Dodaj do ulubionych

Nadał odwoływane są loty

08.07.22, 10:36
Kurcze, to jakiś kosmos. Koleżance 5 dni temu odwołali lot do Bergamo. Koleżance w biurze właśnie napisali, że w poniedziałek nie wyleci ... już nie pamiętam gdzie, chyb do jednego ze skandynawskich miast.
Syn mi leci do Włoch z kumplem za dwa tygodnie. Pewnie też odwołają.
Przy dziadolotach typu wizzair chyba nawet żadna rekompensata się nie należy.

Wam też coś odwołali?
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 10:45
      Należy się tylko zwrot za bilet/rezerwację
    • arista80 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 10:46
      My mamy w sierpniu lecieć właśnie z Włoch do Polski. Jak słyszę o odwołanych lotach, to zaczyna mnie ściskać. Z reguły, z jakim wyprzedzeniem informują?
      • gaskama Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 10:47
        No znajoma dziś się dowiedziała o poniedziałku. Czyli 3 dni przed wylotem.
        • arista80 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 10:51
          I co w takiej sytuacji? Jest możliwość alternatywnego lotu, ewentualnie zwracają kasę? Sorry, że tak pytam, ale nigdy nie byłam w takiej sytuacji, a widzę, że muszę zacząć rozważać tego typu okoliczności.
          • kubek0802 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 10:55
            Czasem informują po nadaniu bagażu i odprawie. Miałam tak z LOT-em. Proponują alternatywne połączenie lub jeżeli rezygnujesz zwracają za bilet plus odszkodowanie. Ogólnie sytuacja jakby ci ktoś w mor.ę strzelił.
          • simply_z Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 11:06
            no trudno ale najwyzej podjedziesz autokarem...to Wlochy, a nie Kostaryka.
            • gaskama Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 11:11
              Jeśli bilety były w tanich liniach lotniczych kupione, to podróż autem może okazać się o wiele, wiele droższa. No i jak dowie się dopiero na lotnisku ... to wiesz ... trochę to rozwala całą organizację urlopu.
              • arista80 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 11:20
                Autokar trzeba najpierw zarezerwować. A jeżeli o odwołaniu lotu dowiemy się w dniu wylotu to raczej lipa.
                • simply_z Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 14:30
                  to wsiadziecie w auto, 18 godzin jestes w Polsce. Naprawde, niektorzy robia problemy z dupy.
                  • arista80 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 14:52
                    Nie to, to raczej niektórzy nie mają za grosz wyobraźni. Jeżeli lotnisko znajduje się w miejscu zamieszkania, lub informacja o odwołaniu lotu przychodzi kilka dni wcześniej, to od biedy można wziąć pod uwagę taki wariant. Natomiast my najpierw udajemy się pociągiem do miasta wylotu i dopiero stamtąd mamy samolot. Tak więc dostanie tego typu informacji już na lotnisku byłaby dla nas całkowitą dezorganizacją wakacji, nie mówiąc już o stracie kasy za pociąg i hotel (bo do miasta wylotu przyjeżdżamy dzień wcześniej i musimy się gdzieś przespać).
                  • agaagaaga123 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 15:03
                    simply_z napisała:

> to wsiadziecie w auto, 18 godzin jestes w Polsce. Naprawde, niektorzy robia pro
                    > blemy z dupy.

No fakt, brak auta to problem z dupy, idziesz do Zabki i kupujesz jakies
                    • mashcaron Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 15:09
                      To we Włoszech jest jeszcze ktoś, poza dziećmi i niepełnosprawnymi, ślepymi starcami, kto nie ma samochodu?:p tam się jedzie nawet 200 metrów po chleb :p
                      • arista80 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 15:22
                        Gdyby lotnisko, z którego mamy samolot znajdowało się 200 metrów od domu, to w razie odwołania lotu, moglibyśmy wziąć pod uwagę i samochód. Tylko że my na lotnisko jedziemy dzień wcześniej pociągiem, bo znajduje się w zupełnie innym mieście. Taki drobny szczegół.
                        • myelegans Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 15:40
                          Wiec wlicz ekstra kase na dodatkowa noc w hotelu, przynajmniej bedziesz blisko i nie koczujesz na lotnisku
                      • asiairma Re: Nadał odwoływane są loty 10.07.22, 10:19
                        W dużych miastach też? Myślałam, że to przypadłość małych miejscowości jak i w Polsce.
                    • simply_z Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 19:21
                      nie twierdze, ze to nie jest problem, bo jest i to powazny ALE od biedy mozna jakos do tego kraju sie dostac. Pomysl o osobach z Chile lub Kazachstanu.
                      • myelegans Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 20:02
                        albo zza wody.... nawet liniowce juz nie plywaja....
                        • bi_scotti Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 20:28
                          Just for you: Queen Mary - akurat masz daty na sierpien wink Cheers.
                          • myelegans Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 20:37
                            no kurde nic do Trojmiasta,
                          • myelegans Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 20:47
                            wszystkie cruise to na razie opcja po moim trupie.... sama wizja dzielenia takiej przestrzeni z tysiacami ludzi powoduje lekkie uczucie paniki, poza tym to plywajace fabryki sciekow, ktore sa wyrzucane do wod poza terytorialnych... i plywajace Petri dish
                            • bi_scotti Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 21:22
                              Canoe? tongue_out Cheers.
                      • mysiulek08 Re: Nadał odwoływane są loty 09.07.22, 00:20
                        nawet mi nie mow... wstepny plan, PL we wrzesniu i powaznie sie zastanawiam czy sie ruszac z tej mojej patagonii, w pazdzierniku/listopadzie nie chce, bo mnie smog w ojczyznie umeczy, przelom listopada i grudnia kierunek antarktyda, styczen/ luty? zima w PL opcja po moim trupie, wiec marzec/kwiecien, ale co sie wtedy bedzie dzialo? o to jest pytanie...
                        • bi_scotti Re: Nadał odwoływane są loty 09.07.22, 01:23
                          Ze sie powtorze ... canoe! Ewentualnie Adam Slodowy - samolot DIY smile A narazie to coz - have a nice weekend! Cheers.
                    • sol_13 Re: Nadał odwoływane są loty 09.07.22, 16:10
                      Zawsze można wypożyczyć.
            • mashcaron Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 11:12
              Jechałam kiedyś z IT do Polski flixbusem, szczerze nie polecam :p
              Jeszcze ze dwa dni mną bujało potem :p
        • sumire Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 11:00
          E, to i tak ładnie ją potraktowali 🙂 Teraz to większość dowiaduje się już na lotnisku...
          • arista80 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 11:02
            O kurczesad
      • nenia1 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 11:10
        Moja córka się dowiedziała na lotnisku, po 3 godzinach tkwienia w kolejkach. Holenderskie KLM.
        • hrabina_niczyja Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 12:48
          To tak jak my w czerwcu. Nie mogliśmy wrócić, kolejny lot był za 3 dni. Ostatecznie wylądowaliśmy w Berlinie 😀
        • kotagus Re: Nadał odwoływane są loty 09.07.22, 02:47
          nenia1 napisała:

> Moja córka się dowiedziała na lotnisku, po 3 godzinach tkwienia w kolejkach. Ho
          > lenderskie KLM.

Powiedz mi jak to zostało załatwione? Mój syn wraca za trzy tygodnie z Krakowa do Stanów przez Amsterdam (KLM/Delta) i normalnie mam wizję, ze nie ma szans, ze wróci na czas żeby zacząć studia… próbowaliśmy zmienić bilet na jakiś wcześniejszy, ale ceny są tak absurdalne, ze musielibyśmy dopłacić drugie tyle do tego biletu… Pozostaje nam tylko trzymać kciuki za powodzenie całej akcji „powrót” ,)
      • myelegans Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 13:37
        Roznie, znajomi ostatnio dowiedzieli sie w drodze na lotnisko
      • bergamotka77 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 13:59
        arista80 napisała:

> My mamy w sierpniu lecieć właśnie z Włoch do Polski. Jak słyszę o odwołanych lo
        > tach, to zaczyna mnie ściskać. Z reguły, z jakim wyprzedzeniem informują?

Niektórych dopiero w samolocie.
        • amast Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 15:38
          A niektórych dopiero po wylądowaniu.

Wylądowaliśmy, wsiadamy do taksówki, pan pyta: A skąd państwo przylecieli?
          - Z Londynu
          - Z Londynu? Przecież mieli Londynu nie puścić??
          - Nic nam nie powiedzieli, to przylecieliśmy...
          wink
    • fogito Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 10:48
      Maz właśnie przyleciał Lufhansa z US. Tez mu zmienili godzinę wylotu, ale wylądował już bez perturbacji i to z przesiadka.
      • myelegans Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 13:39
        fogito napisała:

> Maz właśnie przyleciał Lufhansa z US. Tez mu zmienili godzinę wylotu, ale wyląd
        > ował już bez perturbacji i to z przesiadka.
        Miod mi na serce lejesz
        • fogito Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 14:33
          Tez bylam zdziwiona ze tak bez problemu. Zobaczymy jak bedzie dalej, bo lecimy na Balkany wizzarem za kilka dni. Jesli polecimy. Loty przez Atlantyk to jednak inna bajka.
          • myelegans Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 15:41
            My Rainar czy jak to sie nazywa do Grecji…. Pozny i jedyny lot bez przesiadki…. Sie zobaczy
            • alfa36 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 20:23
              Czarter?
          • iuscogens Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 18:22
            Fogito napisz jak będzie z tym waszym lotem, ja mam lecieć w sierpniu na Bałkany i już żałuję kupna biletów uncertain
            • fogito Re: Nadał odwoływane są loty 09.07.22, 08:10
              No moge dac znac we czwartek. Sama jestem ciekawa. Lecimy do Czarnogóry.
              • vasaria Re: Nadał odwoływane są loty 09.07.22, 08:23
                Też jestem ciekawa. W czwartek lecę do Grecji/Korfu.
    • sumire Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 10:58
      Dwa razy w ciągu niespełna dwóch tygodni. Za drugim razem posypał mi się cały wyjazd, bo najbliższy dostępny lot był dopiero za kilka dni...
      Mój kolega utknął we Frankfurcie, pociągiem w końcu wracał, na bagaże czeka już prawie tydzień.

Generalnie śmiesznie jest. Jeśli ktoś bezwzględnie nie musi, to na jego miejscu odpuściłabym sobie latanie tego lata, bo to loteria.
      • fogito Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 11:14
        Oh to moj chlop mial szczęście walizka po przesiadce we Frankfurcie byla.do odebrania.
      • chatgris01 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 15:50
        sumire napisała:

> na bagaże czeka już prawie tydzień.
        >

Przypomniało mi się, że na lotnisku w Roissy zalega aktualnie 17 tysięcy walizek.
        • chococaffe Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 16:09
          To te tranzytowe?

Mnie lotu nie odwołano, mam nadzieję, że nie "jeszcze"
          • chatgris01 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 16:33
            Docelowe też. Jest bordel total.
            • chococaffe Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 17:56
              Ja i tak tylko podręczny. Mam ładnych kilka godzin między przylotem a pociągiem. Plus ewentualne parę rejsów po, które by mi odpowiadały. Bilety na pociag mam zwracalne/zamienialne.

Cóż, będzie co będzie.
              • bi_scotti Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 18:23
                Wlasnie pakuje paczke dla Najmlodszego zeby na trasie TO-VAN leciec wylacznie z carry-on z pelna nadzieja, ze polece, eh ... Moje media tak podaja info jakby to tylko Air Canada & WestJet mialy problems i byly beznadziejne - czytajac ten watek poczulam sie jakos lepiej, ze nie tylko moje local airlines daja ciala wink Silly satisfaction ale niby "w kupie razniej" big_grin Good luck dla wszystkich planujacych leciec kiedykolwiek dokadkolwiek! Cheers.
              • chatgris01 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 19:03
                chococaffe napisała:

> Ja i tak tylko podręczny.

To bonne précaution.

> Cóż, będzie co będzie.
                >

Powodzenia!
                Może się w międzyczasie uspokoi.
                • annaboleyn Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 19:24
                  chatgris01 napisała:

> Może się w międzyczasie uspokoi.

Obawiam się, że wręcz przeciwnie sad
                  Nie ma kim robić i w najbliższym czasie nie będzie...
                  >
                  >
                  >
                  • mysiaapysia Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 19:38
                    Linia musi zwrócić cenę biletu albo zapewnić inny lot i pokryć koszty noclegu. I to wszystko 0rzemnozone razy tysiące pasażerów. Żadne ubezpieczenie takich kosztów linii nie pokryje. To nie lepiej trochę więcej zapłacić personelowi?
                    • annaboleyn Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 19:59
                      No właśnie nie bardzo jest komu zapłacić... a, jak ktoś tu słusznie zauważył, wyszkolenie nowych potrwa nieco dłużej, niż miesiąc.
                      • jednoraz0w0 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 20:08
                        No zaraz, ale ci którzy odeszli to nie umarli przecież, na rynku są ludzie z kwalifikacjami, tyle, ze pracują gdzie indziej. Można ich zrekrutować.
                        • myelegans Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 20:10
                          jednoraz0w0 napisał(a):

> No zaraz, ale ci którzy odeszli to nie umarli przecież, na rynku są ludzie z kw
                          > alifikacjami, tyle, ze pracują gdzie indziej. Można ich zrekrutować.

Trzeba by bylo dac im duzo lepsze warunki, to chyba do linii jeszcze nie dotarlo....
                          • jednoraz0w0 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 20:15
                            No ale jak im przyjdzie płacić odszkodowania to może dotrze….
                        • annaboleyn Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 20:26
                          No otóż, ci, których pozwalniano w pandemii - znaleźli sobie inną robotę, rekrutować ich należałoby przez zapewnienie im warunków lepszych od obecnych. Plus - wróciłabyś do roboty, która raz cię olała i cholera wie, co będzie przy następnej (na przykład covidowej) okazji? Ja bym się mocno zastanawiała.
                        • jolinka102 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 21:15
                          No wlasnie jest taki problem, ze jak sie w lotnictwie nie wykonuje przez jakis czas czynnosci zawodowych, to traci sie licencje i pozwolenia. To nie jest tylko problem linii lotniczych, tylko bardziej operatorow portow lotniczych.
                          • annaboleyn Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 21:37
                            Problem pewnie nie tylko z pilotami, kontrolerami, itp. Ale, jak widać, głupiego stanowiska odprawy nie ma kim obsadzić...
                    • myelegans Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 20:08
                      mysiaapysia napisała:

> To nie lepiej trochę więcej zapłacić personelowi?

odkad to przewoznicy i duze businessy kierowaly sie logika? linie lotnicze zyly od ponad dekady jak paczki w masle, tania ropa, duze zapotrzebowanie... grabily pieniadze jak mogli i z tego kupowali wlasne udzialy i executives placili sobie kosmiczne premie, teraz jest konsolidacja jak w wielkich bankach, tworza monopol, sa za duzi na upadlosc, a konsumenci sa zakladnikami,.... to obnazyla pandemia.... troch potrwa az to sie ponaprawia... albo pieprznie.... nie ma krotkich rozwiazan, to mocno regulowany przemysl, nie zgarniesz pilotow z ulicy... i przeszkolisz, tak samo z air traffic controllers, mechanikami itd....
    • profes79 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 11:03
      To sa na żywo efekty działań pt. "tniemy koszty bo mamy mniejszy ruch" a potem "ruch się zwiększył ale nie zwiększamy zatrudnienia". To samo dzieje się w wielu innych miejscach, także budżetowych (po co nam szkoły, mamy niż) tylko ze względu na specyfikę branży odbywa się to z wyjątkowym przytupem.
      • vivi86 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 12:12
        Jednym słowem libki suspicious
      • myelegans Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 13:41
        profes79 napisał:

> To sa na żywo efekty działań pt. "tniemy koszty bo mamy mniejszy ruch" a potem
        > "ruch się zwiększył ale nie zwiększamy zatrudnienia". To samo dzieje się w wiel
        > u innych miejscach, także budżetowych (po co nam szkoły, mamy niż) tylko ze wzg
        > lędu na specyfikę branży odbywa się to z wyjątkowym przytupem.
        >
        Wielu pracownikow nie wrocilo do zawodu po pandemii, ogromne braki kadrowe, rowniez wsrod komefcyjnych pilotow i zalogi pokladowej
        • triss_merigold6 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 13:54
          Mój Boże, czyżby przez dwa lata histerii i ograniczonych lub żadnych zarobków znaleźli sobie nowe miejsca pracy?
          • myelegans Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 14:04
            triss_merigold6 napisała:

> Mój Boże, czyżby przez dwa lata histerii i ograniczonych lub żadnych zarobków z
            > naleźli sobie nowe miejsca pracy?
            No moj Boze znalezli, podobnie jak nauczyciele I wszelaki personel pomocniczy
            • triss_merigold6 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 14:08
              Nauczyciele? W Polsce odpływ nauczycieli jest teraz, z powodu niskich zarobków i ciśnień na szkoły, a nie z powodu covida. W covidzie nikt ich nie zwalniał odgórnie.
              • myelegans Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 14:22
                Nie zwalniali, ale Nauczyciele odchodzili juz podczas pandemii, brali urlop bezplatne, zeby opiekowac sie wlasnymi dziecmi, teraz odchodza, przebranzawiaja sie,
                • fogito Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 14:35
                  Dokladnie. U nas w pandemii nauczyciele poznikali. A teraz juz nie wrócili po prostu.
                • triss_merigold6 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 15:11
                  Wiesz, w Polsce opieka covidowa nad dziećmi z powodu zamkniętych placówek była płatna. Nikt nie musiał na dziecko przedszkolne czy wczesnoszkolne brać urlopu bezpłatnego, serio.
                  • fogito Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 15:16
                    No tak. Zgadza sie. Tu jestesmy o oczko wyżej. Ale wielu nauczycielom nke opłaciło sie wrócić po covid do pracy po prostu.
                  • myelegans Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 15:29
                    Ale przeciez ktos sie tymi dziecmi w wieku przedszkolnym I wczesnoszkolnym musial w domu opiekowac, kiedy placowki byly na zdalnym… zwykle padalo na matki-nauczycielki…
                    • triss_merigold6 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 15:40
                      Ale miały płacone za opiekę identycznie jak przy zwolnieniu lekarskim lub normalnym zwolnieniu na dziecko. Rozumiesz, nie musiały brać urlopów bezpłatnych, ten kraj aż tak dziki nie jest.
                      • myelegans Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 15:42
                        Mialy placone za opieke przez 2 lata pandemii?
                        • bi_scotti Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 18:27
                          U nas dochodzi brak immigration przez 2 lata uncertain Nie przylecieli, nie osiedlili sie, nie zaczeli pracowac ci, na ktorych normally sie liczy, ze sie pojawia. A teraz nawet przyleciec ciezko, bo ... jak wyzej - troubles with flights suspicious Crazy times. Cheers.
                        • palacinka2020 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 19:55
                          Przez kilka miesiecy kiedy placowki byly zamkniete mozna bylo brac zasilek opiekunczy.
                          • myelegans Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 20:09
                            Przeciez szkoly byly zdalne 2 lata... nie kilka miesiecy
                            • arthwen Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 20:24
                              Jakie szkoły były zdalnie dwa lata?
                              Zdalne zaczęło się w kwietniu 2020, potrwało do końca roku (wrócili niby na te dwa czy trzy tygodnie przed wakacjami, ale tego nie ma co liczyć), potem poszli we wrześniu i w listopadzie zaczęło się zdalne, które potrwało do maja. W tym roku przecież nie było (no te trzy dni przed swiętami, czyli prawie wcale).
                              • bi_scotti Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 20:34
                                Hey, to byly decyzje lokalne. U nas w kazdej province to bylo inaczej, bo education jest zawiadywane prowincjonalnie, w sasiadow chyba podobnie - kazdy stan po swojemu, correct?
                                Nauczyciele, ci ktorzy mogli, retired. Nurses, medical staff sie poprzekwalifikowywali, bo zaliczyli classic burn-out a wladze nie byly sklonne sensownie zaplacic zeby przekonac o pozostaniu przy pomocy "portfela", sporo obslugi w widely-understood hospitality latami bylo fatalnie traktowane wiec no way zeby wrocili bez naprawde significant poprawy warunkow pracy, nie tylko przeciez finansowych. I tak mozna ciagnac po wielu professions. Pandemia podarowala wielu szanse autentycznego polepszenia sobie zycia pod wieloma wzgledami - po co ktos mialby wracac do poprzedniego zlego traktowania, fatalnych schedules, bad management etc.? W imie czego? Life.
                              • myelegans Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 20:39
                                U nas, 2020, 3 miesiace, 2021 hybryda, co praktycznie problemu dla nauczycieli z malymi dziecmi nie rozwiazala,
                              • runny.babbit Re: Nadał odwoływane są loty 09.07.22, 00:08
                                Zdalne trwało cztery miesiące w 2019/2020, potem, osiem miesięcy w kolejnym roku szkolnym i prawie miesiąc w następnym ( Polska to nie tylko Warszawa).
                                • myelegans Re: Nadał odwoływane są loty 09.07.22, 03:36
                                  Tu kolezanki twierdza, ze matki-nauczycielki, i nie tylko, z malymi dziecmi byly caly czas na opiece i po pandemii radosnie wrocily do pracy, a dzieci do placowek….
                                  • triss_merigold6 Re: Nadał odwoływane są loty 09.07.22, 06:16
                                    Nie, nikt tak nie twierdzi. Może dlatego, że od drugiej połowy kwietnia 2020 r. żłobki i przedszkola działały i lockdown ich nie dotyczył (placowki albo pojedyncze grupy zamykano na kwarantanny). Klasy I- III sp też miały lockdown krócej niż starsze. Kasa, misiu, kasa. Właśnie dlatego żłobki, przedszkola i szkoła dla mlodszych dzieci działały, żeby nie płacić zbyt długo zasiłków opiekuńczych.
                                    • sol_13 Re: Nadał odwoływane są loty 10.07.22, 10:18
                                      Żłobki i przedszkola byly zamkniete całkowicie od polowy marca do ok polowy maja 2020 i potem jeszcze raz chyba na jesieni 2020 na ok 3 tygodnie.
                                      Klasy 1-3 od polowy marca do konca roku szkolnego 2020 calkowicie zdalnie i potem kolejny rok szkolny pół na pół, tj. mniej więcej 2 miesiace stacjonarne, dwa zdalnie lub jakieś przedziwne "hybrydy" typu jedne klasy chodzą drugie nie (tego było najmniej).
                                • triss_merigold6 Re: Nadał odwoływane są loty 09.07.22, 06:25
                                  Działały żłobki, przedszkola, a klasy I- III miały zdalne krócej niż starsi. Właśnie po to, żeby nie płacić zasiłków.
                            • fogito Re: Nadał odwoływane są loty 09.07.22, 08:12
                              Nie dwa. Niecaly rok a potem 2 miesiące chyba.
                        • fogito Re: Nadał odwoływane są loty 09.07.22, 08:11
                          U nas to byl rok cbyba. Ale moge sie mylic. Bogaty kraj jesteśmy 😎
      • leosia-wspaniala Re: Nadał odwoływane są loty 09.07.22, 08:45
        Prawda i jak na to patrzę, to trudno mi w to uwierzyć. Pamiętam jak w jednej firmie, w której pracowałam, przyszły chude miesiące, ale nikogo nie zwolnili - szef powiedział, że jest kiepsko, ale zwolnień nie planuje, bo w końcu pojawią się nowe zlecenia i przecież musi mieć wtedy ludzi. Rekrutacja nowych to czas + pieniądze, no i nie wiadomo nigdy do końca czy będą się nadawać. A to była niewielka firma, a nie linia lotnicza, która co prawda koszty ma ogromne, ale nie oszukujmy się - zyski też. Może czas, żeby tłuste koty też zacisnęły pasa i wybrały: jacht czy prywatny samolot?
    • volta2 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 11:03
      my odwołaliśmy się sami, nie stawiając się na lot (pomylone godziny)

synom musiałam kupować nowe bilety, polecieli wizzem za milion monet, bo w locie wszystko wyprzedane, mieli 2 godziny opóźnienia
      ja przyleciałam naszym krajowym przewoźnikiem, zaliczyłam godzinny poślizg, informacja o poślizgu poszła na 2 godziny przed odlotem, czyli jak już byłam na lotnisku.
      no ale rasowa jematka lotem nie lata, więc żadnych opóźnień nie zaliczy, w końcu lufy i klm to klasa sama w sobie, więc bym się nie martwiła na zapas.

• simply_z Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 11:07
        co ty pieprzysz, caly czas wszyscy pisza o opoznieniach.
      • sumire Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 12:01
        90% wypowiedzi w wątku: tak, odwołują loty na potęgę
        Volta: huehue, rasowej jematce opóźnienia się nie zdarzają

No jak zwykle w punkt i na temat 🤦
        • vivi86 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 12:13
          Rasowa jematka jest eko, gdzieżby mordowała planetę lotami....prawda suspicious ?
          • simply_z Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 14:29
            volta, wyluzuj, bo to sie juz nudne robi.
            • volta2 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 14:34
              godzinny poślizg nie powoduje u mnie szczególnego ścisku, więc u mnie luzz od dawna, bo już trochę urlopujęsmile
              • sumire Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 16:00
                Ale rozumiesz, że to jest wątek o ODWOŁANYCH lotach, nie o godzinnym poślizgu, który i przed tym latem był rzeczą często spotykaną?
              • majenkir Re: Nadał odwoływane są loty 09.07.22, 15:43
                Godzinny poślizg na przesiadce może równać się z utknięciem w połowie drogi.
    • nenia1 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 11:08
      Mnie nie, ale córka koczowała dodatkowo przez prawie dwa dni w Amsterdamie i to bez bagażu, musiała kupować na miejscu bieliznę i szczoteczkę do zębów, bo nikt nie wiedział co stało się z jej walizką, burdel na kółkach. Na szczęście po przylocie do Polski walizka się znalazła, bo córka już opłakiwała swoje ubrania i resztę rzeczy.
      • andace Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 15:10
        KLM od miesiąca informuje że odwołuje loty, skasowali ok 40% połączeń bo na lotnisku w Amsterdamie jest dramat od maja, trzeba być minimum 4 godziny przed odlotem żeby mieć szansę zdążyć do bramki czas.
        • jednoraz0w0 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 15:31
          andace napisała:

> KLM od miesiąca informuje że odwołuje loty, skasowali ok 40% połączeń bo na lot
          > nisku w Amsterdamie jest dramat od maja, trzeba być minimum 4 godziny przed odl
          > otem żeby mieć szansę zdążyć do bramki czas.

Takie tam pierdolenie, KLM otwiera bramki dwie godziny przed lotem.
          • andace Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 17:56
            Mówię o boardingu, w zeszłym tygodniu koleżance z Schiphol Priority Pass zajęło 3 godziny dotarcie do bramki do wejścia do samolotu, tylko z bagażem podręcznym. Bez karty ostatnio trwa to nawet 4 godziny (przejście przez Security i lotnisko).
          • andace Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 18:03
            Bagaż można oddać 4 godz przed odlotem (na Schiphol dla lotu KLM).
            • jednoraz0w0 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 18:14
              No właśnie niekoniecznie.
              • andace Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 19:13
                Ja pisze o obecnej sytuacji i wylotach Z Amsterdamu liniami KLM i odprawie na Schiphol, a nie o lotach DO Amsterdamu z Polski.
                KLM otwiera na Schiphol drop off bagażu maksymalnie 4 godziny przed odlotem a przejście przez Security do bramek do samolotu może też zająć 4 godziny, kolejki są ogromne i została podjęta decyzja o ograniczeniu liczby lotów z i na Schiphol.

W Polsce latam tylko z Okęcia i tylko z bagażem podręcznym, wiec nie wiem jak wyglada obecnie sytuacja (ostatni raz leciałam w lutym), mam też karte na szybkie przejście przez kontrolę bezpieczeństwa więc zazwyczaj nie czekam zbyt długo.
                • annaboleyn Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 19:25
                  andace napisała:

>
                  > W Polsce latam tylko z Okęcia i tylko z bagażem podręcznym, wiec nie wiem jak w
                  > yglada obecnie sytuacja (ostatni raz leciałam w lutym), mam też karte na szybki
                  > e przejście przez kontrolę bezpieczeństwa więc zazwyczaj nie czekam zbyt długo.

Dziękuj niebiosom, musiałam ostatnio awaryjnie użyć Modlina. Pieprzone piekło na ziemi i to nawet mimo faktu, że poleciałam jak stałam, z torebką i kartą pokładową w ręku, więc kilometrowe kolejki mnie nie dotyczyły.
                  • andace Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 19:32
                    Musiała być masakra, zwłaszcza że Modlin nie jest najbardziej przyjaznym lotniskiem dla pasażerów.
                    To samo jest ostatnio w Amsterdamie, znajomi regularnie wysyłają zdjęcia dzikich tłumów, koleżanka miała wylot o 9 rano, dotarła pod bramkę do samolotu dopiero na kolejny lot o 11 (zmieniała wylot w trakcie stania w kolejce).

Za 2 tyg lecę z Okęcia i już się martwię czy wylecę i dokąd dolecę. W tej perspektywie 13 godz w aucie zaczyna być kuszącą alternatywą 😬
                    • annaboleyn Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 19:38
                      Problem z Modlinem jest taki, że jest to lotnisko wielkości mniej więcej tego pod Szczecinem, natomiast próbują wymusić na nim przepustowość jak na Okęciu. Modlin nie będzie rozwijany, bo jest prikaz rozwijania Tego Innego Małego Lotniska. Natomiast samoloty z niego latają i będą latać, chyba nawet Lufa już na nim ląduje? I serio, wyleciałam szybko i sprawnie, załatwiłam swoje i wróciłam natychmiast, ale życzę sobie nie trafić na to lotnisko nigdy więcej wink
                      O Amsterdamie słyszę tak upiorne opowieści od paru dni, że włos się jeży. Ale nigdy tam nie leciałam, więc nie wiem czy to efekt ogólnego bałaganu w powietrzu i na pasach, czy ich osobnicza cecha...
                      • andace Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 19:51
                        Parę lat temu latałam regularnie z Modlina i już wtedy był problem, dziki tłum i mało miejsca, jak był opóźniony lot to nawet nie było gdzie usiąść, więc wole zapłacić więcej i lecieć innymi tanimi liniami byle z Okęcia (chociaż przy cenie dojazdu do Modlina, zazwyczaj cena za bilet wychodzi podobnie).
                        Staram się nie czytać wiadomości o budowie Nowego Portu, bo blokowanie rozbudowy Modlina i kasa płynąca na pensje zarządu nieistniejącego lotniska za bardzo mnie denerwuje. Byle tylko Okęcia nie zamknęli, bo czasem mam wrażenie że najchętniej by całą Warszawę zlikwidowali.

W Amsterdamie dramat zaczął się w maju, był długi weekend i ferie wiosenne i od tamtej pory nic się nie zmieniło, zdarzyło się nawet że samoloty przekierowywali na inne lotniska.
                        • annaboleyn Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 19:57
                          Nic doda, nic ująć w kwestii polskich lotnisk smile Wypluj to z Okęciem! Nie podsuwaj im pomysłów!
                          Ok, czyli tak, jak podejrzewałam, Amsterdam był jedną z pierwszych ofiar wielkiego zdziwienia, ze jak pozwalnialiśmy ludzi dwa lata temu, to oni teraz nie wrócą do pracy, mimo że mamy bez nich urwanie dupy...
                          Miło wiedzieć, że to nie tylko polska przypadłość (żartuję, wcale nie jest miło).
                        • szarsz Re: Nadał odwoływane są loty 09.07.22, 08:25
                          Dramat w maju, a pierwsze oznaki w lutym. Mnie nie wzięto walizki na lot Paryż- Amsterdam, bo nie dali rady obsłużyć bagażu. Tydzień na nią czekałam.
                      • chococaffe Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 23:41
                        A pamiętacie Etiudę? big_grin
                        • annaboleyn Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 23:52
                          Ahhaha, TAK!!
    • enigma81 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 11:09
      Córce odwołali sierpniowy lot do Londynu, na razie przełożyła wylot o 2 dni ale co będzie dalej to nie wiadomo.
      • gaskama Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 11:12
        Już teraz odwołali sierpniowy????
        • enigma81 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 11:16
          9 czerwca odwołali..
        • arthwen Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 18:47
          Mi tez sierpniowy. Wczoraj odwołali.
    • swiezynka77 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 11:24
      A jak z czarterami? wycieczki z biur podróży?
      • snakelilith Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 11:53
        Czartery podobno funkcjonują, albo funkcjonują lepiej, bo to opcja połączona i jak lot nie wypali, to organizator musi zwrócić całe koszty. Jak napisałam niżej, w Niemczech poleca się teraz ten sposób wyjazdu na wakacje, mają być pewniejsze od indywidualnie zaplanowanych wyjazdów. Ale gwarancji pewnie nie ma.
        • panna_lila Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 12:07
          W BP Itaka ostatnio uczestnicy albo zostają dłużej albo wracają wcześniej niż był planowany urlop
    • snakelilith Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 11:48
      Nie ma na co liczyć. Niemiecka prasa ostrzega, że chaos będzie trwał CO NAJMNIEJ do końca lata, bo rekrutacja personelu w tej branży nie jest sprawą dni, a raczej miesięcy. W Niemczech zaczęły się w niektórych landach już wakacje i na lotniskach dzieją się straszliwe rzeczy.
      Utrudnienia dotyczą wszystkich przwoźników. Lufthansa np rezygnuje z wielu (tańszych) połączeń międzyeuropejskich, by mieć możliwości na loty dalsze. Za ocean się więc może poleci, z opóźnieniem, przesiadką itd, ale loty z jednego europejskiego miasta do drugiego mogą zostać całkiem odwołane.
      Sytuacja może się jeszcze pogorszyć, bo pracujący w lotnictwie zapowiadają strajki.

Niemieckie portale podawają nawet rady jak się zachowywać by zminimalizować stres:
      1. Kupować wycieczki razem z lotem. W razie odwołania lotu, dostaje się zwrot kosztów całości i nie traci się forsy na hotel, którego nie dało się wykorzystać.
      2. Wybierać loty bezpośrednie, unikać przesiadek, bo te mogą nie wypalić
      3. Na klika dni przed odlotem sprawdzać stale status lotu (strony internetowe lotnisk, app linii itd), bo nie wszystkie linie informują odpowiednio wcześnie klientów bezpośrednio.
      4. Wykupić fast track, powiększa szansę, że zdąży się na lot, gdy na lotnisku są kolejki i chaos
      5. Przygotować dodatkowo bagaż podręczny z podstawowymi rzeczami potrzebnymi do ewentualnego noclegu, dłuższego czekania, albo na pierwsze dni urlopu, gdy bagaż jeszcze nie doleciał. Ważne - lekarstwa mieć przy sobie.
      6. Zwiększyć limit karty kredytowej, na wszelkie ewentualności.
      7. Zrezygnować od razu z lotu i wymienić ticket na bon na lot w dużo późniejszym terminie, gdy sytuacja się poprawi. Niektóre linie to proponują.
      • triss_merigold6 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 12:16
        Doprawdy, czyżby odroczony skutek szaleństwa covidowego i lockdownow?
        I patrzcie, nie sprawdziły się majaczenia różnych profesorów, że pandemia przemodeluje świat na tyle, że zniknie masowa turystyka, a podróżować będziemy najwyżej do Sandomierza.
        • myelegans Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 13:47

> Doprawdy, czyżby odroczony skutek szaleństwa covidowego i lockdownow?
          > I patrzcie, nie sprawdziły się majaczenia różnych profesorów, że pandemia przem
          > odeluje świat na tyle, że zniknie masowa turystyka, a podróżować będziemy najwy
          > żej do Sandomierza.

Przeciwnie: kadra nie wrocila do miejsca pracy, ludzie zaoszczedzili troche forsy i urlop przez dwa lata i nadrabiaja urlopowe zaleglosci… popyt wiekszy, podaz mniejsza….koszty musialyby kilkuktotnie wzrosnac… Podroze lotnicze sa relatywnie tanie…. Za przelot do stanow w obie strony za placilam tyle ile 25 lattemu
        • vivi86 Re: Nadał odwoływane są loty 09.07.22, 09:03
          Ale dzielnie o to walczą suspicious
        • dyzurny_troll_forum Re: Nadał odwoływane są loty 09.07.22, 14:06

> Doprawdy, czyżby odroczony skutek szaleństwa covidowego i lockdownow?
          > I patrzcie, nie sprawdziły się majaczenia różnych profesorów, że pandemia przem
          > odeluje świat na tyle, że zniknie masowa turystyka, a podróżować będziemy najwy
          > żej do Sandomierza.

I jeszcze kwestia wojny do której doprowadziłą dalekowzroczna polityka Angeli. A ja siedzę na kanapię i patrzę jak cywilizacja płonie. I niech płonie!

• chococaffe Re: Nadał odwoływane są loty 09.07.22, 20:50
            A ja siedzę na kanapię i patrzę jak cywilizacja płonie. I niech płonie!

Piromani tak mają wink
    • joaz Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 12:15
      Mój mąż dzisiaj rano startował z Gdańska do Newcastle - start i lądowanie planowe.
    • mamkotanagoracymdachu Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 12:17
      Tak, nam tez.

Najgorzej, ze to był lot powrotny do domu, poranny, o 4 rano byłam w drodze na lotnisko kiedy odwołali. Wracałam taksówka.
    • angazetka Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 12:29
      Koledze w tym tygodniu anulowali lot na dwie godziny przed terminem. Nasz wspaniały przewoźnik krajowy to uczynił i jeszcze udawał, że nie spoczywa na nim w tej sytuacji jakaś odpowiedzialność.
    • myelegans Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 13:36
      Loty to teraz sport ekstremalny… tanie loty czy nie, zadna kompensata od linii lotniczych sie nie nalezy…. Mam w planie kilka lotow tego lata miedzykontynentalnych, wewnatrz stanow I Europy, chcialam wykupic ubezpieczenie podrozy, ale wiekszosc ubezpieczycieli nie pokrywa odwolan lotu bez przyczyny, mozna cos ugrac jezeli odwolanie z powodu strajku, warunkow pogodowych, zamieszek politycznych h, albo wojny….

Wolna Amerykanka….
      • jednoraz0w0 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 15:04
        Z doświadczenia (z tego tygodnia): KLM/Delta, taryfa nie ta najtańsza ale nie najdroższa (Flex? Ta, która za stówkę więcej pozwala przebukować lot), bilet kupowany bezpośrednio u nich. Lot z Polski do Amsterdamu odwołany, sami przenieśli cała podróż na następny dzień bez żadnych interwencji z mojej strony i jeszcze dorzucili kupon na darmowy wifi na transatlantyckim, tzn nie oni tylko ich partner już. Tyle, ze moje uprzednio starannie wybrane miejsca poszły się paść ale nie wylądowałam na środku środkowego rzędu na ogonie.
        • myelegans Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 15:35
          No tak, wiec nauczona przykrym doswiadczeniem, teraz kupuje bezposrednio u linii lotniczych bez posrednikow typu Orbitz czy Kayak…. Ostatnio do Peru zatrudnilismy agencje i bylo troche zamieszania, ale byli pod telefonem 24/7, nie tylko zostalismy przebukowani na inna linie lotnicza, ale znalezli miejsca w economy comfort i dla jednego podroznika w business z Limy do JFK. Nie koczowalismy nigdzie, agencje maja jakies swoje wtyki, bo wszystko odbywalo sie na goraco…. Nie wiem jak zdolali przebukowac 6 osob w tym samym dniu na dobre miejsca…. Nie doliczajac nam nic, jeszcze dorzuli obiad na koszt firmy na lotnisku…
        • czerwonylucjan Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 16:14
          Przy odwolanym przy jakiejkolwiek taryfie musza ci znalezc inny lot..
          • myelegans Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 16:23
            Musza, ale nie musza w tym samym dniu, ani nawet na drugi dzien, 2 dni w hotelu, za ktory placisz z wlasnej kieszeni….
            • mysiaapysia Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 16:47
              Ale chyba linia lotnicza zwraca koszt tego noclegu?
              • myelegans Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 17:09
                Nie musza, zalezy od linii, tanie nie zwracaja, nawet miedzykontynentalne moga nie zwracac, albo posiadaczom gold members etc., roznych sky mile clubs….
                Tanie loty wewnetrzne nie musza I nie zwracaja… chandryczylam sie z Delta, w koncu dali mi voucher na $100 do wykorzystania …. Na bilety w Delcie
                • czerwonylucjan Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 18:09
                  W EU tanie tez albo musza znalezc inny albo oddac pieniadzd.
                  • bi_scotti Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 19:06
                    EU ma bez porownania lepsze zabezpieczenia dla pasazerow linii lotniczych. Przez lata wystarczylo, ze airline zadeklarowalo, ze to nie ich winy (np. weather czy technical issues) i de facto umywali rece - no compensation suspicious Teraz sie ciup poprawilo, bo w trakcie pandemii airlines dostaly sporo $$$ z naszych taxes wiec sie ludzie (i slusznie!) zaczeli pytac co sie stalo z tymi pieniedzmi, dlaczego service jest fatalny no i nie ma compensations gdy cos nie dziala. Odpowiedzia airlines jest ... uwaga, uwaga ... cancelation wielu lotow, bo niby nie sa w stanie ich obsluzyc tudziez decyzja ze narazie nie beda brac zwierzat do przewozu z wyjatkiem malych, ktore leca z passenger in the cabin. To moze i slusznie, bo jakiemus psu sie trafilo przesiedzenie wsrod nierozpakowanych bagazy ponad 20 godzin na Pearson w TO - szczesliwie nic mu nie bylo ale sytuacja skandaliczna!
                    Poza tym, co komu z forsy jesli np. mial leciec na jakis family event czy krotkie wakacje & ma np. spoznienia 3 dni? Zadna forsa tego lost time nie zrekompensuje sad Life.
              • asia.sthm Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 17:21
                mysiaapysia napisała:

> Ale chyba linia lotnicza zwraca koszt tego noclegu?

Zwroci jak do tego czasu nie zbankrutuje big_grin
            • czerwonylucjan Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 18:08
              No nie ale co wtedy daje ten flex 1😅?
          • asia.sthm Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 17:20
            czerwonylucjan napisał(a):

> Przy odwolanym przy jakiejkolwiek taryfie musza ci znalezc inny lot..

Yhy, musi to na Rusi czy jakos tak.
            Teraz muszenie nie ma zadnego znaczenia bo nikt ci nie wyczaruje nastepnego lotu,, ktory tez moze byc w ostatniej chwili odwolany, a za kazdym odwolanym lotem tlumy pasazerow tylko sie nawarstwiaja. ... i tak do wypeku mozna sie domagac. Samoloty nie sa z gumy.
            Swoich racji mozesz zawsze dochodzic po czasie z domu, mozesz kontaktowac sie z Obrona Konsumenta, odwolywac i wreszcie sądzic.
            Teraz jest cyrk na wiekszosci duzych lotnisk. Kto nie chce niech nie wierzy big_grin
            • czerwonylucjan Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 18:14
              Ja pisze o tym w kintekscie kupowaniadrozszej taryfy bo mozna zmiebic lot...
              • bi_scotti Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 19:10
                czerwonylucjan napisał(a):

> Ja pisze o tym w kintekscie kupowaniadrozszej taryfy bo mozna zmiebic lot...

Gorzej gdy np. loty from A to B sa zawieszone np. do konca sierpnia a tak sie niektorym trafilo. No matter jak drogi masz bilet, gdy samolot nie leci, no to nie lecisz. Sure, mozesz zmienic na np. wrzesien ale jesli chciales leciec na slub bratanka w lipcu to ... well ... it's not gonna happen. I pisze to bez zlosliwosci - it's reality in the summer 2022. Life.
    • majenkir Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 13:53
      A kiedy ten chaos ma się skończyć? Bo planowałam podróż do PL na wrzesień-październik, ale teraz to mnie przestraszyłyście…
      • myelegans Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 14:03
        Nieszybko, juz w kwietniu bylo niespecjalnie, jet Blue, Alaskan, Delta - loty odwolywanw, opoznione, w czerwcu chaos w Amsterdamie…. Strajki w British Air, Air France teraz Lufthansa straszy….
        • bi_scotti Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 19:13
          U nas glosza, ze od wrzesnia bedzie lepiej. Slucham tego z nadzieja, bo tez planuje PL na jesien ALE ... blogoslawieni, ktorzy sie niczego nie spodziewaja albowiem nie zaznaja rozczarowan wink Keep Calm and ... I'dont know ... Build Your Own Plane big_grin Cheers.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 14:12
      Wiem, ze to losowo mogą odwolywać loty, ale ja na 2 tygodnie przed wylotem sledzilam sytuację na lotnisku w odlotach "mojego kierunku i przewoźnika".
      4 na 5 lotów było opóźnionych o 30 min.
      I mój też byl opóźniony o 25 min.
      Byłam swiadkiem gdy zapakowali samolot pasażerami lecacymi do wloch i a po 2h ich wypakowano, bo z przyczyn technicznych lot się nie odbył.
      I też przez kilka dni liniie swiss miały odwolane loty do kilku stolic europejskich ale to już przez strajk pewnie.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 14:18
        Wroclaw dziś:
        Chyba jeden odwolany ale jyż mi się pstrykać nie chciało.
    • kub-ma Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 14:49
      Odwołali. LOT
    • jednoraz0w0 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 14:52
      Tak, ale przenieśli lot na następny dzień.
    • andace Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 15:17
      Latam regularnie Wizzair i w porównaniu do LOT jest super, nie dość że dużo taniej to zazwyczaj na czas. Odkąd mieszkam w Holandii, wszystkie moje podróże LOTem były fatalne, albo odwołane, albo opóźnione (i żeby zaoszczędzić na wodzie czy kanapkach pakowali nas do samolotu i dodatkowe 2 godz czekania w samolocie), albo podstawione czarterowe samoloty np rumuńskie (wiec dużo gęściej ustawione siedzenia i standard niższy niż w Ryanair).

