Dodaj do ulubionych

zwiedzanie Rzymu w lipcu

09.07.22, 10:31
Moja znajoma naparła się, że chce pojechać do Rzymu teraz, w okolicy 18-20 lipca. Ma jakąś tam listę tego, co chce zobaczyć, odnoszę wrażenie, że chce zobaczyć, to co wszyscy, w związku z tym wszyscy tam będą w nadmiarze. Sęk w tym, że na ten okres zapowiadają 36-37 st. w cieniu.
Martwię się o nią, bo chyba sobie nie zdaje sprawy, w jakich kolejkach może przyjść jej stać.
Czy ktoś mieszka we Włoszech, w Rzymie, zna Rzym i mógłby mi przybliżyć problemy związane z pchaniem się do Wiecznego Miasta w szczyt sezonu turystycznego i w największy upał?
Sugerowałam jej, żeby ominęła Rzym, żeby pojechała do Orvieto, ale obawiam się, że ponieważ w ogóle o Włoszech nie wie prawie nic, ten Rzym wywarł na niej kolosalne - nomen omen - wrażenie i upór jest ogromny.
Obserwuj wątek
    • przepio Re: zwiedzanie Rzymu w lipcu 09.07.22, 10:49
      Za 2 dni będę w Rzymie, teraz jestem na południu Wloch. Nie lubię upału, ale kocham Wlochy, a nie mogę wziąć urlopu w innym terminie. Coś za coś.
      Nie wiem czym Rzym różni się od Orvieto, ostatnim razem było tak samo gorąco i tu i tu. Nie ma znaczenia czy są to uliczki Rzymu czy innego miasta. Ja pierwszy raz poczułam, że słońce mnie parzy na zadupiu, bo było 37 stopni i pelne słońce.
      Moja siostra przez parę lat mnie wyśmiewala, że jeżdżę do Włoch w lipcu, teraz już nic nie mówi, bo wie, że i tak tam pojadę
      • arista80 Re: zwiedzanie Rzymu w lipcu 09.07.22, 11:09
        Orvieto (moje okolice) jest o wiele mniejsze i moim skromnym zdaniem bardziej urokliwe. Pasjonaci Włoch bardziej zakosztują tam "włoskiego klimatu" ze względu na mniejszą ilość turystów. Jakkolwiek miasteczko małe i według mnie do obejrzenia w góra 2 dni. Natomiast może stanowić świetną bazę wypadową do zwiedzania innych miejsc (dobra połączenia kolejowe).
    • nicknanowyrok Re: zwiedzanie Rzymu w lipcu 09.07.22, 10:51
      Rzym w lipcu? OJP.
    • primula.alpicola Re: zwiedzanie Rzymu w lipcu 09.07.22, 10:53
      Włochy w lipcu i sierpniu, dla mnie, to plaże, bary i fiesty.
      Rzym zwiedziłam w lutym, była przyjemna wiosna, słoneczne 20°C. W didatku pusto, bo to był czas pandemii.
      Ale może koleżanka da radę i w lipcu.
    • ichi51e Re: zwiedzanie Rzymu w lipcu 09.07.22, 10:56
      Odradzam jazdę w wakacje. Jeśli musi niech wstaje wcześnie - doświadczenie mówi mi ze naprawdę jest różnica jak jesteś chwile przed otwarciem.
    • ritual2019 Re: zwiedzanie Rzymu w lipcu 09.07.22, 10:58
      Bylam w sierpniu- odradzam ze wzgledu na upaly. Cala reszta byla super, jednak zwiedzanie w upaly jest nie, nie, nie.
    • arista80 Re: zwiedzanie Rzymu w lipcu 09.07.22, 11:01
      Mieszkam we Włoszech, godzinę z kawałkiem od Rzymu. Od połowy lipca zapowiadają rekordowe upały. W tym okresie w samym mieście Włochów jest mniej (jeżdżą na urlopy), natomiast bardzo dużo turystów. Trzeba uważać na kradzieże, nagabujących na sprzedaż biletów po wyższej cenie (władze miasta teraz obiecały, że zrobią z tym porządek i teraz np. w Koloseum mają wejść bilety imienne), polecam też zaopatrywać się w wodę w supermarketach, a nie od sprzedających na placach zarówno ze względu na cenę, jak i warunki higieniczne przetrzymywania butelek wody. Uważać na złodziei.
      • memphis90 Re: zwiedzanie Rzymu w lipcu 09.07.22, 12:28
        Ja chyba w zeszłym roku juz podawałam dane do biletów do Kolosseum.
      • memphis90 Re: zwiedzanie Rzymu w lipcu 09.07.22, 12:29
        A, a co do wody, to przecież są darmowe poidełka. Plus apka, która wskazuje, gdzie najbliższe poidelko jest.
