czerwonylucjan 04.07.22, 19:47 Nie mam sily do gotowania bulionu w tej temp., jakie zupy polececie, ktore maja smak bez bulionu? Poki co ogorkowa sie lapie w to sito kryteriow. Slucham Panstwa propozycji 😋 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abecadlowa1 Re: Wege zupy bez bulionu 04.07.22, 20:04 U nas wszystkie są bez bulionu, więc nie wiem co masz na myśli pisząc "mają smak". Odpowiedz Link Zgłoś
golf_pod_brode Re: Wege zupy bez bulionu 04.07.22, 20:09 Rzadko robię na bulionie. Prawie każda bez osobnego bulionu. Jak w przepisie jest "dodaj bulionu" to dolewam wody i jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
golf_pod_brode Re: Wege zupy bez bulionu 04.07.22, 20:12 Ale tak z ciekawości, to chcesz w ogóle pominąć dodawanie warzyw bulionowych (selera, marchewki, pietruchy), czy chcesz pominąć osobne przygotowanie bulionu? Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Wege zupy bez bulionu 04.07.22, 21:16 Warzywa, o ktorych piszesz, podsmazam na masle klarowanym i dorzucam do zupy. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Wege zupy bez bulionu 05.07.22, 12:21 ale masło to chyba nie jest wege? nie to że się czepiam, tylko dziwię. Odpowiedz Link Zgłoś
mister-monster Re: Wege zupy bez bulionu 05.07.22, 12:25 misiamama napisała: > ale masło to chyba nie jest wege? Zależy czy chodzi o wegetarianizm czy o weganizm. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Wege zupy bez bulionu 04.07.22, 20:12 Ja zupy kremy robię bez bulionu, mają smak warzyw z których je robię plus czasem wina białego posmak. Można też kupić kostki warzywne o dobrym składzie i problem bulionu jest rozwiązany. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Wege zupy bez bulionu 04.07.22, 20:56 Gdzie są kostki warzywne o dobrym składzie stacjonarnie - nie mogę nigdzie znaleźć? Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Wege zupy bez bulionu 04.07.22, 20:58 W Kauflandzie, veganskie takie Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Wege zupy bez bulionu 04.07.22, 22:41 Ja kupuję w lokalnym sklepie, sprawdziłam jedne mam bio oaza (te chyba widziałam kauflandzie), a drugie jakieś włoskie, pierwszy raz kupiłam, więc nie wiem jak w smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
hande Re: Wege zupy bez bulionu 05.07.22, 08:09 Ja kupuję kostki z dobrym składem w Rossmanie Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Wege zupy bez bulionu 05.07.22, 10:28 W Rossmanie są dobre i bez oleju palmowego . Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Wege zupy bez bulionu 05.07.22, 08:34 Kostki warzywne nie mogą mieć dobrego składu. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Wege zupy bez bulionu 05.07.22, 12:46 Co w tym składzie jest niedobrego ? Odpowiedz Link Zgłoś
fredzia098 Re: Wege zupy bez bulionu 05.07.22, 13:13 Prawie sama sól, warzyw 13%, to jest dobry skład? Po co przepłacać za takie kostki, jak i tak każdy daje do zupy sól, tłuszcz, jakieś warzywa i przyprawy. Nigdy nie zrozumiem fenomenu takich polepszaczy smaku co składajä się w 80% z soli. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Wege zupy bez bulionu 05.07.22, 15:00 Sol jestvtu przede wszystkim konserwantem, inaczej nie miałoby tak długich terminów przydatności Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Wege zupy bez bulionu 05.07.22, 13:56 Przetworzony, utwardzony tłuszcz roślinny. Tego nie należy jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Wege zupy bez bulionu 05.07.22, 15:50 Góra soli i utwardzony tłuszcz. Po co? Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Wege zupy bez bulionu 04.07.22, 20:12 Prawie nigdy nie robię na bulionie więc tak jak przedmowczynie nie umiem pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wege zupy bez bulionu 04.07.22, 20:13 Jeśli nie mam bulionu (na ogół mam, bo gotuję dużo i zamrażam w porcjach), to ścieram na tarce marchew, seler, pietruszkę i kroję drobno cebulę i przesmażam wszystko na maśle jako bazę smakową. Odpowiedz Link Zgłoś
mister-monster Re: Wege zupy bez bulionu 04.07.22, 20:19 czerwonylucjan napisał(a): jakie zupy polececie, ktore maja > smak bez bulionu? Wszystkie jarzynowe. Wystarczy woda i śmietana do zabielenia. Z tym że bulion to: «wywar z mięsa z dodatkiem warzyw» sjp.pwn.pl/szukaj/bulion.html Odpowiedz Link Zgłoś
kolibeer2 Re: Wege zupy bez bulionu 04.07.22, 20:19 u mnie za bulion robi podduszona na oliwie cebulka, potem dodaję np marchewkę, ziemniaki czy co tam mam mieć w z zupie, przyprawy na etapie podsmażania i potem dolewam gorąca wodę do tego i dodaję ewentualną resztę Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Wege zupy bez bulionu 04.07.22, 20:22 O właśnie - podsmażona cebulka i/lub por zawsze! Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Wege zupy bez bulionu 04.07.22, 20:20 Wszystkie warzywne zupy robie na wodzie Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Wege zupy bez bulionu 04.07.22, 21:00 Prawie każdą zupę można zrobić na wodzie zamiast na bulionie. Jak Ci smaku brakuje to jest vegeta taka bez chemii, daje radę. A tak poza tym, polecam ugotować bulion na zaś i pomrozić porcje po 0.5l - idealne na bazę do zup. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Wege zupy bez bulionu 04.07.22, 21:01 Wieje zup zaczynam od podsmażenia warzyw w garnku. Ja akurat podsmażam na maśle, ale jak zastąpisz je oliwą czy olejem, to też będzie dobrze. Takie zeszklone warzywa zalewam wodą, przyprawiam ziołami i wychodzi smacznie bez gotowania bulionu. Odpowiedz Link Zgłoś
sandy_cheeks Re: Wege zupy bez bulionu 04.07.22, 21:09 Nigdy nie gotuje bulionu. Używam takich gotowych kostek… Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Wege zupy bez bulionu 05.07.22, 08:55 Ja też tego tego typu kostek używam. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Wege zupy bez bulionu 04.07.22, 22:13 Soczewicowa. Nawet nie musi byc w niej tej "niesmiertelnej" podsmazonej cebuli. Np dzis ugotowalam z pomidorami (swiezymi i suszonymi z oleju) i marchewka- i dala rade. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Wege zupy bez bulionu 04.07.22, 23:43 fornita111 napisała: > Soczewicowa. Nawet nie musi byc w niej tej "niesmiertelnej" podsmazonej cebuli. > Np dzis ugotowalam z pomidorami (swiezymi i suszonymi z oleju) i marchewka- i > dala rade. Bezmiesna nigdy nie da rady, niby mnostwo aromatu, duzo warzyw, smazonych, potem gotowanych, a jednak na pawia sie zbiera, cukier rosnie a białka zwierzecego brakuje🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Wege zupy bez bulionu 04.07.22, 22:28 Ja w ogóle gotuję bez bulionu. Przesmażam warzywa (jeśli są to warzywa typu marchewka/pietruszka/cebula), dolewam wodę i gotuję, potem przyprawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Wege zupy bez bulionu 04.07.22, 23:35 Jedyna zupa "bulion" w mojej kuchni to rosół, pozostałe robię na podduszonych na łyżce masła warzywach. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Wege zupy bez bulionu 05.07.22, 09:19 Jestem wege, więc rosołu nie gotuję, a właśnie do reszty nie ma potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Wege zupy bez bulionu 04.07.22, 23:40 Wszystkie zupy, które gotuję są na wywarze warzywnym. Smak mają. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Wege zupy bez bulionu 05.07.22, 08:03 Ja różnie- tradycyjne zupy robię na wywarze mięsno-warzywnym, inne na warzywnym, ale bez bulionu (albo podsmażenia warzyw) nie praktykuję. Nie smakują mi zupełnie i szczerze mówiąc jestem zdziwiona czytając, ile osób robi zupy na wodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Wege zupy bez bulionu 05.07.22, 15:53 Ale czym się według Ciebie różni „na wodzie” z warzywami od „na bulionie warzywnym”? Bo może to jest różnica językowa u różnych osób piszących a nie praktyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2020 Re: Wege zupy bez bulionu 05.07.22, 08:11 Dodaj sosu sojowego albo pasty miso. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Wege zupy bez bulionu 05.07.22, 09:07 Botwinka, szczawiowa, chlodnik (sila rzeczy ), kremy (z groszku, jarmuzu, innych zielonych warzyw, z grzybow) - robie z lyzka/lyzeczka masla i wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wege zupy bez bulionu 05.07.22, 12:31 zaraz robię grochową wege ja tylko do ramenu, pho, barszczu czerwonego wege i żurku wege robię bulion Odpowiedz Link Zgłoś
mister-monster Re: Wege zupy bez bulionu 05.07.22, 13:44 piataziuta napisała: > Się gotuje Wygląda nieapetycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wege zupy bez bulionu 05.07.22, 13:53 no to dobrze, że nie wrzuciłam tam surowego mięsa, bo by ci odebrało apetyt na cały tydzień Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wege zupy bez bulionu 05.07.22, 14:31 O fu o fu jakie niedobre ble Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Wege zupy bez bulionu 05.07.22, 12:54 zrob sobie bulion w oascie, ktory do 3 miesiecy mozna przechowywac w lodowce. Super wygodna sprawa. Sa takie przepisy na thermomix (warzywne i miesne), ale nic nie stoi na prEszkodzie by je zrobic w garnku potraktować blenderem. Tu wersja weganska, standardowo w przepisie zamiast platkow drozdzowych jest parmezan fajnegotowanie.pl/przepisy/bulion-warzywny-thermomix/ Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wege zupy bez bulionu 05.07.22, 13:05 Krem z kalafiora: podsmazyć na oleju pora, dodać pokrononą pietruszkę (korzen) selera, podsmażyć, dodać ziemnaki i kalafiora w różyczkach, dodać kilka ząbków czosnku (ka kroje drobno), podsmazyć, dodać wodę, sół, pieprz, ja dodaję pół szkalnki namoczonej kilka h ciecierzycy (zagesci i dodatkowa porcja białka), gotować do miękkości, na koniec dodać albo smietanę kremowke albo smietane Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wege zupy bez bulionu 05.07.22, 13:57 Raz w roku susze w suszarce warzywa na bulion i pakuje prozniowo w mniejszs opakowania. Poza tym co jakis czas kroje w kostke warzywa na bulion i mroze. Potem przydaja sie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wege zupy bez bulionu 05.07.22, 13:58 Aa te suszone miele w Termomix na pyl. Taki proszek to jak kostka Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Wege zupy bez bulionu 05.07.22, 15:54 Przesmaż warzywa bulionowe na oliwie i zmiksuj, dadzą Ci smak do każdej zupy. (to jedna z tych niewielu czynności, do których termomix nada się idealnie ) Odpowiedz Link Zgłoś