Wizzair odwołał mi pare razy loty, zawsze z wyprzedzeniem i dostawałam 120% zwrotu kosztu biletu na moje konto w Wizzair.
      • myelegans Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 15:37
        No wiec w Stanach juz zakazali tych praktyk trzymania pasazerow godzinami w samolocie na tarmac czesto bez wody….jak lot jest opozniony, pasazerowie czekaja na lotnisku….
        • andace Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 17:52
          To chyba niedawno, bo kolega tuż przed pandemią siedział 7 godz w samolocie, w Chicago, przed startem lotu do Europy. Rozdali pasażerom jedzenie i picie i potem w trakcie lotu mieli tylko wodę i orzeszki.
          • myelegans Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 18:30
            Niedawno, wlasnie po wielu takich wystepach, w trakcie ktorych pojawily sie medical emergency: ktos mial zawal, ktos padaczke, spiaczke insulinowa itd
            • andace Re: Nadał odwoływane są loty 09.07.22, 12:20
              Muszę sprawdzić czy nie ma podobnych przepisów wprowadzonych w Europie, bo o ile siedzenie w samolocie 2 godziny przed 1,5 godzinnym lotem jakoś zniosę, ale w przypadku kolegi zamiast 9 godzin lotu, spędził w samolocie 16 godzin.
              Preferuje 2 godz stania na lotnisku niż 2 dodatkowe godziny siedzenia.
    • kanna Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 15:33
      Reportaż był o dwóch paniach co 4 dni w Bergamo na lotnisku spędziły uncertain

Ja na razie odpuszczam latanie, co najmniej do września.
      • asia.sthm Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 16:37
        > Ja na razie odpuszczam latanie, co najmniej do września.

Bardzo sluszna decyzja, ja tez. Wakacji sie odechciewa od takiego totalizatora. Kto lubi przygody niech teraz lata.
      • leosia-wspaniala Re: Nadał odwoływane są loty 09.07.22, 08:55
        Wlazłam w wątek, bo planowaliśmy we wrześniu Hiszpanię... Na razie nic nie bukujemy, najwyżej będą Bałkany samochodem. Może się uspokoi, ale z tego ci piszą dziewczyny, chyba się nie zanosi.
    • arthwen Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 18:42
      Wczoraj dostaliśmy maila, że lot (akurat powrotny) z Oslo nam odwołują.
      Niby można przebukować jeszcze, ale hotel jest obłożony i nie wiem czy uda się na jeszcze jedną czy dwie noce przedłużyć. Mąż mi już smęci, żeby cały wyjazd odwołać w takim razie, ale ja nie chcę. Tylko jak przełożę i mi odwołają znowu to mnie coś trafi.
      • asia.sthm Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 18:49
        A co, moze SASem? SAS strajkuje na calego, do pilotow maja dolaczc mechanicy... albo juz dolaczli big_grin
        Nie ma letko big_grin
        • arthwen Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 19:23
          Wizzairem.
    • dyzurny_troll_forum Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 19:09
      gaskama napisała:

> Kurcze, to jakiś kosmos. Koleżance 5 dni temu odwołali lot do Bergamo. Koleżanc
      > e w biurze właśnie napisali, że w poniedziałek nie wyleci ... już nie pamiętam
      > gdzie, chyb do jednego ze skandynawskich miast.

Phiii, od marca 2020 wciąż i wciąż powtarzam, że tylko własny diesel (zanim nie zabiorą/nie zakażą).
      A do was nadal nie dotarło...
    • ritual2019 Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 19:36
      Kazdy odwolonay lot to mniejsze zanieszczynie powietrza. 🤣
      • vivi86 Re: Nadał odwoływane są loty 09.07.22, 09:06
        No właśnie się dziwiłam, że eko jematusie w ogóle rozważają taki mordowanie planety ,😂
        • chococaffe Re: Nadał odwoływane są loty 09.07.22, 09:45
          Na szczeście jest coraz więcej pociągów wink )
          • vivi86 Re: Nadał odwoływane są loty 10.07.22, 07:47
            Też nie jest to eko smile eko jest rower i własne nogi smile
            • chococaffe Re: Nadał odwoływane są loty 10.07.22, 07:51
              Nie pisz bzdur. Chodzi tylko o ograniczanie konsumpcji. OGRANICZENIE nie rezygnację i siedzenia na golasa w jaskini.
              • vivi86 Re: Nadał odwoływane są loty 10.07.22, 08:24
                No i jematusie ograniczają. Tam gdzie wygodnie i nie zaboli czyli najlepiej w ogóle ,😂 autka i samolotu będą bronić do ostatniego tchu suspicious
                • chococaffe Re: Nadał odwoływane są loty 10.07.22, 08:53
                  Kiepsko ci idzie. Pudło za pudłem.
                  • vivi86 Re: Nadał odwoływane są loty 10.07.22, 10:31
                    I dlatego jest wątek gdzie eko jematusie ubolewają bo loty odwołali, a był i drugi jak to jakaś szkoła w Krakowie uniemożliwiła zawiezienie bombelka niemal pod klasę?
              • triss_merigold6 Re: Nadał odwoływane są loty 10.07.22, 08:43
                www.wprost.pl/polityka/10775485/luksusowy-slub-ministra-w-dobie-szalejacej-inflacji-symbol-oderwania-od-swiata.html
                To ograniczaj.
                • vivi86 Re: Nadał odwoływane są loty 10.07.22, 08:51
                  Ja nie jestem eko-sreko i nie udaję wielkiej ekolożki suspicious a
                  • vivi86 Re: Nadał odwoływane są loty 10.07.22, 08:52
                    Aaaaaa to chyba nie było do mnie. No właśnie. Jw. Ciekawe jaki ślad węglowy ma piszcząca cienkim falsetem o drzewach K. Rusin.
                • chococaffe Re: Nadał odwoływane są loty 10.07.22, 08:55
                  Rozumiem, że to dla ciebie wzorzecwink

pawink
                  • vivi86 Re: Nadał odwoływane są loty 10.07.22, 09:15
                    z dala od hipokryzji eko-sreko. Zdecydowanie tak big_grin
                    • chococaffe Re: Nadał odwoływane są loty 10.07.22, 10:08
                      Za to zawsze blisko Ordo Iuris i antyszczepowskiej propagandy. Pamiętamy i eot.

p.s. i jesteś bardzo blisko hipokryzji, bardzo.
                      • vivi86 Re: Nadał odwoływane są loty 10.07.22, 10:13
                        Ws szczepionek moje zdanie znasz i się nie zmieni. Co do OI ty jesteś blisko. Ja zapytałam skąd wiadomo o romansie Pawłowskiej i Zycha bo w chwili gdy pytałam powołano się tylko na źródło (?) cyt. Ptaszki ćwierkają. Pokażesz mi inne moje posty o OI czy to kolejny wątek gdzie nie jesteś w stanie smile ?
    • asia_i_p Re: Nadał odwoływane są loty 08.07.22, 20:13
      Jak ja się cieszę, że jednak z koleżanką zrezygnowałyśmy z wnioskowania o tego Erasmusa . . . Byśmy się teraz ostro stresowały.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka