Dodaj do ulubionych

pomóżcie wybrać kierunek wakacji

03.07.22, 15:38
W przyszłym roku. Mąz ciągnie mnie na Maderę, ale ja jej nie czuję. Cały rok żyję z naturą za pan brat i brakuje mi własnie szwędania się miedzy uliczkami, kawek na miescie itd. Madera wydaje mi się zbyt trekkingowa, a to będzie wyjazd z małym dzieckiem. Musi być plaża i jakaś szkółka surfingowa dla starszaka i łatwe szlaki trekkingowe, żeby dwulatka zabrać do nosidełka.
Nie lubimy upałów więc bierzemy pod uwagę inny miesiąc wyjazdu. Kiedyś zrobiliśmy sobie objazdówkę po Sycylii i to byl strzał w 10, ale z dziecmi jakoś tego nie widzimy. Bardziej stacjonarnie, ale jednak żeby były jakieś atrakcje.
Teneryfa, Azory? Ematka się zna to i doradzi.
Obserwuj wątek
    • mister-monster Re: pomóżcie wybrać kierunek wakacji 03.07.22, 15:42
      zimnolistna napisała:
      Mąz ciągnie mnie na Maderę, ale ja jej nie czuję.

Jesteście niedopasowani. Przewiduję rozwód.

> Teneryfa, Azory?

Proponuję Pcim.
    • snakelilith Re: pomóżcie wybrać kierunek wakacji 03.07.22, 15:49
      Mniej upalne temperatury latem, plaże do wypęku, coś z uliczkami do zwiedzenia i kafejkami w pobliżu oraz szkoły surfingowe do wyboru, do koloru, to Portugalia. A mąż będzie miał prawie Maderę, bo język ten sam.
      • zimnolistna Re: pomóżcie wybrać kierunek wakacji 03.07.22, 16:22
        a jakies konkretne miejsce?
        • snakelilith Re: pomóżcie wybrać kierunek wakacji 03.07.22, 17:39
          Ludzie wybierają najczęściej region Algarve. Tam jest spory wybór.
      • beaucouptrop Re: pomóżcie wybrać kierunek wakacji 03.07.22, 17:08
        Temperatury latem są niższe na Maderze niż w Portugalii.
        • snakelilith Re: pomóżcie wybrać kierunek wakacji 03.07.22, 17:41
          Zapewne. Ale nad Atlantykiem jest jeżeli chodzi o temperatury latem i tak bardziej ludzko niż nad Morzem Śródziemnym.
    • lot_w_kosmos Re: pomóżcie wybrać kierunek wakacji 03.07.22, 16:28
      Lądowanie na Maderze może dostarczyć ci niezapomnianych wrażeń.....
    • mim288 Re: pomóżcie wybrać kierunek wakacji 03.07.22, 16:51
      Jak kawki na miście i uliczki to na pewno nie Azory. To cudowny kawałek świata, przepiękne widoki, odludne miejsca. Ale do restauracji to tam są drogowskazy (sic!) i to naprawdę jest uzasadnione ( bo jest ich kilka na krzyż).
    • mikams75 Re: pomóżcie wybrać kierunek wakacji 03.07.22, 17:14
      czemu z dziecmi nie da sie zrobic objazdowki?
      Polecam teneryfe ale wlasnie objazdowo, z dziecmi.
    • klementyna156 Re: pomóżcie wybrać kierunek wakacji 03.07.22, 20:28
      Na Maderze spokojnie możesz szwędać się po miasteczkach i pić kawki na mieście, a na spacer z dwulatkiem wybrać się na lewady. Jest masa łatwych tras trekkingowych, niezwykle widowiskowych, z nosidłem na plecach przejdziecie bez problemu. Upałów olbrzymich tam nie ma raczej również. Generalnie rodzina z dziećmi może tam się świetnie bawić, trudnych szlaków jest tam dosłownie kilka i może je zaliczyć w pół dnia mąż ze starszakiem (słynne Pico to Pico). Ale i na nich widziałam dzieci w nosidłach też, w ubiegłym roku. To żadne ekstrema, ot kilka drabinek i wąskich przejść (z barierkami), z godzina bardziej stromo i tyle tej trudności. Za to widoki cudowne.
      O typowe plaże tam trudniej, ale miejsca do kąpieli morskiej rozliczne są, w tym genialne naturalne baseny, z niesamowitym widokiem. Szkółki surfingowe oczywiście też są.
    • nicknanowyrok Re: pomóżcie wybrać kierunek wakacji 03.07.22, 20:32
      Szwendanie się uliczkami i leniwe kawki wykluczają się z małymi dziećmi.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka