Dodaj do ulubionych

Czy w turystyce w Polsce tłumy?

16.07.22, 22:10
jak w temacie? Z roznych źródeł słyszałem ze turystów mało w popularnych miejscach w Polsce, typu połowa obłożenia co zwykle. Szczerze to trudno mi w to uwierzyć ale jak Wasze doświadczenia?

Jakie tłumy w Energylandii czy nad morzem?
Obserwuj wątek
    • frezja21_rzeszow Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 16.07.22, 22:26
      Jedz i zobacz. Ale ok rozumiem że z wypłaty cięci to możesz nie dać rady.
      • bywalec.hoteli Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 16.07.22, 23:40
        teraz od lipca mam wyższa pensje po obniżce podatku to akurat na wakacje
    • ichi51e Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 16.07.22, 22:46
      Jak na pogodę (słaba) to turystów w Warszawie dużo. W Koperniku już o 12 brak biletów - w tygodniu.
      • bywalec.hoteli Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 16.07.22, 23:41
        Warszawa, która zreszta lubie, to nie jest miejscowość turystyczna 😀
        • ichi51e Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 11:24
          podobnie jak London i Paryz nie ;D
          • bywalec.hoteli Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 18:47
            ichi51e napisała:

> podobnie jak London i Paryz nie ;D

I może jeszcze Rzym i Barcelona?
            XDdDDD

No nie, bez przesady. Warszawa to miasto biznesu i pracy ale nie miejscowość turystyczna.
            • angazetka Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 19:35
              Warszawa jako stolica kraju jest też miastem turystycznym, pogódź się z tym. A jak nie wierzysz, przyjedź w weekend na Starówkę.
              • bywalec.hoteli Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 20:43
                Jeśli chodzi o duze miasta to typowo turystyczne są Gdańsk, Wrocław, Kraków
                Warszawa nie
              • mysiaapysia Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 21:55
                Za tydzień jadę pociągiem do Warszawy z dzieckiem, które właśnie ze stolicy jedzie autobusem na obóz. Pociąg powrotny mam dopiero wieczorem. Będę mieć ponad 6 godzin do zagospodarowania. Ja też dołączę do tych tłumów...
                • bywalec.hoteli Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 23:02
                  i to są ci warszawscy turyści 😀😃😄😂
        • lot_w_kosmos Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 11:51
          Warszawa nie turystyczna???
          Aha.
          big_grin
          • bywalec.hoteli Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 18:46
            lot_w_kosmos napisała:

> Warszawa nie turystyczna???
            > Aha.
            > big_grin

No niestety nie bardzo 😀😃😁😅
            • grazyny Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 19:56
              Jak definiujesz miejscowość turystyczną, bywalec?
          • zuzanna_a Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 20.07.22, 02:00
            No raczej. Chyba że do zwiedzania są galerie handlowe, obskurne dworce, podziwianie wszechobecnego betonu w postaci wieżowców i kamienic, upchanych na każdym metrze kwadratowym, które można zwiedzać cały dzień w akompaniamencie hałasu i szumu tramwajów, busów, uberów, karetek, trąbiących aut i wszystkiego co stoi w korkach.
            Poza historią i zamkniętymi obiektami które są ciekawe i coś oferują wieje betonozą, hałasem i pędzącymi we wszystkich kierunkach zabieganymi ludźmi. A warszawiacy byle skwerek czy park z zasadzonymi katalpami uznają za amazońską dżunglę, w której można się zatopić, co jest dość kuriozalne dla kogoś kto np na codzień mieszka w faktycznie zalesionym miejscu, z widokiem na góry.
            Oczywiscie rozumiem, ze jak sie dało milion zlotych za 48 metrów na mokotowie, to trzeba dorabiac ideologie do stolicy, ale stawianie tego miasta w tym samym rzędzie co Barcelona czy Paryż to jedno wielkie nieporozumienie.
            • bywalec.hoteli Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 20.07.22, 09:10
              o, to to.
              To ze wycieczki szkolne jeżdżą do CN Kopernik, muzeum powstania warszawskiego, na zamek czy do pkin to nie oznacza, ze jest to miejscowość turystyczna i można ja porównywać do Paryża czy Rzymu.
              • angazetka Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 20.07.22, 12:08
                O własnie miałam ci pisać, Bywalec. Jako osoba mieszkająca w Warszawie na Starówce bywam raczej rzadko, ale w ostatnim tygodniu bywałam tam dość regularnie, bo ślub i jego organizacja. Przyjedź i powiedz tym tłumom turystów w grupkach kilkuosobowych i grupach zorganizowanych, wszystkich kolorów skóry i języków, że Warszawa to nie jest miasto turystyczne, bo oni tego nie wiedzą i zwiedzają jak gupi jacyś.
                • feniks_z_popiolu Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 20.07.22, 12:20
                  To prawda, że Warszawa miastem turystycznym jest. Zawsze były tu tłumy zwiedzających. Widzę to na co dzień bo codziennie przemieszczam się szlakiem turystycznym, obok wielu atrakcji.
                  W tym roku jednak jest tych turystów zauważalnie mniej. Pandemia, kryzys gospodarczy i dodatkowo kłopoty na lotniskach.
                  • bywalec.hoteli Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 20.07.22, 15:10
                    jakie są te atrakcje turystyczne Warszawy na tym szlaku? pomnik Syrenki, kolumna Zygmunta, Zamek, Pałac Kultury, Dworzec Centralny, Rotunda?
    • alpepe Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 16.07.22, 22:54
      W Świnoujściu tłumy.
    • primula.alpicola Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 16.07.22, 22:56
      A jedź i zobacz.
      Na wschodzie Sardynii tłumów nie ma.
    • esperantza Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 16.07.22, 22:59
      W Krakowie na rynku w zeszły weekend mega tłumy.
      • pasquda77 Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 11:27
        Jadę za trzy tygodnie do Krakowa, rezerwacja zrobiona wcześniej i już nie było w czym wybierać w lokalizacji która mnie interesowała...
        • em_ka_krk Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 20:05
          W Krakowie w tym tygodniu też tłumy.
    • szmytka1 Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 10:59
      Jeśli interesują cienplaze w miejscowościach turystycznych, to proszę obejrzyj sobie sam, na żywo

www.webcamera.pl/kategoria,plaze-i-morze
    • bei Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 11:36
      Mam wrażenie, ze turystów dużo więcej niż w czasach przedpandemii. Znajome nadmorskie hotele mają pełniutkie obłożenie, ulice nadmorskich miejscowości, oraz plaże pełne spacerowiczów.
      • bywalec.hoteli Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 11:42
        bo właśnie tak myślałem, ze tłumy
    • trut_u Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 11:43
      Byłam nad jeziorem, ale chyba z tych mniej popularnych. W każdym razie to był mój pierwszy raz tam i porównania brak. Przynajmniej połowa pokojów była pusta...
    • lot_w_kosmos Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 11:50
      Są tłumy.
      To jakaś propaganda że kwstery puste i turyści z biedy nie pojechali.
      Ludzi wszędzie jak mrówek i wszystko zajęte.
      • bigimax4 Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 12:36
        BUAHAHAHAHAHA
    • bigimax4 Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 12:35
      Pustki , wszedzie wolne pokoje,tlumy to jedynie w biedronce widzialem
      • bigimax4 Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 14:03
        https://ibb.co/crLNcsd

Ustronie morskie 20 min temu
        Nie ma gdzie palca wcisnac
        • simply_z Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 14:16
          są, tylko zagranicznych nie ma. Info z pierwszej ręki, więc...
          • bigimax4 Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 14:48
            Nie wiem skad twoje info z pierwszej reki ,Jestem i widze co jest ,
            • simply_z Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 19:26
              mam znajomych przewoników, pilotów wycieczek, znam zaprzyjaźnione lokalne biura turystyczne-jest źle
          • ichi51e Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 14:51
            To już Ukraińcy nie cudzoziemcy?
            • simply_z Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 19:27
              nie piszę o uchodźcach, a o turystach zagranicznych. No chyba, że nasi bracia stali się turystami, to wtedy tak
              • ichi51e Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 19:51
                A co to za różnica?
                • angazetka Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 20:12
                  Taka, że Ukraińcy nie przyjechali do Polski na urlop?
                  • bigimax4 Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 18.07.22, 01:50
                    No widzialem pare wypasionych furek na ukr blachach , nie wygladali jakby szukali roboty na budowie
                    • szmytka1 Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 18.07.22, 02:11
                      No akurat budowlańcy dobrze zarabiają i mają czasem.lepsze fury jak nie jeden.pracownik umysłowy, to po pierwsze. (Naprzeciwko przedszkola wielka budowa i.widze co tam.parkuje teraz). A po drugie, uchodźcy.to musi na budowie? A nie może być panią lekarką, fryzjerką, tłumaczką albo informatykiem? Co za stereotypy.
                      • simply_z Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 18.07.22, 09:24
                        To moze wytlumacze lopatologicznie, bo widze, ze sa tutaj problemy. Turyscy zagraniczni zostawiaja kase w obiektach turystycznych, hotelach, itd. Ukraincy raczej nie jezdza na wycieczki do Oswiecimia czy nie chadzaja na Wawel.
                  • ichi51e Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 18.07.22, 07:22
                    No to w takim razie czy Polak w Polsce w ogóle może być turysta?
                    • simply_z Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 18.07.22, 09:24
                      tak ale wtedy mpwimy o turystyce krajowej, o czym pisalam wyzej.
          • vessss Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 15:11
            W Kolobrzegu co drugi grupa to niemiecka. Ukrainców mniej, ale też trochę słychać.
    • stephanie_harper2 Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 14:15
      Nad morzem luz, czyli mało ale ja jeżdżę do specyficznej miejscowości. parków rozrywki unikam, dzieciaki już były a dla mnie to koszmar to nie wiem.
    • nena20 Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 15:05
      Zdecydowanie mniej ludzi. Miejscówka ta sama, nad morzem więc mam porównanie.
    • korniz Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 16:43
      Wpisz dane miasto kamera online. Zobaczysz na żywo.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 19:47
        Ale weekendowe naloty czy jednodniowe wypsdy nad morze jak najbardziej mogą przyciagać tlumy, co nie oznacza, ze od pn do pt jest pelne oblożenie.
        Przecież byl artykuł na fazecie że mazury mają około 70% turystów a w zeszlym roku było 105% w tym samym czasie.
    • nota_bene0 Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 18:23
      Właśnie wróciliśmy z pobytu w górach. W naszym Aparthotelu, średnio duży budynek, dosłownie trzy pokoje zajęte. Jeśli ktoś przyjechal, to był dosłownie dwie, trzy doby. Pusto praktycznie w knajpkach, sporadycznie ktoś wpada na obiad. Rok, dwa lata temu, obłożenie spore, z miejscami w restauracjach też nie było łatwo. Cisza, można było zatem wybornie odpocząć.
      • kulka-online Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 18.07.22, 07:47
        Cóż to za miejsce? Ja byłam w Pieninach i ludzi tłum.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 19:34
      Wypowiem się na temat półkolonii dla dzieci - Wrocław i okolice.
      Możesz zapisać nawet dziś z terminem od jutra o ile nie jest to pólkolonia za 200 zł z doplatą z gops czy mops.
      W dodatku w tym roku, chyba z braku chętnych tych półkoloni jest o 1/2 mniej niż w zeszlym roku.
      Syna zapisuje od 5 lat na lokalne półkolonie i przed covid to w maju rezerwowałam miejsca.
      W covid wypadly wszystkie w mdk-ach w okolicy i zostaly prywatne tematyczne, ale bylo tego sporo, w tym roku bieda na maxa.
      Pólkolonie organizowane tylko przez duże kluby albo w super fajnych miejscach typu zoo itp. za grubą kasę 699-800 zł i nie mają pełnego oblożenia.

• bywalec.hoteli Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 21:34
      Na razie powiem ze ludzi mało - bardzo znane miejsce w górach
      • nota_bene0 Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 18.07.22, 08:06
        bywalec.hoteli napisał:

> Na razie powiem ze ludzi mało - bardzo znane miejsce w górach

To tak jak moje miejsce, znane a też bardzo mało ludzi. Biorąc pod uwagę poprzedni rok, jak i dwa, trzy lata temu, nie ma porównania. Olbrzymia różnica.
        • bywalec.hoteli Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 18.07.22, 08:51
          ale za to ceny mocno w górę
          • nota_bene0 Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 18.07.22, 09:07
            Niestety tak.
          • bywalec.hoteli Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 20.07.22, 00:55
            no teraz mogę powiedzieć ze ludzi sporo mniej - ale nie mogę powiedzieć ze mało
      • stephanie_harper2 Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 20.07.22, 21:42
        W znanym miejscu w górach jakby było mało ludzi to byłabym szczęśliwa smile
    • lauren6 Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 22:16
      Jedziemy ze znajomymi nad morze i postanowiliśmy w ostatniej chwili przedłużyć sobie pobyt o kilka dni. Zero problemu. Jeszcze rok temu taki numer by nie przeszedł.
      • alfa36 Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 17.07.22, 23:08
        W jakiej miejscowości? Właśnie myślę, czy szukać czegoś czy pod namiot.
    • ida_listopadowa Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 18.07.22, 06:21
      Bylam na Mazurach i na Podlasiu. O ile Mazury jeszcze zyją turystami, to ceny sa tak wysokie, ze mozna sie przekrecic (kawa 14 zl), to na Podlasiu kompletne pustki, do tego stopnia, ze nie ma budek z lodami, ktore byly w zeszlym roku i podobnych punktow. Mam wrazenie, ze turystow nie ma w ogole.
      Na Mazurach jest tez pustawo, do tego stopnia, ze zazryzykowalam splyw Krutynia. Normalnie nie ma gdzie wbic wiosla, bo sie trafia w czyjs kajak, a tym razem na calym 15 km odcinku bylam sama w mojej jedynce. Nikogo!
      A za to wracajac do domu w Gdyni na obwodnicy utknelam na 2h z powodu zatrzesuenia aut na obcych numerach. Przypuszczam, ze nad morzem wiecej.

Najwiekszym problemem jest, ze temperatura to 14 st i pada. W zeszlym roku o tej porze bylo 36 st
      • trut_u Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 18.07.22, 07:17
        Właśnie się zastanawiałam, czy ten brak ludzi to kwestia pogody, czy jednak kryzys. Ale chyba pogoda aż tak nie odstrasza. Jak już czlowiek zaplanował urlop, to raczej jedzie, mnie by w każdym razie nie powstrzymała pogoda typu 18 stopni.
      • runny.babbit Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 18.07.22, 08:38
        Jeśli chodzi o wschód Polski to może też chodzić o wojnę. Niektórzy się boją, że to już za blisko i nie ma znaczenia na ile to umocowane w faktach.
        • trut_u Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 18.07.22, 08:43
          Tak, właśnie to nam mówiła gospodyni, ale wierzyć mi się nie chciało uncertain
    • kasandra33 Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 18.07.22, 08:34
      jest jeszcze jeden powód braku turystów w hotelach, ludziom kredyty skoczyło o 100% do góry to odpuścili sobie wakacje w tym roku
      • bywalec.hoteli Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 18.07.22, 08:50
        Możliwe
      • trut_u Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 18.07.22, 09:05
        Kredyty i ogólna drożyzna: ceny noclegów, gastronomii, atrakcji.
      • little_fish Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 18.07.22, 11:59
        Zapewne. Po liczbie odwoływanych rezerwacji to widać - ludzie zaklepali miejscówki wiosną albo i zimą. A teraz odwołują, bo okazuje się że na wakacje musieliby wydać znacznie więcej niż zaplanowali. A czasy idą takie, że jednak lepiej mieć jakąś poduszkę finansową.
    • ophelia78 Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 18.07.22, 08:49
      Wczoraj wróciłam znad morzam. Co roku jeżdżę w to samo miejsce wiec mam porównanie.
      Zdecydowanie mniej ludzi. W zasadzie wszędzie kartki "wolne ppkoje". Nie bylo problemu z parkowaniem ani x parawanami (a wiało wiec były koniecznością)
      Az zapytałam zapytałam w recepcji bo się dziwiłam co jest nie tak. Obłożenie hotelu 70% (w ub roku 100% w analogicznym okresie).

Teraz może się zagęści bo zapowiadają upaly.
    • purchawka2020 Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 18.07.22, 08:52
      Mieszkam nad bardzo popularnym jeziorem zazwyczaj najeżdżanym w weekendy przez młodzież powiatową i madki z bombelkami.
      Widzę pustki - dosłownie.
      Parkingi puste, dyskoteka próbuje się tłuc ale niemrawo i zaraz kończy, w knajpch pusto.
      Sąsiedni ośrodek wczasowy spowija błoga cisza.
      Bardzo mnie to cieszy, nie muszę na weekend uciekać do miasta.

• purchawka2020 Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 18.07.22, 08:53
        Może to przez pogodę ale w ostatnich latach nawet jak pogoda była taka sobie było w weekendy raczej tłumnie.
    • przepio Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 20.07.22, 11:20
      Moja koleżanka jest nad morzem, rozmawiała z gościem od którego wynajmuje pokój i ten twierdzi, że jest dużo gorzej niż kiedyś. Tz ludzi jest dużo, ale żywią się w Biedronkach i Żabkach, nie zostawiają już tyle kasy w knajpach jak lata temu. Przyjeżdżają też tylko na parę dni, a nie na 10 czy dłużej.
      Akurat wczoraj o tym z nią rozmawiałam.
    • figa_z_makiem99 Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 20.07.22, 11:32
      Wydaje mi się, że w Trójmieście jest mniej korków na obwodnicy niż kiedyś. Do centrum Gdyni nie jeżdżę od kiedy ceny za parkingi są zaporowe, cena za bilet komunikacji miejskiej 5 zł też odstrasza. Budują apartamenty w centrum dla bogatych, zwykli ludzie uciekają w miejsca poza miastem. Chory świat.
    • bassino22 Re: Czy w turystyce w Polsce tłumy? 20.07.22, 12:47
      Jastarnia. Jeździmy tu regularnie, co rok od 2016, wcześniej też ale z przerwami. Łącznie pewnie z ponad 10 sezonów. Takiego tłumu nie widziałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka