just-a25 02.07.22, 18:03 Jestem pierwszy raz, co jest dobre, warte przywiezienia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eliszka25 Re: Co przywieźć z Włoch 02.07.22, 18:07 A gdzie w tych Włoszech jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Co przywieźć z Włoch 02.07.22, 18:21 Z Kalabrii przywozimy sobie głównie takie rzeczy, jak na zdjęciu. Ogólnie z Włoch, to niefiltrowaną oliwę, balsamico, szynkę San Daniele, dobrą burratę i mozzarellę - obie koniecznie z mleka bawolego, salami, ser peccorino i parmezan, wino. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Co przywieźć z Włoch 02.07.22, 18:22 Nduja, likier Caffo Vecchio Amaro del Capo, Limoncello, likier z bergamotki, kosmetyki z bergamotką, ceramikę, czerwoną cebulę, peperoncino, makaron fileja. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Co przywieźć z Włoch 02.07.22, 18:26 A ja się nad likierem z bergamotki zastanawiałam i w końcu nie wzięłam. Następnym razem kupię! Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Co przywieźć z Włoch 02.07.22, 18:28 O ile lubisz zapach bergamotki, jeśli nie, to zużyjesz do dezynfekcji toalety Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Co przywieźć z Włoch 02.07.22, 18:35 Herbatę z bergamotką piję litrami, więc i butelce likieru raczej dam radę 😄. Lubimy z mężem próbować różne takie wynalazki. Jesienią planuję przywieźć zapas mirto z Sardynii, a w piwnicy jeszcze mamy likier z pompiji. Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Co przywieźć z Włoch 02.07.22, 18:13 Moi rodzice jak ode mnie wyjeżdżają to zazwyczaj zabierają ze sobą przede wszystkim wino, olej z oliwek, różne rodzaje makaronu oraz jakieś lokalne specjały. W tym celu jedziemy razem do jakiegoś tańszego supermarketu i lokalnego baru-pasticceria. Odpowiedz Link Zgłoś
paola.brunetti Re: Co przywieźć z Włoch 02.07.22, 18:17 Zależy czy przyjechałaś autem, czy samolotem. Autem zawsze zabieram pięciolitrowe kanki z oliwą, kupione u lokalnych producentów. Także w różnych winiarniach kupuję wino, po kilka butelek. Do samolotu to się niestety nie da zabrać, więc wtedy zwykle kupuję pastę truflową i ser z truflami, dżem figowy, krem z kasztanów jadalnych, suszone pomidory, limoncello. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Co przywieźć z Włoch 02.07.22, 18:21 We Włoszech sprzedają litrowe butelki Beck'sa. Wiem, byłem i piłem. Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Co przywieźć z Włoch 02.07.22, 18:24 Mój ojciec uwielbia piwo Morretti. Przed wyjazdem kupuje zawsze całą skrzynkę. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Co przywieźć z Włoch 02.07.22, 18:42 Próbowałem ale nie pamiętam, czy mi smakowało. Chyba niespecjalnie, skoro nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Co przywieźć z Włoch 02.07.22, 18:23 Ja sobie przywiozłam bejbisia. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Co przywieźć z Włoch 02.07.22, 18:33 Pojechalam pojedyncza, wrocilam w dwupaku, jak się okazało. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 08:30 Tak, zorientował się, jak dzieciak zaczął wołać za nim "tato!". Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 12:11 To ja polecam w tym celu Paryż 😉 , orzynajmniej na pierworodnego. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 13:16 No weź.. Takie rady to na CiPie wrzucaj, niby jak ja teraz pierworodnego pocznę...? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Co przywieźć z Włoch 02.07.22, 18:36 To też! Prawie zawsze wracam z nowymi butami z Włoch 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Co przywieźć z Włoch 02.07.22, 18:54 wloskie buty sa mega delikatne nie na nasze polskie kocie łby jesli chodzi o jakosc, wydaje mi sie, ze jednak polscy producenci niczym nie ustepuja Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Co przywieźć z Włoch 02.07.22, 20:07 Taaa, bo we Włoszech to chodniki taakie równe, że udało mi się złamać palca u stopy w płaskich sandałach :p Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Co przywieźć z Włoch 02.07.22, 21:02 No ale butki mniej trwałe od naszych Bosko mięciutka skórka, cieniutkie kobiece paseczki i podeszwy nalesniczki Chwila moment i po buciku A jakiej produkcji sandałem, który Ci palec złamał? Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Co przywieźć z Włoch 02.07.22, 21:34 To nie sandał mi złamał, tylko włoski chodnik :p Nie wiem jakiej produkcji były te sandały :p Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 06:49 Kurde, ja zawsze wiem Dlatego trzeba meldować w wątku, co macie dziś na stopach. Idziesz do wpisu i już masz Przyzyc stopie współczuję Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 08:26 One tam są w tym wpisie, ale gdzie wyprodukowane, to nie widać, a już ich nie mam żeby sprawdzić:p Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Co przywieźć z Włoch 02.07.22, 18:52 no kurde - wino, duzo wina oliwa, sery, wędliny, my wozimy jeszcze antipasti w sloiczkach rozne no karczochy w oliwie, i rozne takiee miksy grilowanych warzyw pomidory mutti w puszkach i butelkach, makaon molisana i inne wloskie make na pizze, jak jestes autem ja lubie chemie felce azzura - zwlaszcza plyny do plukania nie zeby cos wybitnego, ale przyjemne Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 06:58 make na pizze i ja wożę autem. Tam jest taniutka. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 17:37 od mutti (pomidorow w puszkach i passatach) lepsze jest niemieckie biozentrale ale serio, jest sens targac puszki/sloiki/makarony przemyslowej produkcji (mutti, molisana) az z Wloch? w PL nie ma? make podobnie? oliwe i wino jestem w stanie zrozumiec Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 17:52 Lepsza jest La Selva, zdecydowanie. Z tym, że też do kupienia w PL. Za to od upadku Piotra i Pawła niemal niemozliwe jest kupienie makaronu cencioni. Chyba w koncu się zdecyduję na bezpoednie zamówienie u producenta. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 19:19 ten makaron tez bywa w Biedrze, ale najczęściej w trzykolorowej wersji Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 19:27 sorki jednak pomylilam makarony, w Biedrze bywa orechiette, tyle, ze jest tak plaski ze bardzo przypomina cencioni Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 19:34 orechiette jest malutki w porównaniu do cencioni. I jak kiedyś googlałam to chyba robi go tylko jedna firma Rustichella d'Abruzzo. I makarony tej firmy można kupić w PL, ale nie cencioni. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 19:30 Kurczę, rzadko bywam, muszę sobie chyba ich gazetki zaprenumerować. W Lidlu bywa makaron Foglie, troche podobny, też lubię, ale widziałam tylko w wersji szpinakowej, zielonej (chociaż trójkolor może też był) p.s. Lubię takie "duże' makarony Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 19:19 ttm pomidorom tez sie dziwię. Mutti jest regularnie o ile nie w stałej sprzedaży w Biedronce. Molisane chyba w makro ostatnio kupowalam. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 19:58 to jest przemyslowka na skale swiatowa i jak na taka produkcje to niewykluczone, ze mutti robi z chinskich pomidorow (wlochy sa jednym z najwiekszych importerow pomidorow z chin), oliwe tez mieszaja z importu, bo wlasne zbiory za male Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 20:25 czego jak czego ale wina i oliwy nie kupuje importowanej, lokalna oliwa bije na glowe wszystkie oliwy swiata Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 20:31 Ja nie mam lokalnej I teraz mi się przypomniało ( w sensie, że trudno u nas o to, a we Włoszech może być) olej z pestek winogron bio. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 20:39 nie, no wiem ale jak gdzies trafisz u siebie na oliwe z chile to mozesz brac w ciemno ha, a widzisz, u mnie na koncu swiata, olej winogronowy bio jest, to chyba kwestia bycia krajem winiarskim Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 20:40 U mnie też jest, a akurat z winem to Holandia nie ma za wiele wspólnego:p Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 20:44 a u nas bardzo trudno (czasami trafia się portugalski) p.s. mysiulek, wątpię, że zobaczę gdzieś oliwę z Chile, a gdybym zobaczyła pewnie bym kupiła i bez Twojej rekomendacji - z czystej ciekawości Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 21:16 zobacz czy do ciebie amazon wysyla www.amazon.com/-/es/Live-Aceite-Oliva-Virgen-Extra/dp/B08FNTS1QW/ref=sr_1_29? nie jest to moja ulubiona ale czasami kupuje Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 21:43 ja tez, ale nigdzie wiecej nie znalazlam 'dostepnosci swiatowej' Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 21:09 te pomidory Mutti, ktore sa dostepne w Biedrze sa sciagane z Wloch, znaczy na 100% tam puszkowane, nie wiem z jakich pomidorow. Tanszym i blizszym zrodlem niz Chiny jest Turcja. Aczkolwiek i h pimidorom niczego nie brakuje smakowo. (akurat moja branza). Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Co przywieźć z Włoch 02.07.22, 18:52 aa i bio kosmetyki z lawenda ja lubie obledniee pachna, a u nas tego nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Co przywieźć z Włoch 02.07.22, 20:13 Ja głównie przywożę eco-sreko kosmetyki do włosów i likier pistacjowy. Ten lubię najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Co przywieźć z Włoch 02.07.22, 20:31 Też bardzo lubię likier pistacjowy 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Co przywieźć z Włoch 02.07.22, 20:52 Moja szwagierka robi pyszny, ale coś się ostatnio rozleniwiła i musimy się obejść kupnym :p Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Co przywieźć z Włoch 02.07.22, 21:05 Kuzynka mego męża (niestety nie żyje) robiła przepyszny likier czekoladowy. A z kupnych to lubię Baileys. Odpowiedz Link Zgłoś
lalkaika Re: Co przywieźć z Włoch 02.07.22, 21:13 A moje wujostwa poumierali. Evo i przetwory warzywne się skończyły. Oczywiście,kto zna moją sytuację, nie były dla mnie ,a dla valjony. Z Calabria to hmm. Jeśli nie dasz się skusić na rzeczy dla turystów,to olej i wino. Teraz jest kaplica. To bardzo biedny region,po COVID każdy orze jak może. Plus nie słynie z uczciwości. Wspomnienia sobie przywieź i zdjęcia. Buty będą podróbkami a i smakołyki tudzież. Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Co przywieźć z Włoch 02.07.22, 21:20 Właśnie godzinę temu rozmawiałam z sąsiadką, która planowała jechać z rodziną na Kalabrię (my mieszkamy w centralnych Włoszech) i żaliła się, ze ceny w tym roku są zabójcze oraz że coraz rzadziej można korzystać z bezpłatnych plaż. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 08:44 u nas likiery bottega tez ida jak woda. Z Wloch przywozimy, ale da się i w Pl je kupic w dobrej cenie jak sie trafi na promocje. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Co przywieźć z Włoch 02.07.22, 21:45 Z Włoch zawsze przywoziłam oliwę, kawę i tuńczyka. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Co przywieźć z Włoch 02.07.22, 21:45 I oczywiście WINA .JAK JA MOGLAM ZAPOMNIEĆ Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 00:55 Wina, oliwa z oliwek, sery. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 06:45 Oprócz smakołyków co roku wiozę odkamieniacze do łazienki, płyny do mycia naczyń i płyny do prania. Mają tanie a bardzo fajne środki sprzątające i piorace. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 06:55 Kosmetyki z aptek, nie mają sobie równych. Odpowiedz Link Zgłoś
youngagain Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 09:40 Jak południe a widzę , że tak - to amaro (ichniejszy aperitif, bardzo dobry) Odpowiedz Link Zgłoś
podaje_haslo_okon Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 13:19 Możesz mi przywieźć jakiegoś młodego Włocha Odpowiedz Link Zgłoś
michunia_01 Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 15:10 Slodycze: eu.venchi.com/root/chocolates/assorted-chocolate/5637164120.c Chemia z Wloch: www.chanteclair.it/en Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 15:18 Podziwiam takie pytania. Nagle zaczniesz pic np likiery bo ktoś rekomenduje? Jedz próbuj i jak smakuje kup do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 15:35 Ja zaczęłam pić dopiero we Włoszech. Wcześniej piłam jedynie piwo. We Włoszech zaś poznałam kompletnie nowe smaki. Oprócz likierów polecam też limoncello. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 16:03 Ale posmakowała a nie ze ktos polecił.ze smaczne i ty zakupiłaś na zapas. Ja tak owolimoncello kupiłam i sorki nie moja bajka. Do ciasta zeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 16:20 No nikt nie każe autorce kupować w ciemno i na zapas. Jakkolwiek przypuszczam, że autorka odwiedzi jakiś lokal czy restaurację podczas swego pobytu i co nieco skosztuje. Wtedy będzie mogła zdecydować czy chce sobie jakiś napój przywieźć do Polski. U mnie co do limoncello, to zależy. Są takie, że nie jestem w stanie tknąć, ale ostatnio byłam w pizzerii i po posiłku zaoferowano nam po kieliszku. Był naprawdę przepyszny. Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 17:48 Ja przywiozłabym różne napitki alkoholowe niedostępne albo trudno dostępne w Polsce, bo limoncello to w każdym większym sklepie jest. Strega, Select, jakieś regionalne specjalności, może Fernet Branca dla wytrwałych, chociaż tutaj mam niejakie podejrzenie, że ta tajna receptura z 27 ziół przekazywana przez pokolenia jest identyczna z kroplami żołądkowymi Herbapolu. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 18:08 Ja lubię Bottegę, różne smaki, ale przy moim spożyciu 0,5 l to za duża butelka Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 19:27 Kawę z małych, lokalnych palarni - uwielbiam Odpowiedz Link Zgłoś
nicknanowyrok Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 20:26 Wino, piwo, sery, salsiccia, miejscowa oliwa, torebki. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Co przywieźć z Włoch 03.07.22, 21:01 Oliwę, przyprawy i parmezan. Odpowiedz Link Zgłoś