    • gaga-sie Re: zwiedzanie Rzymu w lipcu 09.07.22, 11:01
      Kiedyś byliśmy w czasie wakacji w Rzymie przez kilka dni. Funkcjonowaliśmy jak Włosi, w środku dnia sjesta i pobyt w hotelu, inaczej się nie dało.
      • bovirag Re: zwiedzanie Rzymu w lipcu 09.07.22, 11:25
        Kocham Włochy, jeżdżę tam tak często jak to tylko możliwe. Uwielbiam tam być w pazdzierniku, grudniu, lutym czy kwietniu. Byłam kilkukrotnie w Rzymie w lecie i nigdy więcej. Było tak gorąco, że jedyne co dalo się zrobić to leżeć w domu pod klimatyzatorem. Nigdy więcej!
    • mail-na-gazecie Re: zwiedzanie Rzymu w lipcu 09.07.22, 11:30
      Byłam w kwietniu, bo cieplo fajnie i stosunkowo mało turystów. W lipcu sierpniu za darmo bym nie pojechała.
    • panna.nasturcja Re: zwiedzanie Rzymu w lipcu 09.07.22, 11:47
      Znajoma, rozumiem, nieletnia, niepełnosprawna intelektualnie, nie bardzo umiem czytać a internet jej odcieli?
      Może daj dziewczynie żyć po swojemu? Dla mnie wakacje, jakie opisujesz to koszmar, ale skoro w Rzymie są tłumy i kolejki to znaczy, że ludziom to pasuje.
    • snakelilith Re: zwiedzanie Rzymu w lipcu 09.07.22, 12:04
      O, na 18-20 lipca prognozują właśnie kulminację wyjątkowo koszmarnych upałów, idzie nadzwyczajnie gorące powietrze znad Sahary. Meteorolodzy się jeszcze sprzeczają, że temperatury w północnej Europie sięgną aż 40 stopni, ale jeżeli chodzi o południe Europy to nie ma żadnych wątpliwości, będzie inferno, w Rzymie 18 lipca ma być 40 stopni, na miejskim betonie pewnie jeszcze więcej, z oficjalnie wydanym stanem zagrożenia zdrowia i życia. Czy sensowne jest w takim czasie wybieranie podobnych destynacji z zamiarem zwiedzania, to każdy musi sam wiedzieć. Może być, że w ciągu dnia nie wyjdzie z klimatyzowanego hotelu, bo na zewnątrz będzie bliska omdlenia i to będzie dla niej nauczka.
    • aqua48 Re: zwiedzanie Rzymu w lipcu 09.07.22, 12:12
      Przestań się martwić o znajomą i daj jej żyć tak jak chce i zwiedzać to co i kiedy chce.
    • mia_mia Re: zwiedzanie Rzymu w lipcu 09.07.22, 12:12
      W Rzymie żyje dużo ludzi, niezalażnie od pogody, przez wiele lat bywałam tam co kilka miesięcy, w lato niefajnie, ale znam gorsze miejsca.
      • snakelilith Re: zwiedzanie Rzymu w lipcu 09.07.22, 12:29
        No, Pakistan gdzie notowano już temperatury w okolicach 50 stopni, na pewno byłby gorszy, ale i tam ludzie musieli sobie jakoś radzić. Statystyki zgonów poszły pewnie w górę, ale dla całości populacji na ziemi mało istotne. big_grin Dlatego ludzie w Rzymie przy 40 stopniach sobie też poradzą, tak jak my radzimy sobie jak przez kilka dni temperatury przechodzą 35 stopni. Siedząc w zacienionych, najlepiej klimatyzowanych pomieszczeniach i nie ruszając się zbytnio, by nie wykorkować. Ale zwiedzać betonowe miasto i stare kamienie? Serio?
        • 1matka-polka Re: zwiedzanie Rzymu w lipcu 10.07.22, 11:45
          W Bagdadzie jest regularnie 50 stopni C i zyja🤷‍♀️
          • 1matka-polka Re: zwiedzanie Rzymu w lipcu 10.07.22, 11:46
            A w nocy 33 stopnie...
    • memphis90 Re: zwiedzanie Rzymu w lipcu 09.07.22, 12:25
      Byłam w Rzymie w sierpniu, w czasie, kiedy była fala upałów. Jasne, przyjemniej zwiedza się w marcu, ale i w sierpniu spokojnie daliśmy radę. Fontanny z wodą są wszędzie, wiec tylko co chwilę napelnialismy termosy... Ani razu nie staliśmy w żadnych kolejkach, bo bilety kupowalam online wcześniej.
      • joxanna1 Re: zwiedzanie Rzymu w lipcu 09.07.22, 13:47
        Ja też byłam w sierpniu, rok temu. Upały straszne, ale miasto puste. Żadnych kolejek, żadnego sapania za plecami w muzeum.
        A potem pojechałam w kwietniu i pogoda fajna, ale kolejki mnie dobijały.
        Więc - co kto woli.
    • nutella_fan Re: zwiedzanie Rzymu w lipcu 09.07.22, 13:28
      Myśmy kiedyś w lipcu zwiedzali z trójką dzieci, komunikacją miejska przemieszczając się, to był koszmar. Na jeden dzień zwiedzania na 5 osób nosiliśmy na plecach kilkanaście litrów napojów. Ale nie żałuję, na synu wielkie wrażenie Watykan wywarł, dla osoby wierzącej to jest wielkie przeżycie.
    • areyoubetter Re: zwiedzanie Rzymu w lipcu 09.07.22, 18:13
      Nie rób problemu. Kapelusz, okulary słoneczne, wachlarz, torba z izolacją termiczną na wodę, wygodne buty i spokojnie da się. Od czasu do czasu przystanek na kawę, lody i jest super. Byłam w Rzymie i w lipcu i w sierpniu i wspominam bardzo dobrze.
    • noc_na_pustyni Re: zwiedzanie Rzymu w lipcu 09.07.22, 22:12
      Rzym zwiedzałam klimatyzowanym autokarem, ale Madryt w sierpniu pieszo. I tyle, że starałam się przebywać w cieniu, jeśli się dało. Obowiązkowo osłonięta głowa. Ale... miałam 22 lata, co może być kluczowe. Zależy więc w jakim wieku jest koleżanka i jaką ma kondycję (i jaki jest jej stan zdrowia!).
    • arista80 Re: zwiedzanie Rzymu w lipcu 09.07.22, 22:29
      W Rzymie dziś wybuchł bardzo duży pożar, tak więc władze zalecają zakładanie maseczek, nie ze względu na Covid tylko na unoszący się dym.
    • mikams75 Re: zwiedzanie Rzymu w lipcu 09.07.22, 22:36
      Zwiedzanie Rzymu w lipcu? Nigdy! Bylam kiedys zima i nawet wtedy byly kolejki do glownych atrakcji, ale nieduze i spokojnie dalo sie w nich stac jak bylo chlodno, nie bylo to uciazliwe. Ale gdzies mi mignely fotki, jak te kolejki wygladaja latem i nie, ja bym sie nie zdecydowala na cos takiego.
    • sabek81 Re: zwiedzanie Rzymu w lipcu 09.07.22, 23:05
      Ja bylam pod koniec czerwca, upaly w okolicach 33-40 stopni, ogolnie nie przepadam ale dalysmy z corka rade nie bylo tak zle, najlepiej zarezerwowac bilety online aby ominac kolejki. Do Koloseum zreszta chyba nie ma innej mozlowosci nabycia biletow, poruszalysmy sie poeszo, nie korzustalysmy z komunikacji.
    • black_magic_women Re: zwiedzanie Rzymu w lipcu 09.07.22, 23:28
      Mój pierwszy i jedyny (chlip chlip) raz w Rzymie był właśnie na początku lipca. Było wspaniale, mimo strajku komunikacji wink . Ale mialam wtedy 30 lat, żadnych dzieci etc, to i kondycja inna.
    • mayaalex Re: zwiedzanie Rzymu w lipcu 10.07.22, 08:31
      Do Wloch jezdzilam glownie w sierpniu, w tym na dluzsze pobyty w miastach (kursy wloskiego). Wszystko jest do przezycia jak sie ma odpowiednie ubranie, wode/napoje i pare euro na to, zeby w momencie jak sie robi za goraco usiasc w milej kawiarence gdzies w cieniu zeby chwilke odpoczac. Bilety w wiekszosci miejsc mozna (jesli nawet nie trzeba?) kupic w internecie na konkretna godzine.
      Rano moze pochodzic po miescie, potem hop do jakiegos muzeum gdzie bedzie chlodniej, potem odpoczynek w hotelu a wieczorem, po zachodzie slonca znow moze ruszyc na miasto.
      Kolejka miejska dojedzie tez nad morze.
      O ile nie ma problemow zdrowotnych, da rade. A Ty daj jej spokoj.
      • black_magic_women Re: zwiedzanie Rzymu w lipcu 10.07.22, 12:32
        Właśnie znalazłam w szufladzie kamyczek z plaży w Ostii. Jak najbardziej można tam dojechać kolejką i mieć plażowanie "prawie w Rzymie"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka