noc_na_pustyni 30.06.22, 09:20 Na mnie od jakiegoś czasu owszem. Kiedyś nie. Dlaczego? Jeden dość uparcie lizał (bo jak to nazwać?) moją rękę swoją trąbką... Fajnie, mogłam mu się dokładnie przyjrzeć. Trochę łaskotało. Ale jednak to chyba dziwne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krwawy.lolo Re: Czy na Was też siadają motyle? 30.06.22, 09:48 Myślę, że to Znak. Przyjrzałaś się dokładnie skrzydłom motyla? Nie zdobił ich wizerunek Najjaśniejszej Panięki Jasnogórskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
noc_na_pustyni Re: Czy na Was też siadają motyle? 30.06.22, 10:10 Kurczę, nie, nie przyjrzałam się. Zafascynowała mnie bardziej jego paszcza niż skrzydła 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Czy na Was też siadają motyle? 30.06.22, 09:49 O nie. Fuj. Brr. Odpowiedz Link Zgłoś
mondaymorning1987 Re: Czy na Was też siadają motyle? 30.06.22, 09:55 Nie tylko na mnie siadają często ale wlatują przez lazienkowe uchylone okno, po kilka w tygodniu, muszę otwierać i wypuszczać te głupole😃😃 Odpowiedz Link Zgłoś
mondaymorning1987 Re: Czy na Was też siadają motyle? 30.06.22, 09:56 Aha nocne motyle czyli ćmy też wlatują, co dziwne to tylko przez to jedno okno wlatują, a uchylone mam wszystkie. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Czy na Was też siadają motyle? 30.06.22, 10:48 U mnie też tak jest - wlatują tylko do łazienki. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Czy na Was też siadają motyle? 30.06.22, 10:20 Na mnie tylko ślepaki, komary i kleszcze Odpowiedz Link Zgłoś
mondaymorning1987 Re: Czy na Was też siadają motyle? 30.06.22, 11:40 Wczoraj mnie ugryzł komar, pierwszy raz w tym roku😃 Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: Czy na Was też siadają motyle? 30.06.22, 10:44 noc_na_pustyni napisała: > Na mnie od jakiegoś czasu owszem. Kiedyś nie. Dlaczego? > Jeden dość uparcie lizał (bo jak to nazwać?) moją rękę swoją trąbką... Fajnie, > mogłam mu się dokładnie przyjrzeć. Trochę łaskotało. Ale jednak to chyba dziwne > ? Motyle też potrzebują soli mineralnych, a ludzki pot to ich doskonałe źródło Zresztą nie tylko pot - jeśli tylko mają okazję, motyle będą pobierać sole z dużo mniej apetycznych rzeczy jak padlina czy ekskrementy. Warte wykorzystania są także łzy (i tu istnieją zarówno gatunki oportunistycznie korzystające z okazji, jak i przystosowane konkretnie do takiego odżywiania) oraz krew (podobnie: niektóre motyle tylko wykorzystają okoliczności, ale istnieją też sówki z rodzaju Calyptra o ostrej, mocnej ssawce, przystosowanej do rozcinania skóry; jeden gatunek z tego rodzaju, C. thalictri, występuje nawet w Polsce, choć jest tu zdecydowanie rzadkością). Odpowiedz Link Zgłoś
noc_na_pustyni Re: Czy na Was też siadają motyle? 30.06.22, 10:46 O, jakie to ciekawe. Dziękuję za wyjaśnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Czy na Was też siadają motyle? 30.06.22, 13:33 Kiedyś rozsiadł się na mojej ręce taki mieniak czy jakiś inny zmieniający barwy żywiący się wydzielinami zwierząt motyl. Nie znałam się na motylkach, pomyślałam że się biedak pomylił i uprzejmie przeniosłam go na kwiatuszka. Oddalił się zniesmaczony Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czy na Was też siadają motyle? 30.06.22, 10:46 motyle są starsze niż kwiaty - w przeszłości pramotyle odżywiały się krwią - jak obecnie komary. Zlizują sobie ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Czy na Was też siadają motyle? 30.06.22, 10:49 Motyle lubią moje jedne buty, też nie wiem czemu akurat te. Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Czy na Was też siadają motyle? 30.06.22, 10:51 Nie. Na mnie namiętnie włażą kleszcze.A wczoraj obrywałam czereśnie i oblazły mnie siedzące na drzewie biedronki Harmonie. Odpowiedz Link Zgłoś