy mi.sie wyświetlają po tym, co na ematce czytam.i.pisze.
      • g.r.uu Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 23:08
        Mnie się ostatnio wyświetliła na emamie reklama plastikowej wkładki do majtek z zarysem dużego penisa 🙄
        • szmytka1 Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 28.06.22, 23:22
          Poka. Chce to.kupic, nie wiem.tylko czy sobie, czy.mezowi 😆
          • g.r.uu Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 29.06.22, 19:55
            O taka
            • szmytka1 Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 29.06.22, 20:00
              I można sobie ustawić dowolnie, albo w zwisie albo w pionie 😆
        • berdebul Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 29.06.22, 00:37
          big_grin big_grin
        • hanusinamama Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 30.06.22, 15:57
          Chyba nic tu nie przebije kosmicznych trumien po watku pogrzebowym....
      • cegehana Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 29.06.22, 15:55
        Już sama wiedza o tym, że masz dziecko jest cenna dla kogoś, kto będzie chciał Cię do czegoś skłonić.
        • ichi51e Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 29.06.22, 16:22
          Ale posiadanie dziecka raczej trudno ukryc
          • m_incubo Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 30.06.22, 11:27
            Nawet więcej, bo łatwiej ukryć posiadanie dziecka w necie niż w życiu.
        • szmytka1 Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 29.06.22, 17:43
          Ile dzieci mam to widnieje w bazie ZUS, meldunkowej, pesel, NFZ, w szkole, u lekarza i pewnie w masie innych miejsc, o.ktoryxh ie pomyślałam. A zakupy robię też dla.sasiadek na swoje.konto, niech złodzieje myślą, że mam tyle dzieci.co Joszko Broda 😆
    • berdebul Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 29.06.22, 00:38
      Mieszkam na wsi, żadna aplikacja nie jest tak dokładna, jak moi sąsiedzi. suspicious
    • nunia01 Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 29.06.22, 01:16
      Super aplikacje. Zbieranie i przetwarzanie danych. I nie wiadomo co jeszcze. A jak oglądałam lodówki i dokonałam zakupu to zamiast mi wyswietlac jakieś inne agd to dalej algorytm lodówkami jedzie. Taka tam Inteligencja. Jeśli tak analizują dane o mnie to niech sobie analizują i wnioski wyciągają.
      • georgia.guidestones Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 29.06.22, 14:15
        Ale to od lat tak jest pod tym wzgledem, ze jedzie tą reklamą produktu jeszcze pare tyg po zakupach.
        • nunia01 Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 29.06.22, 21:52
          od lat nie umieją poprawić algorytmów
          jakieś wnioski wyciągają, ale w mojej ocenie doskonale błędne
          w końcu kto ma kasę: banki, ubezpieczalnie i marketing
          marketing jak sobie radzi to widzimy, piszesz o biustonoszach, używasz słowa miski a tu łał reklama misek do serwowania potraw
      • asia_i_p Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 29.06.22, 18:12
        To prawda. Pod tym względem współmieszkańcy małych miejscowości są dużo bardziej skuteczni niż jakakolwiek aplikacja. Kiedy córka była mała i kupowaliśmy jej pieski Chuchu, czy jak im tam było, to pani w papierniczym powiedziała mi, że już mówiła mężowi, że nowych nie ma. Nie była naszą osobistą znajomą i przysięgłabym, że w życiu w tym sklepie nie byliśmy razem.
        • nunia01 Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 29.06.22, 21:53
          u nas w dużym mieście ale w lokalnej aptece skojarzyli mojego męża i sprzedali mu leki, na które czekałam, a on nawet o tym nie wiedział. Nie chodzimy do apteki wspólniesmile
    • babsee Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 30.06.22, 11:45
      Nie wiem czemu inni tak maja ale ja tak nie mam.Nie posiadam żadnej aplikacji w telefonie, internet włączam tylko wtedy kiedy potrzebuje,nie używam żadnego gps do ustalania trasy jak gdzies jade.
      Kretynskie pytania pan sprzedających o apkę już nie wywołują we mnie zadnej reakji bo widzę, że ludzie za kupon na 15% zniżki na gacie sprzedają cale info o sobie.
      Trzy lata temu na basenie spotkalismy kolegę meża z liceum-gadka szmatka, gdzie pracujesz on że w systemach bankowych, ustala /wymyśla alogrytmy, które wyłapują z smsów słowa-pozyczka, kredyt, brak kasy, dług itp.ja oniemiałam- pytam:ale jak to z smsów???to ktoś ma do tego dostęp-to popatrzył na mnie jak na idiotkę...I kazał wyłączyć net w telefonie.Od tego czasu mam wyłaczony.
      Wiem, że i tak nie jestem w stanie w 100% nad tym zapanować ale w w sposób świadomy, nie dam nikomu dostępu do moich danych.
    • bywalec.hoteli Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 30.06.22, 12:20
      Nie mam takiego lekkiego stosunku, ale to nie takie łatwe.
      • szmytka1 Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 30.06.22, 15:14
        Ja dawno nie miałam stosunku i fakt, nie jest to takie łatwe 😜😅
        • bywalec.hoteli Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 30.06.22, 15:51
          big_grin big_grin big_grin
          No to przynajmniej się nie narazisz nocy na pustyni smile
          • szmytka1 Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 30.06.22, 16:36
            Niestety stosunku brak, za to jest dużo apek i korzystam. Dziś np ujawniłam szpiegowskim alkomat, że zamierzam kupić piwsko w.lidlu, aktywowałam kupn 4+2 gratis. Bezalokolowe, dam do szkoły we wrześniu starszakowi. Ematka nieustannie inspiruje 😜
    • escott Re: Dlaczego macie lekki stosunek do danych o sob 30.06.22, 21:28
      Czuję się bezradna, mam wrażenie, że już przegrałam tę walkę, bo już udostępniłam miliard danych na mój temat zanim w ogóle wiedziałam więcej i trochę jest po ptakach. A że do tego nie czuję się osobiście wazna, raczej mogę tylko odgrywać rolę jako zbiór punkcików w jakimś gigantycznym pakiecie danych, to nie motywuje mnie to, żeby użerać się ze znacznie silniejszym systemem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka